Engelli Vergi İndiriminden Yararlanan İşçinin İşyeri Değiştirmesi Halinde Yapması Gerekenler

Engelli Vergi İndiriminden Yararlanan İşçinin İşyeri Değiştirmesi Halinde Yapması Gerekenler
28 Kasım 2022 21:38

Bilindiği üzere 4/a (SSK) kapsamında çalışıp kendisi engelli olan veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece yakını engelli olan kişi, engelli vergi indiriminden yararlanmak için başvurduğunda, kendisinden diğer belgeler yanında çalıştığı işyerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı da istenmektedir.

Engelli vergi indirimi başvurusu sonuçlanıp, vergi indiriminden yararlanma hakkı elde eden kişiye de sonuç yazılı olarak bildirilmekte, çalışanın vergi indiriminden yararlanabilmesi için bu yazıyı işyerine vermesi gerekmektedir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi Engellilik Nedeniyle Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanılır ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Dolayısıyla engelli vergi indirimi hangi işyerinde çalışıyorken alınmışsa o işyeri için geçerlidir denilebilir. Bu nedenle engelli vergi indiriminden yaralanan çalışanın, işyeri değiştirmesi halinde engelli vergi indiriminden yaralanmaya devam edebilmesi için yeniden engelli vergi indirimi başvurusu yapması gerekmemekle birlikte, yapması gereken bazı işlemler olup bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engelliler için hazırlanmış olan Vergi Rehberinde aşağıdaki şekilde açıklanmıştır. (ENGELLİLER İÇİN VERGİ REHBERİ – GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı – Yayın No: 277 –  Mayıs 2018)

Aşağıdaki yazıda geçen hizmet erbabı, ücretli ifadelerinden çalışan (işçi) kastedilmektedir.

İŞYERİNİ DEĞİŞTİREN ÜCRETLİLER NE YAPACAKLARDIR ?

Herhangi bir şekilde işyeri değiştiren ücretlilerin daha önce işlem tesis ettirdikleri müdürlüklere (daha önce engelli vergi indirimi için başvuru yaptıkları vergi dairesi veya ilgili birime) yeni iş yerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni işyerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır. Bu engellilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına giden ücretliler de aynı şekilde hareket edebileceklerdir.

Herhangi bir şekilde iş yeri değiştiren ücretlilerin daha önce işlem tesis ettirdikleri Müdürlüklere yeni iş yerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni iş yerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır. Bu kişilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına gidenler de aynı şekilde hareket edebileceklerdir. Engellilik İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Engellilik Derecelerinin Tespit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin “Hizmet erbabının iş yerini değiştirmesi halinde yapacağı işlemler” başlıklı 12. Maddesinde, madde başlığından da anlaşılacağı üzere, bu işlemin ücretli hizmet erbabınca yerine getirilmesi öngörülmüştür.

Buna göre, eski işyerinden aldığı ücretlerin vergilendirilmesi sırasında, Merkez Sağlık Kurulu’nca kararlaştırılmış olan engellilik indiriminden yararlanmakta olan ücretli hizmet erbabı hakkında, evvelce kararlaştırılmış olan engellilik indiriminin, yeni işverenlerince kendilerine ödenecek ücretlerin vergilendirilmesi sırasında, yeni işverenlerince de uygulanabilmesi bakımından, ilgili Müdürlüklerden yeni iş yerlerine hitaben düzenlenen engellilik indiriminden yararlandırılmaları gerektiği yönündeki yazıyı yeni işverenlerine ibraz etmeleri gerekmektedir. Eski işyerinde engellilik indiriminden yararlanmakta iken işyeri değiştiren engelli hizmet erbabının, yeni işyerinden de engellilik indiriminden yararlanmaya devam etmesi bakımından, bahse konu yazıyı temin ederek, yeni işverenine ibraz edeceği bu yazıyla yeni işverenini bilgilendirmek suretiyle işlemin devamını sağlaması önemli görülmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.