6183 Tecil Faizi de Arttı

6183 Tecil Faizi de Arttı
12 Eylül 2018 22:37

Kamu alacaklarına uygulanacak gecikme zammının 5 Eylül 2018 tarihinden geçerli olmak üzere artırıldığını, bu artışın tecil faizlerini kapsamadığını belirtmiştik.

(Bkz. Kamu Alacaklarına Uygulanacak Gecikme Zammı Artırıldı başlıklı haber.)

Ancak 6 Eylül 2018 tarihli Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No: 3) ile 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilen kamu alacakları için 21/10/2010 tarihinden beri yıllık yüzde 12 (aylık yüzde 1) olarak uygulanan tecil faizi yıllık yüzde 22 olarak yeniden belirlendi.

Artık 6 Eylül 2018 tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara istinaden 6183/48’e göre tecil edilen amme alacaklarına yıllık yüzde 22 tecil faizi uygulanacak.

Eski İşlemler İçin Eski Faiz Geçerli

6 Eylül 2018 tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacakları ile bu tarihten önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarına ise tecil şartlarına uygun olarak ödendikleri sürece müracaat tarihlerinden itibaren eskiden olduğu gibi yıllık yüzde 12 faiz uygulaması devam edecek. Aynı şekilde 6 Eylül 2018 tarihinden önce tecil talebinde bulunulmuş ve talep kabul edilerek tecil edilmiş kamu alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ancak, yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması (tecilin geçerli sayılması) halinde, 6 Eylül 2018 tarihine kadar eski tecil faizi oranı, bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise yeni tecil faiz oranı uygulanacak.

6183 sayılı Kanunun 48/A maddesine göre yapılacak tecil işlemlerinde de uygulama yukarıda belirtildiği şekilde olacak.

SGK Alacaklarını da Kapsıyor

5 Eylül 2018 tarihinde kamu alacaklarına yönelik yapılan gecikme zammı artışının SGK alacaklarını kapsamadığını, çünkü SGK alacakları için uygulanacak gecikme zammının ayrıyeten belirlendiğini daha önce belirtmiştik. Ancak tecil faizindeki bur artış ise SGK alacaklarını da kapsıyor. Çünkü zaman zaman özel kanunlarla getirilen yapılandırma ve taksit uygulamaları dışında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların tecil ve taksitlendirilmesi işlemleri de 6183/48 inci maddeye göre yapılıyor. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.