GSS Prim Borcu SGK’dan Borcu Yoktur Yazısı Almaya Engel Teşkil Eder mi ?

GSS Prim Borcu SGK’dan Borcu Yoktur Yazısı Almaya Engel Teşkil Eder mi ?
10 Aralık 2022 22:42

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası (GSS) çok az istisna hariç herkes için zorunlu hale geldiğinden, kendi sosyal güvencesi olmayan, sosyal güvencesi olan bir yakını üzerinden de sağlık yardımı alma hakkı olmayan kişileri SGK re’sen (otomatik olarak) 5510 sayılı Kanununun 60/1-g maddesine istinaden genel sağlık sigortası kapsamına almaktadır.

SGK’nın bunu yapmak için kişinin onayını/rızasını alma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu şekilde GSS kapsamına alınan kişiler adına da her ay GSS prim borcu tahakkuk etmekte, her aya ait GSS prim borcunun en geç bir sonraki ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Kişinin hiçbir sağlık yardımı almamış olması da durumu değiştirmemektedir. Bu nedenle de şu an birçok kişinin GSS prim borcu bulunmaktadır. (Bkz. SGK Kimlere GSS Prim Borcu Çıkarır – GSS Borcunun Sebebi Nedir ?)

Öte yandan şu an yürürlükte olan kanunlar uyarınca, ihalelere girebilmek için, birçok devlet yardımı, teşvik ve desteklerden yararlanabilmek için aranan şartlardan biri de kişinin SGK’ya herhangi bir borcunun olmamasıdır. Nitekim başka kurum ve kuruluşlardan alınacak bazı devlet yardımı, teşvik ve desteklerden yararlanacak kişilerden, ihalelere girecek kişilerden SGK’ya borcunun olmadığına dair yazı yani borcu yoktur yazısı istenmektedir.

GSS Prim Borcu Borcu Yoktur Yazısına Engel Teşkil Eder mi ?

GSS primlerinin SGK’nın diğer prim alacaklarından hiçbir farkı olmadığından, diğer prim borçlarıyla aynı kanun hükümlerine tabi olduğundan, dolayısıyla borcu yoktur yazılarında eğer varsa kişinin SGK’ya olan genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu da dikkate alınmakta, hesaplamaya dahil edilmektedir. Borcu yoktur yazısına engel teşkil etmeyen borçlar ve borç miktarları SGK Borcu Yoktur Yazısına Engel Teşkil Etmeyen Borçlar başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ayhan bulut dedi ki:

    Gss 3000 ve 3003 ün anlamı nedir, neden iki tür borç gözüküyor?