Başvuru ve İşlemlerde Tanınan Bir Ay İle 30 Gün Arasındaki Fark

Başvuru ve İşlemlerde Tanınan Bir Ay İle 30 Gün Arasındaki Fark
16 Kasım 2016 19:17

Başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere kurum ve kuruluşlara yapılacak başvurular, verilmesi gereken belgeler ve yapılması gereken bildirimlerin hemen hemen hepsi süreye tabidir.

Ancak mevzuatta bazı başvuru ve işlemler için tanınan süre gün sayısı olarak, bazı başvuru ve işlemler için tanınan süre ay veya yıl olarak belirtilmektedir. Bazı başvuru ve işlemler içinse tanınan süre iş günü olarak belirtilmektedir. Aynı durum tebligatla tanınan süreler için de söz konusudur.

Burada en çok karışıklık bir ay şeklinde belirtilen süreler ile 30 gün şeklinde belirtilen süreler konusunda yaşanmaktadır. Ancak ikisi farklı anlama gelmekte ve 30 gün süren aylar dışında farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bir ay şeklinde belirtilen sürelerde süre takip eden ayın aynı günü dolmaktadır. Örneğin 15 Ocak’tan başlamak üzere bir aylık süre tanınmışsa 15 Şubat’ta, 15 Şubat’tan başlamak üzere bir aylık süre tanınmışsa 15 Mart’ta dolmaktadır. Ocak ayı 31 gün, Şubat ayı 28 (dört ayda bir 29) gün sürdüğü halde bir ay sonrası aynı güne denk gelmektedir. Burada görüleceği üzere o ay veya aradaki aylar kaç gün sürerse sürsün sonuç değişmemektedir. Altı ay, bir yıl gibi farklı şekillerde belirtilen sürelerde de hesaplama aynı şekilde yapılmaktadır. 30 gün şeklinde belirtilen süreler de ise gün hesabı yapılmaktadır. Bir sonraki günden saymaya başlanılmakta ve 30 uncu gün ayın kaçına geliyorsa süre o gün dolmuş olmaktadır. Yukarıdaki örnekte 15 Ocak itibariyle verilen 30 günlük süre 14 Şubat’ta dolmaktadır. Bu şekilde gün olarak belirtilen sürelerde ay 28, 29 veya 31 gün sürüyorsa sürenin bittiği tarih değişmektedir.

Süre eğer gönderilen herhangi bir resmi yazı yani tebligatla verilmişse, yazınının tebliğ edildiği tarihten sonraki günden saymaya başlanması gerekmektedir.

Gerek ay olarak, gerekse gün olarak belirtilen sürelerin hesabına Cumartesi, Pazar ve diğer resmi tatil günleri de dahil edilmekte, eğer sürenin bittiği son gün tatile denk geliyorsa bu durumda son gün ilk iş gününe sarkmakta, yani tatili takip eden ilk iş günü mesai bitiminde süre dolmaktadır. Eğer işlemler internet üzerinden yapılıyorsa süre bazı durumlarda son gün mesai bitiminde değil, 23:59’da dolmaktadır. SGK ve İŞKUR işlemlerinde eğer son gün Temmuz ayındaki mali tatile denk gelirse bu durumda da bazı başvuru ve işlemlerde süre uzamaktadır. (Bkz. Mali Tatil Kapsamına Giren SGK İş ve İşlemleri, Mali Tatil Uygulaması – Kapsama Giren Diğer İş ve İşlemler, Mali Tatil Kapsamına Girmeyen Bu İş ve İşlemlere Dikkat Edin !

Eğer süre iş günü olarak verilmişse bu durumda hesaplama yapılırken tatil günleri hesaplamaya katılmamakta, sadece iş günleri hesaplamaya katılmaktadır. Resmi tatil günlerine denk gelenler hariç haftanın beş günü (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri) iş günü olarak sayılmaktadır. Cumartesi – Pazar günleri dışındaki resmi tatil günleri İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazının 8-Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde İzin başlıklı bölümünde belirtilmiştir.

YORUMLAR

  1. ömer dedi ki:

    iyi günler işe giriş tarihim 07.04.1997 askere 2001 yılı mart ayında gittim 2002 yılı eylül ayında geldim 550 gün askerliğim var sigorta prim gün sayım 8505 askerlik borçlanması yapıp primi 9000 ine tamamlamak istiyorum ve çıkması muhtemel EYT den faydalanmak istiyorum sormak istediğim olay sigortamız aldığımız maaşa göre yatıyor yani tavandan yatıyor askerlik borçlanmasını alt limitten yapmak istersem maaş olarak çok etkilenirmiyim yada şöyle sorayım sizce alt limitten mi yoksa üst limitten mi ödeme yapayım EYTnin yıl sonunda çıkacağını düşünerek 400 gün ödeme yapayım diyorum bu yıl sonuna kadar zaten 150 gün kazanacağım

  2. TANER DEMİR dedi ki:

    Sayın admin. İlk işe giriş tarihim prim başlangıç 22.05.1997 ve prim gün 3410 askerlik borçlanma yoluyla 3600 prim tamamlayıp tazminat alma hakkım doğar mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Girişiniz 8 Eylül 1999 öncesi olduğu için olabilir.

  3. İSMET dedi ki:

    7000 gün pirim günü mu doldurmak için askerlik borclanmasi yapabilir miyim kıdem tazmina ti almak icin