Hizmet Dökümünde Görünen K – Ş – S Harfleri Ne Anlama Gelmektedir ?

Hizmet Dökümünde Görünen K – Ş – S Harfleri Ne Anlama Gelmektedir ?
2 Mart 2021 23:55

Gerek SGK’dan, gerekse E-Devlet’ten alınan sigortalı hizmet dökümlerinde, bazı aylara / yıllara ait sigortalı hizmetlerin yanında (S), (K) veya (Ş) harfleriyle karşılaşılabilmektedir, o satırın zemini de turuncu veya farklı renkte görünmektedir.

Peki bu harflerin anlamı nedir ?

Bu harflerden

– (S) harfi Sahte (sahte işyeri),

– (K) harfi Kontrollü (kontrollü işyeri),

– (Ş) harfi Şüpheli (şüpheli işyeri),

anlamına gelmektedir.

Fiili (gerçek) çalışmaya dayanıp dayanmadığı konusunda tereddüt olan sigortalı hizmetlerin bulunduğu satırlarda bu harfler ve renklendirmeler yer almakta olup konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar aşağıda yer almaktadır. Benzer bir konu Hizmet Dökümünde Görünen Asıl-İptal-Ek İbareleri Ne Demek ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Sahte İşyeri: Tabela işyeri olarak da adlandırılan, gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı halde, işyeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkan vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir.

Şüpheli İşyeri: Sahte işyeri olma potansiyeli / ihtimali yüksek olan işyerlerine yapılacak olan işyerleri.

Kontrollü İşyeri: Sahte işyeri olduğu tespit edilen kişiler ve şirketler adına kayıtlı diğer işyerleri.

Bu Harflerin Görünmesi Ne Gibi Sonuçlara Yol Açabilir ?

Hizmet dökümünde (S) – (K) – (Ş) harfleri görünen sigortalı hizmetlerin bildirildiği işyeri veya işyerleriyle ilgili olarak SGK inceleme başlatmış demektir. Bu inceleme sonuçlandığında, fiili (gerçek) çalışmaya dayadığı tespit edilen sigortalı hizmetlerle ilgili uyarılar kaldırılır, fiili (gerçek) çalışmaya dayanmadığı tespit edilen sigortalı hizmetler ise silinir, dolayısıyla hizmet dökümünde görünmez.

Ayrıca hizmet dökümünde (S) – (K) – (Ş) harfleri yer alan kişiler emeklilik başvurusu yaptıklarında, SGK konuyla ilgili inceleme sonuçlanana kadar emeklilik işlemlerini başlatmayabilir, işlem sonuçlanınca emeklilik başvurusunu dikkate alabilir. Eğer kişinin sigortalı hizmetleri tamamen silinmişse emeklilik başvurusu reddedilir, hizmetlerinin bir kısmı silinmişse kalan sigortalı hizmetlerin emeklilik için yeterli olması halinde emeklilik işlemi yapılır ve emekli aylığı bağlanır. Eğer kişi ölmüşse, ayrı durum hak sahiplerine bağlanacak ölüm (dul-yetim) aylığı için geçerlidir.

Kişi zaten emekli olmuşsa, sahte sigortalılık nedeniyle hizmetleri iptal edilmişse, bu durumda kalan sigortalı hizmetleri emeklilik için yetmiyorsa emekli aylığı kesilir, ödenmiş olan tüm aylıklar faiziyle birlikte geri alınır. Kalan sigortalı hizmetler emeklilik için yeterliyse emekli aylığı kesilmez, sadece azalabilir, bu durumda da geriye dönük fazladan ödenmiş olan aylıklar faiziyle birlikte geri alınır.

Konuyla ilgili açıklamalar, Sahte – Gerçek Çalışmaya Dayanmayan Sigortalılık ve Uygulanan Yaptırımlar, Sahte Sigorta Tuzağına Düşmeyin başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Hizmet Dökümünde (S) – (K) – (Ş) Harfleriyle Karşılaşanlar Ne Yapmalı ?

Hizmet dökümünde (S) – (K) – (Ş) harfleriyle karşılaşanların gecikmeden SGK Müdürlüğüne başvurmalarında, konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra gerekirse SGK’ya itiraz dilekçesi vermelerinde fayda var. Çünkü konuyla ilgili olarak SGK inceleme başlatmış olacağından, inceleme süresinde SGK kişinin bilgisine başvurup ifadesini alabileceği gibi, kendisiyle görüşmeden de sigortalı hizmetlerini iptal edebilir. O zaman iş daha da zorlaşır. Ancak bu durum sigortalı hizmetleri gerçek çalışmaya dayananlar için geçerli olup, sigortalı hizmetleri gerçek çalışmaya dayanmayan, yani sahte sigortalılık yoluyla bildirilmiş olanların bu konuda SGK’ya başvurmalarının herhangi bir anlamı olmayacaktır.

SGK tarafından yapılan inceleme sonucunda sigortalı hizmetleri silinmiş olan kişi, eğer silinmiş olan sigortalı hizmetleri gerçek çalışmaya dayanıyorsa ve SGK’ya konuyla ilgili daha önce hiç itirazda bulunmamışsa itirazda bulunabilir. İtirazının reddedilmesi veya konuya ilişkin olarak daha önce SGK’ya itirazda bulunduğu, ifade verdiği halde sigortalı hizmetlerinin silinmiş olması halinde İş Mahkemesinde dava açabilir. Davanın hizmet tespit davası olarak değil de Kurum işleminin iptali ve iptal edilen sigortalı hizmetlerinin geçerli sayılması talebiyle açılabilir. (Bkz. isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Dağistan dedi ki:

    Merhabalar babam 05.05.2019 tarihinde vefat etti ben askeri personelim babamın sgk ve bağkurdan az günü olduğu için Annem emekli olmadı daha sonradan af geldi eksik günlerini ücreti karşılığında tamamlayıp annem emekli hakkı kazandı. Babamın vefatının 22.ayından sonra emekli hakkı kazanıldı bu 22 aylık geriye dönük ödeme alabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda tek bir uygulama veya kural söz konusu değil, duruma göre değişiyor. 2018/38 sayılı SGK Genelgesinin “5. Ölüm Aylığının Başlangıcı” başlıklı bölümüne bakabilirsiniz.

  2. Çiğdem dedi ki:

    Merhabalar. Annem 20 yıldır çalışmakta. Çalıştığı spor tesisine bağlı temizlik şirketleri yıllarca sürekli olarak değişiyor. Bu zaman diliminde.16 yıl boyunca çalıştığı iş yeri 16.yılın sonunda batıyor ve tazminatı dahi alamıyoruz. E devlete baktığımda fazla görünen toplam prim sayısı sgk da 120 gün eksik görünüyor. Hizmet dökümünde 2012 yılında 4 adet K harfi 2013 yılında ise 3 adet Ş harfi var. K harfleri 120 günün silinmesine sebep olmuş. Ş harflerinin günleri ise silinmemiş. Emekli olmasına az bir zaman kaldı ve bu durum annemi perişan etmiş durumda. Sgk da yardımcı olunmuyor çalışanlar sürekli diğer sgk lara yönlendiriyor. Ş harflerini kaldırmak için başvurabilir miyiz? Ş ve K harfi konan şirket aynı şirket farklı değil. Günlerimizi geri alma şansımız da var mı? Ayırca bu harfler kalkmadan emeklilik başvurusu yapılabilir mi? Umarım yanıtlarsınız.Şimdiden teşekkürler.

  3. Serdar dedi ki:

    Ş4a hizmet dökümü diye ibare var dokumumuz de. e devlet te yeni fark ettim. Bu bize ilerde sorun çıkarır mı ?şirket de çalışıyoruz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ş harfinin olduğu satırlardaki sigortalı bildirimini yapmış olan işyeri / işyerleri şüpheli işyeri olarak SGK tarafından incelemeye alınmış. İnceleme sonucunda o işyerinden / işyerlerinden yapılan sigortalı bildirimlerinin gerçek çalışmaya dayanmadığı tespit edilirse iptal edilir. Bu konudaki açıklamalar sayfa başındaki yazıda yer almaktadır. Eğer Ş harfi olan satırlardaki hizmetlerinin gerçek çalışmaya dayanıyorsa isterseniz işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü ile görüşün, eğer gerçek çalışmaya dayanmıyorsa, sahte sigortalı bildirimiyse yapacak bir şey yok.

  4. Çetin dedi ki:

    Benim SSK dokumanimda 37 gün k harfi çıktı bunu nasıl sildirebilirim

  5. Recep Bayar dedi ki:

    Babam 4 yıl sigortalı olarak çalıştı.2016’da işyeri iflas etti.Primleri kontrol ettiğimizde K harfi görünüyor.Fiili olarak çalıştı hatta işyeri kapanınca kıdem tazminatı alamadı bununla ilgili dava açtık.Şimdi o K harfini nasıl sildirebiliriz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın konuyla ilgili incelemeyi yapan denetmen ya da müfettişle görüşmesi gerekir.

  6. cemil dedi ki:

    merhaba 28.04.2000 tarıhli işe girdim bu tarihten 5 gun sonra işten ayrıldım. e devlet sitesinde giriş olarak bu tarih gorünüyor ..şimdi bu 5 gunlük tarihlerin uzerinde (Ş) harfi var acaba sgk ya gitmem icab edermi yoksa bu ınceleme sonrası duzelirmi…

  7. Ahmed hocaoğlu dedi ki:

    Merhabalar babamın 10 ay SGK 4 a hizmetinde yıldızlı ve harfli iş yeri kodu bulunmakta bu süre covid döneminde olan süre. Şuan babam 5300 günden emekli olacak tam prim günü dolu şuanda 5300 gün. Ancak 10 ay yıldızlı ve harfli oldugu için silinebilir dediler. Bu konuda magduruz bununla ilgili nasıl bir dilekçe verebiliriz. Ayrıyetten çalıştığı için riske girmemek için SGK ya bu 10 aylık süreci tekrardan para vererek satın alabilirmiyiz. Bununla ilgili dilekçe varsa önerirseniz çok müteşekkir olurum.

  8. Yaşar Açıkgöz dedi ki:

    Benim de çalıştığım iş yerinde ş harfi konulmuş hızlanmasını istiyorum madurum emeklilik dilekçemi veremiyorum

    1. Ayşe dedi ki:

      Şu an çalışıyormusunuz bu işyerinde

  9. Ayşe dedi ki:

    Merhaba 2017 de bir şirkette çalıştım şirket kapanınca çıktık e devlette bu şirketin ismine bir kelime eklendiğini ve aktif olduğunu gördüm aynı sicil nosuyla şirketin ismine isim eklenerek aktif olması mümkünmü teşekkür ederim