Boşta Geçen Süre Ücreti ve Fesih Sonrası Ödemelerde Vergi Kesintisi Nasıl Hesaplanır ?

Boşta Geçen Süre Ücreti ve Fesih Sonrası Ödemelerde Vergi Kesintisi Nasıl Hesaplanır ?
31 Mayıs 2023 20:06

Bilindiği üzere gerek işçinin çalışma süresi boyunca, gerekse iş akdinin feshi sırasında veya sonrasında işveren tarafından işçiye yapılan ve gelir vergisi kesintisine tabi olan ödemelerden yapılacak gelir vergisi kesintisi oranı %15’den başlayarak çalışanın tabi olduğu gelir vergisi dilimine göre belirlenir.

Bu konudaki açıklamalar Ücretten Kesilecek Vergi Nasıl Hesaplanır ?, Çalışanlara Yapılan Hangi Ödemelerden Vergi Kesilmez ?, Ücretliler İçin Gelir Vergisi Dilimleri başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Öte yandan iş akdinin feshi halinde özellikle konu mahkemeye intikal etmişse bu durumda işçiye yapılacak bazı ödemeler fesih tarihinden çok sonra yapılmaktadır. Örneğin işe iadede boşta geçen süre için ödenecek ücret fesih tarihinden sonraki dört aylık süre için ödenecek olsa da fesih tarihinden aylar, hatta bir veya birkaç yıl sonra ödenmektedir. (Bkz. İşe Başlatmama Tazminatı ve Boşta Geçen Süre Ücreti Nasıl Hesaplanır ?) Dolayısıyla fesih tarihinden uzun süre geçtikten sonra işçiye yapılan ve gelir vergisi kesintisine tabi olan ödemelerden yapılacak vergi kesintisinde işçinin hangi dönemde tabi olduğu gelir vergisi diliminin esas alınacağı, bir başka deyişle işçiye yapılan ödemenin ait olduğu dönemin ödemesi olarak mı yoksa ödemenin yapıldığı dönemin ödemesi olarak mı dikkate alınacağı konusunda tereddüt yaşanabilmektedir. Boşta geçen süre ücretinden kesilecek gelir vergisi kesintisi için somut örnek verilecek olursa, işçinin fesih tarihinde tabi olduğu gelir vergisi diliminin mi yoksa ödemenin yapıldığı tarihte tabi olduğu gelir vergisi diliminin mi esas alaınacağı konusunda tereddüt yaşanabilmektedir.

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğünün 24.12.2018 tarihli Özelgesinde bu konu açıklığa kavuşturulmuş olup, söz konusu Özelge’de; Gelir Vergisi Kanununun 61 İnci maddesi gereğince ücret olarak kabul edilen ihbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ödemelerinin nakden veya hesaben ödemenin yapıldığı dönemin ücreti olarak değerlendirilmesi yani ödemenin ait olduğu değil ödemenin yapıldığı dönemdeki vergi diliminin esas alınması ve bu şekilde gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği belirtilmiştir. Özelgede açıkça belirtilmemiş olsa da aynı durum boşta geçen süre ücreti için de geçerlidir.

Söz konusu ÖZELGE aynen aşağıda yer almaktadır.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı: 50426076-120(25-2017/20-661)-105621 Tarih: 24.12.2018

Konu: Mahkeme kararına istinaden yapılan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ödemelerinde gelir vergisi kesintisi

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; 2008 – 2015 yılları arasında, farklı taşeron firmalara bağlı olarak Kayseri Buyükşehir Belediyesinde temizlik personeli olarak çalıştığınız, çalıştığınız sure boyunca engelliler için uygulanan gelir vergisi indiriminden yararlandığınız ve işten ayrılmış olduğunuz belirtilmiş olup, mahkeme kararına istinaden tarafınıza yapılan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

25 inci maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendinde; “1475 ve 854 sayılı Kanunlara göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 5953 sayılı Kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarlarının (hizmet ifa etmeksizin ödenen ücretler tazminat sayılmaz)” gelir vergisinden müstesna olduğu,

61 inci maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli biryüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır 2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

hükümleri yer almaktadır.

Yine aynı Kanunun 94 üncü maddesinde tevkifat kapsamına giren ödemeler bentler halinde sayılarak (1) numaralı bendinde hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104 üncü maddelere göre vergi tevkifat] yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; mahkeme kararına istinaden tarafınıza yapılan ödemelerden;

-1475 sayılı Kanuna göre yapılan kıdem tazminatı ödemesinin, Gelir Vergisi Kanununun 25 İnci maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendi uyarınca gelir vergisinden istisna edilmesi,

– Gelir Vergisi Kanununun 61 İnci maddesi gereğince ücret olarak kabul edilen İhbar tazminatı, fazla çalışma ve genel tatil ödemelerinin ise nakden veya hesaben ödemenin yapıldığı dönemin ücreti olarak değerlendirilmesi ve bu ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılması,

gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.