2019 Mali Tatili 2 Temmuz’da Başladı

2019 Mali Tatili 2 Temmuz’da Başladı
1 Temmuz 2019 22:14

Normalde 1 Temmuz’da başlayıp 20 Temmuz’da biten mali tatil, bu yıl 2 Temmuz 2019 Salı günü başladı ve 22 Temmuz 2019 Pazartesi günü sona erecek.

604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar.” başlar hükmünün yer alması, Haziran ayının son gününün de Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle 2019 yılı Mali Tatili 1 gün geç başladı, bitiş tarihi ise Cumartesi gününe denk geldiğinden Mali Tatil 22 Temmuz 2019 Pazartesi günü sona erecek.

Öte yandan Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Son günü malî tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır” hükmü yer aldığından son günü Mali Tatil’e denk gelen idari ve mali süreler 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü sonuna kadar uzamış sayılacak.

Aynı maddenin altıncı fıkrasında “Malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır.” hükmü yer aldığından, mali tatilin sona erdiği günden sonraki beş gün içinde biten idari ve mali süreler beşinci günün mesai bitiminde sona ermiş sayılacak.

Daha açık bir anlatımla 2 Temmuz ila 22 Temmuz arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar, 23 Temmuz ila 29 Temmuz (27 Temmuz Cumartesi gününe denk geldiğinden) aralığında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler de aynı şekilde 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar yerine getirilebilecek. Bu kapsama SGK iş ve işlemleri açısından, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi verme, idari para cezasına itiraz gibi iş ve işlemler girmektedir. Örneğin; en geç 23 Temmuz günü verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi, en son 22 Temmuz’da verilmesi gereken sigortalı işe bildirgesi 29 Temmuz günü sonuna kadar verilebilecektir. İstirahatli işçinin çalışmadığına dair bildirimle ilgili açıklama ise En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri başlıklı yazıda yer almaktadır.

Mali Tatil Kapsamına Girmeyen Bu İş ve İşlemlere Dikkat Edin ! başlıklı yazıda belirtilen iş ve işlemler ise Mali Tatil kapsamına girmemektedir. Mali Tatil konusundaki diğer bilgi ve açıklamalar Mali Tatil Kapsamına Giren SGK İş ve İşlemleriMali Tatil Uygulaması – Kapsama Giren Diğer İş ve İşlemler başlıklı yazılarda yer almaktadır.

İşyeri Yasal Kayıt ve Belgelerinin İbrazında Durum

Öte yandan; 30/06/2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in “5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamına girmeyen iş ve işlemler” başlıklı 8 inci maddesinde;

“ç) 5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde bu maddede belirtilen kanunlara tabi işverenlerin ve sigortalıların yapmakla yükümlü oldukları beyan, bildirim ve ödemeler kapsama alındığından, mali tatil süresi içinde sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına yönelik denetim, kontrol, tespit, tarama yapılabilecek, yine kayıt ve belgelerin ibraz edilmesine yönelik tebligat yapılabilecektir.

Ancak, kayıt ve belgelerin ibraz edilmesi için verilen sürenin son gününün, mali tatile rastlaması halinde, kayıt ve belgelerin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün içinde ibraz edilmesi durumunda, kayıt ve belgelerin ibrazına ilişkin yükümlülüğün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilerek, idari para cezası uygulanmayacaktır,”

hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla Tebliğin bu hükmü uyarınca Bakanlık İş Müfettişleri ile SGK Müfettiş ve Sosyal Güvenlik Denetmenleri mali tatil süresinde de işverenlere tebligat gönderebilecek, işyeri yasal kayıt ve belgelerinin ibraz edilmesini isteyebileceklerdir.

Buna karşılık ibraz süresinin son günü 2 Temmuz ila 22 Temmuz aralığına denk gelen işverenler işyeri yasal kayıt ve belgelerini 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ibraz edebileceklerdir. Ancak mali tatil sonrası için tanınan 5 günlük süre burada geçerli olmayacaktır, örneğin kayıt ibraz süresinin son günü 22 Temmuz’a denk gelen kayıtlar 29 Temmuz’da ibraz edilebilecekken, son günü 23 Temmuz’a gelen kayıtların ise en geç 23 Temmuz’da ibraz edilmesi gerekecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.