Yeni Yapılandırma Kanunu – Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Geliyor

Yeni Yapılandırma Kanunu – Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Geliyor
21 Mayıs 2021 20:54

Başta vergi ve prim borçları olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına borçları olanlar için en son 7256 sayılı Torba Kanunla borç yapılandırma ve taksitlendirme imkanı getirilmişti.

Söz konusu Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş, yapılandırma başvuru süresi 1 Şubat 2021 tarihinde sona ermişti. Ancak yapılandırma Kanununa, borçlarını taksitle ödemeyi seçenler için ilk iki taksiti süresinde ödeme şartı konulduğundan; ayrıca Maliye’ye olan borçların taksitleri ile SGK’ya olan borçların taksitlerinin aynı aylara gelmemesi, her iki borcu da yapılandıran işveren ve mükelleflerin aynı ay içerisinde iki taksiti de ödemek zorunda kalmamaları için Maliye ve SGK’ya olan borçlar aylık olarak değil ikişer aylık olarak taksitlendirildiği halde, yapılandırma başvuru süresiyle birlikte sadece ilk taksit ödeme sürelerinin bir ay uzatılması, sonraki taksitlerin sürelerinin uzatılmaması nedeniyle, Maliye’ye olan borçların birinci taksitinin son ödeme günü 1 Mart 2021 tarihine, ikinci taksitinin son ödeme günü ile SGK’ya olan borçların ilk taksitinin son ödeme günü 31 Mart 2021 tarihine, SGK’ya olan borçların ikinci taksitinin son ödeme günü ise 30 Nisan 2021 tarihine denk gelmiş, üst üste gelen bu taksitler nedeniyle birçok işveren taksitlerden birini veya her ikisini de süresinde ödeyemediği için yapılandırmaları daha başlamadan bozulmuştu. (Bkz. 7256 Borç Yapılandırma Rehberi)

Neyse ki yapılandırması bozulanlara yeni hak getirecek olan kanun teklifi bu gün (21 Mayıs 2021 Cuma günü) Ak Parti milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Meclisine sunuldu. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinde yer alan düzenlemeler ile sadece borç yapılandırması bozulanlara yeni hak gelmiyor, ayrıca 30 Nisan 2021 tarihinden öncesine ait borçlar için de yeni borç yapılandırma hakkı getiriliyor.

Getirilecek bu yeni haktan 7256 sayılı Kanundan yararlanmamış veya yararlanamamış, borçlarını yapılandırmamış olanlar yararlanabileceği gibi, 7256 sayılı Kanunla 31 Ağustos 2020 tarihi ve öncesine ait borçlar için yapılandırma imkanı getirilmiş olup, 7256 sayılı Kanuna istinaden borçlarını yapılandırmış olanlar da 1 Temmuz 2020 –  30 Nisan 2021 tarih aralığına ait borçlarını ayrıca yapılandırabilecek.

Söz konusu kanun teklifinde yer alan maddelerle ayrıca;

• Kesinleşmemiş veya dava safhasında olan amme alacakları, vergi incelemeleri ile takdir işlemleri devam eden vergi alacaklarının durumu düzenleniyor.

• Matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, mükelleflerin aktiflerinde yer alan taşınmazların değerlerinin yeniden belirlenmesi, amortismana tabi iktisadi kıymetleri yeniden değerleyebilme konusunda imkan tanınıyor.

• 30 Nisan 2021 tarihi itibariyle prim borcu olan ve ödeme yapmayan Bağ-Kur sigortalılarının prim borçları ve bu prim borçlarının ait olduğu aylara ait sigortalı hizmetleri, ileri de istenilmesi halinde ihya edilmek üzere siliniyor. (7256 sayılı Kanunla 2020 Kasım ayı ve öncesine ait ödenmeyen Bağ-Kur prim borçları silinmişti.)

• Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmayacağı hükmü getiriliyor.

Bu Yasal Düzenlemelerin Gerekçeleri

Söz konusu Kanun teklifinin Genel Gerekçe bölümünde, kanun teklifinde yer alan düzenlemelere aşağıdaki sebeplerle gerek duyulduğu belirtilmiştir.

“Covid-19 salgınının ülke ekonomisine etkilerini azaltmak, istihdamı ve üretimi korumak ve vatandaşların salgından en az şekilde etkilenmesini sağlamak için alman önlemler ve sağlanan desteklerin yanı sıra bir seri düzenleme yapılarak vatandaşlarımızın, işletmelerimizin vergi ve sigorta primleri başta olmak üzere kamuya olan yükümlülükleri ertelenmiş, vergi oranlarında indirime gidilmiştir.

17 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla kişi ve kuruluşların, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına ve çok sayıda kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlara olan kesinleşmiş borçlarının yapılandırılması ve taksitler halinde ödenmesi imkânı getirilmiştir.

Ancak, küresel salgının yayılımının ve etkilerinin devam etmesi nedeniyle yapılandırma taksitlerini ödeyemeyen ya da borçlan yapılandırma kapsamında bulunmayan vatandaşlarca yeni bir imkân verilmesi talepleri yoğunlaşmış, ayrıca kesinleşmiş borçlar dışında ihtilaflı aşamada bulunan veya henüz inceleme ve takdir işlemleri tamamlanmamış borçların da, ihtilaflara son verilmesi ya da yeni ihtilaflar başlatılmaması amacıyla düzenleme yapılması talebi dile getirilmiştir.

Hazırlanan teklif ile 7256 sayılı Kanunun kapsamından sonraki dönemlerden borcu bulunan vatandaşlar ile 7256 sayılı Kanundan yararlanmak üzere başvurduğu halde gerekli ödemeleri yapmaması nedeniyle Kanunu ihlal etmiş olanları da kapsayacak şekilde kesinleşmiş alacaklar için yeniden yapılandırma düzenlemesi yapılması amaçlanmıştır.

Ayrıca, ihtilaflı ya da inceleme ve takdir işlemleri devam eden alacaklar için de yapılandırma imkânı getirilerek bu aşamalardaki alacakların bir an önce Hâzineye intikalinin sağlanması, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğin artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması ve işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesine yönelik düzenlemeler öngörülmüştür.

Teklifle, işletmelerin bilançolarında yer alan gayrimenkuller ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapma imkânı sağlanarak bu kıymetlerin bilançolarda güncel değerleriyle yer alması yönünde düzenleme önerilmiştir.

Diğer taraftan, bazı kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarına olan borçların yapılandırılması da düzenlenmiştir.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.