İşçi, İşverenin İşyeri Değişikliği Kararıyla İlgili İptal Davası Açabilir mi ?

İşçi, İşverenin İşyeri Değişikliği Kararıyla İlgili İptal Davası Açabilir mi ?
18 Ekim 2023 21:50

İşverenin, işçinin çalışma şartları konusunda yapacağı değişikliklerle ilgili olarak İş Kanununda önemli sınırlandırmalar getirilmiş, iş sözleşmesinin yetki verdiği veya işverenin yönetim hakkı kapsamında yapabileceği değişiklikler dışında yapılacak esaslı değişikliklerin işçi tarafından da kabul edilmesi şartı konulmuştur.

Bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklamalara Çalışma Şartlarındaki Değişikliğin İşçinin Onayını Gerektiren Esaslı Değişiklik Sayılmasının Şartları, İşverenin Çalışma Koşullarında Değişiklik Yapma Yetkisinin Sınırı, İşverenin Çalışma Koşullarında Değişiklik Yapma Yetkisinin Sınırı başlıklı yazılardan ulaşılabilir, diğer yazılar için sitemizde arama yapılabilir.

Çalışanların en çok sorun yaşadığı konulardan biri de çalıştığı bölümün veya işyerinin değiştirilmesidir. Bu konudaki açıklamalara da Görev Yerinin Değiştirilmesi veya Başka İle Gönderilmesi İşçiye Tazminatlı Fesih Hakkı Verir mi ? başlıklı yazıda yer verilmiştir.

İşverenin İşyeri Değişikliği Kararına Karşı İşçi İptal Davası Açabilir mi ?

Somut olayda; belediyede işçi olarak çalışan işçinin görev yeri değiştirilmiş, işçi avukatı vasıtasıyla görev yeri değişikliğine ilişkin belediye başkanlığı kararının iptali için İş Mahkemesinde dava açmış, mahkeme işçinin talebini reddetmiş, bunun üzerine işçinin avukatı Bölge Adliye Mahkemesine (İstinaf Mahkemesine) itirazda bulunmuştur.

İtirazı görüşerek karara bağlayan T.C. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi de işçinin istinaf başvurusunu yani görev yeri değişikliğine ilişkin belediye başkanlığı kararının iptali yönündeki talebini reddetmiştir.

İstinaf Mahkemesinin Red Kararının Gerekçesi

Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi) kararının Gerekçe kısmında aynen;

“Dava kurum nakil işleminin iptaline ilişkin davadır. Gerek Borçlar Hukuku’nun hizmet akdi hükümlerinde ve gerekse 4857 sayılı İş Kanunu’nda, işverenin yönetim hakkı kapsamında işçinin işyerini veya işini değiştirmesi durumunda, bu işlemin iptali için öngörülmüş bir dava türü bulunmamaktadır. Yargıtay 9. H.D.’nin yerleşik hale gelen içtihatları uyarınca nakil işleminin iptaline ilişkin açılan bir davada işlemin iptaline karar verilemez ise de, hukuka aykırı olup olmadığı değerlendirilerek sonucuna göre hukuka aykırılığın tespitine karar verilmesi mümkün olup, dosya kapsamında alınan bilirkişi raporu dikkate alındığında ve dosya kapsamına göre nakli zorunlu kılan objektif nedenlerin bulunmayışı, davacının maaşında düşüş oluşu birlikte değerlendirildiğinde işverence yapılan nakle yönelik görev değişikliği çalışma şartlarında esaslı değişiklik mahiyetinde ise de, bunu kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını talep hakkının doğacağı, çalışma şartlarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebileceği, ancak çalışma koşullarında esaslı değişikliğin mevcut olmasının işçiye esaslı değişikliğe yol açan işveren kararını iptal ettirme hakkı vermediği hususları da dikkate alındığında ve aynı işyeri ile ilgili aynı  yönde İzmir BAM 9. H.D.’nin  2019/1627 E. -2021/1971 K. sayılı ortadan kaldırılarak davanın reddine dair ilamı ve bu ilamın onanmasına dair Yargıtay 9. H.D.’nin 2021/12961 E. -2022/50 K. sayılı ilam kapsamına göre sonuç itibariyle davanın reddine karar verilmesi gerekmekle, belirtilen gerekçe ile davacının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.” (T.C. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi – Esas No. 2022/761, Karar No. 2023/1437, Tarihi: 04.07/2023)

şeklinde açıklamaya yer vermiştir.

İstinaf Mahkemesi Kararının Özeti

İstinaf Mahkemesi kararında özetle; İş Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümlerine göre işçinin, işverenin çalışma şartlarındaki değişiklikle ilgili kararının iptalini talep etme yönünde herhangi bir hakkı olmadığını, işverenin yaptığı değişikliği kabul etmeyen işçinin haklı olarak iş sözleşmesini feshedebileceğini ve işverenden ihbar ve kıdem tazminatı talep edebileceğini, işçinin yasal hakkının bu şekilde olduğunu belirtmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.