Yeni İş Teftiş Kurulu’nun Yönetmeliği Yayımlandı-31.10.2012

Yeni İş Teftiş Kurulu’nun Yönetmeliği Yayımlandı-31.10.2012
30 Mart 2013 22:36

Daha önce belirtildiği üzere (2/11/2011 tarihli haber), 2/11/2011 tarihli ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 665 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname” ile 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle,

Bakanlığa bağlı Teftiş Kurulu ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu lağvedilerek burada görev yapan müfettişler Bakanlık İş Teftiş Kurulu bünyesine alınmış, yani üç teftiş kurulu tek çatı altında birleştirilmişti. 81 nolu İlo Sözleşmesi (Sanayi ve Ticarette İş Teftişi Hakkında Sözleşme) gereği iş teftiş kurulunun ismi değiştirilemediğinden, birleşme İş Teftiş Kurulu’nun çatısı altında gerçekleşmişti. Ancak söz konusu Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeler dışında bu güne kadar herhangi bir alt mevzuat düzenlemesi yapılmamıştı.

Nihayet, 31/10/2012 tarihli ve 28453 sayılı Resmi Gazete’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği yayımlanarak bu boşluk dolduruldu, yönetmelikte yeni teftiş kurulunun görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ayrıntılı olarak belirlendi.

Buna göre;

• İş teftişi; çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıtdışılık, işsizlik, istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları gibi çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin tüm mevzuat hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili araştırma, inceleme ve denetlemeyi kapsayacak.

• Teftiş, denetleme ve incelemeler sırasında işverenler, işçiler ve bu işle ilgili görülen diğer kişiler izleme, denetleme ve teftişle görevli müfettişler tarafından çağrıldıkları zaman gelmek, ifade ve bilgi vermek, gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermek ve vermek, müfettişlerin görevlerini yapmaları için kendilerine her çeşit kolaylığı göstermek, bu yoldaki emir ve isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmek ile yükümlü olacaklar.

• İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinde aşağıda belirtilen çalışma grupları oluşturulacak;

a) İşin Yürütümü Teftişi Çalışma Grubu: Bireysel ve toplu iş ilişkileri teftişi, işgücü piyasası ve işsizlik sigortası teftişi, il müdürlüklerinde işçi şikayetleri incelemesi işlemlerinin teftişi, program dışı teftişler ve benzeri işler.

b) İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişi Çalışma Grubu: Maden işyerleri teftişi, yapı işyerleri teftişi, büyük endüstriyel kaza oluşabilecek işyerleri teftişi, kimya sanayi işyerleri teftişi, meslek hastalıkları, iş kazaları, program dışı teftişler, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilen yetkilendirme ve belgelendirme işlemlerinin teftişi, eğitim kurumlarının denetim ve kontrolü işlemlerinin teftişi, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin denetim ve kontrolü işlemlerinin teftişi ve benzeri işler.

c) İdari Teftiş Çalışma Grubu: İdari inceleme, teftiş, soruşturma, ön inceleme ve benzeri işler.

ç) İdari ve Mali İşler Çalışma Grubu: Hizmetiçi eğitim, müfettiş yardımcısı alımı, bütçe, halkla ilişkiler, yayın, tanıtım, otomasyon sistemi ve benzeri işler.

d) Hukuk İşleri Çalışma Grubu: Mevzuat hazırlama, görüş oluşturma, teftiş raporlarının değerlendirilmesi ve benzeri işler.

• Ayrıca eski teftiş kurullarına ait aşağıda belirtilen yönetmelikle yürürlükten kaldırıldı:

– 16/11/1991 tarihli ve 21053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği.

– 16/10/1996 tarihli ve 22789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği.

– 10/10/2004 tarihli ve 25609 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Yönetmeliği.

Söz konusu İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği’ne sitemizin Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.