Emeklilik İçin Hizmet Birleştirmesi Zorunlu mu ?

Emeklilik İçin Hizmet Birleştirmesi Zorunlu mu ?
7 Kasım 2021 22:46

Birden fazla sigortalılık statüsünde çalışması / hizmeti olan kişilerin emekliliklerinde veya ölümleri halinde hak sahiplerine dul – yetim aylığı bağlanmasında, o kişinin hangi sigortalılık kapsamında olursa olsun fark etmez, tüm sigortalı hizmet süreleri yani prim gün sayıları toplanarak dikkate alınmaktadır.

Bu uygulamanın adı hizmet birleştirmesi olarak geçmekte olup, bunun dayanağını 2829 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik reformuyla birlikte üç sosyal güvenlik kurumunun (Emekli Sandığı – BağKur ve SSK) SGK’nın çatısı altında birleştirilmesiyle söz konusu Kanun yürürlükten kaldırılmış olsa da 1 Ekim 2008 öncesi farklı sigortalılık statüsünde çalışmaları / sigortalı hizmetleri olan kişiler için söz konusu Kanun hükümleri halen uygulanmaktadır. Örneğin kişinin Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur kapsamında sigortalı hizmetleri varsa, emekliliğe hak kazanmak için gerekli olan sigortalı hizmet süresinin (prim gün sayısının) hesabında hepsinin toplamı dikkate alınmaktadır.

Öte yandan bu uygulama sigortalı veya hak sahiplerinin lehine bir uygulama olmakla, kişinin hangi kapsamda olursa olsun fark etmez tüm sigortalı hizmetlerinin dikkate alınmasını sağlamakla birlikte, örneğin 4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı hizmeti yanında 4/b (Bağ-Kur) kapsamında da sigortalı hizmeti olan kişinin kendisine emekli aylığı veya ölümü halinde hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanabilmesi için, o kişinin 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalı hizmetleriyle ilgili olarak SGK’ya herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. Kişinin diğer sigortalılıklar kapsamındaki sigortalı hizmet süresi emekli veya dul – yetim aylığı bağlanması için yeterli olsa bile, yine de 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılıkla ilgili prim borcu varsa ödenmesi şartı aranmaktadır. Her ne kadar zaman zaman çıkarılan kanunlarla primleri ödenmemiş sürelere ait Bağ-Kur kapsamındaki sigortalı hizmetler silindiği için bu konuda sorun çıkmasa da silinmemiş Bağ-Kur hizmetlerine ait prim borçlarının ödenmesi şartı aranmaktadır.

Yargıtay Bu Konuda Farklı Karar Verdi

Uygulama yukarıda belirtildiği şekilde olmakla birlikte, T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ konuya ilişkin olarak temyiz aşamasında verdiği bir kararında bu uygulamanın aksi yönünde görüş belirtmiştir. Yüksek Mahkeme söz konusu kararında;

“Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkındaki 2829 sayılı Kanunun amacı; hiçbir Kurumdaki hizmeti tek başına aylık bağlanmasına yeterli olmayan sigortalı ya da hak sahiplerine, değişik Kurumlardaki hizmet süreleri birleştirilmek suretiyle aylık bağlanmasını sağlamak, bu suretle değişik Kurumlardaki hizmetlerin ziyan olmasını önlemek olup, bazı Sosyal Güvenlik Kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli olması halinde; diğer Kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde; sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla zorunluluk bulunmamaktadır.” açıklamasına yer vermiştir. (Esas No. 2020/4864, Karar No. 2021/5424, Tarihi: 15/04/2021)(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. muammer güler dedi ki:

    (Esas No. 2020/4864, Karar No. 2021/5424, Tarihi: 15/04/2021) kararı gönderebilir misiniz

  2. Alikundel dedi ki:

    Yargıtay kararini göndere bilirsiniz siniz

  3. Alikundel dedi ki:

    Benim sskdan günüm tamam şirket ortakligim devam ettiği için bagkura borç görünüyor ödemeden sskdan emekli olamazsınız dediler şuan 13 aypirim borcum var 1261 olmadım bagkurdan

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yargıtay’a göre hizmet birleştirmesi zorunlu değil, SSK günleriniz yetiyorsa Bağ-Kur günlerinizi dahil etmeden, dolayısıyla Bağ-Kur prim borçlarınızı ödemeden emekli olabilirsiniz. Ancak bildiğimiz kadarıyla SGK emeklilik için hizmet borçlanmasını mecburi kılıyor.
      Yargıtay kararına aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-icin-hizmet-birlestirmesi-zorunlu-mu/

  4. Mutlu dedi ki:

    Merhaba,

    1996 Bağkur girişliyim. Aynı zamanda 1998 yılı sonunda da 4/a sigorta ödemelerim başladı. Bu çakışmalar neticesinde hizmet birleştirme talebi verdim. O da sonuçlanmadı sanırım zira bununla ilgili bir bilgi gelmedi. Ancak çakışan primlerden 4/a olanlar iptal edildi.

    Maaş hesaplama sistemini öğrenince bağkur ödemelerinin kazanacağım emekli maaşını düşürdüğünü gördüm. 1999 öncesi işe başladığımdan yaş avantajı oluyor emekli olmam için fakat düşünüldüğünde EYT kanunu eğer çıkarsa o zaman da bağkurun kazanacağım emekli maaşını düşürmesinden başka işe yaramadığı gözüküyor.

    Şimdi yargıtayın kararını düşündüğümde, SGK’dan 4B ödemelerinin dikkate alınmamasını isteyebilir miyim? İlla EYT kanunun çıkması da mühim değil. Birkaç yıl daha beklemek isteyen de olabilir. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer 4/a (SSK) kapsamındaki hizmetleriniz emekli olmanız için yeterliyse, hizmetlerinizin birleştirilmemesi, sadece 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılık sürelerinizin emeklilikte dikkate alınması için SGK’dan talepte bulunabilirsiniz. Ancak SGK şu anki uygulamasına göre hizmet birleştirmesini zorunlu tutuyor, dolayısıyla siz başvursanız bile SGK talebinizi reddedebilir, dava açmanız gerekebilir. Yargıtay’ın sayfa başındaki yazımızda belirttiğimiz kararı içtihadı birleştirme kararı olmadığı için bağlayıcı değil.
      Öte yandan 1 Mart 2011 tarihinden öncesinde Bağ-Kur ile SSK’ya tabi sigortalılıkların çakışması halinde önce başlayan kuralı geçerli olduğundan, sizin de önce 1996 yılında Bağ-Kur sigortalılığınız, 1998 yılında ise SSK sigortalılığınız başlamış olduğundan, sonra başladığı için SGK çakışan sürelere ait SSK sigortalılığını geçersiz saymış.

  5. Hasan Cem Gülen dedi ki:

    türk silahlı kuvvetlerinde 21 yıl 5 ay fiili hizmet sürem var . normal şartlarda bir yerde çalışmasaydım mayıs 2022 tarihinde emekli olacaktım ancak SGM ‘ ye 4b kapsamında 1260 günden fazla çalıştığım için emekliliğim 2027 tarihine çekilmiş olduğunu söylediler. hizmet birleştirmesi istemeden emekli olmak istiyorum diye bir dilekçe yazsam sonuçları ne olur. hep komando birlikte görev yaptım benden daha az risk alan arkadaslarımın hepsi su an emekli ben hariç . ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın şu anki uygulamasına göre dilekçeniz kabul edilmez yani reddedilir. Ancak talebinizin reddedilmesi halinde sayfa başındaki yazıda yer verilen Yargıtay kararına istinaden İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

      1. Hasan Cem Gülen dedi ki:

        teşekkürler .

    2. Bülent Ozan Çam dedi ki:

      Hasan Bey durumunuza benzer sorunum var. Konu ile ilgili gelişme oldumu. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İletişim kurmak isterseniz mail adresime yazın. Telefonumu veririm. bozancam@gmail.com

  6. Mehmet Notlu dedi ki:

    Merhaba. İşe girişim 1997, EYT’liyim. Son 1261 günüm SSK(4A) kapsamında. Öncesinde ise 7000 günüm Bağkur’da(4B). Bu durumda SSK’dan emeklilik şartlarına tabiyim. Anladığım kadarıyla hizmet birleştirme talebi yapmadan emeklilik dilekçesi versem, her iki statüde prim günlerim tek başına emekliliğe yetmediği için emeklilik dilekçem kabul edilmeyecek. SGK, hizmet birleştirme işlemini emekliliğe başvuranlar için kendiliğinden yapmıyor. EYT düzenlemesi yapılırsa diye şimdiden hizmet birleştirmesi başvurusu yapmak gerekir. Ama emekliliğe kalan süre bir yıldan çok ise SGK hizmet birleştirmesi de yapmıyor. Bu durumda Aralık ayında EYT düzenlemesi yapılırsa önce hizmet birleştirmesi için başvuracağım, o sonuçlanacak. Sonrasında emeklilik dilekçesi verilecek, doğru mudur? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  7. Esra dedi ki:

    Merhaba,
    1996’da sigortam başlatılmıştı. Toplam 7450 sigortalı günüm var, 3200’ü SGK’lı ,kalan kısım ise banka vakfından. Mayıs 2022’de bankadaki görevimden ayrıldım ve kendi işimi yapıyorum. Bir taraftan da eyt bekliyorum. Son 4 aydır bana bağkur borcu çıkarılmış. EYT dolayısıyla emekli olmak için başvurmak gerektiğinde Banka vakfı beni hizmet birleştirmeye yönlendirir mi? Bu durumda Bağkur borcunu ödeme zarureti doğar mı? Hem emekli maaşı ortalamamı düşürmemek için hem de bu borç yükünden kurtulmak için sadece vakıf ve ssk birleştirmesi talep edebilir miyim? Emekli maaşımın düşmemesi için bir yol önerebilir misiniz? Sevgiler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bankadan ayrıldıktan sonra vergi mükellefi veya şirket ortağı olduğunuz için Bağ-Kur kapsamına alınmanıza bağlı Bağ-Kur prim borcu çıkmıştır, her ay yeni prim borcu tahakkuk edecektir. Öte yandan sayfa başında yer verilen Yargıtay kararında hizmet birleştirmesinin zorunlu olmadığı belirtilmiş, ancak SGK şu anki uygulamasına göre hizmet borçlanmasını zorunlu tutuyor, ben şu kapsamdaki sigorta günlerimin dikkate alınmasını, şu kapsamdaki sigorta günlerimin dikkate alınmamasını istiyorum deme gibi bir seçenek yok.

  8. önder dedi ki:

    merhaba, 1993-2006 arası SSk(4a) 4.500 günüm var, 2006-2017 arası bağkur 1.500 günüm var. EYT 5.000 gün şartı ile çıktığı takdirde askerlik borçlanması yaparak SSK (4a) hizmet şartını doldurabiliyorum. Son 3,5 sene bağkur olduğu için, bağkur primlerini iptal ettirerek SSK (4a) dan emekli olabilirmiyim

    1. Yücel Efe dedi ki:

      Bende aynı durumdayım cevap verirseniz memnun oluruz

  9. Ege dedi ki:

    Merhabalar,
    EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunacağım. 5365 gün 4/a’dan, 450 gün 4/c’den (Askerlik-Yedek subay), 49 gün de 4/b’den (İsteğe bağlı sigorta ödemesi) olmak üzere 5864 gün toplam prim günüm var. İsteğe bağlı sigortayı eyt için her ihtimale karşı başlatmıştım (19 gün Kasım’dan, 30 gün Aralık’tan olmak üzere). Ama sonlandırdım. Yani borcum yok. Bu durumda; Hizmet birleştirmesi yapılmış mı, yoksa yapılmamış mı daha avantajlı olur? (Maaş miktarı açısından)
    Saygılarımla

  10. Turan bulut dedi ki:

    Turan bulut benim SSK 5030 günüm var hizmet birleştirme zorunlu mu bağkur 4300 var bu konu da yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  11. SUAT dedi ki:

    1997 senesinde ssk ya sigorta girişi yapmış ve iş hayatına başlayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım.13.03.2002 tarihinden itibaren 4 yıl 3 ay 9 günlük bir ticari faaliyete istinaden 1539 günlük bağ kur primlerimi ticari faaliyet sonrasında ödedim.Halen kamu işçisi olarak ssk ile iş hayatıma devam etmekteyim.Ancak SGK nın nekadar emekli maaşı alırım robotundan emekli aylığı hesabı yaparken,bağ kur primlerimin emekli aylığımı 1100 TL gibi ciddi bir rakam düşürdüğünü görmekteyim.Daha fazla primle daha az emekli ayligı bağlanma gibi dezavantajı ortaya çıkmaktadır.Buna kqrşın bağkursuz (Bağkur primlerimi yok sayarsak) daha az primle 1100TL gibi daha fazla emekli aylığı alma ve daha rahat bir emeklilik hayatı sürme fırsatım olacak.Bu sebeple bağkur primlerim olan 1539 günümün silinmesi 10.hukuk 2021/5424 sayılı karara istinaden (SSK ve BAĞKUR hizmetlerimin ayrılması) mümkünmüdür acaba?

  12. Sinan dedi ki:

    Selam ya bu ne biçim saçmalık ben geri ye dönük ihya yapmak istiyom bana bagkur günüm yeterince gün satın alamasın diyor neymiş efendim tamamını satın alacakmış 2040 günün tamamını e iyide kardeşim ben 1000 gün yetiyor geri kalanı niye fazladan yatırıyım yemin olsun bu bir soygundur işte vatandaşın yeterince borçlanması gerekmezmi kurumun isteğine göre deyil kurum vatandaşın isteğine göre olmalı bu yasa veya teklif soygun deyilmi vatandaş yapılan yasadan bu şekil yararlanmali ihtiyacına göre meclis bu konu üzerinde çalışmalı çalışma bakanımız bakanlarımız cumhur başkanımız seslerimizi duymalı vatandaşın bizleri kurumun eline terk etmemeli fazladan vatandas neden parasını versin yazık günah adalet deyil bu haksızlık tefecilik saygılar herkese bu durumu yetkililer uzmanlar medya gündeme getirmeli vatandaşın sesini duyuralım yetkililere