SGK İdari Para Cezalarına ve Primlere İtiraz

SGK İdari Para Cezalarına ve Primlere İtiraz
6 Nisan 2013 20:07

1- SGK İdari Para Cezalarına İtiraz ve Peşin Ödeme İndirimi: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesi uyarınca, SGK tarafından uygulanan idari para cezalarına karşı cezanın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde idari para cezasını tebliğ eden Kurum Ünitesine itiraz edilebilir.

İtiraz idari para cezasının tahsiline ilişkin takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, itiraz kararının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir. Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmeyen idari para cezaları, 89 uncu madde hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Kuruma itirazda bulunulmadan doğrudan mahkemeye de gidilebilir. (Bkz. İdari Para Cezasına İtiraz Etmeden Doğrudan Mahkemeye Gidilebilir mi ?)

İdarî para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir, yani % 25 peşin ödeme indirimi yapılır. Öte yandan cezanın itirazsız peşin ödenmiş olması, daha sonra itirazda bulunmaya engel değildir. (Bkz. Peşin Ödenip İndirimden Yararlanılan İdari Para Cezasına İtiraz Edilebilir mi ?)

İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.

İdarî para cezaları hakkında, 5510 sayılı Kanun ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununda hüküm bulunmayan hallerde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır.

2- Primlere İtiraz:

Tahakkuk ettirilen/hesaplanan sigorta primlerine itiraz konusuna gelince; öncelikle 4/a kapsamındaki sigortalılar (işçiler) için prim tahakkuku, işverenler tarafından Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalılar adına gösterilen kazançlar esas alınarak yapılır. 4/b kapsamındaki sigortalılar (kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar/Bağ-Kurlular) için prim hesaplaması/tahakkuku, sigorta primine esas kazanç alt sınırı (16 yaşından büyükler için geçerli asgari ücret) ile üst sınırı (alt sınırın altıbuçuk katı) arasında kalmak üzere sigortalının beyanda bulunduğu/Kuruma bildirdiği aylık prime esas kazancı esas alınarak yapılır. İsteğe bağlı sigortalılar için de prim hesaplaması/tahakkuku aynı şekilde aylık sigorta primine esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak üzere sigortalının kendisinin belirlediği ve Kuruma bildirdiği aylık kazanç esas alınarak Kurumca hesaplanır. Dolayısıyla bu şekilde tahakkuk ettirilen/hesaplanan prim için herhangi bir itiraz düşünülemez. Buna rağmen Kurumca yanlış hesaplama yapıldığı düşünülüyorsa, ilgili kişi tarafından gerekçeleri belirtilerek tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili müdürlüğe yazılı itirazda bulunulabilir.

Sigortasız işçi çalıştırdığı veya sigortalısını 30 günden eksik bildirdiği ya da sigortalının kazancını eksik bildirdiği gerekçesiyle Kurumca tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edilen prim borcuna karşılık ise Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 113 üncü maddesi uyarınca, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Kurumun ilgili ünitesine dilekçe ile itiraz edilmesi gerekir. İtiraz en geç 30 gün içinde Kurumca karara bağlanır. İtirazın Kurumca reddi halinde işveren, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. İşverenin mahkemeye dava açması Kurumun takibini durdurmaz.

Asgari işçilik uygulaması sonucu Kuruma bildirilmediği tespit edilen asgarî işçilik (fark işçilik/eksik işçilik) tutarı üzerinden Kurumca re’sen tahakkuk ettirilerek tebliğ edilen sigorta primlerine karşı da 5510 sayılı Kanunun 85 inci maddesi uyarınca, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazın reddi halinde işveren, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. www.isvesosyalguvenlik.com

Örnek İtiraz Dilekçesi:

Örnek itiraz dilekçesi Form ve Dilekçe bölümünde yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. Adnan güleç dedi ki:

    Sgk iş kazası olmadığı halde hastahaneye müracaatımdan altı ay sonra çalışmakta olduğum şirkete iş kazası bildirim cezası gelmiştir.Bu cezanın iptalini nasıl sağlanır.Olayın iş yeriyle bir alakası yoktur.Yazılı,sözlü hicbir iş kazası imzalı beyanaatım yoktur.

    1. admin dedi ki:

      (Adnan güleç) Bu son günlerde birçok işyerinin karşılaştığı bir durum. Kişi hastaneye özellikle de acil servise başvurduğunda, ortada iş kazası olsa da olmasa da iş kazasından şüphelenilen vakalar hastaneler tarafından iş kazası ihbarı olarak SGK’ya bildiriliyor. Çünkü iş kazası vakalarını SGK’ya bildirmeyen hastanelere SGK ceza uyguluyor. SGK’da hastanelerin bildirimiyle ilgili olarak sistemden kontrol ediyor, eğer işyerinin bu konuda iş kazası bildirimi yoksa işyerine ceza uyguluyor. Cezanın iptaline gelince. Ceza sizden dolayı gelmiş olsa da SGK sizin başvurunuzu kabul etmeyebilir. İşyeriniz sizin hastaneye başvurduğunuz tarihte iş kazası geçirmediğinize dair imzalı bir yazınızı alsın, yazınızda o tarihte hastaneye hangi nedenle gittiğinizi de açıklayın, işyeri de idari para cezasına itiraz için bir dilekçe yazsın, ekine sizin yazınızı da koyup bağlı olduğu SGK müdürlüğüne itiraz dilekçesini versin. Büyük ihtimalle müdürlük cezayı kaldırır. Sorun hallolur. Ancak idari para cezasının işyerinize tebliğinden itibaren 15 günlük sürenin geçmemiş olması gerekir. Aksi halde SGK itirazı kabul etmez.

  2. Erhan dedi ki:

    Abim ve ben üzerime kayıtlı ticari araç var ikimiz de 4/B sigortalı ve vergi mükellefiz. Abim benim adıma tescilli aracı kullanırken trafik cezası uygulanıyor buna istinaden sigorta tarafından tarafıma kadim servisi tarafından iş yeri tescil ve idari para ceza uygulanmıştır. Bu itiraz etmemize rağmen itirazımız Red edildi. Bu yüzden mahkemeye taşımak niyetindeyiz davamızda haklı olduğumuzu düşünüyoruz yardımcı olabilirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      1 Mart 2011 tarihinden önceki düzenleme geçerli olsaydı, abiniz BAĞ-KUR sigortalısı olduğu için sizin aracınızda çalışıyorken tespit edilmesi sorun olmazdı, zaten kendisi Bağ-Kur’lu olduğu için istese de SGK’lı olamazdı, sizin sigorta yapmanız gerekmezdi. Çünkü önce başlayan sigortalılık geçerli oluyordu. Ancak 6111 sayılı Kanunla 1 Mart 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklik ile 4/a (SSK) sigortalılığına öncelik tanındı. Dolaysıyla kişi BAĞ-KUR sigortalısı olsa da hizmet akdiyle herhangi bir işyerinde / işte çalışıyorsa 4/a (SSK) sigortalısı olması gerekir. SGK’da abinizin size ait araçta hizmet akdiyle çalıştığını kabul ederek belirttiğiniz işlemleri yapmış. Dolayısıyla SGK’nın yaptığı kanuni. Burada sizin tek çıkış yolunuz abinizin size ait araçta hizmet akdiyle çalışmadığını kanıtlamak, mahkemeye bu gerekçeyle itiraz ederseniz kazanma şansınız olabilir. İşveren Çalıştırdığı Birinci Derece Yakınını Sigortalı Göstermek Zorunda mı ? başlıklı yazı bu konuda size fikir verebilir.

  3. Cemile dedi ki:

    Babamın ödenmemiş bagkur prim borcu vardı babam kasım ayında vefat etti bu borç mirasçılarına kalırmı kalırsa itiraz etme hakkımız varmı teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazıda açıklanmış olup, SGK’ya itiraz etmeniz sonucu değiştirmez, mirası reddetmeniz halinde bu borcu ödemekten kurtulabilirsiniz. Ancak bu borç ödenmedikçe hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaz.

  4. ahmet dedi ki:

    2018 tarihinde tarlamıza yaptığımız ev için belediye tutanak tutarak işlem yaptı. SGK dan da 8.500 TL lik fark prim borcu cezası geldi. Yapı Kayıt Belgem var. Bu cezaya itiraz etsem sonuç alır mıyım? Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya şikayetten sonuç almanız zor, bu kanundan kaynaklanan bir durum, eğer inşaatı işçi çalıştırmadan fatura karşılığı yaptırdınızsa SGK’ya dilekçe verebilirsiniz, SGK faturalarınızı inceler, çıkan fark işçilik azalabilir, tamamen silinebilir, bunun dışında İş Mahkemesine başvurup inşaatı kendi çalışmalarınızla yaptığınızı, hiç işçi çalıştırmadığınızı ispat edebilirseniz çıkan fark işçilik mahkeme kararıyla ancak silinebilir.

  5. Aybuk6 dedi ki:

    Merhaba eşim 2011 de iş kazasi geçirdi ancak SGK olduğu için işyeri evde olduğu soyletti .SGK şikayet etsek ne kadar ceza alırlar

  6. arse dedi ki:

    çalışıştığım iş yeri pirimimi ödüyordü ben elden ödemiyorum fakat işten çıktıkdan sonra yeni fark ettim e devletimde gss pirim borcu 2.090.40 tl yazıyor ve işsizim gün geçtikçe üstüne faiz geliyor nasıl itiraz edebilirim yardımcı olurmusunuz ?

  7. Sinem dedi ki:

    Merhaba ben 10 günden fazla ev işlerinde yardımcı çalıştırıyorum. Yaklaşık 3 yıldır primlerimi hep zamanında yatırdım. Her ay 950tl civarı prim borcu ödemekteydim. Ancak bu ay 5559 tl borç görünüyor. Buna nasıl itiraz etmeli, ne yapmalıyım? Teşekkürler

  8. MUSTAFA AFŞAR dedi ki:

    2 adet servis aracım var plaka yatırımı için tutuyorum. 2018 yılında araçlar Tekirdağ da evin önünde yattığı halde İstanbuldan trafik tutanak tutmuş ve sigortasız şöför çalıştırmaktan İstanbul Esenyurt sgk dan yazı geldi sgk ya gittik tutanağı istem nerede nasıl olmuş diye tutanağı veremeyeceklerini ancak mahkeme isterse mahkemeye gönderebileceklerini söylediler Bu aşamada ne yapabilirim ? Sadece tutanak tutulan şöförün TC numarası ve ismi yazılı.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK itirazınızı kabul etmediyse, geriye tek yol kalıyor, gelecek idari para cezaları için idare mahkemesinde, prim borçları için iş mahkemesinde dava açmak.

  9. Yabancı dedi ki:

    Merhaba admin benim üzerime ticari plaka var esiminde üzerine ticari plaka var ve ikimizde bağkurluyuz ben eşimin aracında çalışmaktayım benim aracımdada skk lı şöför var eşim ticEi aracı süremediğinden ben çalışıyorum ama ssk yaptırmaya çalıştım kendime olmuyormuş ben ücretsiz olarak eşimin aracında çalışabiliyormuşum bunu sgk bana söyledi sizin bir fikriniz var mı bu konuda kesin bir bilgi olarak bana yazarmısınız