6331-5510 Arasında İş Kazasının Bildirimi Konusunda da Farklılık Var

6331-5510 Arasında İş Kazasının Bildirimi Konusunda da Farklılık Var
1 Kasım 2019 23:01

Her iki Kanunda da iş kazası farklı tanımlandığı için olayların iş kazası sayılıp sayılmaması konusunda 5510 sayılı Kanun ile 6331 sayılı Kanun arasında bazı farklıklar var.

Bu farklılıkları İş Kazasıya İlgili 6631 ve 5510 sayılı Kanunlardaki Farklıklar başlıklı yazımızda daha önce belirtmiştik.

Ancak iki kanun arasında iş kazasıyla ilgili farklılıklar sadece iş kazası sayılan ve sayılmayan durumlarla ilgili olmayıp, iş kazasının bildirimi konusunda da iki kanun arasında fark var.

5510 Sayılı Kanundaki Düzenleme

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “İş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması” başlıklı 13 üncü maddesinde; 4/a (SSK) sigortalılarının geçirdiği iş kazasının bunları çalıştıran işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirileceği, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde bu sürenin iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlayacağı belirtilmiştir.

6331 sayılı Kanundaki Düzenleme

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi” başlıklı 14 üncü maddesinde ise işveren tarafından iş kazalarının kazadan sonraki üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirileceği belirtilmiştir.

İki Kanun Arasındaki Fark

İş kazasının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi konusunda her iki kanunda da yer alan yukarıdaki düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere 6331 sayılı Kanunda işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelen iş kazalarının bildirimiyle ilgili herhangi bir istisna veya esneklik tanınmamış, tüm iş kazalarının istisnasız kazadan sonraki üç iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Bu Fark Nasıl Bir Sonuç Doğuruyor ?

5510 sayılı Kanunun “İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu” 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında; iş kazasının, belirtilen sürede işveren tarafından Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor parasının) Kurumca işverenden tahsil edileceği belirtilmiş olup, 5510 sayılı Kanunda iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde bildirim süresinin iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlayacağı yönündeki istisna, sadece bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek rapor parasının işverenden tahsili konusunda dikkate alınır.

6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince süresinde bildirilmeyen iş kazalarıyla ilgili olarak SGK tarafından uygulanacak idari para cezası konusunda ise bu istisna dikkate alınmaz, dolayısıyla iş kazası işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmiş olsa bile kazadan sonraki üç iş günü içinde SGK’ya bildirilmemişse idari para cezası uygulanır. (Bkz. İş Kazasını Süresinde Bildirmeme Cezasını Artık SGK Uyguluyor, 2019 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları – 6331 Para Cezaları) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.