İş Davalarında Kimler Şahit Olarak Gösterilebilir ?

İş Davalarında Kimler Şahit Olarak Gösterilebilir ?
3 Eylül 2023 19:19

Gerek sigortasız çalışılan süreyle ilgili açılacak hizmet tespit davalarında, gerekse ihbar-kıdem tazminatı, ücret, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacaklarıyla ilgili olarak açılacak davalarda iki ispat yöntemi bulunmaktadır. Biri belgeyle ispat, diğeri şahitle (tanıkla) ispat.

Hizmet tespit davalarında da işçilik alacaklarıyla ilgili davalarda da dava açan işçi istediği kişiyi şahit olarak gösteremez, şahit olarak gösterilecek kişinin taşıması gereken şartlar vardır. Hizmet tespit davalarıyla ilgili konu Hizmet Tespit Davasında Bordro Tanığı Ne Demektir ? başlıklı yazıda açıklığa kavuşturulmuştur.

Kişi sigortasız çalıştırıldığı işyerindeki çalışmalarını şahitle ispatlayabileceği gibi, işçilik alacaklarıyla ilgili davalarda da örneğin, kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde kendisinin haklı nedenle işten ayrıldığını, kıdem ve ihbar tazminatı almayı hak edecek şekilde işveren tarafından haksız olarak işten çıkarıldığını, fazla mesai ücretini hak edecek şekilde fazla mesai yaptığını, günlük çalışma saatlerini, haftanın yedi günü çalıştırılarak haftalık izin kullandırılmadığını da şahitle ispatlayabilir. Ancak Yargıtay kararlarına göre, işçilik alacaklarıyla ilgili davalarda işçi tarafından şahit gösterilecek kişilerin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir, aksi halde davalı (işveren) tarafı o kişinin şahitliğine itiraz edebilir, o kişinin şahitliği dikkate alınmayabilir.

Şahit Olarak Gösterilecek Kişinin Taşıması Gereken Şartlar

1- Şahit gösterilecek kişinin davacı işçiyle o işyerinde aynı dönemde çalışmış ve sigortalı olarak SGK’ya bildirilmiş olması gerekir. Davacı işçinin şahit gösterdiği kişinin onunla birlikte aynı dönemde o işyerinde çalışıp çalışmadığı ancak SGK kayıtlarından anlaşılabilir çünkü. En azından bir süre davacı işçiyle o işyerinde çalışmamış olan kişi şahit gösterilemez. Örneğin o işyerinde çalışmış olsa bile, davacı işçi o işyerinde işe girmeden önce işten ayrılmış olan veya davacı işçi o işyerinden ayrıldıktan sonra o işyerinde işe başlamış olan kişi şahit olarak gösterilemez.

2- Şahit gösterilecek kişi o işyerindeki çalışma düzenini, davacı işçinin çalışma şartlarını bilebilecek kişi olmalı, anlatacakları görgüye dayalı olmalıdır. Örneğin şahit gösterilen kişi davacı işçiyle birlikte aynı işyerinde ve aynı dönemde çalışmış olsa da davacı işçiden uzakta bir yerde, başka bir birimde çalışmışsa, davacının günlük çalışma şartlarını görmemişse, davacının çalışma şartlarını bilebilecek durumda değilse, sırf o işyerinde çalışmış olması yeterli olmaz, şahit olarak gösterilemez.

3- Şahit olarak gösterilecek kişi işverenle husumetli olmamalıdır. Örneğin davacı işçinin şahit göstereceği kişi de işverenle arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle işveren hakkında mahkemede dava açmışsa bu kişi işverenle husumetli sayılır ve şahit gösterilemez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Serkan ALAY dedi ki:

    2012 yılında (Katar)Yurtdışından dönüp, Türkiye de çalışmaya başladım. İşsiz kaldığım zamanlarda, özellikle 06/02/2023 Depremi sonrası, her ay EK5/EK6/5G/30 Günden İBS Tescil Kaydı ve Borç… Adı altında SGK Sisteminde her ay borç görünüyordu. Ben her ay bu borçları ödedim. Ayrıca GSS borcu da çıkıyordu karşıma. Hepsini Mobil bankacılık sistemiyle ödedim. Emeklilik prim günlerim tamsmlanınca, emeklilik için müracaat ettim. 5706 günüm vardı, 5032 gün e düşürmüşler. EK5/EK6/5G/30 Günden İBS Tescil Kaydı ve Borç ödemeleri silinmiş kısacası. Ben bu paraları boşuna mı ödedim? Bu ödenen paralar sistemde görünmüyor. Emeklilik işlemleri devam ediyor. KKTC yurtdışı borçlanması müracaatım vardı. Bu ödediğim paralar KKTC borçlarıma aktarılır mı? Anlayacağım şekilde bilgi verirseniz çok sevinirim.