7143 Yapılandırması Bozulanların İzleyecekler Yol

7143 Yapılandırması Bozulanların İzleyecekler Yol
13 Ocak 2019 23:43

Birinci veya ikinci taksitini süresinde ödemediği için 7143 yapılandırması bozulanlara 28 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7159 sayılı Kanunla yeni hak verilmişti.

Bu konuya Taksitler Uzatıldı-Yapılandırması Bozulanlara Yeni Hak Verildi başlıklı yazımızda yer vermiştik. Uygulamanın ayrıntısı ve yapılandırması bozulanların yapacakları işlemlerin ayrıntıları da belli oldu. Konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı 5 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de 5 Seri No.lu 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliğini, Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ise 11 Ocak 2019 tarihli ve 2019/01 sayılı Genelgeyi yayımladı. Söz konusu Tebliğ ve Genelgeye göre yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.

Daha önceki yazımızda da belirtildiği üzere bu hak sadece 7143 yapılandırması bozulanlara verilmiş olup, 6736 ve 7020 yapılandırması bozulanları kapsamıyor, yani bunlara herhangi bir hak verilmedi.

Vergi Dairelerine Ödenecek Borçlar Yönünden Yapılacak İşlemler

Başta vergi ve trafik cezası borçları olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına borcu olanlar ve 7143 saylı Kanun kapsamındaki borçlarını vergi dairelerine başvurarak yapılandırmış olan, ancak şartları ihlal ettikleri için yapılandırması bozulanların 7143 yapılandırmasından yararlanmaya devam etmek için vergi dairelerine herhangi bir yazılı başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Çünkü tebliğde aynen “Fıkra hükmünden yararlanılabilmesi için ayrıca yazılı bir başvuru aranılmayacaktır.” açıklaması yer almaktadır. Bu durumda olanların sadece yapılandırmanın bozulmasına sebep olan ödemelerini en geç 28 Şubat 2019 tarihine (bu tarih dahil) kadar geç ödeme zammı ile ödemeleri yeterli olacak. Eğer internet bankacılığı veya normal bankalardan yapılandırmanın bozulmasına sebep olan ödemelerini yapmak istedikleri halde sorunla karşılaşanların ise ilgili vergi dairesi ile görüşmeleri yerinde olacaktır.

Bu durumun tek istisnası ise 7143 saylı Kanun yapılandırması bozulduktan sonra borçlarını 6183 sayılı Kanuna istinaden yapılandıranların, tekrar 7143 yapılandırmasına geçebilmeleri için ilgili vergi dairesine başvurmaları gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna Olan Borçlar Yönünden Yapılacak İşlemler

2019/01 sayılı Genelgesinden anlaşıldığı kadarıyla, 4/1-a (SSK) kapsamında borçlarını yapılandıran, ancak şartları ihlal ettiği için 7143 yapılandırması bozulan işverenlerin 7143 yapılandırmasından yararlanmaya devam etmek için SGK Müdürlüklerine herhangi bir başvuru yapmalarına gerek olmayıp, yapılandırmanın bozulmasına neden olan borçlarını 28 Şubat 2019 tarihine kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödemeleri yeterli olacak. İnternet bankacılığı veya normal bankalardan yapılandırmanın bozulmasına sebep olan ödemelerini yapmak istedikleri halde sorunla karşılaşanların ise ilgili vergi SGK Müdürlüğü ile görüşmeleri yerinde olacaktır. Öte yandan, 7143 yapılandırması cari aylara ait prim borçlarını ödemediği için bozulan ve 28 Şubat 2019 tarihine (bu tarih dahil) kadar bu borçlarını ödeme imkanı olmayanların, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre çok zor durumda olduklarının tespit edilmesi halinde bu borçlar, 2018 yılı için cari dönem ihlali olarak değerlendirilmeyecek ve yapılandırmaları devam ettirilecek. Ancak bunun için ilgili SGK Müdürlüğü ile görüşülmesi gerekir.

7143 yapılandırmasını devam ettirmek için SGK Müdürlüklerine başvurması gerekenlere gelince;

– 4/1-b Bağ-Kur ve tarım Bağ-Kur, Ek-5 Tarım, Ek-6, ay içerisinde 30 günden az çalışan isteğe bağlı sigortalılar, 5/g, 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci ve mülga 86 ncı maddesi kapsamındaki sigortalılar ile 2925 tarım sigortalılarından, yani sigorta primlerini kendileri ödeyenlerden, borçlarını 7143 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılandırdığı halde ödemelerini süresinde yapmadığı için yapılandırması bozulan ve ödeme planları iptal edilmiş olanların bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine başvurup yapılandırmanın devamı için talepte bulunmaları, ödeme planları aktif hale getirildikten sonra ödemelerini yapmaları gerekiyor.

– Borçlarını ödemediği için 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki durdurulan sigortalılık sürelerini 7143 kapsamında ihya etmek için başvurduğu halde ödemeyi süresinde yapmadığı için bu hakkı kaybedenler, bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine başvurup talepte bulunmaları halinde geç ödeme zammıyla birlikte ihya tutarlarını ödeme hakkı elde edecekler.

7143 Yapılandırması Bozulduktan Sonra 6183 Kapsamında Borçlarını Yapılandıranların Durumu

7143 yapılandırması bozulduğu için borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre yapılandıranlar, eğer bu borçları vergi dairelerine ise bu yapılandırmayı tekrar 7143 kapsamına almak için ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor. Eğer bu borçları SGK Müdürlüklerine ise bunların tekrar 7143 yapılandırmasına geçmeleri içinse normalde SGK Müdürlüklerin başvurmaları gerekmiyor, ilgili müdürlük borçlunun 6183 yapılandırmasını bozup, 7143 yapılandırmasını aktif hale getirecek, 6183 kapsamında yapılan ödemeleri en eski taksitten başlamak üzere 7143 taksitlerinden mahsup edecek. Kalan tutarları ise borçlunun 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödemesi gerekecek. Ancak isteyenler bu konuda ilgili müdürlükle görüşebilirler. Öte yandan, yapılandırma bozulduktan sonra borçlarını 6183 kapsamında yapılandıran, ilgili SGK müdürlüğü tarafından da 6183 yapılandırması bozulup 7143 yapılandırması açılan kişinin, 7143 kapsamına girmeyen borçları varsa, bu borçları 6183 kapsamında yapılandırmak için tekrar ilgili SGK Müdürlüğüne başvurması gerekecek.

Geç Ödeme Zammı Ne Kadar ?

Geç ödeme zammı aylık yüzde 2 olarak uygulanacak, aydan arta kalan kısımlar için kısmi hesaplama yapılacak. Geç ödeme zammı, taksitin son ödenmesi gereken günü takip eden günden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için uygulanacak. Bağ-kur ihyalarında ise son ödeme tarihi olan 7 Eylül 2018 tarihini takip eden günden ödemenin yapılacağı tarihe kadar geç ödeme zammı uygulanacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Cem Balkan dedi ki:

    2008 Temmuz ayında gelir testi yaptırdım ve ayda 61 lira GSS ödemesi çıktı, fakat bu zamana kadar hiç yatiramadim,bunun için yapılandırma yapılıyor mu?

    1. Admin dedi ki:

      GSS borcu için yapılandırma değil de en son çıkan 7159 sayılı yasa ile biriken borçları Şubat ayı sonuna kadar faizsiz ödeme hakkı tanındı. Ancak bu düzenleme sadece 2018 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin GSS prim borcunu kapsıyor. Sizin imkanınız varsa borcunuzu faiziyle birlikte ödemeniz, yoksa ilerde çıkacak yeni bir yapılandırma yasasının çıkmasını beklemeniz gerekir. Ancak bu durumda sağlık yardımlarından yararlanamazsınız.

  2. NILGUN dedi ki:

    ek5 sıgortam yapılandırmıştım ıkı ay ödedım gerısını ödeyemedım sgk sordum sısteme düşer dedıler ama 6 ay oldu düşmedı ne aypmalıyım tşklr

    1. Admin dedi ki:

      Bir yıl içerisinde ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma bozulur, siz çok ihmal etmişsiniz, yapılandırmanız bozulmuştur, bu nedenle de yapılandırma taksitlerinizi sisteme düşmüyordur. Bu durumda artık borcunuz eski haline dönmüştür, hatta her ay faiz ekleniyordur. İmkanınız varsa ödemelisiniz, imkanınız yoksa da yeni bir yapılandırma bekleyeceksiniz artık. Diğer bir seçenek 6183/48 kapsamında borcunuzu tekrar taksitlendirebilirsiniz, tabii şartlarınız tutarsa, ancak bunda da aylık taksit tutarlarınız daha önceki yapılandırmadakinden yüksek olabilir.

      1. Cihan kaplan dedi ki:

        Yapilandirma bozulmasi demek, borcun eski sekline donmesimi ( ornegin; sgk isveren prim borcu) yoksa yapilandirma kanunu alacagi olarak mi gozukuyor.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yapılandırma bozulunca ödenen taksitlerden borcun anaparasına ait ödenmiş kısmı düşülür, kalan ana paraya normal faiz uygulanır, yani yapılandırma kapsamından ödenen taksitler içerisinde anaparaya düşen kısımlar çıkıldıktan sonra borcun anaparası hiç yapılandırmaya başvurulmamış gibi değerlendirilir. Ancak şu an yeni yapılandırma başvuruları devam etmekte olup 31 Aralık’ta başvuru süresi sona erecek, daha önceki yapılandırmaları bozulanlar da bu yeni yapılandırmadan yararlanabiliyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/beklenen-borc-yapilandirma-kanunu-cikti-iste-sartlari/)

          1. cihan kaplan dedi ki:

            Merhaba şunu net anlayamadım; örneğin, gelir vergisi borcum ve nakil vasıtalar vd borcum var yapılandırmaya başvuru yaptım ve borç tür bakımından değişiklik gösterdi 7256 kanun kapsamında görünüyor. ödeme yapamadım bu borç tür bakımından eski ismi mi alır yoksa 7256 kanun kapsamında ödenmeyen borç olarak mı gözükür. ( maddi olarak değişiklikten bahsetmiyorum )

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Yapılandırma ile tanınan süre içerisinde ödemediniz mi 7256 kanun ibaresi kalkar, normal borç olarak görünür.

  3. Kübra dedi ki:

    Merhaba gecikmeli ödediğim için yapılandırmam bozuldu. Kalan tutarı peşin dahi ödeyemiyorum ne yapmalıyım bu durumda.

    1. Admin dedi ki:

      İlgili müdürlüğe başvurmanız gerekir, çünkü borcun kalan kısmının yeniden hesaplanması ve sisteme yüklenmesi gerekir.

      1. Erdal dedi ki:

        Yapılandırmam ihlal oldu ne yapmalıyım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          7143 yapılandırması mı yoksa 7256 yapılandırması mı belirtmemişsiniz ancak 7143 yapılandırması ise yapacak bir şey yok, kalan borcun anaparaya ait kısmını faiziyle birlikte bir seferde ödemeniz gerekir. 7256 yapılandırması ise belki ileride yeni bir hak tanınır.

  4. hayri Türk dedi ki:

    Yapılandırmanın son taksidini ödememişim yapılandırma bozuldu borcumun tamamını
    Ödesem benim ödediğim ödediğim para bana iade olur mu teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Ödediğiniz para artık size iade olmaz, yaptığınız ödemeler borcunuzdan düşülmüştür. Kalan borcunuzu eski haline dönmüş olarak ve faiziyle birlikte ödemeniz gerekir.

    2. Gamze dedi ki:

      Öğrenim kredisi borcunu yapılandırdım 1 Mart ödeme zamanını kaçırdım yapılandırmam bozuldu mu şimdi ne yapmam gerekiyor ödemeleri haciz gelmeden nasıl ödeyeceğim.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        https://www.isvesosyalguvenlik.com/bunlara-dikkat-edin-yapilandirma-bozulmasin/ başlıklı yazıda da belirtildiği üzere ilk iki taksitin süresinde ödenmesi halinde yapılandırma bozuluyor. Söz konusu yazı SGK alacakları açısından yazılmış olsa da aynı durum vergi dairelerine yapılan ödemeler için de geçerli. İsterseniz ALO 189’u (vergi iletişim merkezi – VİMER) arayıp sorabilirsiniz, süresi geçmiş olsa da belki şimdi ödemeniz halinde yapılandırma bozulmaz.

  5. halil şaşoğlu dedi ki:

    31 aralık 2019da yapılandırma borcumu ödeyemedim. 3 ocakta gittim ama yapılandırman bozuldu dediler ne olacak.
    ayreten ayrı bir takasidim vardı son 2 tane kalmıştı korona 19 kovıd nedeniyle daire kapalı inerakti de çok uğraştım ama ödeyemedim bu ne olur sonuç

  6. halil şaşoğlu dedi ki:

    interaktifde ödeyemedim 4 gün uğraştım hesabıma para yatırdım işleme geçtim öde botununa bastım olmadı. benim bu taksidime ne olur

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın hesabına geçmediği sürece taksiti ödememiş sayılırsınız ve bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksiti süresinde ödemezseniz yapılandırmanız bozulur.

  7. Murat dedi ki:

    30.03.2020 de yaptığım 7143 yapılandırma işlemim 29.04.2020 de onaylanarak 30.04.2020 de ödeme olarak yansımış 1 gün süre tanınmış ve benimde bilgim olmadığı için ödeyemedim aslında bir kaç günde bir giriyorum ve girdim ama bu sürede giremedim ve çıkan borcu göremedim ve sonucunda ödenmedi yapılandırma bozulduğu için yapabileceğim bir şey varmı 1 gün süre verilmiş itaraz hakkım olurmu tekrar yapılandırmam düzelir mi

    1. Admin dedi ki:

      Normalde 7143 yapılandırma işlemlerinin süresi çoktan geçti, tam olarak neyi kastettiğinizi anlayamadık, dolayısıyla size belirtebileceğimiz bir süre yok. İlgili SGK Müdürlüğü ile görüşün.

  8. merve dedi ki:

    yapılandırmam ve taksitlendirmem bozuldu ne yapmam lazım ya sadece 2 gün geçti diye hemen bozmak nedir erken ödediğimizde bişe yok günü geçince hemen bozduk nedir ya

  9. kürşat dedi ki:

    7256 s.k. yapılandırma kanundan yararlanmıştım fakat ilk taksik pazar gününe geldiği için 28 şubat değil de 1 mart ta ödemiştim 31 martta ki ödemem de geciktiği için yapılandırmam bozuldu bunun bir çaresi yok mu ? hiçbir şekilde ödemede yaptırtmıyor site

  10. Hakan dedi ki:

    Merhaba,
    İşveren sgk 7256 2.taksit borcunu yatıramıyoruz 30 nisan son gün yetişmedi banka sistemi almıyor borç yok diyor sicil no ile SGK mail attım cimere yazdım hiç geri dönen olmadı kapanma sürecinde biz böyle ne yapacağız sonra yapılandırma bozuldu demesinler ilk taksiti ödedik
    Lütfen hangi yolu izlememiz gerek mali müşavirlerde bilmiyor bilgi yok ortada. Lüten yardımcı olmanızı rica ederim şimdiden tşkler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Daha önce 7143 yapılandırmasında olduğu gibi bu yapılandırmada da aynı şekilde bir çok kişinin yapılandırması bozulmuştu, daha sonra yeni hak getirildi, muhtemelen bunda da aynısı olacak. 30 Nisan Kanunun belirlediği son ödeme günüydü, bu konuda SGK’nın da yapacağı bir şey yok.