Başından Sonuna Bütün Yönleriyle Gelir Testi ve Tespiti

Başından Sonuna Bütün Yönleriyle Gelir Testi ve Tespiti
8 Eylül 2017 23:15

1- Genel Açıklamalar: Gelir testi ve tespiti uygulaması; bazı istisnalar hariç genel sağlık sigortasının 1 Ocak 2012 tarihinde herkes için zorunlu hale gelmesiyle birlikte hayatımıza girmiş bir uygulama olup, dayanağını 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin dördüncü fıkrası oluşturmaktadır. Gelir testi ve tespitinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar ise Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

Söz konusu Yönetmelikte;

Gelir testi: Kişinin çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirinin belirlenmesine ilişkin nesnel yöntem,

Gelir tespiti: 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (g) bendinde belirtilen kişilerin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının tespiti,

olarak tanımlanmıştır.

Dolayısıyla, ilgili kişinin aylık gelirini tespit için yapılan işlemler gelir testi, bu işlemler sonucu kişinin aylık gelirinin belirlenmesi ise gelir tespiti olarak adlandırılmaktadır.

2- Gelir Testi Niçin Yapılmaktadır?

Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık alanlar ile başkasının üzerinden sağlık yardımlarından yararlananlar, herhangi bir prim ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanmaktadır. Sigortalı olanların genel sağlık sigortası primi ise Kuruma bildirilen prime esas kazançları üzerinden alınmaktadır. Ancak, Kurumdan gelir veya aylık almayan, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında annesi, babası, eşi veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma hakkı bulunmayan, 4/a – 4/b – 4/c veya isteğe bağlı sigorta kapsamında sigortası da olmayan kişilerin, genel sağlık sigortalısı olmaları zorunlu olduğundan, Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişileri re’sen (otomatik olarak) Genel Sağlık Sigortası kapsamına almakta (GSS’li olarak tescil etmektedir). Bu aşamadan sonra bu kişilerin prim ödeyip ödemeyeceğinin bilinmesi için, bunların aylık kazançlarının tespiti gerekmektedir. Nitekim, Sosyal Güvenlik Kurumu re’sen GSS kapsamına aldığı kişiye durumu bildirir bir yazı göndererek , kendisinin GSS kapsamına alındığını, bir ay içerisinde gelir testi için başvuruda bulunması gerektiğini yazıda bildirmektedir. Dolayısıyla gelir testi ve tespiti buna dayanmaktadır. Bu konudaki örnek yazı en sonda yer almaktadır.

3- Kişiler Kendileri Doğrudan Gelir Testi İçin Başvuruda Bulunabilir mi?

Kişinin gelir testine başvurması için, mutlaka SGK’dan kendisine gelir testi yaptırması gerektiğine dair yazı gelmesi şart değildir. Aşağıda Kimler Gelir Testi Yaptırmak Zorundadır? başlıklı bölümde gelir testi yaptırması gerektiği belirtilen kişiler, SGK’dan gelir testi yaptırması gerektiğine dair yazı gelmesini beklemeden gelir testi için başvurabilirler. Hatta bu durum kendi menfaatlerine de olur. Çünkü SGK yazı gelmesini beklerlerken, bu yazının ellerine geçmemesi durumunda bu kişiler daha sonra birikmiş GSS prim borcu ile karşılaşabilirler.

4- Gelir Testini Hangi Kurum Yapar?

Genel sağlık sigortasıyla ilgili tüm işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu yürüttüğünden, aslında ilk başlarda gelir testi uygulamasının da Kurum tarafından yürütülmesi planlanmıştır. Ancak, Kurum bünyesinde bu işlemi yapacak birimler olmadığı gibi, yeşil kart uygulaması ve sosyal yardımlar kapsamında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kişilerin gelirlerinin araştırılması ve tespiti işlemlerini yıllardır yaptıklarından, gelir testi ve tespiti işlemlerinin de bu vakıflar tarafından yapılması uygun bulunmuş bu doğrultuda 662 sayılı KHK ile genel sağlık sigortalılığının tespitinde esas alınacak gelir tespit ve testini yapma görevi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına verilmiş ve yönetmelik de bu doğrultuda çıkarılmıştır. Dolayısıyla gelir testi ve tespiti işlemlerini, geliri tespit edilecek kişinin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı bulunduğu yerdeki yani adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testiyle ilgili olarak herhangi bir işlem yapmamaktadır. En fazla gelir testi yaptıracak kişinin başvurusunu alarak ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına göndermektedir. Ancak kişilerin gelir durumu tespit edildikten sonra tescil ve prim tahsil işlemleri SGK tarafından yürütülür.

5- Kimler Gelir Testi Yaptırmak Zorundadır?

Bkz. Gelir Testi Yaptırmak Zorunlu mu ?

6- Gelir Testi Kapsamına Girmeyenler – Gelir Testi Yaptırmak Zorunda Olmayanlar:

Bkz. Gelir Testi Kapsamına Girmeyenler Kimlerdir ?

7- Gelir Testi Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır ?

Gelir testi için öncelikle ilgili kişinin Vakfa başvurması gerekmektedir. Herhangi bir başvuru olmadan kimsenin gelir testi yapılmaz. Başvuru işleminin kişinin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılması gerekmektedir. Başvuru matbu olarak hazırlanmış olan Hane Başvuru Formu ve Gelir Tespiti Başvuru Formu doldurularak yapılır. Gelir testine tabi tutulacak kişinin bizzat kendisinin Vakfa başvuruda bulunması gerekmektedir. Ancak, acil durumlarda Vakfa gelme imkanı olmayanların başvuruları, birinci derecek yakınları tarafından Hane Başvuru Formu ve Gelir Tespiti Başvuru Formu ile de yapılabilir.

Aynı aileden birden fazla kişinin gelir testine tâbi tutulacak kişi olması hâlinde aynı form ile başvuru yapılır.

Aynı aileden bir veya birkaç kişi başvuruda bulunsa bile, başvuru formunda aynı hanede yaşayan tüm fertlere ait bilgiler yer alır.

Başvurunun kanuni temsilciler tarafından yapılması halinde mahkeme kararı örneği, vekil tarafından başvuru yapılması halinde vekaletname örneği başvuru formuna eklenir.

Başvuruda bulunan kişiye Gelir Tespiti Başvuru Formunun altında yer alan Gelir Tespiti Başvurusu Alındı Belgesi verilir.

Başvuruda bulunan kişiden başvuru formları haricinde herhangi bir belge talep edilmez, kişilerden araştırmada kullanılacak bilgilerin tespiti için hiçbir kurum ve kuruluşa gitmesi istenemez.

8- Kimlerin Gelir Testi Başvurusu Reddedilir?

Vakıf tarafından kişinin gelir testi işlemlerine başlanmadan önce, sistem üzerinden ön inceleme yapılır, gelir testi yapılacak kişinin genel sağlık sigortalılığına ilişkin durumu kontrol edilir, kişi eğer yukarıda Gelir Testi Kapsamına Girmeyenler başlıklı bölümde belirtilen kişilerden biriyse, yani sistemde “provizyon vardır” veya “müstehaktır” bilgisi çıkıyorsa, kişinin gelir testi başvurusu reddedilir. Kişi hakkında “kapsam dışı” veya “60/g sigortalısı” bilgisi çıkıyorsa gelir testi başvurusu kabul edilir.

9-Gelir Testine / Tespitine Aynı Aileden Kimler Dahil Edilir?

Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır.

Aile bireylerinden birinin veya birkaçının genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi olması, diğer aile bireylerinin genel sağlık sigortalılığı için yapılacak gelir tespitinde esas alınmalarına engel teşkil etmez.

Yaşları ne olursa olsun aynı hanede yaşayan evli olmayan çocuklar gelir tespitinde aile içinde değerlendirilir.

Öğrenim nedeniyle geçici olarak aynı hanede yaşamayan yirmibeş yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar, öğrenimleri süresince aile içinde değerlendirilir.

Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılır.

Gelir testine tâbi tutulacak kişi ile aynı hanede yaşamayan ana ve baba için bakmakla yükümlü olunsa dahi ayrı gelir tespiti yapılır. Yani anne veya baba, kendilerine bakmakla yükümlü olan, geçimlerini sağlayan sigortalı çocukları üzerinden sağlık yardımı almak istediklerinde, eğer söz konusu çocuklarıyla aynı evde ikamet etmiyorlarsa, bunlar da gelir testine tabi tutulur.

Kendisine kanunî temsilci atanan kişilerin aynı hanede birlikte yaşadıkları eşi, evli olmayan çocuğu, ana ve babası gelir tespitinde esas alınır. Burada belirtilen eş, evli olmayan çocuk, ana ve baba dışında, aynı hanede birlikte yaşasalar dahi kanunî temsilcileri gelir tespitinde değerlendirilmez.

10- Gelir Testi ve Tespiti Nasıl Yapılır?

Gelir testi ve tespiti işlemlerinde gelir tespitine tabi tutulan kişinin Hane Başvuru Formu ve Gelir Tespiti Başvuru Formunda belirttiği aylık kazanç tutarı ve diğer bilgiler ile Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi kullanılmaktadır. Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi; Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi (BSYHP) ile kurulmuş olup, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği ile geliştirilen, vatandaşların sosyal yardım için başvurularından hak sahipliğinin belirlenmesi ve ilgili yardım ya da desteğin teslimine kadar bütün süreçlerini içeren ve online olarak çalışan bir e-devlet uygulamasıdır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan bütün sosyal yardımlar bu sistem üzerinden yürütülmektedir.

Sosyal Yardım Bilgi Sistemi vasıtasıyla sosyal yardım başvurusu veya gelir testi başvurusu yapan vatandaşların TC Kimlik Numarası üzerinden online olarak:

• Adres bilgileri, nüfus-aile-kişi kayıt örnekleri ve olay bilgileri,

• İŞKUR’a kaydının olup olmadığı, İşsizlik Sigortası, Kısa Çalışma Ödeneği ve İş Kaybı Tazminatı alıp almadığına ilişkin bilgileri,

• Muhtaç Aylığı alıp almadığına ilişkin bilgileri,

• Evde Bakım Aylığı alıp almadığına ilişkin bilgileri,

• Vakfın Şartlı Nakit Transferi, Gelir Getirici Proje ve Diğer Yardımlarından yararlanıp yararlanmadığına ilişkin bilgileri,

• Sosyal Güvencesinin olup olmadığı, sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı ve 2022 sayılı Kanuna göre Maaş (yardım) alıp almadığına ilişkin bilgileri,

• Vergi Mükellefiyeti ve üzerine kayıtlı aracı olup olmadığına ilişkin bilgileri,

• Çiftçi Kayıt Sisteminden kişinin Arazi Varlığı, Ekili Arazi Varlığı, Tarımsal Desteklerden yararlanıp yararlanmadığı ve büyükbaş/küçükbaş hayvan sayısına ilişkin verileri,

• Üniversite öğrencisi ise Öğrenim kredisi ve Katkı kredisi alıp almadıklarına ilişkin bilgileri,

• Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü TAKBİS veri tabanından kişinin üzerine kayıtlı gayrimenkulü olup olmadığına ilişkin bilgileri,

• Korucu Maaşı alıp almadığına ilişkin verileri,

elde edilebilmektedir. Burada belirtilenlerin dışında da başka kurum ve kuruluşlarla yapılan protokoller çerçevesinde sisteme yeni bilgiler girilmekte, kişilere ait başka veri ve bilgilere ulaşma yolu açılmaktadır.

Yukarıda belirtilen sorgulamalar aslında kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından sosyal yardım talebinde bulunmaları halinde yapılmaktadır. Ancak aynı sorgulamalar gelir testine başvuran kişinin aylık gelirinin tespitinde de kullanılmaktadır.

11- Ailenin /Kişilerin Gelirleri ve Harcamaları Nasıl Değerlendirilir?

Yönetmelik gereğince; gelir tespitinde aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları (bankada bulunan paraları, üzerlerine kayıtlı motorlu taşıtlar, tapuda kayıtlı ev – arazi – arsa gibi) ile bunlardan doğan hakları dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelir tespit edilir. Aşağıda bütün durumlar aile için değerlendirilmiştir. Ancak, gelir testine tabi tutulan kişi yalnız yaşıyorsa, bu durumda aşağıda belirtilenler sadece kendisi için geçerlidir. (Bkz. Gelir Testinde Gelir ve Giderler Nasıl Hesaplanır – Neler Dikkate Alınır ?)

Herhangi bir gelir beyan etmeyen kişilerin harcamaları, gelir seviyesinin göstergesi olarak dikkate alınır.

11.1- Ailenin Gelirlerinin Değerlendirilmesi:

Ailenin düzenli gelirleri ile taşınır ve taşınmazları şu şekilde değerlendirilir;

• Tespit veya beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye gibi gelirlerin yıllık toplamının aylık ortalaması,

• Ailenin ikamet ettiği (oturduğu) konutun (evin) mülkiyeti aile bireylerinden birine aitse veya konutun mülkiyeti aile bireylerine değil de başka birine ait olmakla birlikte kira ödenmiyorsa konutun rayiç bedelinin (piyasa değerinin) 240’ta biri,

• Ailenin ikamet ettiği konut haricinde başka konutları varsa, bu konutlar için rayiç bedelinin 240’ta biri ve takdir edilen / beyan edilen kira getirisinin toplamı,

• İkamet edilen konut haricindeki konuttan kira geliri elde edilmiyorsa konut rayiç bedelinin 120’de biri,

• Mülkiyeti aileye ait olan dükkanlar için rayiç bedelinin 240’ta biri ve takdir edilen / beyan edilen kira getirisinin toplamı,

• Dükkan için kira geliri elde edilmiyorsa konut rayiç bedelinin 120’de biri,

• Mülkiyeti aileye ait olan arazi, tarla ve benzeri taşınmazlar için rayiç bedelinin 240’ta biri ve takdir edilen / beyan edilen aylık zirai – ticari – kira gibi getirisinin toplamı,

• Ailenin binek aracı için kasko / rayiç bedelinin 120’de biri (Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin web sitesindeki kasko değeri esas alınır),

• Ailenin ticari / zirai amaçlı aracı için kasko / rayiç bedelinin 120’de biri ve takdir edilen / beyan edilen aylık zirai – ticari – kira gibi getirisinin toplamı,

• Ailenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il / ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri tutarının aylık tutarı,

• Ailenin tespit / beyan edilen banka mevduatları için, paranın servet değeri ve likiditesi (getirisi) dikkate alınarak aylık faiz getirisinin iki katı tutar,

• 2022 (65 yaş, özürlü aylığı vs), evde bakım, şartlı nakit transferi, burs gibi sürekli ve düzenli olarak alınan nakdi sosyal yardımların yıllık toplamının aylık ortalaması,

ve diğer gelirlerin toplaması ailenin aylık gelirine dahil edilir.

11.2- Ailenin Harcamalarının Değerlendirilmesi:

Ailenin harcamaları şu şekilde değerlendirilir;

• Harcamalar tespit edilirken gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence, sigara ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dikkate alınır.

• Kişinin tespit / beyan edilen harcamaları, yukarıda belirtilen şekilde hesaplanan gelir tutarından fazla çıkarsa, bu durumda harcamanın gelirden fazla çıkan kısmı gelire eklenir.

12-Gelir Testinin Sonuçlanma Süresi:

Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 15 inci maddesi uyarınca; ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gelir tespiti iş ve işlemlerinin, kişinin gelir tespiti başvurusundan itibaren en geç bir ay içinde tamamlanması gerekmektedir.

13- Gelir Testinin Sonuçlanması ve Aylık Gelirin Tespiti:

Gelir testi ve tespiti işlemleri, gelir tespiti başvurusundan itibaren en geç bir ay içerisinde tamamlanır.

Gelir testine tabi tutulan kişinin başvuru formlarında yer alan aylık kazanç ve diğer bilgiler ile Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yapılan sorgulamalardan tespit edilen bilgiler, yukarıda belirtildiği şekilde birlikte değerlendirilerek aile içinde kişi başına düşen aylık kazanç tespit edilir.

Gelir testi sonucunda kişinin tespit edilen aylık geliri, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden SGK’nın sistemine online olarak elektronik ortamda gönderilir. Herhangi bir yazışma yapılmaz.

Gelir testi sonucunda kişiler tespit edilen aylık gelir durumuna göre;

• Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (primlerini devlet öder),

• Geliri aylık brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar (brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında her ay prim öderler),

şeklinde iki ayrı kategoride değerlendirilirler.

14- Gelir Testi Sonucunun Değerlendirilmesi:

Yukarıda belirtildiği şekilde, ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespit edilen kişinin aylık geliri, online olarak SGK’nın sistemine gönderilir. Dolayısıyla gelir testini yapan Vakıf gelir testi yapılan kişiye herhangi bir bildirimde bulunmaz. İlgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü sisteme düşen gelir tespiti sonucuyla ilgili olarak gerekli GSS tescili veya tescil değişikliği işlemlerini yapar, sonucu ilgili kişiye bir yazı ile bildirir. Bu yazıda, yaptığı gelir testi başvurusu sonucunda kişinin tespit edilen aylık gelir tutarı ve prim ödeyip ödemeyeceği, prim ödeyecekse her ay ödemesi gereken prim tutarı bildirilir.

Kişilerin tespit edilen aylık gelir durumuna göre ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarları Genel Sağlık Sigortası Prim Tutarları başlıklı bölümde de yer almaktadır.

15- Gelir Testi Sonucuna İtiraz:

Yukarıda belirtildiği üzere, gelir testi sonucunda testi yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gelir testi sahibine herhangi bir bildirimde bulunmaz, gelir testi sonucunu sistem üzerinden SGK’ya gönderir. Kurumun ilgili müdürlüğü de gelir testi sonucu kişinin tespit edilen aylık gelir tutarını ve prim ödemesi gerekiyorsa her ay ödemesi gereken prim tutarını içeren bir yazıyı gelir testi sahibine gönderir.

Bu şekilde SGK tarafından tebliğ edilen gelir tespiti kararlarına karşı, tebligatın yapıldığı genel sağlık sigortalısınca kararın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde gelir tespitini yapan vakfa yazılı olarak itiraz edilebilir. Yani gelir testi sonucunu SGK’nın ilgili kişiye bildirmesine karşın, itirazın gelir testini yapan Vakfa yapılması gerekir. Çünkü SGK’nın bu konuda yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

İtirazlar, itirazın vakıf kayıtlarına intikal tarihinden itibaren onbeş gün içinde, vakıf heyeti tarafından karara bağlanarak alınan karar itirazda bulunan genel sağlık sigortalısına ve SGK’ya bildirilir. Heyet gerekli gördüğü hâllerde itirazı karara bağlamadan önce, vakıf personeline ilgili kişinin gelir durumunun tespiti için inceleme yaptırabilir.

Gelir testi sonucuyla ilgili olarak vakfa itiraz edilmiş olması, gelir testi sonucunda tespit edilmiş gelir doğrultusunda SGK tarafından başlatılmış olan prim tahakkuk ve tahsilât işlemlerini durdurmaz. İtiraz sonucunda ise kişinin daha önce tespit edilen gelir tutarında herhangi bir değişiklik olursa, bu yenir gelir durumuna göre SGK tarafından kişinin durumu tekrar değerlendirilir, kişinin ödemesi gereken prim tutarı tekrar hesaplanır, gerekli iade ve mahsup işlemleri SGK tarafından yapılır.

16- Gelir Testinin Yenilenmesi:

Bkz. Hangi Hallerde Gelir Testinin Yenilenmesi Gerekir ?

17- Gelir Testi Yaptırılmazsa Ne Olur?

SGK tarafından re’sen GSS kapsamına alan kişi, eğer gelir testi yaptırmazsa, her ay brüt asgari ücretin yüzd 3’ü üzerinden GSS primi ödemesi gerekir. Eğer prim ödeyecek durumu yoksa, bu durumda ilgili kişinin gelir testi yaptırması gerekir. Test sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir miktarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa bu durumda prim ödemekten kurtulur, ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanır.

18-Gelir Testi Soncunun Geriye Dönük Uygulanması:

Gelir testi sonucunun geriye dönük uygulanıp uygulanmayacağı, yani daha önce tahakkuk eden primlerin silinmesine, azalmasına veya artmasına etki edip etmeyeceği hususu; Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı başlıklı yazımızın “4-Daha Önce Çıkarılmış Olan Prim Borcuna Gelir Testi Geriye Dönük Olarak Etki Eder mi?” başlıklı bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

19- Hane Ziyareti:

Hane ziyareti: Vakıf personeli tarafından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmuş kişinin hane ziyaret bilgi formu kullanılarak genel durumunun mahallinde incelenmesi durumudur.

Gelir testi başvuru formunda beyan edilen bilgiler doğrultusunda yapılan gelir testi sonucunu doğrulamak amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen esaslar çerçevesinde vakıf personeli tarafından tanıtıcı kimlik belgesi gösterilmek suretiyle hane ziyareti bilgi formu kullanılarak, başvuruda bulunanların ikametgâhlarına gidilerek hane ziyaretleri gerçekleştirilir.

Ayrıca, genel sağlık sigortası tescili yapıldığı tarihten itibaren primi Devlet tarafından ödenenler ile asgarî ücretin üçte biri üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenir.

20- Yanlış Bildirim ve Beyanda Bulunanların Durumu:

Bildirim yükümlülüğüne uyulmadığı ve/veya SGK’ya ve vakfa ibraz edilen belgelerin ve beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığının tespiti hâlinde, devlet tarafından ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri SGK tarafından ilgili kamu idarelerine iade edilir. Yenilenen gelir tespiti sonucunda kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası primleri, kişilerden geçmişe yönelik olarak yasal faizi ile birlikte tahsil edilerek yeni durumlarına göre genel sağlık sigortası tescili yapılır.

Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında SGK tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idarî ve cezaî soruşturma yoluna gidilir.(ww.isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. suat dedi ki:

    ben bugün ssk binasına gittim gelir testi yaptırmak istedim bana yeşil kartınız açık dediler. ben de sosyal güvenlik kurumuna verip yardım istiyecektim bana gelir testi yaptırmana gerek yok dedi saglık pramozyon aktivasyon sistemi ismail hakkı serdar akdogan saygılarım la arz ederim

  2. Ben cifte vetandaşım(Azerbeycan+Türkiye).Azerbeycandan emekliyem.73 yaşındayşm; eşim 66 yaşında.Ankara Övecler, Kabil caddesi 1317 sokak no6/4 kayıtlıyım.Genel sağlıK sığortası için gelir tesbitini nasıl yaptırabilirim

    1. admin dedi ki:

      (Hidayet Bilaloğlu) Resmi olarak ikamet ettiğiniz yerdeki Kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilirsiniz. Ancak yeni Kanun çıktı, eğer her ay 53 lira GSS primi ödeyebilecekseniz, gelir testine gerek yok doğrudan SGK’ya başvurup GSS kaydınızı yaptırabilirsiniz.

      1. Özlem dedi ki:

        Merhaba ben Eşimden ayrıldim nafaka çocuğumla birlikte 4000 TL veriyor Engelli bı annem var bakım maaşı 4336 TL de ordan alıyorum annemle babam resmiyette ayrı değiller lakin anneme ben bakıyorum o benim ikametgahımda oğlum annem ve ben babam emekli ve bosandigim için onun sigirtasindayim lakin sosyal yardımlardan asgari ücretin altında gelirimin olmasına rağmen neden yararlanamıyorum beni aydınlatırsanız çok sevinirim Bu gelire rağmen 3 kişilik bir ailede kişi başı sınırın altinda değil mi? Teşekkür ederim

  3. Ömer Faruk özkanlı dedi ki:

    Gelir testim go asgari ücretin (1/3)üne kadar olarak çıktı.Başka bir işlem yaptırmama gerek varmıdır.Yoksa direk sağlık hizmetlerinden faydalanabilirmiyiz.

    1. Admin dedi ki:

      Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının sistemi ile SGK’nın sistemi entegre olduğundan, gelir testi sonucunuz muhtemelen SGK’ya da girmiş, SGK sizin 60/g olan GSS tesciliniz 60/c-1 (yeşil kart) olarak değiştirmiştir. Dolayısıyla sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz. Ancak yine garanti olması açısından isterseniz e-Devlet’ten GSS Müstehaklık sorgulaması yapın, halen GSS kaydınız 60/g olarak görünüyorsa SGK Müdürlüğüne başvurun, bu sizin için zahmetli olacaksa ALO 170 ile görüşün.

    2. Hasan KILINÇ dedi ki:

      Gelir testi yaptırırken örneğin 1 adet dükkanımız var bu dükkanimizin kazancı otomatik olarak görülürmu

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Gelir testi bir kez yapılır, kişi kendisi gelir testinin yenilenmesini istemedikçe yenilenmez, ancak ücretsiz sağlık yardımı alma (yeşilkart) hakkı elde eden kişinin gelir durumunu Vakıf takip eder, hane ziyareti yapar, gelir durumunda değişiklik olduğunu tespit etmesi halinde gelir testi sonucunu değiştirebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hangi-hallerde-gelir-testinin-yenilenmesi-gerekir/)
        Vakıf dükkanın aylık kazancını otomatik olarak göremez, belki Maliye’ye yaptığınız beyanları görebilir, dükkanın tapusu sizin üzerinize ise rayiç bedeli üzerinden aylık gelir durumunu hesaplar.

  4. Seval solmaz dedi ki:

    Merhaba kardeşim 33 yasında erkek daha önce kaymakamlıktan gelir testi yaptırdı ozaman yalnız yasıyor ve Bi geliri yokyu yeşil kart baglandı sonra çalışmaya başladı ve 2 yıl kadar calıştık işten çıkartıldı 8 aydır işsizlik maaşı alıyordu bu ay işsizlik maaşı da bitti. Simdi annem ve babam ile kalıyor fakat herhangi bir geliri yok tekrar kaymakamlıktan gelir bildirimi i yapması gerek yoksa direk yesil karta mı döner. Bilgi verebilirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Bazı durumlarda SGK gelir testinin yenilenmesini isteyebiliyor, bu nedenle kardeşiniz işsizlik maaşı bittikten sonra e-Devlet’ten GSS müstehaklık sorgulaması yapsın, eğer 60/c-1 görünürse sorun yok, yeşil kart kapsamına tekrar geçirilmiş demektir, 60/g görünürse o zaman SGK müdürlüğüne başvursun, zaten gelir testini yenilemesi gerekiyorsa kendisine söylerler.

  5. Okan dedi ki:

    İyi günler, Bana tebligat geldi 1 ay içinde başvurun diye ama gitmedim süresi de baya geçti hakkım yandı mı yoksa şimdi gitsem yaparlar mı cevaplarsanız sevinirim Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Hakkınız yanmamıştır, ancak 1 ay içinde gelir testine başvurmuş olsaydınız, gelir testi sonucu aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirinizin brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkması halinde başından itibaren GSS borçlarınız silinirdi, bu süre geçtiğinden gelir testi sonucuna göre sadece gelir testine başvurduğunuz tarihten itibarenki borçlarınız silinir.

      1. Okan dedi ki:

        Ya kusura bakmayın Bir sorum daha olacaktı Ben bekarım anne ve babamla kalıyorum onlar da gelir testine tabii olurlar mı yoksa sadece beni mi incelerler anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim

        1. Admin dedi ki:

          Aynı evde ikamet ettiğiniz için onların gelir ve giderleri de gelir testinizde dikkate alınır.

          1. Akif dedi ki:

            Kolay gelsin ben 25 yaşındayım 2019 Mart 20 itibari ile sigorta girişim olmadı ve 2 gün önce GSS prim borcu geldi 1300 TL anne babamla yaşıyorum. Aylık gelirim yok sigorta girişim yok yeşil karta nasıl donebiliriz ve sadece babam emekli ve biryerde çalışıyo ordan aldığı aylık bankaya yatıyor bunun için gelir testi yaptırmak faydalı mıdır yoksa borcu ödemem mi lazım

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Gelir testi yaptırsanız bile aynı evde ikamet ettiğiniz için anne ve babanızın gelirler, üzerlerine kayıtlı taşınır ve taşınmazlar da dikkate alınır ve sizin adınıza düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden fazla çıkabilir. O zaman yeşil karta dönemezsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/gelir-testinde-gelir-ve-giderler-nasil-hesaplanir-neler-dikkate-alinir/)

          3. Özge ŞARKICI dedi ki:

            Merhaba cevap verirseniz çok sevineceğim. Ben bi tanıdığımızın olayını soracaktım gelir tespitinde 2012-2013 60/C1 görünüyor. Daha sonra2013-2017 arası 60/g1 görünüyor ve buna bağlı borç çıkıyor. 2017 de tekrar 60/C1 e dönmüş bizim şimdi ne yapmamız gerekiyor o çıkan borcu sildirebilir miyiz?

          4. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            GSS prim borcunun hangi hallerde silineceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

    2. Emrah dedi ki:

      Gss basvurularinda banka hesaplarina bakiliyor demissiniz bunu yapabilmeleri yasalmi herseye bakiyorlar hesaplaradami bakiyorlar kredi kredi karti borcuna değilde yanlizca birikimemi bakiyorlar?

  6. ali dedi ki:

    Ben 1994 Temmuz dogumluyum Gss burcu sorgulaması yaptım e devleten borcunuz vardir yada yoktur yazmıyor.. Temmuz ayından beri borc dogdumu yoksa bu Temmuzdan sonra mı baslıcak yada Gelir testi yaptırdıktan sonra mı baslıyor ?

    1. Admin dedi ki:

      Bunun belirli bir tarihi yok, gelir testiyle ilgisi yok, hiçbir sosyal güvencesi olmayan SGK tarafından re’sen 60/g kapsamında GSS’li olarak tescil edilir ve o tarihten sonra her ay GSS borcu tahakkuk eder. Bazen de SGK’nın sistemi durumu geç tespit eder ve geriye dönük GSS borcu çıkar. Bu husus Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. ali dedi ki:

        Cevap icin tesekkur ederim. Ben üniversite mezunuyum 25 yasına girince mi baslıyor onu sormak istemistim 1994 Temmuz dogumluyum suan GSS kapsamına 2019 Temmuzdan itibaren girdim mi yoksa 2020 Temmuzdan itibaren mi beni kapsıyor aslında bunu sormak istemistim.

        1. Admin dedi ki:

          25 yaşını doldurduğunuzda başlar.

  7. kamil dedi ki:

    ben engelli aylığı için başvuru yaptım mevduatım yok fakat borsada hisse senedim var banka yok yazdı ama başka incelemede bu hisse senedleri çıkarmı bunlar gelir testinde değerlendiririliyor mu

  8. Kamil dedi ki:

    Admin benim sorumu cevaplamadınız bir bilginiz varsa yazarsanız memnun olurum

  9. Kamil dedi ki:

    Admin bey yada bayan herkeZe bir cevap var bana yazmadınız konu hakkında bilginiz varsa yazarsanız memnun olurum

  10. Serhat dedi ki:

    Merhaba. Serhat ben. 21 Şubat 2019 dan 2020 şubatın 5 ine kadar işşizlik maaşı aldım şubatın beşi sondu. Ve hala çalışmıyorum sgk için para kesiliyordu işşizlik maaşımdan maaşım bitince durdu artık. Gelir testi yaptırmam gerekli mi sgk ya gitmek gerek mi gitmesem ceza gelir mi ve Son olarak. Sgk dan ne kadar faydalanabilirim teşekkürler..

    1. Admin dedi ki:

      İşsizlik maaşınız sona erdikten sonra sigortalı bir işe girmezseniz SGK sizi 60/g kapsamında GSS sigortalısı olarak tescil eder ve her ay adınıza prim borcu çıkar. Bunu ödeme imkanınız yoksa gelir testi için Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurun, sonucuna göre ücretsiz sağlık yardımından yararlanma hakkı elde edebilirsiniz belki.

  11. Bülent dedi ki:

    İşsizlik maaşım ocağın 14 bitti ama ocağın parasını şubatta aldıgımız icin hiç sağlık sigortasına bakmadım .işsizlik parası bitti.sosyal yardımlaşma vakfina gitmeden önce bir arastirayim dedim.nelere gore sağlık sigortasindan yaralanarız, muhaf tutuluruz diye.bir baktım ocak ayında 50 tl,şubat ayına da 88 tl gibi borç toplamı 138 kusur para gözüküyor.sonuçta bir gelirim yok.evim var ama o da ipotekli ev kredisi ile alinmış. Bunlar nereye göre bunu hesaplıyor.nerelere bakıyorlar.ne yapmam lazim.sonuçta işsizim.8 ay işsizlik aldım oda bitti bu ay itibari ile bir vatandaş olarak bundan nasıl yararlanırım.

  12. derya dedi ki:

    gelir testinde resmiyette olmayan şeyleri varmış gibi gösterdikleri için sgk prim borcu geldi sizce ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz acil ödeyecek durumumuz yok ayrıca varmış gibi gösterenlere ne yapılabilir

    1. Admin dedi ki:

      Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi başvurusu için verilen forma gerçeğe aykırı bilgiler yazıldı ve bu gelir testi sonucunda kişi ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde etti, ancak bu durum daha sonra tespit edildi ve o kişinin normalde gelir durumu itibariyle ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanma (yeşil kart) hakkına sahip olmadığı anlaşıldıysa, o zaman SGK o kişiden geriye dönük GSS primlerini faiziyle birlikte alır. Eğer kişinin ödeyecek durumu yoksa borca faiz işlemeye devam eder, yani bu borç silinmez.

  13. Suat dedi ki:

    Merhaba admin 09.10.2019 tarihinden itibaren GSS borcum çıktı üniversite mezunuyum daha öncesinde liseden mezun olduktan sonra da GSS borcum çıkmıştı gelir testi yaptırmıştım 1/3 den fazla çıkmıştı sonuç bu borç geçici 69. madde ile silinmişti ben tekrar gelir testi yaptırsam bir işe yarar mı gelir, mal mülk, aile bireyleri sayısı vs durumlarında değişiklik yok işe yaramazsa eğer borcu ödememmi gerekiyor cevaplarsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer anne veya babanızın sosyal güvencesi varsa, mezun olduktan sonra 2 yıl geçmedi ve 25 yaşını doldurmadınızsa, bu süre içerisinde anne – babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız olduğundan işlemiş olan borç silinir. Ancak böyle bir imkan yoksa, gelir testine başvursanız bile başvuru tarihinden sonrası için geçerli sayılabilir ve borç silinmez.

      1. Suat dedi ki:

        Anladım admin teşekkür ederim

  14. mesut dedi ki:

    ben şu an işsizim.
    tescil kapsamı 4/a Zorunlu Sigortalılar diyor.
    GSS Kapsamı
    60/a-1 kapsamında sigortalılar (4/a, 4/c sigortalı çalışanlar) yazıyor.
    Sigortalı Türü Çalışan diyor.
    Durum Müstehaktır, provizyon alabilir.
    ben şimdi yeşilkartlımıyım acaba

    1. Admin dedi ki:

      Yeşilkart kapsamında olsanız 60/c-1 çıkar, siz şu an bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyor görünüyorsunuz, herhangi bir işyerinde çalışmadığınıza göre bir işyerinden sahte sigortalı olarak bildiriliyorsunuz demektir, ilerde başınızı ağrıtabilir, sorun yaşayabilirsiniz, gecikmeden SGK’ya uğrayıp görüşmenizde fayda var.

      1. Hasan KILINÇ dedi ki:

        İyi günler merhabalar, Gelir Testi KAÇ yılda 1 yapılır.

  15. Ali Gül dedi ki:

    İyi günler admin bey. Ben ailemle beraber kalmıyorum. İkametgahım farklı. Üzerimde herhangi bir mal mülkte yok. Yaşım 25 üstü. Gelir testi yaptırdım. G1 (Asgari ücretin 1/3’ünden fazla) oalrak çıktı. İkametgahım farklı olsa da anne ve baba gelir testimin kapsamında değerlendiriliyor mu? Cevabınız için teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde gelir testinde aynı hanede oturan (nüfus kayıtlarına göre aynı hanede ikamet eden) aile bireylerinin gelirleri esas alınır ancak ayrı hanede ikamet ettiğiniz halde sizin gelir testinizde anne-babanızın gelirleri dikkate alınmış mıdır bilmiyoruz.

  16. mesut dedi ki:

    teşekkür ederim. çok önemli bilgi verdiniz.

  17. cem dedi ki:

    cok onemli lütfen yardım edin.. hiç bir sosyal guvencesi olmayan bir geliri olmayıp çalısmayan bir kişi akraba olmayan bir tanıdıgının evinde gecici kalıyorsa ,gelir testi yaptırırken bu ev sahibinin geliri gözönüne alınırmı..lütfen cevap verin cok zor durumdayım ..

    1. cem dedi ki:

      anne baba sag degil yasım 49..bir kızım var 20 yasında ve ayrıldıgım kişiyle yasıyor ben bekarım..

      1. Admin dedi ki:

        Bu konu en baştaki uzun yazının “9-Gelir Testine / Tespitine Aynı Aileden Kimler Dahil Edilir?” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.
        Yönetmeliğe göre gelir testinde; Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır. Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılır.
        Dolayısıyla bir tanıdığın evinde kalan kişinin gelir testi için başvurması halinde sadece kendi gelirinin esas alınması gerekir.

  18. halime dedi ki:

    iyi günler babam için gelir testi başvurusunda bulundum. sonuç olarak G0 (Asgari ücretin 1/3’ne kadar) yazıyor. bundan sonra yapması gereken başvurması gereken bir yer varmı birde 2 ay önce kadar 890 tl prim borcu yatırdık şuan gene borç gözüküyor. bu yatırılan parayı geri alabilme imkanı varmıdır. birde borç sildirilebilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir testi sonucu SGK’nın ekranına düşer ve herhangi bir başvuru gerekmeden normalde 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında SGK kişinin sağlık aktivasyonunu yapar. E-Devlet SGK sayfasındaki GSS Müstehaklık sorgulama bölümünden kontrol edebilirsiniz, eğer aktivasyon yapılmamış olursa ALO 170 ile görüşebilirsiniz. SGK ödenen primi iade etmez, ancak gelir testi sonucuna bağlı olarak sistemde görünen borcu belki siler.

  19. Ünsal dedi ki:

    gelir testi sonucum G0 (Asgari ücretin 1/3’ne kadar) çıktı
    SPAS Müstehaklık Sorgulama ekranında
    Tescil Kapsamı : 60/g Türk Vatandaşı İsteğe Bağlı GSS Primi Ödeyenler
    GSS Kapsamı: 60/g Kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı yazıyor
    benim gss mi devlet ödeyecek anladığım kadarı ile benim sgk ya gitmeme gerek varmı gelir testi sonucunu aktif etmek için birde yeşil kart için bir başvuru yapmakmı gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir testi ne zaman sonuçlandı bilmiyoruz ancak 60/g yeşilkart anlamına gelmiyor, yeşilkart kapsamına alınmış olsaydınız 60/c-1 çıkması gerekirdi. Normalde gelir testi sonucu SGK’nın ekranına düşmekte ve SGK 60/g’den yeşilkarta geçişi otomatik yapmaktadır. İsterseniz ALO 170 ile görüşün, gerekmesi halinde SGK Müdürlüğüne gidersiniz.

  20. Ünsal dedi ki:

    gelir testi sonucu dün çıkmıştı bilgilendirme için saolun

  21. Kübra Ünal dedi ki:

    Kardeşim için gelir testi yaptırdık. Yeşil kart çıkmış SGK sistemine düşmüş. Geriye dönük GSS borcu çıkar mı? Veya SGK ya gidip herhangi bir işlem yapmamıza gerek var mı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normal uygulamada gelir testi sonucuna göre geriye dönük GSS prim borcunun tamamen silinip silinmeyeceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/ başlıklı yazının “2- Gelir Testi Yaptırarak Borcu Sildirmek” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.
      Öte yandan 7256 sayılı Kanunla tanınan hak çerçevesinde kardeşiniz daha önce hiç gelir testi yaptırmadıysa ve gelir testine 1 Nisan 2021 tarihinden önce başvurmuşsa, o zaman geriye dönük tüm GSS prim borcu silinir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/gelir-testi-ile-gss-borcunu-sildirmek-isteyenler-icin-31-mart-son-gun/)

  22. muhterem dedi ki:

    arkadaşımla yaşıyorum gelirim yok kira da vermiyorum 28 yaşında hala üniversite öğrencisiyim teste başvurdum olumlu sonuçlanır mı acaba?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelir testine başvuran kişinin gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır, dolayısıyla aynı evde ikamet ettiğiniz arkadaşınızın geliri sizin gelir testi sonucunuzu etkilemez.

      1. Muhterem dedi ki:

        Teşekkür ediyorum yanitiniz icin hocam. Bu arada basvurali 1 ay oldu e devlette sonuc bulunamamistir yaziyor.

  23. Doğan dedi ki:

    İyi günler annemin raporlu ilaçları vardı eczacı yeşil kartın süresinin dolduğunu söyledi beni SGK ya yönlendirdi orya gittiğimde babamın gelir testi yapmasını istediler daha önce hiç istememişlerdi neden böyle oldu acaba yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anne – babanızın gelir durumunda değişiklik olmuş olabilir, diğer ihtimal anne – babanız çok önceden yeşil kartlıydı bu kapsamda 60/c-1 ücretsiz GSS kapsamına geçtilerse, aradan uzun yıllar geçmiş olduğu için SGK gelir testi istemiş olabilir.

  24. Ebr dedi ki:

    İyi günler, ben üç sene önce gelir testi yaptırmış ve ücretsiz sağlık hizmetine hak kazanmıştım, fakat bu sene birden bire testin sonucu değişmiş, üzerimde hesap veya taşınmazlarda herhangi bir değişim olmadı, kaymakamlığa gittim ama gelir testi çıkmıyor dendi, neden olabilir, ne yapabilirim acaba? Şimdiden çok teşekkürler.

  25. Mehmet dedi ki:

    Yeşil kartlı idim süresi dolmuş gelir testi yaptırmak zorunlumuyum yaptırmaz isem genel saglık sigortasına otomatik mi geçiyor geçen muane oldum eczacı sigortanız yok dedi ve ücretli aldı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK sizi 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı yapmıştır büyük ihtimalle, gelir testi yaptırırsanız ve sonucunda yeşil kart şartlarını taşıdığınız anlaşılırsa tekrar yeşil kart kapsamına alınırsınız.

  26. Aybuke dedi ki:

    Merhaba 27 yaşındayım ailemle yaşıyorum
    Hane geliri asgari ücretten fazla
    Gss ye tabiiyim
    1400 lira borcum var
    Herhangi bir yerde çalışmıyorum
    Bu borcu sildirme ya da sydv ye başvurup gelir testi yaptırsam sağlıktan ücretsiz faydalanabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer test sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliriniz aylık brüt asgari ücretin üçte birinde az çıkarsa ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı elde edebilirsiniz, ancak geriye dönük borç silinmeyebilir. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/ başlıklı yazının 2- Gelir Testi Yaptırarak Borcu Sildirmek başlıklı kısmına bakabilirsiniz.

  27. Utku dedi ki:

    Ben dün 20 yaşına girdim bugün bi mesaj geldi gelir testi yaptırmaya gidin diye ben gelir testini yaptırdıktan sonra primimi ödemeye başlıyacağım
    2 sorum var 1.si eskiden yani ailemin üstünden yararlandığım dönem aldığım sağlık hizmetiyle şimdiki hizmet arasında bir fark olucak mı 2. Si ben bu sene üniversteye başlayacağıö üniversteye geçtiğimde 25 yaşına kadar ailemden yarlanabilecek miyim yoksa prim ödemeye devam mı edeceğim teşekkür ederim

  28. Hikmet dedi ki:

    önceden gelir testi yaptırmıştık (kardeşim ve ben ) .şimdi ise gelir durumundaki değişiklik nedeniyle kardeşim gelir testi yaptırdı bu durumda benimde gelir testi yaptırmam gerekirmi.halen işsizim.aynı evde yaşıyoruz.

  29. Can dedi ki:

    Öncelikle bu faydalı yazı için teşekkürler. Benim bir sorum vardı. GSS işlemleri için ben direkt olarak SYDV’ye gittim ve bana gelir tespit formu doldurdular. Gelir tespiti sonucunun da 14 gün sonra SGK sistemine düşeceğini söylediler. Bu durumda benim başka bir işlem yapmama gerek kalıyor mu? SGK sistemine düştüğünde direkt olarak sigorta aktif hale mi geliyor?

  30. dilek dedi ki:

    merhaba ben depremzedeyim ailemle aynı adreste oturmuyoruz artık ama aynı adreste görünüyoruz ve ben tek başıma yaşayacagım sadece kendim için gelir testi yaptırabilir miyim işsizim sadece ölüm aylığım var cevaplarsanız çok sevinirim