Kamu Alacaklarına Uygulanacak Gecikme Zammı Tekrar Artırıldı

Kamu Alacaklarına Uygulanacak Gecikme Zammı Tekrar Artırıldı
29 Haziran 2019 22:01

Başta vergi borcu ve trafik cezaları olmak üzere, Devlete, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere ve il özel idarelerine ait bütün alacaklar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına girmektedir.

Dolayısıyla uygulanan para cezaları ve kapsama giren diğer borçların süresinde ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme zammı, kamu alacağının icra ve haciz yoluyla takip ve tahsili, taksitlendirilmesi gibi tüm işlem ve uygulamalar bu kanuna göre yapılmaktadır.

Kamu Alacaklarının Süresinde Ödenmemesi Halinde Uygulanacak Gecikme Zammı Yeniden Artırıldı

6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde de amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 4 oranında gecikme zammı (faizi) uygulanacağı, ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesap edileceği, gecikme zammı oranının Bakanlar Kurulu (yeni sistemde Cumhurbaşkanı) tarafından indirilip artırılabileceği belirtilmiştir.

Kanunun söz konusu hükmü uyarınca bu maddeye istinaden uygulanacak aylık gecikme zammı oranı, en son Bakanlar Kurulu tarafından 19/10/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 1,40 olarak belirlenmişti. (2010/965 Sayılı B.K.K.) Dolayısıyla 19/10/2010 tarihinden beri süresinde ödenmeyen kamu alacakları için aylık yüzde 1,40 gecikme zammı uygulanmaktaydı.

Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte bu yetki Cumhurbaşkanına verildiğinden, 5 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 62 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararı (Amme Alacakları İçin Uygulanan Gecikme Zammı Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar) ile söz konusu gecikme zammı oranı yüzde 2 olarak yeniden belirlenmişti. Ancak bu defa 29 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1266 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere söz konusu gecikme zammı aylık yüzde 2,5 olarak yeniden belirlendi. Artık  süresinde ödenmeyen kamu alacakları için aylık yüzde 2 değil yüzde 2,5 aylık gecikme zammı uygulanacak.

Tecil Faizi Farklı

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden kamu alacağının tecil veya taksitlendirilmesi halinde uygulanan tecil faizi ise farklı. Bu maddeye istinaden yapılacak tecil ve taksitlendirmelerde uygulanacak faiz oranı son olarak Maliye Bakanlığının 2 No.lu TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ ile 21/10/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık yüzde 12 olarak belirlenmiş olup, halen bu şekilde uygulanmaktadır.

SGK Alacaklarını Kapsamıyor

Yukarıda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının alacaklarının 6183 sayılı Kanun kapsamına girdiğini belirmiş olmamızla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları açısından istisnai bir durum vardır. Çünkü 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinde Kurumun süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine istinaden belirlenen gecikme zammı oranları SGK alacakları için geçerli olmayıp, bu oranlar ayrı belirlenmektedir. Çünkü 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinde; Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için yüzde 3 (1 Mayıs 2010 tarihinden beri yüzde 2) oranında gecikme cezası uygulanarak artırılacağı; ayrıca, her ay için bulunan tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları için en son 2018 Haziran ve Temmuz aylarına ait gecikmez zammı oranları yüzde 1,46 olarak belirlenmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.