Depremde Yaralananlar Hangi SGK Yardımlarından Faydalanabilirler ?

Depremde Yaralananlar Hangi SGK Yardımlarından Faydalanabilirler ?
9 Şubat 2023 21:58

6 Şubat 2023 Pazartesi günü Ülkemizde meydana gelen ve 10 ili kapsayan Kahramanmaraş merkezli iki deprem nedeniyle binlerce kişi yaralanmış olup, şu an yürürlükte olan Sosyal Güvenlik Kurumu Mevzuatına göre, söz konusu depremler nedeniyle yaralanan kişilerin faydalanabileceği SGK yardımları aşağıda belirtilmiştir. Cumhurbaşkanı kararı ve/veya kanunlarla depremzedelere başka haklar tanınırsa onlar da ayrıca sitemizde duyurulacaktır.

Depremde Yaralanan Kişilerin Faydalanabileceği SGK Yardımları

1- Depremde yaralanan kişiler, hiçbir sosyal güvenceleri olmasa veya prim borçları olsa bile ücretsiz olarak sağlık yardımlarından yararlanabilecekler. Bu konu Depremde Yaralanan Vatandaşların Ücretsiz Tedavi Hakkı Var başlıklı yazıda açıklanmıştır.

2- Tedavi sonrası, çalışma gücünü % 60 veya daha fazla kaybettiği tespit edilenler ve herhangi bir emekliliği bulunmayanlar, eğer sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını da taşıyorlarsa malulen emekli olabilirler. (Bkz. Herkes İçin Geçerli Malulen Emeklilik Şartları)

3- Eğer deprem nedeniyle yaralanan kişi 4/a (SSK) kapsamında herhangi bir işyerinin sigortalısı veya Bağ-Kur sigortalısı ise ve deprem kendisi için iş kazası kapsamına giriyorsa; hastanede yattığı ve taburcu olduktan sonra istirahatli (raporlu) kaldığı süreler için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilir. Tedavi sonrası meslekte kazanma gücünü % 10 veya daha fazla kaybettiği tespit edilirse, talep etmesi halinde SGK kendisine iş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlar ve bu geliri emekli aylığı gibi her ay öder. (Bkz. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları – Kapsamı – Sağlanan Yardımlar – Tarafların Sorumluluk Halleri) Emekliyken sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kapsamında sigortalı olarak çalışan kişilerde bu imkandan yararlanabilirler.

4- Eğer deprem nedeniyle yaralanan kişi 4/a (SSK) kapsamında herhangi bir işyerinin sigortalısı ise deprem iş kazası kapsamına girmese bile, eğer geriye dönük bir yıllık süre içerisinde kısa vadeli sigorta kollarını da kapsayan en az 90 prim günü varsa, hastanede yattığı ve taburcu olduktan sonra istirahatli (raporlu) kaldığı süreler için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.