Hizmet Borçlanması Yapılan Süreler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılır ?

Hizmet Borçlanması Yapılan Süreler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılır ?
29 Haziran 2014 18:00

Askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması gibi hizmet borçlanması yapacak kişilerin, yaptığı hizmet borçlanmasının hangi sigorta kapsamında değerlendirileceği aşağıda belirtilmiştir.

1- Aşağıda belirtilen borçlanma hallerinde, kişi borçlanma yaptığı tarihte hangi kapsamda sigortalıysa, borçlanma süreleri de o kapsamda sigortalı hizmet olarak sayılır. Örneğin, kişi 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalıysa yaptığı borçlanma 4/1-a (SSK) kapsamında, kişi 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalıysa yaptığı borçlanma 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı hizmet olarak sayılır. Eğer kişi borçlanma yaptığı tarihte sigortalı değilse, en son sigortalılığı hangi kapsamdaysa borçlanma süreleri o kapsamda hizmet olarak sayılır.

Bu şekilde değerlendirilecek hizmet borçlanmaları şunlardır.

– Doğum borçlanması.

– Askerlik borçlanması.

– Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim sürelerini borçlanma.

– Sigortalı olmaksızın yapılan avukatlık stajı sürelerini borçlanma.

– Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri borçlanması.

– Grev ve lokavtta geçen süreleri borçlanma.

– Hekim olarak fahrî asistanlıkta geçirilen süreleri borçlanma.

– Yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirilen öğrenim sürelerini borçlanma.

2- Yurtdışı Hizmet Borçlanması:

7186 sayılı Torba Kanun’la yapılan değişiklik uyarınca, yurtdışı borçlanmasını 1 Ağustos 2019 tarihi veya daha sonra yapanların borçlandığı süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak sayılmaktadır. (Bkz. Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı başlıklı yazı.)

1 Ağustos 2019 tarihinden önce yapılan yurtdışı borçlanmalarında ise kişinin borçlandığı süreler, Türkiye’de sigortalılığı varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılığı kapsamında sayılır. Eğer Türkiye’de sigortalılığı yoksa, borçlandığı süreler 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında hizmet süresi olarak esas alınır.

3- 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli yani ayda 30 günden az çalışan sigortalıların, o aylara ait eksik süreleri tamamlamak için yaptıkları borçlanmalar, 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı hizmet olarak sayılır.

4- Aşağıda belirtilen hizmet borçlanmalarında borçlanma yapılan süreler 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı hizmet olarak sayılır.

– Memurların ücretsiz izinli geçen süreleri borçlanmaları.

– Seçim nedeniyle istifa eden memurların, istifa tarihi ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanmaları.

Hizmet borçlanmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi ve açıklamalar Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve Durumlar başlıklı yazıda yer almaktadır.(www.isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Bülent dedi ki:

    İyi günler. Sayfanızda “Aşağıda belirtilen borçlanma hallerinde, kişi borçlanma yaptığı tarihte hangi kapsamda sigortalıysa, borçlanma süreleri de o kapsamda sigortalı hizmet olarak sayılır.” anlatımını okudum. Geçmişte (2 yıl 8 ay) 4b’li olsam bile şu an 4a sigorta kolundayım. Emeklilik için askerlik borçlanmasına başvurdum; ancak E-Devlet’e “67…….. 4b sicil numarası için: Dikkat!! Askerlik borçlanmasını bitirmedi.” ibaresi düştü. Neden 4b?

    1. Admin dedi ki:

      Bu husus en son 2011/11 sayılı SGK Genelgesinde de;
      “(a) Kanunun 41 inci maddesinin (c) ve (ı) bentlerine göre borçlandırılan süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında; aynı maddenin (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h) ve (j) bentlerine göre borçlandırılan süreler ise borçlandığı tarihteki 4 üncü maddenin birinci fıkrasının ilgili bendine göre,
      (b) Sigortalılığı sona erdikten sonra Kanunun 41 inci maddesinin (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h) ve (j) bentlerine göre borçlandırılan süreler, en son sigortalılık statüsüne göre,”
      sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
      açıklamasına yer verilmiştir.
      Askerlik borçlanması 41/(b) bendi askerlik borçlanmasını kapsamaktadır.
      Sizin askerlik borçlanmanız neden 4/b kapsamında sayılmış, onun sebebini borçlanma başvurusu yaptığınız müdürlük ile görüşebilirsiniz, belki bir hata olmuştur.

      1. Naim dedi ki:

        Selamlar ben 2017 den sonra Bağ-Kur’a geçiş yaptım şu an askerlik borçlanması yaparsam hangi koldan Sayılır.

  2. Bülent dedi ki:

    İlginize teşekkür ederim.

  3. MUAMMER YOLDAŞ dedi ki:

    bağkurdann ssk ya gectim 1260 günü tamamlamak için
    1yıl var tamamlanmasına.askerlik borclanmasını yaparak 1260 tamamlamiş olourmuyum. halen ssk ödemeye devam ediyorum.sgk da memura sordum olmaz dedi.hangi maddeye göre ödemeliyim teşekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Askerlik borçlanması için ödeyeceğiniz prim askerliğinizi yaptığınız tarih aralığına mal edilir, bu tarih son 7 yıllık prim gün sayısı içerisinde yer almıyorsa doğal olarak son 7 yılın hesabında da dikkate alınmaz. (Bkz. Hizmet Borçlanmaları Emeklilikte Son Yedi Yıla Dahil Edilir mi ? başlıklı yazı.)

  4. yalçın dedi ki:

    Hastanede fahri asistan olarak çalışan doktor sosyal sigortalı-genel sağlık sigortalı sayılır mı? Sosyal sigortalı sayılırlarsa hangi sigorta kollarından yararlanabilirler?

    1. Admin dedi ki:

      SGK mevzuatına göre kendisi vergi mükellefi olup çalıştığı hastaneye fatura kesen doktorların 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olmaları gerekir. Bunun dışında iş sözleşmesinde de 4/a kapsamında sigortalı olacağı belirtilen özel hastane / tıp merkezlerinde veya vakıf üniversite hastanelerinde çalışan doktorların herhangi bir işyerinde çalışan işçi gibi tüm sigorta kollarına tabi olarak SGK’ya bildirilmeleri gerekir. Bu sigortalılık genel sağlık sigortasını da kapsar.

      1. yalçın dedi ki:

        Ancak borçlanmayla ilgili kanunda fahri asistanlık yapmış kişilerin fahri asistanlık sürelerini borçlanabilecekleri yazıyor. Bu süreyi borçlanma hakları olduğuna göre bu kişiler bu sürelerde sigortalı değiller. Tabi daha öncesinde fahri asistan nedir bunuda tam olarak bilmiyoruz hiç bir yerde yazmıyor.

        1. Admin dedi ki:

          Her gün çok sayıda soru geldiği için bazen sorulara yanıtlarken çok ayrıntıya girme vaktimiz olmuyor. Sizin sorunuzu cevaplarken de genel olarak değerlendirdik. 5510 sayılı Kanunun Sigortalı sayılamayanlar başlıklı 6 ncı maddesinde fahri asistanlara yer verilmemiş, ayrıca Ek-10’uncu maddesinde kamu dışında çalışan doktorların sigortalılık statüsü belirtilmiştir. Biz bu iki maddeye göre cevap verdik. Ancak aynı Kanunun Sigortalıların borçlanabileceği süreler başlıklı 41/h maddesinde hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak aslında 5510 sayılı Kanunda eksik düzenleme yer almaktadır.

  5. aykut kiraz dedi ki:

    merbalar 1974 dogumluyum benim 4962 günüm var 4-a ssk koluna tabiyim 1993 sigorta girişliyim kalan asker lik borclanamasını 550 günü 4,a dan gösterebilirmiyim daha önce bagkuruda sormuştum dedinizki en son bagkurdan öderseniz askerlik ödemeside bagkurdan görünür istege baglı ödemeye baslamadan direk önce askerli ödesem toplu 4 a koluna tabi olacak dogrumu algılıyorum kusura bakmayım emin olmak için soruyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik borçlanması yapacağınız zaman en son sigortalılık statünüz 4/a (SSK) kapsamında olursa, borçlandığınız süreler de 4/a (SSK) kapsamında sigortalı hizmet olarak sayılır.

  6. Ali Kutlar dedi ki:

    1994 bağkur 120 günüm pirimim var 06.1999 SSK girişle 430 pirimim mevcut 02.2001 yılından 08.2020 yılına kadar memur olarak görev yaptım 07.2021 yılından bugüne kadar 18 ay SSK lı olarak çalışıyorum askerlik borçlanması yapmak istiyorum hangi sigorta kolundan emekli olurum askerlik borçlanmam sigorta kolunu değiştirir mı.tesekkur ederim.

  7. Osman Nuri Alp dedi ki:

    15yıl bağkur birimin var bağkur kirişim 2000sonra sikortaya geçdim 2ay ödeme yabıb tondurtum 18ay askerliğini borçlanırsam neye sayılır sigortamı bağkur mu

  8. hakan şahin dedi ki:

    merhaba 2019 aralık ayında esnaflık sonlardırdım ssk olarak 2020 97 gün 2021de 175 gün 2022 338 gün ssk günüm var aradaki günleri hizmet borçlanması yaparsam 1260 kuralından sayılırmı tşk

  9. Soylu dedi ki:

    1997 4a sigorta girisliyim daha sonra 2005-2014 yılları arasında 4b işyeri sahibiydim 4 yıllık Bağ-Kur günlerimi odemedigim için silindi 1400-1500 arası gün lerim daha sonra tekrar 4a girişim 2016 dan 2022 ye kadar şuan 1100 gün eksiğim var ihya için bağkur borcunun tamamı yatması gerekiyormuş 1400 gün eski borcumu yatirsam bu sefer 2520 gün yasasına takılıp 4b yani Bağ-Kurami geçmiş olurum 4800 yatmış günüm var 5900 isteniyor Bağ-Kur e geçmiş sayilirsam 9000 gün e takilicam ne yapmalıyım satın aldığım bağkur günleri hangi tarihten sayılır eski tarihmi yoksa son tarih mi???

  10. sebnem dedi ki:

    Bir konuda kafam karisti
    Internette şu bilgiye ulastim
    5510 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında yurt dışında çalışanların borçlanma işlemleri de talep tarihindeki sigortalılık statüsüne bakılmaksızın 4/b kapsamında sonuçlandırılacaktır.
    Bu durumda 5675 gunle 50 yasinda emekli olmaya hak kazanan sgkli biri son 1000 gun pirim borcunu yurtdisi borclanmasi yaparsa direk bagkurlumudur yani? Yoksa 2520 gun kuralina gore cogunluk gun sayisi sgk oldugu icin SGK dan mi emekli olurum ?
    Bilgi verebilirseniz sevinirim.