Danıştay İşverenin İsim Değişikliği İle İşyeri Devri Arasındaki Farkı Belirledi-04.04.2012

Danıştay İşverenin İsim Değişikliği İle İşyeri Devri Arasındaki Farkı Belirledi-04.04.2012
29 Mart 2013 22:03

Daha önce yürürlükte bulunan 506 sayılı Kanunun mülga 8 inci maddesi uyarınca, bir işyerinde sigortalı çalıştırılmaya başlanması halinde Kuruma işyeri bildirgesi verilmesi gerektiği gibi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin başka bir işverene devredilmesi veya intikal etmesi (miras yoluyla geçmesi) halinde de yeni işverenin Kuruma işyeri bildirgesi vermesi gerekmekteydi.

Söz konusu bildirgenin hiç verilmemesi veya geç verilmesi halinde ise aynı Kanunun 140 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine istinaden idari para cezası uygulanıyordu.

Daha sonra 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 11 inci maddesi uyarınca söz konusu bildirgeyi verme yükümlülüğü aynen devam etmekte olup, bildirgenin hiç verilmemesi veya geç verilmesi halinde 102 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince de idari para cezası da uygulanmaktadır. Öte yandan 01/10/2008-11/05/2010 tarihleri arasında yürürlükte kalan mülga Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi, bölünmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda da işyeri bildirgesi verilmesi gerektiği, işyerlerinde işletme adı değişikliklerinde ise işyeri bildirgesi verilmeyeceği, ancak değişikliğin Ticaret Sicil Gazetesinin de ekli olduğu bir yazı ile Kuruma bildirileceği hükmü yer almaktaydı. 12/05/2012 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 33 üncü maddesinde de işyerlerinde işletme adı değişikliklerinde işyeri bildirgesi verilmeyeceği, bu değişikliğin bir yazı ile Kuruma bildirileceği hükmü yer almaktadır.

Bahse konu olayda da 2008 yılında işveren şirket adının değişmesi, Kurumca işyeri devri olarak nitelendirilmiş ve buna bağlı olarak da işyeri bildirgesinin Kuruma verilmemiş olması nedeniyle 506 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesine istinaden işveren şirkete idari para cezası uygulanmış, işveren şirketin idari para cezasının iptali için idare mahkemesine yaptığı başvuru reddedilmiş, bölge idare mahkemesi de kararı onaylamış, bunun üzerine bölge idare mahkemesi kararının kanun yararına bozulması Danıştay Başsavcılığı tarafından talep edilmiştir. Yapılan bu başvuru sonucunda Danıştay Onbeşinci Daire Başkanlığı, 02/11/2011 tarihinde verdiği karar 03/04/2012 tarihli ve 28253 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Mahkeme kararında; 506 ve 5510 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde, hangi hallerin işyerinin devri sayılacağı ve işyeri bildirgesi verilmesi gerekeceğini açıkça belirtmiş, bahse konu olayda ise sadece işyeri isim değişikliği olduğunu, olayda bildirge verilmesini zorunlu kılan bir işveren değişikliği veya işyerinin devredilmesi söz konusu olmadığından, davacı şirkete verilen idari para cezasının hukuki dayanağı bulunmadığını belirterek, hükmün hukuki sonuçlarına etkili olmamak üzere idare mahkemesi ile bölge idare mahkemesi kararlarının KANUN YARARINA BOZULMASINA karar vermiştir. Söz konusu Danıştay kararı aşağıda, işyeri bildirgesiyle ilgili ayrıntılı açıklamalar İşyeri Tescil – SGK’da İşyeri Dosyası Açtırma – İşyeri Bildirgesi – Diğer İşlemler bölümünde yer almaktadır.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nursen dedi ki:

    Merhaba benim esim. 16 senedir ayni gibi gorunen isim degisikligi. 2 kez yapan bir firmada. Calisiyor 2 defa isim degisikligi yaptilar. Esimin yeni firmada. Tazminat haklari devam eder mi. Ne yapmamiz gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer isim değişikliği yapılması işyeri devri şeklinde olmuşsa eşinizin önceki tazminat hakları devam eder. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyeri-devrinde-iscinin-haklari/)

  2. Vesile dedi ki:

    Meraba benim bekarım kuaför salonum var işyeri babamın adına ruhsat devri olurmu bana

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi mükellefiyet kaydınız varsa olabilir, ancak Esnaf Odası kaydı, kalfalık veya ustalık belgesi gibi belgeler de istenebilir, Belediye ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.