GSS’linin Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir ?

GSS’linin Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir ?
5 Temmuz 2018 23:35

Bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi veya kişilerden bahsedebilmek için öncelikle kendisinin sosyal güvencesi olmalıdır. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan zaten kendi sağlıktan yararlanamayacağı için, bu kişi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında başkalarının sağlık yardımı alması mümkün değildir.

Sigortası / sosyal güvencesi olan kişinin;

– Eşi,

– 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın 5510 sayılı Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları (mahkeme kararıyla yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınır),

– Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan, yapılan gelir testi sonucunda aile içinde fert başına düşen gelir miktarı brüt asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,
bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır.

Dolayısıyla yukarıda sayılan kişiler, aşağıda Üzerinden Sağlık Yardımı Alınamayacak Kişiler / Sigortalılar bölümünde sayılanlar dışında sigortalı olan veya Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir – aylık alan anne – baba, eş veya çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık yardımı alabilirler. İsteğe bağlı sigortalı olan veya 60/1-g kapsamında sigortalı olan yani sadece genel sağlık sigortalısı olan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu kişi üzerinden sağlık yardımı alabilirler. Üzerinden Sağlık Yardımı Alınamayacak Kişiler / Sigortalılar bölümünde sayılanlar üzerinden ise sağlık yardımı alınamaz.

Öte yandan bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne – baba, eş veya çocukları üzerinden sağlık yardımı alacak kişinin kendi sigortalılığı olmaması, isteğe bağlı sigortalı olmaması, kendi sigortalılığı nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir – aylık almıyor olması gerekir.

Bakmakla yükümlü olunan kişilerin genel sağlık sigortası aktivasyon işlemleri için başvuruları esnasında beyan ettikleri belgelerdeki bilgilerin veya beyanlarının gerçeğe aykırı olması, haklarında ihbar veya şikâyette bulunulması hallerinde, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca inceleme yapılarak sonucuna göre işlem yapılır.

Bakmakla yükümlü olunan kişinin ana ve babasının her ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması durumunda, sistem tarafından birisinin üzerinden faydalandırılması sağlanır. Ancak anne veya babasının çocukları için yazılı müracaatlarının olması durumunda tercihlerine göre birisi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık aktivasyonu oluşturulur. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hakan dedi ki:

    Merhaba,
    SGK 4A Emeklilik başvurusu yapacağım.
    “Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler” kısmına aşağıdakilerden hangilerini yazabilirim:
    1- Eş (halen 4C devlet memuru olarak çalışıyor)
    2- Kız çocuğu. 20 Yaşında ve Üniversite öğrencisi
    3- Anne. Kendisinin bir sosyal güvencesi yok ancak eşinden dolayı SGK sağlık hizmeti alabiliyor.
    Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
    Saygılarımla

    1. Admin dedi ki:

      Emeklilik başvurusunda bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler, sizin üzerinizden sağlık yardımı alacak kişilerin belirlenmesi için soruluyordur. Yani yukarıdaki yazıda belirtilenler aynen burada da geçerli.

  2. Mustafa dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin, 60/c1 primi hazine tarafından karşılanan stajyer öğrenciler 22 kodundan mı 43 kodundan mı işlem görecektir. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hangi durumda hangi kodla bildirim yapılacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/cirak-stajyer-kursiyer-bursiyer-ve-ogrencilerin-sigortalilik-islemleri/ başlıklı yazıda belirtilmiştir.

  3. özlem dedi ki:

    eşim farklı bir şehirde çalışmaya gidecek ikameti bizden ayrı bir yerde olacağı için onun sigortasindan dolayı ben ve cocuklarimda genel sağlık sigortasindan faydalanabilirmiyiz çocuklarım şartlı eğitim yardımından faydalanmaya devam ederler mi yoksa yardımlar kesilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin farklı bir şehirde çalışmaya gidecek olması ve ikametinin sizden ayrı olması eşiniz üzerinden sağlık yardımı almanıza engel teşkil etmez, sağlık yardımınız devam eder.