Emekli İşçi Kıdem veya İhbar Tazminatı Alabilir mi ?

Emekli İşçi Kıdem veya İhbar Tazminatı Alabilir mi ?
15 Ocak 2016 19:47

Emekli olduktan sonra 4/1-a (SSK) kapsamında çalışmak isteyenler için iki seçenek bulunmaktadır.

Birinci seçenek: Emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmak.

İkinci seçenek: Emekli aylığını almaya devam edin sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmak. (Bkz. Sosyal Güvenlik Destek Primi Uygulaması)

Birinci seçeneğe göre emekli aylığını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan kişi emekli işçi sayılmaz. Dolayısıyla bu durumdaki kişi kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakları yönünden normal işçi statüsündedir.

İkinci seçeneğe göre emekli aylığını kestirmeyip sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan işçi ise emekli işçi statüsündedir. Ancak kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı yönüyle emekli işçi de diğer işçiler gibi aynı haklara tabidir. Yani iş Kanunu gerek ihbar tazminatı, gerekse kıdem tazminatı yönünden emekli işçiyle diğer işçiler arasında hiçbir ayrım yapmamıştır.

Dolaysıyla emekli işçinin işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alabilmesi için aynen diğer işçiler gibi en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması, ayrıca kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması gerekmektedir. (Bkz. Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler) Aynı şekilde emekli işçinin işten ayrılması halinde ihbar tazminatı alabilmesi için aynen diğer işçiler gibi kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması, işveren tarafından da İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen haklı sebepler dışında işten çıkarılmış olması gerekmektedir. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı)

Yasal düzenleme bu şekilde olmakla birlikte, uygulamada emekli işçilerin kayı tdışı yani sigortasız olarak çalıştırılması uygulaması yaygındır. Sigortasız olarak çalışıyorken işten ayrılan veya işten çıkarılan işçiye ise haketmiş olsa dahi işveren kıdem ve/veya ihbar tazminatını ödemek istemeyebilmektedir. Bu durumda işçinin şikayet ve dava yoluna başvurması, çalışmalarını ispatlaması gerekmektedir (Sigortasız Çalışan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?Kıdem – İhbar Tazminatıyla İlgili Şikayet Dilekçesi Örneği)

Emekli İşçinin Kıdem Tazminatı Almasındaki İki İstisna

1- Çalışıyorken emekliliği geldiği işçin emekli olmak amacıyla işinden ayrılan işçi, eğer işyerindeki en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa kıdem tazminatı alabilecekken, emekli olduktan sonra emekli maaşı kesilmeden çalışmaya devam eden işçi artık bu imkandan yararlanamaz.

2- 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan işçi, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamışsa, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp bu yazıya istinaden iş akdini feshedip, işyerindeki en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa kıdem tazminatı alabilecekken, emekli olduktan sonra emekli maaşı kesilmeden çalışmaya devam eden işçi artık bu imkandan yararlanamaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Merhaba,
    Memur emeklisiyim. Bir gıda işletmesinde 3,5 yıl yöneticilik yaptım. İş yerinde aynı zamanda 5996 sayılı yasa gereği çalıştırılması zorunlu olan personel görevini de Veteriner Hekimler odası sözleşmesi marifetiyle yerine getirdim. Şirket sahibi yurt dışında yaşayan/çalışan birisiydi ve bana iş yeri ile ilgili gerek kamu kurumları, gerekse bankalarda hemen tüm işlemlerle ilgili vb. konularda noterden vekaletname verdi. İşveren “nasılsa emeklisin” diyerek sigortamı göstermedi. İşe başladığım 1 Aralık 2014 den birkaç ay sonra sigortaya geçmek için görüştüğümüzde ve sonrasında da açıkça konuyu salladı. Özellikle son 2 yıldır maaşlarımı da düzenli ödemiyordu. Şubat 2018 de bu şekilde devam edemeyeceğimizi, alacaklarımı alıp, ayrılmak istediğimi söylediğimde “iş yerini devredeceğini ve borçlarını da “kuruşuna kadar” ödeyeceğini söyledi. 15 Mayıs 2018 de işyerini devretti. Devralan kişi de 30 Mayısda, işime son verdiğini, 1 Haziran itibariyle işe gelmememi söyledi.
    Her iki işverenden de ücret, kıdem, ihbar ve diğer alacaklarımı istediğimde önceleri salladılar. Sonra görüşmeden kaçtılar. Eylül 2018 de arabulucuya gittim. İlk toplantıya avukatı katıldı. İkinci toplantıya avukatları da gelmedi. Yani uzlaşma olmadı. İşverenlerin ikisi de yurt dışında yaşıyorlar. Burada işleri bir tanesinin oğlu vekaletname ile yürütüyor.
    Bu iş yerinde çalıştığıma dair elimde birçok kayıt ve resmi belge mevcuttur. Ne önerirsiniz? Alacaklarımı tahsil etmemin doğru yolu nedir?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, arabulucuya başvuru sürecini tamamladığınıza göre bundan sonraki tek seçeneğiniz İş Mahkemesinde dava açmak. Elinizde çalışmalarınızı kanıtlayacak belgeler de olduğuna göre büyük ihtimalle dava lehinize sonuçlanır.

  2. Fahrettin Baycan dedi ki:

    Merhaba
    SGK Emeklisiyim 2012-2019 tarihleri arasinda SGDP ile kurumda calistim ve 13-11-2019 da is aktimi fes edildi ve daha sonra benzer bir kuruma is basvurusunda bulundum ve emekli oldugumu belirtim calisma bas vurum olumlu sonuclandi fakat alacagim ucret calismaya basladiktan bir hafta sonra belirlendi ve bu asamda insan kaynaklari sorumlusu beni arayarak kamu kurulusu olarak gozuktukleri icin emekli maasimin kesilmesi gerektigini soylediler bende kendilerini ne maas alacagimi bimedigimden kesilsin ve kesilmesin once maasimin belirlenmesi daha sonra buna karar verebilecegimi belirtim fakat verilen maas emekli ayligima yakin oldugu icin 12 ci gun istifa ettim fakat isyeri sigortaya bildirdigi icin maasim kesildi tekrar actirdim fakat bir aylik maasimi sgk geri istiyor bu konudaki magduriyetimi nasil cozerim yardimlariniz icin simdiden tesekurler kolay gelsin

    1. Admin dedi ki:

      Bu tamamen kanundan kaynaklanan bir durum, eğer kısa süreli de olsa çalıştığınız yer SGDP’li olarak çalışılamayacak bir kamu kurumu ise yani emekli maaşı kesilmeden çalışabilecek istisnai kurumlar arasında yer almıyorsa, SGK’nın yaptığı işlem kanuna uygun. Burada sadece İş Mahkemesinde SGK’nın işlemine karşı dava açabilirsiniz, ancak kanundan kaynaklanan bir durum olduğundan davayı kazanmanız zor.

  3. ali canıtez dedi ki:

    merhaba;4a emeklisiyim.28.05.2017 de emekli oldum ve tüm haklarımı aldım.halen aynı işyerinde SGDP e tabi olarak 5 yıldır çalışıyorum.İhtiyacımdan dolayı işverenden emekli olarak çalıştığım 5 yıllık dönemdeki tazminatımı talep edeceğim,yani girdi-çıktı yapacağım.Bu tazminat sadece kıdem mi,yoksa kıdem+ihbar mı olur.teşekkür eder,kolaylıklar dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sadece kıdem tazminatıdır, işçi kendisi işten ayrılırsa hiçbir şekilde ihbar tazminatı alamaz, ihbar tazminatı haklı bir neden olmaksızın işveren tarafından yapılan fesihte alınır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ihbar-tazminati-ile-kidem-tazminati-arasindaki-fark-nedir/)

  4. Ayşegül dedi ki:

    Merhaba eşim 4 ay önce vefat etti.Bizde ölüm aylığına başvurduk.4 aydirli aliyoruz.bugun SGK kağıt geldi.esim 1 yildirli emekliydi.15 günlük prim gününü silinmiş oyuzden emkliligi iptal olmuş.simdi sorum eşimin 1 yildirli alidigi emekli maaşını bizden tahsil ederlermi.ikincisi 1 yıl içinde aldığımız sağlık hizmeleri için 1865 TL borç çıkmış.ben eşimi kaybettikten sonra reddi miras yapmiştim.Sgk benden yinede eşimin aldığı 1 yıllık maaşı tahsil eder mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Reddi miras talebinde bulunduğunuza göre SGK’ya eşinizin borcunu ödemek zorunda değilsiniz, SGK’dan gelen borç tebligatı veya ödeme emrine karşı mirası reddettiğinizi gerekçe göstererek itiraz edebilirsiniz.

      1. Ayşegül dedi ki:

        Reddi miras yaptıktan sonra aldığım ölüm aylığı kesilirmi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Reddi miras yapmak ölüm aylığını etkilemez, aylık devam eder. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)