İşverenler Çalışanlara Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda !

İşverenler Çalışanlara Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda !
5 Eylül 2018 22:15

Özel sektörde çalışanların ücret zammı konusu öteden beri en çok tartışılan, en çok sorun olan konulardan biridir, muhtemelen öyle olmaya da devam edecektir.

Çünkü İş Kanunu uyarınca işverenler asgari ücretten daha düşük bir ücretle işçi çalıştıramayacağından, dolayısıyla asgari ücretle işçi çalıştıran işverenlerin asgari ücrete gelen zamları aynen işçiye yansıtması zorunlu olup, bunun dışında Kanunda işçi ücretlerine zam yapılmasıyla ilgili hiçbir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu konu tamamen toplu iş sözleşmeleri ile işçi – işveren arasındaki sözleşmeye (anlaşmaya) bırakılmıştır. (Bkz. İşverenin Ücrete Zam Yapma Zorunluluğu Var mıdır ?)

Son Yılların En Yüksek Enflasyon Artışları Yaşanıyor

Ancak son bir kaç yıldır durum farklılık arz etmektedir, hayat pahalılığı ve enflasyon artmış olup, artış halen de devam etmektedir. Nitekim daha önce bu konuda Hükümetten işverenlere uyarı dahi gelmiştir. (Bkz. Başbakan Yardımcısından İşverenlere Maaş Zammı Uyarısı) Bu nedenle özel sektörde işverenlerin çalışanlarına enflasyon zammı yapmak zorunda olup olmadığı sorusu artık daha sık sorulmaktadır. Son olarak TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 3 Ağustos 2018 tarihinde Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) yüzde 2,30 olarak açıklamıştır. Aynı verilere göre tüketici enflasyonu bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,29, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,90 artmıştır.

İşyeri Toplu Sözleşme Kapsamında veya İşçi – İşveren Arasında İş Sözleşmesi Varsa

Eğer işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa, toplu iş sözleşmesinde yer alan ücret artışı ile ilgili hükümlerin, enflasyon artışı da dahil aynen işyeri / işveren tarafından uygulanması gerekir. İşyeri toplu iş sözleşmesi kapsamında olmasa bile işçi – işveren arasında ücret artışı konusunda anlaşmaya varılmışsa, yapılacak ücret artışları belirlenmişse işyerinin / işverenin bu anlaşmaya uyması gerekir.

Toplu Sözleşme – İş Sözleşmesi Olmasa da İşveren Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda

İşyeri toplu iş sözleşmesi kapsamında değilse, işçi – işveren arasında ücret artışı ve enflasyon farkının ücrete yansıtılması konusunda herhangi bir anlaşma da yapılmamışsa (bu konuda sözleşme de yoksa), bu durum işverenin işçinin ücretine / maaşına zam yapmak zorunda olmadığı, enflasyon farkını işçinin ücretine/maaşına yansıtmak zorunda olmadığı anlamına gelmez.

Nitekim Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bir kararında;

“Ülkemiz gibi henüz enflasyonla mücadelenin devam ettiği yılda en az bir kez hatta zaman zaman yılda iki kez asgari ücretin devlet eliyle artırılarak belirlendiği durumlarda işçinin ücretinin asgari ücretin altında olmadığı düşüncesiyle artırılmaması objektif iyi niyet kuralları ile bağdaşmaz.Zira işçi işe başlarken mesleki kıdemi tecrübesi dikkate alınarak yüksek ücretle işe başlamış hayatın olağan akışı gereği sözleşmenin kuruluşundaki şartları korumak saiki ile yıllar içinde ücretine zam yapılmasını beklemek hakkıdır.Salt yazılı bir sözleşme ile ücret artışının başlangıçta kararlaştırılmamış olması yada yazılı bir sözleşme yapılmamış olması sebebiyle işçinin aynı ücretle uzun yıllar çalışmaya zorlanması kabul edilemez.

İşletmelerin ve çalışma hayatının devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından kural olarak işverenin işçiye ücret zammı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak iş sözleşmesinin taraflara karşılıklı olarak haklar bahşedip, borçlar yüklemesi de gözetildiğinde nasıl işveren ücret artışına zorlanamaz ise işçi de aynı ücretle uzun süre çalışmaya zorlanmamalıdır. Asgari ücretle çalışan bir işçinin bile aldığı ücret miktarı, devlet eliyle yapılan düzenlemeler nedeniyle her yıl düzenli olarak artmakta iken İşçinin uzun süre salt ücreti, asgari ücretin altına düşmediği düşüncesiyle aynı ücretle çalışmaya katlanması beklenmemelidir. Aksinin kabulü halinde sözleşmesinin kuruluşunda belirlenen ücret enflasyon sebebiyle eriyecek çalışanın hayat standardını düşürecek, emsali olan bir işçinin aldığı ücretinin altında bir ücretle çalışmaya zorlanacaktır. Bu durum çalışan yönünden iş şartlarının uygulanmaması niteliğinde olup 4857 sayılı Yasanın 24/II-f bendi gereğince haklı fesih imkanı vermelidir.”

ifadelerini kullanmıştır. (Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 2017/5909 E., 2017/5823 K.)

Yargıtay’ın söz konusu kararından da anlaşılacağı üzere, işçi – işveren arasında ücret/maaş artışı konusunda hiçbir anlaşma / sözleşme olmasa bile, eğer işçi asgari ücretten yüksek bir ücretle çalışıyorsa, işveren işçiye düzenli zam yapmasa bile en azında enflasyon farkını ücretine/maaşına yansıtmak zorundadır. Çünkü bu durumda işveren işçinin maaşına zam yapmış sayılmayacak, sadece alım gücü yönüyle işçinin ilk işe girişindeki ücreti korunmuş olacaktır.

Asgari Ücretle Çalışanların Durumu

Asgari ücretle çalışanlar açısından ise zaten durum işverenin takdirinde olmayıp her yıl Devlet tarafından asgari ücret yeniden belirlenmekte, yeterli veya yetersiz o ayrı konu, düzenli zam yapılmaktadır. Bu arada asgari ücretin sadece haftada 45 saat çalışan işçiler açısından geçerli olduğu, işyerinde haftada 45 saatten fazla çalışanlara asgari ücretten fazla ödeme yapılması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır. (Bkz. Asgari Ücret Sadece Haftada 45 Saat Çalışanlar İçin Geçerli başlıklı yazı.)(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Marziye dikbaş dedi ki:

    Ben 9 yıldan beri. Aynı yerde çalışıyorum. Asgari ücret ‘le Devlet asgarı ücret dışında. Şirket bize ayrıca zam yapmak. Zorundamıdır.45 saat calışıyorum. Haftada

    1. Emre dedi ki:

      İşyerinde haftada 84 saat çalışıyorum 45 saati neredeyse iki ye katlıyor hatta yazın günde 14 saat calisyioruz ve bizde izinler haftada değil 15 günde 1 . İki çocuğum var aldığım maaş 2600 iki sene olacak %10 zam yapılmadı normalde anlaşmada yapılması gerekiyor diğer çalışan arkadaşlarıma yapıldı . Ne önerirsiniz

      1. Admin dedi ki:

        İş Kanununun 63 üncü maddesine göre işçilerin günde 11 saatten fazla çalıştırılması yasaktır, sadece bu bile size fesih hakkı vermektedir. Ayrıca haftalık 45 saati, hatta haftalık çalışma süresine bakılmaksızın günlük 11 saati aşan her bir saatlik çalışma için saatlik ücretin birbuçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi, ayrıca her hafta en az 24 saat haftalık izin verilmesi zorunludur. İş Kanunun 24 üncü maddesinin II/f ve e bedine göre belirttiğiniz durumların hepsi sizin için haklı fesih sebebi sayılır. Seçenek size ait, isterseniz noterden ihtarname çekip iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı, kullandırılmayan hafta tatili ücreti, eksik ödenen fazla mesaileri talep edebilirsiniz. İşveren ödemezse arabulucuya gitmeniz gerekir, orada da sonuç alamazsanız mahkemeye gitmeniz gerekir.

        1. MEHTAP dedi ki:

          maalesef kanunların işçiye tek koruma yöntemifesih hakkı. işçi iş akdini fesh etsinde ne yapsın iş bulmak kolay mı . kanunların başka yaptırımları olmalı . haklı bulunan işçiyi işveren karşısında yaptırım uygulatmak suretiyle korumalı.

  2. Yunus dedi ki:

    ”Toplu Sözleşme – İş Sözleşmesi Olmasa da İşveren Enflasyon Zammı Yapmak Zorunda” yönündeki iddianız ne mevzuatta ne de yüksek yargı kararlarında kendine yer bulamamıştır. Atıfta bulunduğunuz yargıtayın ilgili kararı Yargıtay dairesinin değil, daireye üye iki hakimin görüşüdür.

  3. mustafa dedi ki:

    merhaba

    2019 yılı zammımız dün belli oldu aynı bölümde çalışan 4 kişiyiz %8 ila 10 arasında zam aldık senelik bizde zamlar hakkımızı aramak için mahkemeye gitsek işimizden olacağız sgk ya gitsek bir çözümü olur mu iyi çalışmalar

  4. Esra ozel dedi ki:

    Merhaba ozel sirkette asgari ucretin uzerinde bir ucret aliyorum ama sirket 2 yildir zam yapmiyor bu durumda tekktarafli fesih yapip kidem tazminatimi almak icin ne yapmam lazim?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Kanununa göre işveren işçiye memurlarda olduğu gibi düzenli zam yapmak zorunda değil, işçi işe başlarken işverenle nasıl anlaştıysa o geçerlidir. Ancak son birkaç yıldır enflasyon oranı yüksek olduğundan, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere Yargıtay işverenin işçiye en azından enflasyon zammı yapmak zorunda olduğuna karar verdi. Dolayısıyla Yargıtay’ın bu kararına dayanarak işverene Noter kanalıyla ihtarname çekip iş akdini feshedip kıdem tazminatınızı da isteyebilirsiniz. Ancak burada haklılık kazanmanız için en azından bir kez de olsa işverenden maaşınıza zam yapmasını talep etmiş olmanız gerekir.
      Öte yandan sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse ve en az 3600 prim gününüz varsa hiç uğraşmadan SGK Müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alıp, bunu işyerine verip iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı ödenmesiniz yine talep edebilirsiniz.

      1. Mehdi dedi ki:

        bu dediğinizi yaparsa işçi emekli olabiliyor mu yoksa sadece kıdemmi alıyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bahsettiğimiz durum, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olmayla ilgili olduğundan, SGK’dan sadece kıdem tazminatı yazısı alıp bu yazıya istinaden kıdem tazminatı alınabilir. Emeklilik için yaşın da doldurulmuş olması gerekir.

  5. Turan koç dedi ki:

    Merhaba 2007 den beri bi şirkette çalışıyorum asgari ücret hep artı hiçbir zam yapmıyorlar şimdide 2104 tamamlayıp veriyo agi yol vermiyo ne yapabilirim lütfen yardımcı olun tazminatsız ayrılmak istemiyorum

    1. Admin dedi ki:

      Bırakın zam konusunu, eğer işveren şu an size Asgari Geçim İndirimi Dahil Aylık Net Asgari Ücret Tutarları sayfasında belirtilen tutardan daha düşük ücret ödüyorsa, sırf bu durum bile sizin için haklı fesih sebebi sayılır ve İş Kanunu 24/II. maddeye istinaden haklı nedenle iş akdinizi feshedip işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Şartlarınız tutuyorsa SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp, buna istinaden iş akdinizi feshedip işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Eğer amacınız işten ayrılıp tazminat almak değil, maaşınızın artmasını istiyorsanız ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

      1. Ahmet Doğan dedi ki:

        Selâmün aleyküm hocam , ben işyerinden asgari ücretin biraz üstünde maaş alıyorum , devletin yaptığı yüzde 20 lik zam var iken iş yerim bana yüzde 12 zam yaptı , bu zam haklımı yoksa haksızmı bana bilgi verirseniz sevinirim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Aleykum Selam. Yukarıdaki yazıda da açıkladığımız üzere işverenler Devletin yaptığı zamla bağlı değildir, sadece işçisini asgari ücretle çalıştıran işverenler Devletin yaptığı asgari ücret zammını aynen yapmak zorundadır. Bunun dışında işverenin işçinin ücretine zam yapıp yapmaması, yapacağı zam oranı işçiyle arasındaki anlaşmaya / sözleşmeye bağlı bir durumdur. Ancak buna karşılık yine yukarıdaki yazıda belirttiğimiz üzere, YargıtayIn en azından işverenin işçiye enflasyon zammı yapmak zorunda olduğu, aksi halde işçinin fesih hakkı doğacağı yönünde kararı buunmaktadır.

  6. Nazım dedi ki:

    Merhaba 7 yıldır taşeron olarak çalışıyorum herhangi bir sendika da yok 2020 yılı maaşlarımız asgarî ücret üstünde 2021 yılında da yapılan zam enflasyon altında oldu bu yasal mı dır. Yada herhangi bir hakkımiz var mı tazminat alabilmek için

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirttiğimiz üzere yasada işverenin işçilerin maaşına zam yapma zorunluluğu ile ilgili bir hüküm yok. İşverenle işe girerken yaptığınız anlaşmaya bağlı bir durum. Öte yandan yasada bir hüküm olmasa da yine yukarıdaki yazıda belirtildiği üzere, Yargıtay işverenin işçinin maaşının erimesini, reel kaybını önlemek için en azından enflasyon oranında zam yapmak zorunda olduğu görüşünde.

      1. Mehmet dedi ki:

        Merhabalar ben bi fabrikada güvgörevlisi olarak çalışıyorum ama bizim vardiyalarimiz kısa dönüş yani 2 gün gece 2 gün orta vardiya 2 gün gündüz olmak üzere 6 gün çalışıyoruz ve 8 saat istirahat ile ışe geliyoruz birde üstüne 16 saat çalışıp 8 saat istirahat ile işe geliyoruz. Biz yapılan işin yanlış olduğunu belirttigimiz hâlde işveren sizi istediğim gibi ise getiririm haftalık tatil yapiyosunuz diyo. Bizler çalşma şekline istinaden tek taraflı fesih yapıp tazminat alabilirmiyiz

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine göre tabi ki haklı fesih yapabilirsiniz, iş mevzuatında böyle bir çalışma sistemi yok. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vardiyali-calismalarda-uyulmasi-gereken-kurallar/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscilerin-mesai-saatleri-nasil-belirlenir/) Fesih işlemini noterden ihtarname çekerek yapmanız daha garantili olur.

  7. AVUKAT AHMET MEHMET dedi ki:

    Yukarıda yer alan haber tamamen yanlıştır. Yargıtay 22. Hukuk dairesi, haberin tam tersi yönde karar vermiştir. Haber içeriğinde yer verilen alıntı “karşı oy”dur. 3-4 yıl zam yapılmayan işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı verilmemiştir. Kamuoyuna duyurunuz!

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, biz Yargıtay kararlarına atıf yaptığımız haber ve yazılarımızda ilgili Yargıtay kararının tarih ve sayısını da veriyoruz. Yukarıdaki yazımıza dayanak olan Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kararının da tarih ve sayısını yazıda belirttik. Yargıtay’ın sitesindeki karar arama bölümünde ilgili karara bakıp kontrol ettiniz mi ki haberin tamamen yanlış olduğu ifadesini kullanmışsınız. Yargıtay’ın bu konuda farklı kararının olması yukarıdaki yazıda yer alan açıklamaların yanlış olduğu anlamına gelmez ki. Somut olaylara göre Yargıtay kararları arasında farklılık olabildiği gibi bazen Yargıtay daireleri de kararlarında değişiklik yapabilmekredir.

  8. İşçi dedi ki:

    İşveren zam vermese ne zorunluluk olduğunu biri cevap verebilirim

  9. Arif dedi ki:

    İş yerinde yaklaşık 9 yıldır çalışıyorum iş veren askeri ücretin üstünde maaş aldığım için bana yıllık enflasyon un altıda zam yaptı bu yasalmi cevabınızı ve yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler

  10. Eren dedi ki:

    16 yildir ayni isyerinde sorumku olarak calisiyorum. 2021 yili net ucretim 3200 tl. idi. Bu yil asgari ucrete yapilan zamlardan sonra bizim maaşımıza asgari ucretin uzerine maximum %10 oranında zam yapilacak. Bu yapilan zam yeterlimidir yoksa asgari ucretin uzerine en az onflasyon oraninda mi yapılması gerekir. Ayrica 2020 yili subat ayinda gerekce sunulmadan isten cikartildim fakat arabulucu asamasinda anlasamadik ve isyeri ayni sartlarda ise geri donebilecegimi ve hiçbir hak kaybım olmayacagini soyledi ve ise tekrar geri döndüm. Fakat 2020 yilinda maasima hic zam yapilmadi. Bu durumla ilgili bir hak talebim olabilir mi yada tek tarafli is akdi feshedilebilir mi.

  11. AHMET KÜÇÜK dedi ki:

    MERHABALAR ASGARİ ÜCRETDEN FAZLA MAAŞ ALIYORUM. ŞİRKETİMİZ ZAM YAPARKEN AYRICALIK YAPTI.BANA %10 DİĞER PERSONELLERE %30 VE %50ARASI ZAM YAPTI BUDURUMDA HAKKIMI NASIL ALABİLİRİM. 2022 YILINDA MİNUMUM ZAM ORANI NEDİR ACABA. ne kadar zam almam gerekiyor.

  12. Mehdi dedi ki:

    Tuik in Enflasyonu bile yüzde yüzleri bulmuşken belediye toplu iş sözleşmesi ile yüzde 25 zammı vererek işçiye cephe aldı asgari ücret üzeri çalışan işçi kesiminin hiç bir yerde adı geçmiyor sendikada işveren lehine hareket edince geriye vebal kalıyor…

  13. işçi emekçi dedi ki:

    belediyede çalışıyoruz. daimi işçi olarak. bu yıl memur ve asgari ücretliye yüzde 70 i geçen zamlar verildi. asgari ücret düşük olduğu için fark edilmese de mevcut enflansyon farkı verildi. ancak enflasyon yükselmeden önce yapılan toplu iş sözleşmesi gereği bize yüzde 25 zam verildi. ancak daha sonra fahiş şekilde yükselen enflasyon yüzde 80 leri bulmasına rağmen bize ek bir sözleşme ve zam yapılmadı maaşlar aşırı şekilde eridi ve kimse buna ses çıkartmıyor. kurum gerekçe olarak param yok diyor ama memuruna sosyal denge parası olarak 3 bin daha ek para veriyor. bütçe giderleri gerlirleri aşıyorsa sosyal denge de ödenmez ama ödeniyor işçiye gelince para yok. bizim hakkımız ne olacak.

  14. Belediye dedi ki:

    Belediyede kadrolu işçi olarak çalışmaktayız. 150 kişiyiz toplu iş sözleşmelerinde enflasyon farkı bırakılmadığı için 5 yıldır enflasyon farkı alamıyoruz ve maaşımız neredeyse asgari ücrete geldi. 5 yılda aldığımız toplam zam %59 oluşan enflasyon haziran 2022 itibariyle %127 olmuş durumda emsal kamu işçileri bizim 2,5 katımız maaş alıyor. Enflasyon farkı için dava açarsak kazanma şansımız var mı sendika ve işverene dava açmak istiyoruz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda yer verilen Yargıtay kararına göre, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde herhangi bir zam oranına yer verilmemiş olsa bile işveren en azından işçiye enflasyon zammı yapmak zorunda. Dolayısıyla dava açmanız halinde kazanma şansınız olur.

      1. Belediye dedi ki:

        toplu sözleşmede zam yapılmış %8 %9 gibi en son 2022 yılı için %25 zam verilmiş enflasyon farkı haziran 2022 sonu itibariyle %48 oluşmuş. Enflasyon farkı tüm bu zamların üstünde gerçekleşmiş birkaç avukatla görüştük kazanamayacaklarını söyleyerek davaya girmediler lütfen bildiğiniz bir avukat varsa telefon numarasını paylaşabilirmisiniz. iyi çalışmalar…

  15. Naz dedi ki:

    Özel sektörde çalışıyorum hemşireyim , memur maaşlarıyla doğru orantılımı yapılır bizede zam yani yüzde 25, yoksa asgari ücrete yapıldığı gibi mi yapılır yüzde 54 . Çünkü biz devlette verilen hiçbir promosyondan ekstra zamdan ekstra ücretten yararlanmıyoruzda .

  16. Damla dedi ki:

    Ben süresiz kamu işçisi olarak çalışıyorum. Toplu iş sözleşmemizde madde olduğu halde temmuz 2022 yılında gelen zammı maaşımıza yansıtmadılar sadece eflasyon farkını verdiler. Tazminat için haklı fesihmidir.

  17. Selim kan dedi ki:

    Merhaba , bu sene maaşa 2500 TL zam yapıldı ve yemek ücreti ortadan kaldırıldı işveren tarafından yani maaş net 10000 TL oldu ama yemek ücreti kesildi bunun karşısında ne yapmamiz gerekir işveren isteyen ayrılır diyor yani tazminat ödememek için bunun için haklı fesih yapabilir miyiz