Yurtdışına Taşınanların Genel Sağlık Sigortalılığı ve Prim Borçları

Yurtdışına Taşınanların Genel Sağlık Sigortalılığı ve Prim Borçları
2 Temmuz 2018 20:44

Genel sağlık sigortalısı olmanın ilk şartı Türkiye’de ikamet ediyor olmak yani adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde Türkiye’deki herhangi bir adresin ikamet adresi olarak kayıtlı olması gerekmektedir.

Ancak ikametini yurt dışına taşıdığı halde Nüfus Müdürlüğüne başvurup adres değişikliği yaptırmayan kişiler Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Türkiye’de ikamet ediyor göründüklerinden, eğer emekli / dul – yetim aylığı almıyorlarsa yurtdışında ikamet ettikleri için Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenceleri olmadığından, bu durumda olanlar SGK tarafından re’sen 60/1-c kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilmekte, bunlar adına her ay GSS primi tahakkuk ettiği için GSS prim borçları har ay katlanarak artmakta, bu durum ileride sorunlara yol açmaktadır.

Bu nedenle ikametini yurtdışına taşıyanların mutlaka Nüfus Müdürlüğüne başvurarak sistemdeki adreslerini değiştirmeleri gerekir. Türkiye’den ayrılmış olanlar, bulundukları yerdeki Ülkemize ait büyükelçilik, konsolosluk gibi dış temsilciliklere başvurarak adres değişikliği işlemlerini yaptırabilirler.

Adres değişikliği işlemini zamanında yaptırmamış olduğu için adına GSS prim borcu tahakkuk etmiş olan kişilerin yapacakları işlemlere gelince. Bu konuda 18 Nisan 2014 tarihinde Yönetmelik değişikliği yapıldığından, bu tarihten önceki süreler için yurtdışında ikamet edenlerin, yurtdışında bulunduklarını öğrenim belgesi, çalışma belgesi, konsolosluktan alınacak belge, pasaport veya Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak yurtdışına gidiş – dönüş tarihlerini gösterir belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekir.

Bu belgelerden kişinin yurtdışına taşındığı tarih tespit edilir ve o tarih itibariyle o kişinin genel sağlık sigortalılığı sonlandırılarak, yurtdışında geçirilen sürelere ait GSS borçları silinir. 18 Nisan 2014 tarihi sonrası içinse yine aynı belgelerden birinin ve ayrıca Nüfus Müdürlükleri veya Ülkemizin yurtdışı temsilciliklerinden alınacak onaylı Adres Beyan Formunun / Adres Bilgileri Raporunun Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz edilmesi gerekir.  Adres Beyan Formu veya Adres Bilgileri Raporunda yer alan yurtdışına taşınma tarihinden bir gün öncesi itibariyle o kişinin genel sağlık sigortalılığı sonlandırılarak, yurtdışında geçirilen sürelere ait GSS borçları silinir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. meryem dedi ki:

    Merhabalar bir sorum vardı: Yurtdışında yaşayan türkler için saglık hizmeti var mı? Genel saglık sigortası yaptırabilir miyim? çocuklarımın dişlerine türkiyede baktırmak istiyorum ve türkiyede sigortam yok. Ne yapmalıyım? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, Yurt Dışında Yaşayanlarla Türkiye’de İkamet Eden Yakınlarının Sağlıktan Yararlanma Şartları başlıklı yazıya bakabilirsiniz, aradığınız cevabı bulamazsanız, yardımcı oluruz.

      1. Altan dedi ki:

        Merabalar benimde gss borcum cikti aceba sadece pasaportla sgkya müracat etsem borcum silinir mi sonucta pasaportta hangi tarihlerde yurtdisinda oldugum yaziyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SGK borcunuzu silse bile, eğer Nüfus’ta ikamet adresiniz Türkiye olarak görünüyorsa yine borç çıkmaya devam eder, bu nedenle Nüfus’taki ikamet adresinizi değiştirdikten sonra SGK’ya başvurmanızda fayda var.

        2. ERKAN dedi ki:

          GSS borçları siliniyor artık 10 bin TL altı olanlar silinecek üzeri olanlar yarısını peşin ödeyerek borcun tamamından kurtulacak

        3. Gökhan dedi ki:

          Yurdışinda yaşıyorum neden e devletime girdiğimde sigorta borcum çıkıyor ve hiç durmadan yükseliyor öğrenebirmiyim

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Bunun sebebi ve çözümü sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır. Nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyor göründüğünüz için borç çıkıyordur.

  2. Serkan dedi ki:

    Merhabalar ben 9.3.2009 tarihinden itibaren Fransa’da yaşıyorum adıma ait Gss prim borcu çıkıyor. Eski pasaportumun uzatılması işleminden yeni pasaport işlemime,askerlik tecil işlemlerimden bedelli askerlik işlemlerime kadar bütün işlemlerimi Paris konsolosluğunda yaptırmama rağmen beni Türkiye sınırları içerisinde sayıp 6bin küsür TL borç çıkıyor ve bunu tesadüf eseri e-devletten yeni öğrendim. Adres beyanında bulunmamışım olarak anlaşılıyor bu durum ve benim esas sormak istediğim konu izine gitmeden önce burada yapılacak bütün işlemleri yaptırıp gittiğimde 2012 yılından itibaren çıkan prim borçlarım silinir mi? Çünkü elimde 2009 dan beri yurtdışında yaşadığıma dair her türlü kanıt belgem mevcut oturum kartımdan maaş bordrolarıma buradaki sigorta belgelerimden konsolosluktaki yaptırdığım her türlü işleme kadar bütün belgelerim mevcut.

  3. Emre dedi ki:

    Benim gss borcum var. Ve ben yurt dışına cikacam temelli olaraktan ben bu borçtan dolayı cikabilirmiyim cikamzmiyim nedir yani ?

    1. Admin dedi ki:

      BU borç yurtdışına çıkışınıza engel teşkil etmez, bunun için mahkemenin yurtdışı çıkış yasağı koymuş olması gerekir, zaten yurtdışına çıkış belgelerinizde süresiz, geri dönmeksizin çıkış yapacağınız yazmıyordur herhalde.

  4. ulas dedi ki:

    merhabalar ben bir insaat firmasiyla yurt disinda irak’ta calismaktayim sirketimiz sadece saglik odemememizi yapmakta su an fakat turkiyeye donup gecmise donuk boclandigimizda su an odenen saglik primi farki dusucek mi yoksa 2020 icin aciklanan gunluk 38 tlden mi odeme yapak zorundayiz. tesekkurler.

    1. Admin dedi ki:

      Siz isteğe bağlı sigorta kapsamında sadece uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yani yüzde 20 oranındaki primi ödersiniz, GSS primi ödemezsiniz.

  5. Atilla dedi ki:

    Merhaba, Ben 2 yıl önce ingiltereye yerleştim ve bu ülkede ltd şirket sahibiyim. İkametgah adresim de resmi olarak İngilterededir. Türkiye’de de uzun süre önce kurmuş olduğum bir LTD şirketim var ve halen açık. Herhangi bir faaliyeti yok. Sadece boş beyanname vermekteyim. Halen bağ-kur ödemeye devam etmek zorunda mıyım. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Sadece boş beyanname verdiğinizi belirttiğinize göre vergi mükellefiyetiniz de devam ediyor demek ki, şirket ortaklığınız (vergi mükellefiyetiniz) devam ettiği sürece zorunlu BAĞ-KUR sigortalısı sayılırsınız ve yurt dışında da yaşasanız sigortalılığınız devam eder. Bu konuda vergi mükellefiyetinin sona erip ermediğine bakılır.

  6. Umut dedi ki:

    Merhaba ben kktc de yaklaşık 4 yıl çalıştım ve ikametgahımı tasimadim edevletten GSS borç sorguladigim zaman 3bin TL borç gördüm ve şimdi Türkiye’ye yerlestim fakat sigorta dairesine gittiğimde hiç bir şekilde yardım etmiyorlar bu borçu ben Türkiye’de değildim ve üstelik sigortalı çalışıyordum Kıbrıs’ta hiç bilgimde yoktu ikametgahımı tasicagimdan ne yapabilirim lütfen bu konu hakkında yardımcı olun

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuyla ilgili uygulama, yurt dışında bulunanların GSS borçlarının hangi durumlarda silineceği mevzuat doğrultusunda yukarıdaki yazıda belirtilmiştir. Eğer sizin durumunuza göre SGK müdürlüğünün yaptığı işlem yukarıda yer alan açıklamalara aykırı değilse, yapacak bir şey yok, yani SGK mevzuata uygun işlem yapıyor demektir.

  7. Aziz dedi ki:

    Selamun Aleykum sn Admin ,

    2011 den beridir almanyada yaşıyorum ikametgahi 2018 de aldım o onda secimde oy kullanmak icin 🙂 şimdi bi baktım ki gss pirim borcu çıkmış 5 bin tl Gerekli belgeleri ibraz ermem halinde bu borcu sildirebilirmiyim ? cvp icin şimdiden tsk ler Selametle.

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam, yurtdışında yaşadığı halde Türkiye’de ikamet kaydı bulunduğu için adına GSS borcu çıkan kişilerin hangi durumda borçlarının tamamen silineceği, hangi durumda belli tarihten öncesi veya sonrası borçların silineceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Yazıdaki açıklamaları okuyup durumunuza göre değerlendirebilirsiniz.

  8. Haydar dedi ki:

    Merhaba,
    66 Yasindayim, Türkiyeden borclanma yaparak emekli oldum.
    Ikametgah olarak hem Turkiye hem almanya gorunuyor Nüfusta.
    Gecen hafta bana GSS borcu cikti ?emekliye gss borcu cikmasi normal midir ? yada bu durumda ne yapmak gerekiyor ?
    tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne başvurun, sizin zaten sosyal güvenceniz var, size ayrıca GSS borcu çıkmaması gerekir, SGK’nın sisteminden kaynaklanan bir hata olabilir.

  9. süleyman bildik dedi ki:

    iyi çalışmalar kardeşime 2012 yılından bu yana işsiz kaldığı dönemlerle ilgili gss prim borcu tahakkuk etitilmiş.724 tl fakat kendisi bu dönemlerde belirli sürelerle yurt dışında çalıştı. şimdide yurt dışında çalışıyor. bundan sonraki aylarla ilgili tahakkuk edecek borcu nasıl durdurabiliriz. vede önceki çalıştıklarını nasıl kanıtlaya biliriz.

    1. Admin dedi ki:

      Yurt dışında yaşıyor olsa bile Nüfus kayıtlarında Türkiye’de ikamet ediyor görünüyordur, bu nedenle GSS borcu çıkıyordur, bunu durdurabilmeniz için Nüfustaki ikamet adresini değiştirmeniz gerekir. Şimdiye kadar birikmiş olan borcun ise hangi hallerde ve nasıl silineceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  10. mustafa dedi ki:

    Merhaba, 10 ay önce yurtdışına taşındım ve TC’ye hiç giriş yapmadım. İkametgahım hala TC’de kaldığı için gss borcum görünüyor. Bunu sildirmek için TC’ye gitmem mi gerekiyor? Bulunduğum ülkedeki TC konsolosluğu ile halledilemiyor mu? Burda oturma, çalışma iznim mevcut, ayrıca resmi ikametgah adresim de var.

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki Konsolosluk ile görüşün, Türkiye’deki ikamet adresini yurtdışı adersi ile değiştirin. Şimdiye kadar işlemiş borç için de yapmanız gerekenler yukarıdaki yazıda yer almaktadır.

  11. Sevim dedi ki:

    Merhabalar ben yurt disinda yasiyorum fakat gss borcum var ben bunu odesem ve gss yi odemeye devam etsem bi sorun olurmu ..

    1. Admin dedi ki:

      Ödemeniz tabii ki sorun oluşturmaz, ancak yurtdışında yaşayıp sağlık yardımı da almadığınıza göre Nüfus’taki ikamet adresinizi değiştirip bundan sonra GSS primi ödemekten kurtulabilirsiniz.

  12. Uğur dedi ki:

    Merhabalar.Ben 2015ten itibaren yurtdışında yaşamaktayım.İkamet adresimi yurtdışına 2017de aldırdım.2016dan itibaren adıma çıkan gss borcunu sildirmem için elçilikten “ikametgah belgesi” aldım.O belgede noter onaylı olarak 2015ten itibaren yurtdışında ikamet ettiğim görülmekte.Bir ay önce bu belge ile sgk şubesine başvurduğumda borcumun bu belge ile silinemeyeceğini söylediler.Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? Nereye ve kime başvurmam gerekiyor?

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışında yaşayanlar adına doğan GSS borçlarının hangi durumlarda başından itibaren, hangi durumlarda başvuru tarihinden itibaren silineceği SGK Yönetmelikleri ve Genelgeleri doğrultusunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır. Durumunuzu bu yazıdaki açıklamalar doğrultusunda değerlendirebilirsiniz.

  13. Şevki dedi ki:

    Yurt dısına cıktım lakin oraya giriş yasağım varmış ertesi gün geri gönderdiler adres ikamet bilgilerim e devlette görünmüyor tekrar müracat mı etmem gerek yarımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Nüfus Müdürlüğüne başvurup ikamet adresinizi kaydettirmeniz gerekir.

  14. Buse dedi ki:

    Merhaba Covid 19 nedeniyle yurtdışında Eylul ayına kadar kalacağım. Bu süre zarfında çıkacak olan GSS borçlarımı sildirebilecek miyim ? Sonuçta ülke içinde olmayacağım , böyle bir hak tanımış olabileceklerini düşünüyorum. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim.

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuatta bu konuda yani geçici bir süre için yurt dışına giden kişiler için herhangi bir düzenleme yok, yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere yurtdışına taşınan / yurt dışında ikamet eden kişiler için geçerli bir durum. Ancak dönüşte yine de SGK’ya başvurup bu süreye ait GSS borcunun silinmesini talep edebilirsiniz, SGK siler mi bilemeyiz.

  15. Ömer dedi ki:

    Merhaba, Ben 2010 yılından 2019 yılına kadar yurtdışında üniversite okuyordum.Birkaç yıl önce ikametgahımın Türkiyede olması nedeniyle gss borcu çıktığını tesadüfen gördüm.Konsolosluktan dilekçe yazıp borcumu saldırmıştım ve ikametgahımı yurtdışına aldırmıştım.Fakat sonraki zamanda yine borç yazmışlar.İkametgahımı 2019 Aralıkta Türkiyeye aldırmıştım.Ülkeye giriş çıkış kayıtları da bunu belgeliyor.Borcumu silmem için ne yapmalıyım?Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda açıklanmıştır, SGK’ya GSS borcunuzun silinmesi için bir dilekçe verip, dilekçeye giriş – çıkış kayıtlarınızı gösterir belgeleri ekleyebilirsiniz. Ancak yurtdışında yaşasanız bile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Türkiye’de ikamet ediyor görünüyorsanız bu borçtan kurtulamazsınız, önce Nüfus kayıtlarındaki ikamet adresini değiştirmeniz gerekir.

  16. Emine Tosun dedi ki:

    2018 Ağustos ayından beri yurtdışında yaşıyorum. Bazı nedenlerden dolayı açık adresimi beyan etmek istemiyorum. Ama borcun birikmesini de istemiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.

    1. Admin dedi ki:

      Her ay GSS prim borcu işlemesinin önüne geçmek için nüfus kayıtlarından Türkiye’deki ikamet adresini sildirmeniz gerekir. Ancak yurt dışında bir adres göstermeden bu talebiniz kabul edilir mi bilmiyoruz.

  17. muttalip dedi ki:

    merhaba ben yurt dışında 8 yıl yaşadım 2011-2019 yılları arasında
    ama beni genel sağlık sigortası prim borcu çıkartmışlar
    ve pasaport kabul edilmiyor.
    ikametim zaten yurt dışında görünüyordu ve türkiyeye geri aldım (2019 yılında)
    ama beni 2015 yılından itibaren borçlandırmışlar
    belge olarak konsolosluk veya çalıştığım firmadan belge isteniyor
    ben bu belgeyi nasıl yazdırmalıyım herhangi bir nüsha varmıdır?

  18. Alp dedi ki:

    Merhaba, makale icin tesekkurler. Ikametgahimizi yurt disina tasidigimiz takdirde, GSS prim borcumuz siliniyor. Peki, Turkiye’de devletin sundugu ucretsiz saglik hizmetlerinden faydalanmaya devam edebiliyor muyuz?

    1. Admin dedi ki:

      İkametiniz yurt dışında oldu mu artık faydalanamazsınız, çünkü hastaneye başvurduğunuzda sizin hasta kaydınızı bile yapamazlar, sistem provizyon vermez.

  19. İlknur dedi ki:

    Merhaba,
    Yakın zamanda yurtdışına taşınıyorum. E-devlet sistemi üzerinden adres değişikliği bildirimini yapıp GSS kapsamından çıkmak istedim. Ancak sistemde adres değişikliği sadece Türkiye içindeki bir adrese yapılabiliyor. Taşınmadan önce bu değişikliği yaptırmak için Nüfus Müdürlükleri yardımcı oluyor mu?
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yardımcı olur mu değil zaten bu adres değişikliği işlemi Nüfus Müdürlüklerinin yapması gereken bir işlem, e-Devlet üzerinden yapılabiliyor olsa belki o zaman işlemi yapmayı kabul etmezler.

      1. Yılmaz dedi ki:

        Yurt dışı adres değişikliği sadece yurt dışı TC Devleti Temsilciliklerine yapılabiliyor. Ağustos 2021 Ayında Çankaya Nüfus Müdürlüğünden aldığım bilgidir.

  20. ibrahim dedi ki:

    Merhabalar ablam yurt dışında ikamet ediyo ve yurt dışına çıkmadan önce sgk ya başvuru yakış tekrar geldiğinde borç yazılmaya başladı şimdi yurt dışına cıktı ve borç kağıdı hala bize gelmeye devam ediyor şimdi bu borcu silmek için ablam ikametini yurt dışınamı alması gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Ablanız Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (MERNİS’de) Türkiye’de ikamet ediyor görünüyorsa, yurtdışında bulunsa bile yine de adına GSS borcu işler, öncelikle nüfustaki ikamet adresini değiştirmesi gerekir. Konuyla ilgili diğer açıklamalar yukarıdaki yazıda yer almaktadır.

  21. Mesut dedi ki:

    Merhaba admin ben yurt dışında yaşamaktayım ve Türkiye deki GSS prim borcu ödemek istemiyorum GSS iptal etmek için dilekçe yazmam gerekiyormuş ne yapmam lazım ne yazmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Öncelikle Nüfus Kaydında (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde) Türkiye’de ikamet ediyor görünüyorsanız önce bunu değiştirmeniz gerekir, aksi halde adınıza her ay GSS borcu çıkar. Dilekçenizde de Türkiye’den ayrıldığınız tarihi belirterek, o tarihten sonrası için doğmuş olan GSS borçlarınızın silinmesini talep edebilirsiniz. Borçların hangi durumlarda ve hangi tarihten itibaren silineceği yukarıdaki yazıda belirtilmiştir.

  22. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar 5 ay oldu Almanyaya taşınalı GSS borcum olduğunu gördüm adres değiştikten sonra otomatik olarak düşer miborcum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Nüfustaki Türkiye ikamet adresinizi değiştirmeniz halinde artık yeni GSS prim borcu çıkmaz, geriye dönük GSS prim borçlarının ise hangi durumda silineceği sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır.

  23. Gözde dedi ki:

    Yurtdışındayken itiraz işlemlerini tam olarak hangi adımlardan yapabilirim? Şuanda ingiltere ve Türkiye uçuşları serbest olmadığı için Türkiye’ye gelemiyorum. İtiraz işlemlerini online olarak yapabilir miyim?

  24. fikret dedi ki:

    merhaba isvecte yasiyorum 2001 den beri fakat adres beyanini gec yaptim 2016 yaptim 2016 önce adima borc görunuyor buradaki turk konsoloslugu bana uzak konsolosluk olmadan bu borcu turkiyede baska anternatifler kullanarak silebiliyormuyuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuyla ilgili SGK’ya sizin başvurmanız gerekir, eğer Türkiye’ye hiç gelmiyorsanız konuyla ilgili olarak posta yoluyla Türkiye’de kayıtlı ikamet adresinizin bulunduğu il veya ilçedeki SGK müdürlüğüne dilekçe gönderebilirsiniz.

  25. Ugur dedi ki:

    Merhabalar! Bu konuyla ilgili yorumlar paylaşıp yardımda bulunduğunuz için çok teşekkürler öncelikle. Benim durumum biraz farklı; yurtdışında çalışıyor ve yaşıyorum ancak işim uzaktan çalışmaya müsait olduğu için yılın 2-3 ayını Türkiye de geçiriyorum. İki ilde ikametgahım var birinde halen ailem yaşıyor ve diğeri ise kendime ait bir ev ve içinde halen eşyalarım var ve ara ara yaşıyorum. GSS hakkımı sürdürmek istiyorum acaba prim borçlarımı aylık olarak kendim ödeyerek (Türkiye de bordrolu çalışan olmadığım için) bu durumumu devam ettirebilir miyim? Çünkü devlet hastanelerinde süren kontrollerim ve tedavilerim var. Yurtdışı adres bildirimi yapıp ikametgahımı sildirmem gerekli midir? Yoksa sildirmeden yurtdışında da bir ikametgahım olduğu bilgisini paylaşabiliyor muyum?

    Çok teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      60/g kapsamında her ay aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz. Nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyor göründüğünüz için zaten SGK sizi 60/g kapsamında GSS sigortalısı yapmıştır ve her ay adınıza GSS borcu tahakkuk ediyordur.
      Öte yandan 60/g kapsamında GSS sigortalılığınızın devam edebilmesi ve Türkiye’ye geldiğinizde başvurduğunuz sağlık hizmet sunucusundan sağlık hizmeti alabilmeniz için Nüfus kayıtlarındaki Türkiye’deki ikamet adresinizin kalması gerekir, adresinizi sildirirseniz sağlık hizmeti alamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgkdan-saglik-yardimlari-icin-ikametgah-adresi-uyarisi/)

      1. Hale dedi ki:

        Merhabalar ,

        Yardimlariniz ve ivedi cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

        Ben 2022 yilinda yurt disina yerlestim ve ikametgahimi yurtdisina aldirdim 2022 de. E-devlette ikametgatgah sorgulamasi yaptigimda yurtdisi gorunuyor.Fakat hala prim borcu heray islenmekte. Asagi da Adrese Dayalı Nüfus Kayıt adresini degistirilmesi gerektigini belirtmissiniz peki bu “Nüfusa Kayıtlı Olduğu İlçe” midir?

        Tesekkurler ,

  26. Misafir dedi ki:

    Yurt dışında yaşıyorum fakat ikametgahımı aldırmamıştım ancak emniyet genel müd yurt dışı giriş çıkış evrakıyla sgk ya baş vurdum ve sadece ikametgah a göre işlem yaptıklarını söyleyip iptal etmediler.

  27. Cenk dedi ki:

    İkametgahımı yurtdışına taşırsam, Türkiye’de bir şirkette uzaktan çalışma yaparak sigortalılığımı devam ettirebilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4/a (SSK) kapsamında sigortalı olmak için Türkiye’de ikamet etme şartı bulunmamaktadır, önemli olan gerçek veya tüzel kişi bir veya birden fazla işverene hizmet akdiyle bağlı olarak çalışıyor olmaktır.

  28. BARIŞ ERTAN dedi ki:

    Merhaba, 17 senedir yurtdışında yaşıyorum resmi ikametgahımı da buraya aldırmıştım. T.C.’de hiç bir sosyal güvencem yok. 2017 tarihinde resen GSS’na dahil edilmişim ve bu bana hiç bir şekilde bildirilmedi, yeni öğrendim. Sisteme girdiğimde önemli bir borç ve faiz çıkarıldığını gördüm. Önümüzdeki yıl ailece tekrar Türkiye’ye yerleşmeyi düşünüyoruz. Bu durumda şu ana kadar tahakkuk eden borçlarımı sildirmem ve ülkeye dönüşte ikametimi de oraya aldırarak tekrar GSS’ne dahil olmam mümkün mü? Saygılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Nüfus kayıtlarında Türkiye’de ikamet ediyor göründüğünü için bu borç çıkmıştır, bu borcun hangi hallerde silineceği, neler yapılması gerektiği sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.

      1. BARIŞ ERTAN dedi ki:

        Cevabınıza teşekkür ederim. Ancak ben şu anda da Kamerun’da ikamet ediyor görünüyorum (e-devlet) ama borç çıkarılmaya devam ediyor. Saygılarımla

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyor görünüyorsunuzdur, aksi halde GSS prim borcu çıkmaz.

  29. Gulay dedi ki:

    Iyi gunler
    Esim Amerikan askeri tainimiz Almanyaya 2012 yilindan 2020 ye kadar Almanyada Ramstein hava ussune bagli orda yasadik. Orda yasadigimiz surelerde Almanyadaki Turk konsolosluguna adres bildirimi yapmadigim icin cok yuklu genel saglik sigortasi borcum cikti. Su anda Amerikada yasiyoruz. Emniyetten yurtdisi giris cikisim Askeriyenin saglik sigortasini turkce tercumeli butun evraklarimi verdim fakat Almanyada yasadigimi Almanyada ki Turk konsoloslugundan ikametgah belgesi sunmam lazimmis. Artik Almanyayada gidemem Ne yapmam gerekiyor lutfen yardim edermisiniz saygilarimla..
    Gulay Bayquen.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Amerika’da bulunduğunuz yere en yakın Almanya Konsolosluğu, Büyükelçiliği gibi birimlerden biriyle görüşüp bu konudaki yazıyı/belgeyi oradan temin edip Turk konsoloslugu aracılığı ile SGK’ya gönderme yolunu deneyebilirsiniz.

  30. Kutay dedi ki:

    Ben yurt dışına taşındım 4 ay önce . Toplam borcumu ödedim direk . Adresimi 4 ay önce geldim diye değiştirdim .4 aylık adres bayanı gecikmesini ödedim bu arada . Sorum şu ; Adresini yurt dışına aldığın süreçten sonra olan gss borçları siliniyorsa , ben önceden ödediysem param geri yatar mı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ödenen GSS primleri geri alınamaz.

  31. Volkan dedi ki:

    Merhaba,
    Ben Yurtdışında Danimarkada yaşıyorum. Herzaman burada oturdum. Gss prim borcumdan haberim yoktu. E devlette yaklaşık 12.000 tl civarında borç çıktı. 2015den belli adresim tr gözüküyor e devlette. Konsolosluğa gidip adres bildirimi yaptim Danimarka olarak. Bunu bir kaç gün önce geriye dönük olarak 01.05.2018 olarak bildirdim. (bu tarihe kadar aldılar çünkü en son oturduğum yere bu tarihte taşındım. Şimdi otomatikmen gss sistemi benim Yurtdışına taşındığımi öğreniyormu ve aylık faturayı durduruyormu? Durduruyorsa geriye dönük borcumu siliyormu? (Geriye dönük adres bildirdiğim için konsolosluğa 01.05.2018 itibaren) borçlar iptal oluyorsa sadece bu tarih öncesi borçları sizin yukarıda anlattıklarınız gibi iptal ettirecegim. Şimdiden cevap için çok teşekkürler

    1. Misafir dedi ki:

      Merhaba, adres bildiriminde konsolosluğa gittiğiniz gün olarak, tarihi belirtebiliyor musunuz?

  32. Hülya dedi ki:

    Merhaba çok acil yardımınıza ihtiyacım var bundan 8 ay önce isteğe bağlı sigorta yaptırdım fakat ödemeyi bıraktım şimdi baktıgımda 30 bin ödeme görünüyor sona erdirmek istiyorum fakat sgkya gitmem gerektiği yazıyor sistemde fakat ben 1 yıldır yurtdışında ikamet ediyorum bu borcu yapılandırabilirmiyim ve nasıl iptal edebilirim türkiyeye gitmem imkansız

  33. Gorkem dedi ki:

    Yurt disinda yasiyorum, Turkiyeye donmeyecegim, sgk dan emekli olmak gibi bir dusuncem de yok.sgk kaydimi istege bagli sonlandirip, Simdiye kadar adima odenmis olan sigorta primlerimi geri alabilir miyim?

  34. Ülkü dedi ki:

    Merhaba, benim de gss borcum 7500 olarak görünüyor. 1 senedir yurtdışındayım ama adresimi yeni değiştirdim. Bu 1 senedeki borcun silinmesi için nasıl başvuru yapabilirim? Türkiyeye gitme imkanım yok. Taylandda yaşıyorum.

  35. Salman Kaplan dedi ki:

    Merhaba; Ben şu an yurtdışındayım geleli 2 hafta oldu; Türkiye den işten ayrıldım geldim son iki ay için e devletden baktığımda borç yansımış yurtdışına da yeni geldim GSS yi konsolosluktan iptal ettirebilirmiyiz yoksa Türkiye ye gittiğimizde sadece SGK dan kapattırabiliyoruz..?