Yeni Ekonomi Programı İşveren ve Çalışanları Nasıl Etkileyecek ?

Yeni Ekonomi Programı İşveren ve Çalışanları Nasıl Etkileyecek ?
16 Nisan 2019 23:58

Yeni ekonomi programı, Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 adıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından 10 Nisan 2019 Çarşamba günü yapılan basın toplantısında açıklandı.

Programa göre çalışma hayatına ilişkin olarak aşağıda belirtilen reformlar yapılacak. Bu reformlardan BES ve kıdem tazminatı reformu, sosyal güvenlik reformu ve istihdam eğitim planlamasının yılsonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Programa göre hayata geçirilecek düzenlemelerden çalışanları en çok yarı zorunlu olan BES uygulamasının (Bireysel Emeklilik Sisteminin) zorunlu hale getirilmesi ve ücretlerden gelire göre artan oranlarda vergi alınması. 1 Ocak 2017 tarihinde çalışanlar için başlatılan zorunlu BES uygulaması çalışanlara cayma hakkı verdiğinden yarı zorunluydu. Yeni uygulama ile tam zorunlu hale getirilirse artık çalışanların cayma hakkı olmayacak. Aynı şekilde mevcut sisteme göre gelir vergisi dilimi uygulanıyor, çalışanların ücret ve kazançlarının yüksekliğine göre yüzde 15, yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 oranında gelir vergisi, ayrıca bütün çalışanların ücret ve kazançlarından binde 7,59 oranında damga vergisi kesiliyor. Programda belirtilen gelire göre artan oranlarda vergilendirme, çalışanlarla ilgili bu dilimlerin ve vergi kesintisi oranlarını değişmesine yol açacak mı bunu uygulama hayata geçtiğinde göreceğiz.

Programda yer alan ve çalışanlar ile işverenleri ilgilendiren konular ana başlıklarıyla şunlar;

BES ve Kıdem Tazminatı

  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden yapılandırılacak
  • Tüm paydaşların katılımı ile kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek
  • Kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu ile BES’in entegrasyonu sağlanacak

Vergi Dönüşümü ve Yeni Vergi Mimarisi

  • Vergi istisna ve muafiyetlerin azaltılacak
  • Kurumlar vergisi kademeli olarak düşürülecek
  • Beyanname uygulaması yaygınlaştırılacak
  • Vergi tabana yayılacak
  • Gelire göre artan oranlarda vergilendirme yapılacak
  • Girişimcilik ve yeni iş kurma kolaylaştırılacak

Vergi Adaleti ve Kayıt Dışı İle Mücadele

  • Kayıt dışı kayıt içine alınacak
  • Gelirden ziyade istihdam öncelikli mükellef odaklı vergi sistemi getirilecek
  • Vergide gönüllü uyum sağlanacak
  • Sahte ve yanıltıcı belge ile mücadele, etkin yaptırım getirilecek
  • E-fatura yaygınlaştırılacak
  • Benzersiz kodlu mal hareketi takibi getirilecek

Mükellef Hakları

  • Mükellef Hakları İcra Kurulu kurulacak
  • Dinleme hakkı usul – esasları belirlenecek
  • Mükellef memnuniyeti düzenli ve sürekli ölçülecek
  • Mükellef hakları bildirgesi bağlayıcı hale getirilecek

Emeklilik Sistemi Reforme Edilecek – Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Getirilecek

Programda en önemli reform alanlarından biri ‘tasarruf ve sigorta’ alanı olarak belirlenmiş olup, bu kapsamda emeklilik sistemi reforme edilerek daha sürdürebilir hale getirilecek, tamamlayıcı emeklilik sistemi gerçekleştirilecek. Yani bireysel emeklilik sistemi (BES) vatandaşların kazançlarına göre, azdan az çoktan çok kesinti yapılacak, prim alınacak şekilde yeniden ele alınacak.

Ayrıca bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformu da hayata geçirilecek, tüm paydaşların katılımı ile BES kapsamında çalışanlardan yapılan kesinti gibi, oluşturulacak kıdem tazminatı fonu için de işverenden kesinti yapılacak, kurulacak kıdem tazminatı fonu BES ile entegre edilecek. Fonun yılsonuna kadar kurulması ve 2020 yılının başında faaliyete geçmesi, bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkması öngörülüyor.

Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır. Finansal sektördeki bir diğer değişim alanımız sigortacılık sektörü olacak.

Vergi Dönüşümü Reformları Hayata Geçirilecek

2019 yılı içerisinde vergi dönüşümü reformu hayata geçirilecek, yeni vergi mimarisi kurulacak. İstisna ve muafiyetler azaltacak, kurumlar vergisi kademeli olarak düşürülecek. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirme daha etkin hale getirilecek. Beyanname verme uygulaması yaygınlaştırılacak, dolaylı vergileri azaltılıp, dolaysız vergiler artırılarak verginin daha fazla tabana yayılması sağlanacak. Kayıt dışılık, sahte ve yanıltıcı belge ile mücadele için etkin yaptırım, teknik çözüm, e-fatura ve e-faturanın eş zamanlı takibi, benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi ile kayıt dışılığa karşı etkin bir yapı oluşturulacak. Mükellef dostu bir vergi sistemiyle, süreçlerin başarısı daha da artırılacak.

İş Yapmak Daha Kolay Hale Getirilecek

Bu yıl işe başlama, vergi ödemesi, kredi temini, sözleşmelerin icrası, tapu ve şirket tasfiyesi alanlarındaki iş ve işlemler daha da kolaylaştırılacak. Gelecek dönem için geçici beyanname sayısı 4’ten 3’e düşürülecek. İnşaat izinlerinde, elektrik bağlamada, işe başlamada belediyeler ile SGK, ticaret sicil müdürlükleri gibi ilgili kamu kuruluşları arasındaki elektronik imzanın sürece dahil edilmesi için mevcut sistemler entegre edilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.