Belgeli Eleman Çalıştırılması Zorunlu Meslek Sayısı 143 Oldu

Belgeli Eleman Çalıştırılması Zorunlu Meslek Sayısı 143 Oldu
6 Ekim 2019 15:01

5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması yasak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu belge zorunluluğu getirilen mesleklere ait listeleri ise Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ekinde yayımlıyor. Kurum şimdiye kadar bu konuda 5 kez tebliğ yayımladı.

– 25 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 40 meslek için,

– 24 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 8 meslek için,

– 26 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 33 meslek için,

– 11 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 36 meslek için,

– En son 3 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile de 26 meslek için,

belge zorunluluğu getirildi.

Dolayısıyla mesleki yeterlilik belgesi sahibi eleman çalıştırılması zorunlu meslek sayısı 143 oldu.

Belge zorunluluğu getirilen meslekler listesine ve zorunluluğun başlama tarihlerine https://www.myk.gov.tr/ sayfasında sağda yer alan Belge Zorunluluğu Kapsamındaki Meslekler kısmından ulaşılabilir.

Belge Şartı Aranmayanlar

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için birinci mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmıyor.

Belgesiz Eleman Çalıştırılırsa Ne Olur ?

Mesleki yeterlilik belgesine sahip eleman çalıştırma zorunluluğu bulunan mesleklerde belgesiz eleman çalıştırdığının iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edilmesi halinde ,işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 775 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Belge ve Sınav Ücreti Devlet Tarafından Karşılanıyor

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kişilerin sınav ve belge ücretleri belirli şartlarla İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmakta olup, bu konudaki ayrıntılı bilgiye de Kurumun web sitesindeki Sıkça Sorulan Sorular / Teşvik kısmından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fatma dedi ki:

    Benim
    Adima GSS borcu cikiyor! Fakat ben Hollandada yaisyorum ve burda ikamet ediyorum! Nasil yurtdisindan yada e devleten itiraz
    Edebilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki ayrıntılı açıklama ve yapılması gerekenler https://www.isvesosyalguvenlik.com/yurtdisina-tasinanlarin-genel-saglik-sigortaliligi-ve-prim-borclari/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  2. sunay dedi ki:

    merhaba ben 2018 işe girdim ama hala gss prim borcu yaziliyor o gunden 2018den itibaren 8 bin tl borc cikmis calistigim halde nedeni nedir acaba ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın sisteminden kaynaklanan bir hata olabilir, SGK Müdürlüğü veya ALO 170 ile görüşün isterseniz.

  3. Yılmaz dedi ki:

    Oğlum 22 yaşında yaklaşık olarak son 2 yıl prim borcunu ödedim ve bu sene yüksekokula kayıt yaptırdı. 2 ay evvel öğrenci belgesini sgk’ya verdiğimiz halde halen prim borcu çıkıyor. Bu konuda ne yapabiliriz. İyi çalışmalar dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın sisteminden kaynaklanan bir hata olabilir, oğlunuzun üniversite kaydı yapıldığı tarihten itibaren sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkı doğacağından, o tarihten sonrası için oğlunuz adına GSS prim borcu çıkmaması gerekir. ALO 170 ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

      1. Yılmaz dedi ki:

        İlginiz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Alo 170’i aradım. Diyalog esnasında bilgi amaçlı olarak kızlar, okulu bitse dahi evlenene kadar ebeveyn üzerinden sağlık hizmeti alabilirler diye bilgi verilince başka bir şey sormaya da gerek kalmadı.

      2. Eda dedi ki:

        Merhaba ben Ağustos 1999 doğumluyum. 2018 yılında liseden mezun oldum ve üniversiteye gitmedim. Bu sene ağustosun son gününden itibaren bu güne kadar prim borçlarımın olduğunu gördüm. Çalışmıyorum. Ayrıca annem doğumda vefat etti dedem de beni kendi nüfusuna aldı evlatlık olarak. Dedem vefat etti babam vefat etmiş gibi görünüyor nenem yani kimlikteki annem emekli maaşı alıyor dedemin. Kısacası benim bu borcumun silinmesi için ne yapmam lazım ? Ve bu borç neden çıktı ? Bi lokantada aşçılık stajyeri olarak çalışmaya başladım ondan kaynaklı mı yoksa 20 yaş üstü işsiz olduğum için midir yardımcı olursanız çok iyi olur

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Lokantada aşçılık stajyerliği yaptığınız sürede sigortalı gösterildinizse prim borcu çıkmaması gerekir. Size GSS borcu çıkarılmasının nedeni, 18 yaşını doldurmuş olduğunuz halde sigortalı bir işte çalışmamanız ve bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında bir yakınınız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınızın olmaması. Gelir testine başvurup, sonucuna göre yeşil kart kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alma hakkına kavuşabilirsiniz. SGK ile görüşün isterseniz.

          1. Aysemin dedi ki:

            Merhaba oğlum 2.9.2002 doğumlu liseyi bitirdi .üniversite kaydı Eylül 2022 de üniversite kaydını yaptırdık. Artık öğrenci.ancak ağustos 2022 de skg anlaşmalı bir sağlık kuruluşunda muayene olmak istediğinde genel sağlık sigortasının olmadığını öğrendik.ögrencili başladı sigortasıda başlamışmıdır. Sgk ile anlaşmalı bir sağlık kuruluşunda Muayene olabilir mi.

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            SGK’nın SPAS (Otomatik Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) tarafından sizin üzerinizden oğlunuzun sağlık aktivasyonu otomatik yapılmış olabilir, ancak e-Devlet’ten kontrol etmeniz veya ALO 170 ile görüşmenizde fayda var, eğer aktivasyon işlemi otomatik yapılmamışsa SGK e-Devlet sayfasından yapmayı deneyebilirsiniz, olmazsa SGK’ya başvurmanız gerekir.

  4. merve dedi ki:

    Merhaba, bugün gelen tebliğ kağıdında gelir testi yaptırmam halinde, ödeme imkanımın bulunmadığının da tespit edilmesi halinde borcun devlet tarafından karşılanacağı yazıyor. Şu anda çalışıyorum, o zaman aralığında çalışmıyordum, gelir testinde şu anki durumuma mı bakılır, borcun taahhuk ettiği tarihteki durumuma bakılması gerekir aslında, değil mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an sigortalı çalışıyor olsanız da yaptıracağınız gelir testi daha öncesine ait GSS prim borçlarınızın silinmesine yarayabilir, ancak bildiğimiz kadarıyla gelir testinde geçmişe dönük değil başvurunun yapıldığı tarihteki gelir durumuna bakılıyor.

  5. MELİKE dedi ki:

    merhaba 24 yaşındayım bakmakla yükümlü babamın üzerinden sigortadan faydalanıyordum. ekim ayında işe girdim e devlette 8 bin tl gss borcum gözüküyor. ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız olduğuna göre, SGK’ya müracaat etmeniz halinde söz konusu GSS prim borcu silinir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/)

  6. Ahmet Gül dedi ki:

    SGK kurumu yilardir benim adima cikan borcu nicin benim telefonuma ve E-mail adireseme bildirmiyor ben her hastaneye gitmemde tedavi parasini odeme yaptigim halde benim adima SGK borc cikiyor fakat SGK bu borcu benim iletisim hatina bildirmiyor eger zamaninda bildirmis olsayidi bu kadar cezaya kalmazdi.

  7. hamza dedi ki:

    Merhaba ben yaklaşık 1 senedir GSS ödüyorum (liseyi 2019’da bitirdim fakar üniversiteye 2022’de girdim ) aradaki yılları mı ödüyorum acaba yoksa alo 170’le mi iletişime geçmem gerek

  8. Ismail kara dedi ki:

    Bana her ay gss primi çıkıyor ve ben ek5 tarım ssk girdim bundan sonra gss primi yazılmaz demi bana

  9. Sebnem dedi ki:

    Aciklamaniz icin tesekkurler..2008 den beri yurtdisinda yasiyorum.hala da yurtdisindayim..online nasil gss borcumu sildirebilirim acaba..bilgi verirseniz sevinirim..emeklilik bilgilerime bakarken tesaduf gss borcum oldugunu gordum..
    Tesekkurler

  10. Edacık dedi ki:

    Merhaba şuan üniversite öğrenimine devam eden bir 4. Sınıf öğrencisiyim 1 ay oldu olmadı sigortalı olarak çalışmıştım 75000 tl borç gelmiş yazın çalışmıştım bu borçtan nasıl kurtulabilirim

  11. Naz dedi ki:

    Yıllardır belli aralıklarla borçlu olarak gösterilmişim ve borçlu gösterildiğim tarihlerde çalışan bir bireydim çalışmıyor olsam da kız çocuğu olduğum İçin evlenene kadar babamın sigortasından faydalanabiliyorken ne hakla bana bu borcu kesiyorlar…