Çalışanın İşyerinde Yaptığı İşe Ait Meslek Kodunu Bildirmeyen İşveren Yandı

Çalışanın İşyerinde Yaptığı İşe Ait Meslek Kodunu Bildirmeyen İşveren Yandı
29 Haziran 2021 23:52

SGK 2012 Kasım dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren işverenler tarafından verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde, sigortalılara ilişkin meslek kodlarının girilmesi uygulamasını başlatmış, ayrıca sigortalı işe giriş bildirgelerine de çalışanın işyerinde yapacağı işe ait meslek adı ve kodunu girme zorunluluğu getirmişti.

Uygulama halen devam etmekte olup, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren kademeli olarak pilot illerde, 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren de diğer tüm illerde aylık prim ve hizmet belgesinin yerini alan muhtasar ve prim hizmet beyannamesine de aynı şekilde çalışanın işyerinde fiilen yaptığı işe ait meslek kodunun girilmesi gerekiyor. Hatta aylık prim ve hizmet belgesi verilen dönemde bu konuyla ilgili idari para eczası uygulanmıyorken, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulamasıyla birlikte bu konuda idari para cezası uygulaması başlatıldı. (Bkz. Artık Meslek Kodundan Dolayı da Para Cezası Uygulanacak)

İdari para cezalarıyla ilgili 2020/8 sayılı SGK Genelgesinde de; muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları ise uygun meslek adı ve kodu yerine gerçeğe aykırı meslek adı ve kodu bildiren her bir işyeri için, aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı basına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacağı, ayrıca söz konusu idari para cezalarının işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için uygulanması gerektiği belirtildi.

Öte yandan, bu uygulama aslında işverenler tarafından çalışanların gerçek ücret yerine düşük ücretten SGK’ya bildirilmelerini önlemek amacıyla getirilmiş bir uygulamadır. Örneğin, işyerinde çalışan genel müdürü bile SGK’ya asgari ücretten bildirmekten çekinmeyen işveren, doğru meslek adı ve kodunu prim belgesine yazması halinde, bu çalışanı SGK’ya asgari ücretten bildirmekten çekinecektir. Ancak birçok işveren bunu bildiği için, çalışanlarını işyerinde fiilen yaptığı işe uygun meslek adı ve kodu yerine başka bir meslek adı ve koduyla bildirmektedir. Bu konuda çok sayıda ihbar ve şikayet yapıldığından, SGK konuyla ilgili olarak müdürlüklere bir Genel Yazı gönderdi.

Söz konusu Genel Yazı uyarınca; gerçeğe aykırı meslek adı ve kodunun bildirildiği yönünde ihbar ve şikayete konu olan işyerleri incelemeye alınacak, çalışanlarını işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodu yerine, gerçeğe aykırı bir başka meslek adı ve koduyla bildirdiği tespit edilen işyerlerine işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacak, gerektiğinde bu ceza geriye dönük aylar için de uygulanacak.

Uygulanacak idari para cezası asgari ücretin onda biri olduğu için düşük gibi görünse de işyeri bazında, her çalışan için ve her ay için uygulanacağından, 2021 yılı için uygulanacak aylık idari para cezası tutarı 3 bin 577 lirayı bulabilecek, geriye dönük örneğin 10 ay için uygulandığında toplam idari para cezası tutarı 35 bin 770 lirayı bulacaktır. (SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları) Dolayısıyla durum SGK’ya intikal etmeden çalışanlarıyla ilgili gerçeğe aykırı meslek adı ve kodu bildiren işverenlerin bir an önce bu hatalarını düzeltmelerinde fayda var. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.