EYT Kanunu Çıktı – Emeklilik Başvuruları Yapılabilecek

EYT Kanunu Çıktı – Emeklilik Başvuruları Yapılabilecek
3 Mart 2023 18:58

Uzun süredir beklenen, 30 Ocak 2023 tarihinde Kanun teklifi olarak Meclis’e sunulan EYT ile ilgili düzenleme 1 Mart 2023 tarihinde Genel Kurulda kabul edildi ve bugünkü (3 Mart 2023 tarihli) Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girdi yani kanunlaştı.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle EYT düzenlemesinin yasalaşması süreci biraz gecikti.

EYT ile ilgili Kanun yayımlandığı için artık emeklilik hakkı kazananlar emeklilik başvurusunu yapabilecek. EYT kapsamında emeklilik şartlarıyla ilgili açıklamalara EYT Emeklilik Şartları Nihayet Belli Oldu – İşte Tüm Ayrıntılar başlıklı yazıda yer verilmişti.

Konuya ilişkin olarak ayrıca EYT Emeklilik Başvuru Rehberi yayımlanacak.

3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7438 sayılı EYT Kanunu aynen aşağıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

3 Mart 2023 CUMA Resmî Gazete Sayı : 32121
KANUN
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE

375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR KANUN

 

Kanun No. 7438 Kabul Tarihi: 1/3/2023

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 95- Bu maddenin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması için talepte bulunanlardan 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi, 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası, 2925 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi ve 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesi hükümlerine göre yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanırlar. Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.

Birinci fıkra kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren bu Kanunun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılamaz. Bu fıkrada yer alan indirimden, bu Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan diğer şartlar sağlanmak kaydıyla yararlanılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.”

MADDE 2- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile geçici 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

2/3/2023

YORUMLAR

  1. Yurdanur dedi ki:

    Benim eşim öldü ssk dan dul aylığı bağlandı babam 2000den önce öldü babamdan yetim aylığı alabilirmiyim