İşverenin Eşit İşe Eşit Ücret Ödeme Yükümlülüğünün Kapsamı

İşverenin Eşit İşe Eşit Ücret Ödeme Yükümlülüğünün Kapsamı
14 Kasım 2016 21:26

Eşitlik hayatın her alanında geçerli olan evrensel bir ilke olduğu gibi çalışma hayatında da büyük önem arz etmektedir. Bu önemi nedeniyle “Eşit davranma ilkesi” başlığı altında İş Kanunun 5 inci maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Hatta aynı maddede eşit davranma ilkesine uygun hareket etmeyen, çalışanları arasında ayrım yapan işverenin tazminat ödemesi dahi öngörülmüştür. (Bkz. Ayrımcılık Tazminatı Nedir ?) Kanunun 99/a maddesinde de işverene, eşit davranmadığı her işçi için 150 TL (2016 yılı için geçerli tutar) idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.

İşverenin çalışanlara eşit davranma, esaslı sebepler olmadıkça çalışanlar arasında ayrım yapmama ilkesi arasındaki en önemli görevlerden biri de eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğüdür. Bu konu önemi nedeniyle Anayasanın “Ücrette adalet sağlanması” başlıklı 55 inci maddesinde; “Ücret emeğin karşılığıdır.   Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” şeklinde düzenlendiği gibi; hatta bu konuda Türkiye’nin de onayladığı ILO sözleşmesi de bulunmaktadır. (Bkz. Eşit Değerde İş İçin Erkek ve Kadın İşçiler Arasında Ücret Eşitliği Hakkında Sözleşme)

İş Kanunun söz konusu 5 inci maddesinde ise eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğü; “Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.” şeklinde düzenlenmiştir.

Ancak burada eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğünden her çalışan aynı ücreti ödeme şeklindeki bir uygulama anlaşılmamalıdır. Yargıtay’ın ilgili Hukuk Daireleri bu konularda zaman zaman bazı kararlar vermişlerdir.

Örneğin Yargıtay 7. Hukuk Dairesi bir kararında (Esas No. 2015/25116 – Karar No. 2015/19145 – Tarihi: 14.10.2015);

– Eşit davranma ilkesinin, iş hukuku bakımından işverene işyerinde çalışan işçiler arasında haklı ve objektif bir neden olmadıkça farklı davranmama borcu yüklediğini, ayrım yapma yasağının işyerinde çalışan işçiler arasında keyfi biçimde ayrım yapılmasını yasakladığını,

– Bununla birlikte eşit davranma borcunun tüm işçilerin hiçbir farklılık gözetilmeksizin aynı duruma getirilmesini gerektirmeyip, eşit durumdaki işçilerin farklı işleme tabi tutulmasını önlemeyi amaç edindiğini,

– İş Kanununun “Eşit davranma ilkesi” başlıklı 5 inci maddesinde düzenlenen eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğünün ücretin dışında kalan ikramiye, pirim v.b. ödemleri de kapsadığını,

– Eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğünün, aynı işi yapan ve aynı kıdeme sahip olan işçilere aynı ücretin ödenmesi anlamına geldiğini, ancak bir işçinin işyerindeki kıdeminin sadece onun işyerindeki çalışma süresini içermeyip; işyerinde çalıştığı sürede elde ettiği bilgi, birikim, çalıştığı pozisyonlar, aldığı ödüller ve cezalar olmak üzere birçok unsuru içinde barındırdığını; aynı sürede çalışmış gibi görünse de kurumsal geçmiş ve tecrübe yönünden aynı bilgi ve birikime sahip olamayan, sadece çalışma süreleri eşit olan iki işçinin geniş anlamda aynı kıdemde sayılamayacağını,

belirtmiştir.

Dolayısıyla söz konusu Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere, eşit işe eşit ücret ödeme yükümlülüğü aynı işyerinde, aynı işi yapan ve aynı kıdeme sahip olan işçilere aynı ücretin ödenmesi anlamına gelmektedir. Ancak burada kıdem; sadece işyerindeki çalışma süresi esas alınarak değil, işçinin işyerinde çalıştığı sürede elde ettiği bilgi, birikim, çalıştığı pozisyonlar, aldığı ödüller ve cezalar olmak üzere birçok unsur dikkate alınarak belirlenmelidir.

Öte yandan çalışanlar arasındaki ücret, fazla mesai, ikramiye ödemeleri konusunda en büyük ayrım mavi yaka – beyaz yaka diye nitelendirilen çalışanlar arasında yapılmakta olup, Yargıtay’ın görüşleri doğrultusunda bu konuya da Çalışanlar Arasında Mavi Yaka – Beyaz Yaka Ayrımı Yasal mı ? başlıklı yazıda yer verilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Soner dedi ki:

    Kurumsal bir şirkette 5.5 senedir calismaktaydim. Fakat son 4 sene zam dönemlerinde performans düşüklüğü nedeniyle hiç zam yapılmadı. Aynı bölümde aynı kadroda çalışan 4 kişiydik. Zam almama durumu sadece bana mahsus uygulanan birşeydi. En son dayanamayıp istifayi verdim. Eşit davranma ilkesine aykırı bir durum anladığım kadarı ile. Bu durumda dava acabiliyormuyum acaba.

    1. Admin dedi ki:

      Dava açabilirsiniz tabii ki ve mahkemede ispat edebilirseniz tazminat alabilirsiniz. Ayrıca Yargıtay, işverenin eşit davranma ilkesine aykırı hareket etmesini işçi için haklı fesih sebebi saymaktadır. (Bkz. Yargıtay Kararlarına Göre Haklı Fesih Nedenleri)

  2. Mustafa Ünlü dedi ki:

    Örneğin; Skala farklılığından dolayı bay aşçı ile bayan aşçı farklı ücret alıyor. Eşit iş eşit ücret ilkesi ile bayanın maaşı aynı pozisyonda çalışan erkeğin maaşına eşitlenirse, sonrasında bayanın kendi skala sınıfında olan çalışma arkadaşı erkeklere de ücret eşitliği konusunda tersinden bir eşitlik yapma zorunluluğu doğuyor.

  3. Hülya dedi ki:

    Merhaba, özel bir kurumda 6 yıldır çalışmaktayım. 1,5 sene önce terfi alıp şef kadrosundan müdür yardımcısı kadrosuna geçtim. Bugün yanima şef alındı. Ilk amiri benim. Ancak alınan şef benim alt kadrom iken benden 500 tl fazla maaş almaktadir. Bununla ilgili mahkeme acabiliyormuyum

    1. Admin dedi ki:

      O şefin sizden fazla ücret almasının esaslı bir sebebi yoksa açabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklama yukarıdaki yazıda yer almaktadır.

      1. Sinan uyar dedi ki:

        1998 mart ayından itibaren özel bir otomotiv sektöründe calismaktayim.sirketimizde ,uzman .daiko.takim lideri gibi pozisyonları var.bende 2008 yılında önce da iki sonrada 2014 yılında takım lideri oldum ancak daha önceleri takım lideri olan arkadaşlarımıza yapılan zam bana yapilmadi şimdi fabrikamız 2021 eylül ayında kapanacak diğer takım lideri arkadaşlarımız benden yüksek maaş aldıkları için tazminatları benden çok fazla alacaklar.bu durumda ben dava alabilirmiyim??

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere haklı bir neden olmadıkça işveren aynı işi yapan, aynı kıdeme sahip olan işçilere aynı ücreti ödemek zorundadır, ayrımcılık yapamaz. Dava açabilirsiniz tabii ki.

        2. Güleç dedi ki:

          Özel sektörde montaj elemanı olarak çalışmaktayım,aynı bölümde çalışan ve aynı işleri yapan 5 kişi yız bu zamlarda bana%45 zam yapılmış olduğu halde diğer 4 kişiye %50 zam yapılmış buna itiraz ettim,düzeltilmediği takdirde nasıl bir yol izlemeliyim.

    2. Ali yılmaz dedi ki:

      Merhaba bir iş yerinde mağaza sorumlu yrd. Olarak çalışmaktayım mağaza sorumlusu raporlu olduğu için2017 yılında 100 gün 2018 yılında 85 gün gün çalıştım eşit işe eşit ücret kavramına girermi

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Mağaza sorumlusunun yaptığı tüm işleri yaptınızsa ve mağaza sorumlusunun taşıması gereken kıdeme de sahipseniz size de mağaza sorumlusuna ödenen ücretin ödenmesi gerekirdi.

      2. Kaan dedi ki:

        Merhaba öncelikle ilginizden dolayı teşekkürler bir fabrikada görev yapıyorum benim ile aynı işi yapan benim iki katim maaş alıyor aramızda sadece sene farkı var ben ogrendiklerim ile ondan fazla bilgiye sahibim bu aramızdaki fark için dava acabilirmiyim

  4. volkan dedi ki:

    merhabalar biz 2015 yılında arkadaşımmla aynı iş yerinde harita gurubunda alet oprtr olarak görev yapmkatayız ikimizimnde görevi aynı benden 1600 lira fazla maaş alıyo ve her sene enflasyyon zammıyla aramızda fark git gide acılıyo bunu için nasıl bi yol uygulamam gerekiyo mahkemeye basvursam olumlu sonuıc doğarmı lütfen cvp verin

    1. Admin dedi ki:

      Aradaki maaş farkının haklı bir gerekçesi yoksa, işveren eşitlik ilkesine aykırı hareket ediyor demektir. Aradaki maaş farkına haklı bir gerekçe gösterilse bile belirttiğiniz kişiye düzenli zam yapılıp size yapılmamasının hâkli bir sebebi olamaz. İsterseniz ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  5. Mert yılmaz dedi ki:

    İyi günler. 2003 yılından beri aynı işyerinde çalışmaktayım. 2018 yılında kurumda çalışan personelin bazılarına keyfi olarak amir tarafından normal zamlar dışında 1000 lira ile 500 lira arası keyfi zamlar yapılmıştır. Bugün için aramızda maaş farkı çok fazla açılmış durumdadır. Acaba dava açıp bizde aynı şekilde zam alabilirmiyiz? Ayrıca geriye dönük hak idda edebilirmiyiz? Cevap için şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      İlave zam yapılan kişiler sizinle aynı işi yapıyorsa, eğer işverenin yaptığı bu ayrımın haklı ve objektif bir gerekçesi yoksa, yukarıda belirtilen İş Kanununun eşitlik ilkesine aykırı bir durum olacağından tabii ki dava açabilirsiniz.

  6. murat dedi ki:

    Merhaba;
    4 yıldır aynı şirkette çalışıyorum yönetici olarak terfi alalı tam iki yıl oldu fakat aynı işi yaptığım mesai arkadaşlarım ortalama 1500 tl fala maaş almaktadır bu durumu dava edebilirmyiz.?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde terfi ettiğinizde ücretinizin artması gerekir, ancak sizden 1500 TL fazla aldığını belirttiğiniz mesai arkadaşlarınız da yönetici ise ve onlar daha önce yönetici olmuşlarsa, bu ücret farkı aradaki kıdemden kaynaklanıyorsa yapacak bir şey yok, buna karşılık onların sizden fazla ücret almasının haklı bir gerekçesi yoksa, İş Kanununda belirtilen işverenin eşit davranma borcuna aykırılık oluşturuyorsa tabii ki dava edebilirsiniz.

  7. Hayrettin Ayhan dedi ki:

    Eşim devlet Hastanesi’nde memur kadrosunda çalışmaktadır fakat kendisine tıbbi sekreterlik görevini yaptırıyorlar. eşim ve tıbbi sekreter arasında çok büyük bir gelir farkı var. Eşim bu konuda eşit işe eşit ücret talep edebilir mi.

    1. Admin dedi ki:

      Eşit işe eşit ücret, kişinin yaptığı iş dikkate alınarak aynı işi yapan kişilerle aynı ücreti alması şeklinde uygulanır. Burada ise anladığımız kadarıyla durum farklı, eşinize kadro unvanı dışında bir iş yaptırıyorlar.

  8. Zafer dedi ki:

    Merhaba iki arakadaş kamuda berber olarak görev yapıyoruz fakat dier arkadaş kağıt üstünde şoför göründüğü için benden yüksek ücret anlamakta,bunun kanuni hükmü nedir?

  9. servet dedi ki:

    Merhaba bir konuda fikrinize ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim. 2003-2013 yılları arasında KİT te daimi işçi olarak çalıştık. Kurum özelleşince başka bir kamu kurumunda önce 657/4c sonra 657/4b olarak çalıştım. Şimdi yine başka bir kamu kurumunda 4857 iş kanununa tabi olarak sürekli işçi kadrosuna atandım bize düşük ücret verdiler. bende hizmet birleştirmesi yaptım.İZin hakkımı elde ettim fakat eşit işe eşit ücret ilkesi gereği günlük yevmiyemin aynı yıl derecesinde yani 17 yıllık işçi ne alıyorsa kurumda aynı miktara yükseltebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      İşçilerin durumu memurlar gibi değil, çalıştığınız kurumla yaptığınız iş sözleşmesi, personel yönetmeliği gibi kendi iç mevzuatı, varsa toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre durum değişir. Yazılı olarak Kurumunuzdan bunu talep edin, kabul etmezlerse size dayanağını / sebebini bildirirler.

  10. Dursun dedi ki:

    Merhabalar,özel sektörde operator yardimcisi olarak calismaktayim fakat teknik operatorlerle ayni isi yapiyorum.Teknik operatorlerle ,operator yardimcisi arasinda bayagı bir ucret farki var.Bizim bu sene sendika sozlesmemiz var.Istedigimiz ucreti alamadigimiz taktirde operator yardimciligini birakmamiz mumkun mu?Burada nasil bir yol izlememiz gerekiyor.CEVAPLARSANIZ SEVINIRIM…

  11. Ali dedi ki:

    Merhabalar
    Ben devlet personel başkanlığı tarafından bir kamu kurumuna sürekli işçi kadrosunda atanmış bulunmaktaydım. Kurumda çalışmakta olan kadrolu matba işçileri olmasına rağmen benim maaş ücretimi kurum khk lı işçilerin maaşlarını​ ve sosyal haklarını​ baz alarak belirlenmiştir. Fakat aradan geçen yaklaşık 3 ay gibi bir süre sonra kurum iş kur üzerinden temizlikçi ve bulaşıkçı olarak sürekli işçi alımı yapmıştır.
    Ben sonra işe başlamış olmalarına karşın ben 3 ay önce aylık​ 2380 tl maaş alırken​ sonradan işe başlamış olan bu kişilere aylık​ 2900 tl gibi daha yüksek bir ücret ödemesi​ kanunun yasal mıdır?
    Yayınlarınızda okuduğum takip ettiğim kadarıyla yapılan uygulama yanlış. Bu yapılan yanlış anayasa nın​ ve iş kanunun eşitlik ilkesine de uymamaktadır.
    Bana bu konuda kuruma ibraz edebileceğim iş kanununda ücret ödenmesinin neye dayanılarak yapılması gerektiğini belirten bir madde var ise yardımcı olmanızdır.
    Kurumun kişilere, kıdeme, öğrenime bakmadan ücret uygulaması normal midir?
    Aşağıda​ belirttiğim​ yazının iş kanununda hangi maddede yer aldığını neye dayandığını belirtirseniz çok sevinirim.
    Prof.Dr.Aydın BAŞBUĞ ”un
    Kıdemin Esas Alındığı Ücret Sistemleri ve Özellikleri​ yazısından
    Ücrette adaletin pek çok yönü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de aynı işyerinde aynı veya benzer işi yapan çalışanlar arasında ücret adaletinin sağlanmasıdır. Özellikle kıdem burada etkisini gösterir. Çalışanlar arasında kıdem ilerledikçe ücret farklılığının olmasının, adaletli bir ücret sistemi için gerekli olduğu kabul edilir.Kıdemin ücret​ farklılığında esas alınması objektif esaslı bir nedendir. Dolayısıyla sonradan işyerine gelen işçinin aylardır veya yıllardır o işyerinde aynı​ ya da benzer işi yapan işçiden yüksek ücret alması beklenemez.

  12. Ali dedi ki:

    Merhabalar
    Ben devlet personel başkanlığı tarafından bir kamu kurumuna sürekli işçi kadrosunda atanmış bulunmaktaydım. Kurumda çalışmakta olan kadrolu matba işçileri olmasına rağmen benim maaş ücretimi kurum khk lı işçilerin maaşlarını​ ve sosyal haklarını​ baz alarak belirlenmiştir. Fakat aradan geçen yaklaşık 3 ay gibi bir süre sonra kurum iş kur üzerinden temizlikçi ve bulaşıkçı olarak sürekli işçi alımı yapmıştır.
    Ben sonra işe başlamış olmalarına karşın ben 3 ay önce aylık​ 2380 tl maaş alırken​ sonradan işe başlamış olan bu kişilere aylık​ 2900 tl gibi daha yüksek bir ücret ödemesi​ kanunen yasal mıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin statünüzü ve sonradan işe alınan kişilerin statülerini, çalıştığınız kurumun personel mevzuatını, varsa toplu sözleşme hükümlerini bilmediğimiz için sorunuzu cevaplamamız zor. Kurumunuza aradaki ücret farklılığının sebebini yazılı olarak sorup, alacağınız cevaba göre isterseniz TBMM Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunabilirsiniz.

  13. Mahmut dedi ki:

    Ben teksilde çalışmaktayım Makinaciyim 3.150 maas alıyorum benden aynı işi yapanlar maaşları 3.250…3.350 ..3.450 aliyorlar bende maaşlarını duydum zoruma gitti benimki neden az dedim hak ediyorlar onlar dedi bende aynı işi yapıyorum ben neden az alıyorum dedim ozaman çıkışını verin dedim kendin çıkabilirsin de di tazminat yok vermiyor dedi biz çıkarmayın kendin bırakabilirsin dedi neyapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalışanlara ödenen aylık ücretin miktarı da dahil, işveren haklı bir sebep olmadıkça çalışanlar arsında ayrımcılık yapamaz, eşit davranmak zorundadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/)
      İstiyorsanız işverenin eşit davranma borcuna aykırı hareket ettiği, dolayısıyla çalışma şartlarını uygulamadığı gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine istinaden haklı nedenle iş akdinizi (mümkünse noterden ihtarname çekerek) feshedebilir, bir yıldan fazla olduysa işe gireli kıdem tazminatı da talep edebilirsiniz.

  14. Berkay dedi ki:

    Merhabalar,
    Bir vakıfta teknik eleman olarak çalışmaktayım. Aynı birimde aynı işi yapan 3 kişiyiz; benden 12 yıl kadar kıdemli olan iş arkadaşım benden çok daha fazla maaş alıyor. Yakın zamanda benden 7 sene sonra işe giren iş arkadaşımın da benden biraz daha yüksek aldığını fark ettim. İzleyeceğim yol ne olmalı ve de ben dava yoluna gidersem diğer iki arkadaşımı maaşlarını bana söyledikleri için kanunen suçlu durumda bırakmış olur muyum?

  15. Ömer dedi ki:

    Merhaba Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda hemşire olarak çalışmaktayım.31579 sayılı toplu sözleşmenin3.bölümünün madde 4-5 ve 45.maddeleri gereği tabip dışı personele %20 ek ödemenin artırımlı ödenmesi kararı alınmıştır.Saglık bakanlığı personelince artırım yapılmasına rağmen biz hemşrirelere yapılmamıştır.Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği bu ücretin alınması mümkün mü?

  16. Ahmet dedi ki:

    Merhaba Kurumsal bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım şirketimizde aynı işi yapan güvenlik görevlileri arasında 3 farklı maaş uygulanmakta sendikalı çalışıyoruz toplu iş sözleşmesine eşitleme olayını işveren masaya getirtmiyor gelirse özelleştirme tehdidinde bulunuyor sendikanın da üye kaybı yaşamamak için bu durumu görmezden geliyor konu ile alâkalı hukuki olarak ne yapılabilir cevap verirseniz çok sevinirim.

  17. Kamil Aydın dedi ki:

    Merhaba ben 29 01 2019 da asat insan kaynakları kurumunun su üretim biriminde işe başladım. 15 gün sonra beni görevlendirme yazısı ile atıksu arıtma tesisinde çalıştırmaya başladılar. İki birimin arasında maaş katsayı farkı olduğu için aynı işi yaptığım arkadaşlardan 800 tl ďüşük ücret alıyorum. Hatta
    benden sonra işe bu birimden alınanlarda benden 800 tl fazla alıyorlar. Düzeltilmesini istedi ğimdede Bahane olarak senin girişin su üretim müdürlüğü ,kadronu bura alamıyoruz onun için sen oranın maaşını almaya devam edeceksin diyorlar. Bu durumda ne yapmalıyım. Teşekürler.

  18. Merve dedi ki:

    Merhaba kurumsal özel bir şirkette çalışıyorum. 2019 yılında ise girdim . Benden önce girenlerle aramda bin tl fark var bu fark hiç erimiyor aynı işi yapıyoruz. ( şef amir usta başı değil) arkadaşlar da işçi bende 2021 yılındayız ben 4250 alıyorum onlar 5150 . Benden önce işe girdikleri için böyle bi hakka sahipler mi teşekkür ederim.

  19. Ferhat Aktaş dedi ki:

    Belediyede kit personeli olarak 5 yildir temizlik işleri müdürlüğü’nde temizlik işçi statüsünde görev yapıyorum fakat yaz döneminde (5 ay) belediye’nin halk plajında Cankurtaran’lik ve plajın mavi bayrak kriterlerine uygun hazırlanışı için gerekli dalış faaliyetleri ni yapıyorum.cankurtaran ve bir yıldız dalıcı belgelerim var plaj 800 metre uzunluğa sahip ve burada tek başına görev yapıyorum.
    Fakat bu 5aylik dönemde resmi olarak hiçbir şey yapılmıyor görevlendirme yazısı bile yazılmıyor temizlik işçi si olarak
    Maaş alıyorum kış sezonunda ise çöp kamyonu arkası, süpürge,vb… İşleri yaptırıyorlar, bu 5yil yaptığım görevlerin şahidi ispati da var.
    Üzerime baskı uygulayıp bu şekilde çalışmaya devam etmemi istiyorlar.bu konuda nereye başvurmam gerekir, haklarım nelerdir?

  20. Süleyman Doğan dedi ki:

    Merhaba 14 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum bu sürede devamlik,üsse hakeret,ise zarar verme gibi hiç bir sebebten tutanağım ihtarim v.s yok.
    Aynı işi yapan 22 kişiyiz bir yılık elamanlara dahi 21 kişiyle aynı para verildi yalnız bana performans düşüklüğü gerekçesiyle 400 TL aşağı verildi istifa edip hukuki yoldan tazminatımı alabilirmiyim teşekkürler..

  21. İsmail küçükkaraca dedi ki:

    İyi günler ben aynı isyerinde aynı işi yapan ve sıfat olarak tekniker olan lakin teknisyenlerden daha az ücret alan biriyim mahkemeye başvurabilir miyim 3 yıllık çalışanim saat ücretim 38 6 yıllık teknisyen 46

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ücretinizin yükseltilmesi için mi mahkemeye başvurmayı düşünüyorsunuz ?

  22. Yıldırım dedi ki:

    Merhaba
    Ücret eşitsizliğiniç gerekçe göstererek istifa ettiğimde işsizlik maaşı alabilirmiyim.birde sadece kıdem tazminatı mı alırım ihbarı ya da başka tazminat alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fesih işleminin 4857 sayılı Kanunun 24/II. maddesine istinaden (işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan halleri) yaparsanız işsizlik maaşı da, kıdem tazminatı da alabilirsiniz. Haklı nedenle de olsa iş sözleşmesini siz feshettiğiniz için ihbar tazminatı alamazsınız. İşsizlik maaşı alabilmeniz için diğer şartlar yanında işverenin SGK’ya gerçeğe uygun işten çıkış kodunu da bildirmiş olması gerekir, örneğin istifa gösterirse alamazsınız.

  23. Demir dedi ki:

    Aynı iş yerinde 5 yıldır çalışıyorum maaşım 6600 yeni giren işçi bir yıl doldurdu ve aynı maaşı alıyoruz hiç bir bilgisi olmadigi halde işle alakası yok herşeyi ben veya başkası yapıyor bu normal bı durummu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da belirtildiği üzere işveren eşit işe eşit ücret verirken işçinin kıdemini ve tecrübesini de gözetmek zorunda, daha kıdemli ve tecrübeli olan işçiye daha yüksek ücret ödemek zorunda. Ayrıca yine Yargıtay’a göre işveren işçiye enflasyon zammı da yapmak zorunda. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenler-calisanlara-enflasyon-zammi-yapmak-zorunda/)

  24. Oğuz sarhan dedi ki:

    Merhabalar yemek fabrikasında çalışmaktayım.Fabrikamızda pişirim,tavuk ve et doğrama, sebze doğrama bölümlerinde aynı meslek koduyla yani aşçı yardımcısı pozisyonunda 20 ye yakın kişi çalışmaktadır.Biz 5 kişi sebze doğramadayız.Bizim işimizin kolay olduğu gerekçe gösterilerek.Diğer bölümlerde çalışan arkadaşlardan daha düşük ücret verilmektedir.İşverenin bu tutumu yasalmıdır ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizden yüksek ücret alanlarla sizin yaptığınız iş aynı nitelikte ise ücretin de aynı olması gerekir. Bu konu sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır.

  25. Nevin dedi ki:

    Merhaba 2019 yılında girdiğim bir firmada benimle aynı ünvanda çalışan iş arkadaşım 2000 yılının sonuna kadar benden daha az almaktaydı ve 2001 yılına girerken yılbaşı zamında benim maaşım asgari ücrete çekildi ve iş arkadaşımın maaşı gittikçede arttı ayrıyeten işyerinde ayrımcılık yapılan konuşmalar pohpohlamalar ve bizede hakaretler istifa durumunda tazminat alma hakkım doğar mı. Birde iş arkadaşım benden geçmişte 5-6 yıl daha tecrübeli olması benim maaşımın benim altımdaki ünvanda çalışanlarla aynı fiyata çekilmesine haklı sebep olabilir mi

    1. Nevin dedi ki:

      Pardon 2019 yılında aynı gün girdik 2022 yılına girerken maaşım asgari ücrete çekildi yanlış yazmışım teşekkürler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Tecrübe yani kıdem aynı unvanda/kademede olan aynı işi yapan kişiler arasında geçerlidir. Ayrıca işveren hiçbir şekilde işçinin maaşını aşağı çekemez, düşüremez. Hatta Yargıtay kararına göre işçinin ücretinin enflasyon karşısında erimesini önlemek için işveren en az enflasyon oranında zam yapmak zorundadır. Aynı şekilde işveren çok haklı bir gerekçe ve sebep olmadıkça eşit davranma borcu kapsamında çalışanlara aynı oranda zam yapmak zorundadır. Belirtiğiniz durumlar 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesi (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) kapsamında haklı fesih sebebi sayılır.

  26. Mustafa dedi ki:

    Merhaba bu eşitlik ilkesi aynı ana iş veren altında çalışan şirketlerde de geçerlilik sağlıyor mu yani benim ve bı ikinci şirkette çalışan kişi aynı işi aynı kidemde yapanlar aynı maaşı mi alir

  27. Krnan dedi ki:

    3 yıldır tekstil üzerine büyük bir firmada çalışıyorum vardıya amirliğini müdürün ayrımcılık yapmasından dolayı kendim bıraktım. Fakat işe normal eleman olarak girerken çalışan usta elemanlardan küçük bir mebla fazla farkla işe alındım. Kıssa süre sonra vardıya amiri oldum fakat maaşım 1 yıl değişmedi 2. Yıl normal herkese 500 tl zam yapıldı. Banada aynı zammı verdiler. Bende amirliği bıraktıktan sonra yapılan zam da 2022 yılı oca ayı zammı %50 nin üzerinde yapıldı işletmemiz %52 ila %73 arasında zam yaptı fakat bir tek ben %27 zam aldım. Sebebi artık vardıya amiri olmadığım. Vardıya amiri iken yapılmayan zammı vardıya amirliğini bıraktığımda nasıl olurda zam yaparken düşürme biliyorlar. Üstüne yeni eleman alımı yapıldı ve o elemanlara da benden daha az bilgiye sahip olmalarına rağmen benden yüksek maaş verdiler. Bununla ilgili ne tür dava açabilirim (şahit çok)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ayrımcılık tazminatı davası açabilirsiniz, ayrıca işyerini/işvereni Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna şikayet edebilirsiniz. Ancak tazminat konusunda dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

  28. İrfan dedi ki:

    Merhabalar. İş yerinde benim görevim olmadığı halde bazı işler benden isteniyor ben ise yapacağımı beyan ettim.Bunun sonucunda yılbaşı yapılacak zamda zam yapılmayacağı gibi tehdit edildim .Sorum şu zamlardan sonra benden rütbe veya iş yeri önem sırasına göre aşağıda olan biri benden daha yüksek maaş almaya başlarsa benim yasal olarak bunu dava edebilirmiyim,yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dava edebilirsiniz, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna şikayette bulunabilirsiniz. Çünkü eşit davranma borcu kapsamında işveren haklı bir neden olmadıkça eşit işe eşit ücret ödemek zorundadır, aynı işi yapan işçiler arasında haklı bir neden olmadıkça ücret konusunda ayrım yapamaz. Kaldı ki daha az kıdem ve rütbeye sahip işçiye kıdem ve rütbe olarak daha üstte yer alan işçiden daha fazla ücret ödenmesinin haklı bir gerekçesi de zor bulunabilir.

      1. Yasin dedi ki:

        Merhaba 6 yıldır aynı is yerinde çalışmaktayım. Şirkete girdiğimde çalışan bir kişi istifa edip 4 yıl sonra geri geldi ve öğrendim ki şuan benden fazla maaş alıyor. Aynı statüde ve aynı işi yapıyoruz eşitlik ilkesine göre bu bana haklı fesih hakkı verir mi? Sektörde Daha önceki deneyimleri işverene haklı gerekece sağlar mı?

      2. Gizem dedi ki:

        Merhaba 3 kişilik bir birimde 6 aydır çalışıyorum. Ben gelmeden birimdekiler prim sistemiyle çalışıyorlarmış şuan ben geldim ve işlerinin yükünü azalttım ayrıca müşteriyle görüşüp işi bağlayan benim sisteme giren onlar iken prim alan da onlar bu durumda hak talep edebilir miyim ?

  29. Almayn dedi ki:

    Merhaba kurumsal bir işletmede yaklaşık 10 yıldır bölüm şefi olarak görev almaktayım. Diğer şef arkadaşlarımdan sürekli olarak 4000- 5000 bin tl kadar aşağı maaş almaktayım bana sunulan sebep ise bölümün iş siparişinin az olması iş olduğu zaman ise günlük üretimin %30 -40 ını etkilemekteyim . Sipariş olmamasını ve bir makinaya bakmaktasın diye sebep gösteriliyor . Hatta maaş artması için başka bölümün de sorumluluğu verilip biraz artış sağlayıp tekrar diğer bölüme şef alındı ve maaşı benden 9000 bin tl fazla sizce bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor bu durum benim çok sıkıyor ihtiyaçlardan dolayı çıkış alamıyorum lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna şikayette bulunabilirsiniz, konunun Bakanlık İş Müfettişleri tarafından incelenmesi talebiyle ALO 170’e başvuruda bulunabilirsiniz.

  30. Mustafa dedi ki:

    Merhaba 5 senedir özel bir şirkette çalışmaktayım. 6 ay önce terfi aldım müdür olarak görevime devam ediyorum ama maaşımda bir artış yapılmadı yıl sonunda değerlendiricez diye geçiştirdiler. yıl sonunda istediğim zammı alamazsam dava etme hakkım var mıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işyerinde emsal varsa yani müdür olup sizden daha yüksek maaş alan biri varsa şikayette bulunabilirsiniz.

  31. Ugur dedi ki:

    Merhaba ;

    6,5 yildir ayni sirkette calisiyorum. Zam zamani geldiginde performans dusuk denilerek 1 yil once girmis personelden daha az maas aliyorum dava acsam kazanabilirmiyim ?

  32. Büşra dedi ki:

    Merhaba 12yildir mağaza muduruyum 1yildir sağlık sebeplerim yuzunden mecbur bırakılarak iş sozlesmemizde magaza değişikligini kabul ediyorum maddesi yer aliyor farklı küçük bir mağazaya gönderildim geldiğim mağazada kadrom5iken 4e dusuruldu diğer mağazada 8kisi çalışıyorduk yapılan zamlarda daha önceki yıllar hiç yapılmayan bir acikalama yapıldı ve ciroya göre zam dediler benden kidemsiz mağaza müdürüne 2000tl fazla maaş artı ekstra prim veriliyor ve aramızdaki kıdem farkı 7yil magazamdaki personellere %57 zam yapıldı bana %42 yanımdaki yardimcimla aramda 250tl maaş farkı var ben cikmazdayim şirket büyük ve herşeye bir kılıf uyduruyor ben bu durumda ne yapabilirim

  33. lokman dedi ki:

    13 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum yeni giren bir elemanla aynı maaşı alıyorum mahkemeye versem tazminat alabilirmiyim bu arada sigorta girişim 2008

  34. Orhan dedi ki:

    Merhaba, 10 yılldır kurumsal bir firmada iç piyasa operasyon şefi olarak çalışıyorum. export oprerasyon şefi ile aramızda %30 maaş farkı var. yapılan işin kendi içinde biraz farklılıkları olmasına karşın. kendi tarafımda iş yükü daha yüksek, bunula ilgili yöneticilerimle konuştuğumda işleriniz farklı maaşlarınız farklı deniliyor fakat pozisyona ilk geçtiğimde aranızdaki maaş farkı ilerleyen senelerde düzelecek denilmişti. nasıl bir yol izlemeliyim.

  35. Abdurrahman dedi ki:

    Herkese merhabalar benim yaşım 20, iki yıldır aynı işyerinde çalışıyorum . Benim muzdarip olduğum konu ;Benden yaşça büyük olup tecrübe olarak benim altımda olan 6 aylık elemanlar benden yüksek maaş alıyor olması . 50 yaşındaki adamlara resmen iş öğretiyorum ama onlardan düşük maaş alıyorum.
    Bu benim moralimi bozuyor sizce ne yapmalyım?

  36. Ahmet dedi ki:

    Merhaba. Aynı iş yerinde 10 küsür yıldır çalışmaktayım. Çalıştığım iş yerine benden daha önce girmiş, sonrasın da 2 kez işten ayrılmış ve şuan tekrar bizimle çalışmaya başlamış iş arkadaşım benden yüksek maaş almaktadır. Bunun dışında benden 2 ay önce işe girmiş ve şuan çalışmakta olan başka bir iş arkadaşım yine benden yüksek maaş almaktadır. Bu olay maaş bordrolarinda da net şekilde bellidir. Ayrıca iş yerinde yol ücreti yoktur. Geçen yıl maaşlara zam yapılırken, kendi aracı yada toplu ulaşım ile gelenlere ona göre maaş, şirket yetkilisinin yol uzerinden kendi alıp bıraktığı kişilere ona göre maaş vereceğini söylemesine rağmen ben bu kişilerden düşük maaş alıyorum. Otobüs ile gidip geliyorum. Kamera ve alarm sistemleri vb. saha da montaj elemanıyız. Usta çırak mantığı bir çalışma şekli var ama E-Devlet sistemin de metal montaj kolunda görünüyoruz. Kağit üzerinde herkez aynı işi yapıyor. Bekarken ise girdiğim ve şimdi 2 çocuğum olduğu için artık maaşlar çok düşük kalıyor. Sıradan bir fabrika da işe başlayan kişiler bizden yüksek maaş ile işe başlıyor. Bu bağlamda benimde tazminat ile işten ayrilmam mumkunmudur.?

  37. S bilgin dedi ki:

    2000 senesinden beri özel bir iş yerinde çalışmaktayım benden 6 ay önce girmiş çalışanla aramızda bir zam olmasına rağmen 2000 TL fark var benden 6 sene sonra işe girmiş çalışanla aramızda 1000 TL fark var bunun için ne yapılabilir

  38. mustafa dedi ki:

    özel bir şirketin Güvenlik departmanında çalışan, görev tanımı, çalışma saati, Güvenlik belgesi, çalışma koşulları aynı olan iki Güvenlik personeline her hangi bir nedenden dolayı farklı zam uygulanarak, farklı maaş ödenebilir mi? Bu uygulama eşit iş, eşit maaş ilkesine aykırı olur mu? Aykırı ise Yasal dayanağı nedir?

  39. Ömer dedi ki:

    merhabalar çalıştığım şirkette benden önce çalışan kişi tazminatını alıp askere gitti. 6 ay sonra tekrar döndüğünde benden daha fazla maaşla işe başladı. İşten ayrılma durumunda tazminat isteye bilir miyim?