İşçinin İşe Başlamaması veya Aniden İşi Bırakması Halinde İşverenin Hakları

İşçinin İşe Başlamaması veya Aniden İşi Bırakması Halinde İşverenin Hakları
28 Mayıs 2023 13:13

İşverenin haklı ve geçerli bir neden olmaksızın işçiyi işten çıkarması halinde işçinin işe iade talebinde bulunma, kıdem ve ihbar tazminatı, kötüniyet tazminatı isteme gibi hakları bulunmaktadır.

Bu konudaki bilgi ve açıklamalar için İşçinin İş Kanundaki Tazminat Hakları Nelerdir ?, Haklı Nedenle Fesihte Kıdem Tazminatından Başka Tazminat da İstenebilir ? başlıklı yazılara ve sitemizde yer alan diğer yazılara bakılabilir.

İşçi haklı bir sebep olmaksızın işe başlamaz veya aniden işi bırakırsa bu durumda işveren ne yapabilir ? İşverenin hangi hakları vardır ?

Belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve ihbar süresine uymadan aniden bırakan işçiden işveren ihbar tazminatı talep edebilir. Bu işverenin genelde bilinen bir hakkıdır. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı)

Ancak ihbar tazminatı isteme hakkı dışında, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun “İşçinin haksız olarak işe başlamaması veya işi bırakması” kenar başlıklı 439 uncu maddesinde işveren için bir başka tazminat hakkı düzenlenmiştir.

Söz konusu madde uyarınca; işçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı takdirde işveren, işçinin aylık ücretin dörtte birine eşit bir tazminat isteme hakkına sahiptir. İşverenin, ayrıca ek zararlarının giderilmesini isteme hakkı da vardır.

İşveren zarara uğramamışsa veya uğradığı zarar işçinin aylık ücretinin dörtte birinden az ise, hâkim tazminatı indirebilir.

Tazminat isteme hakkı takas yoluyla sona ermemişse işveren, işçinin işe başlamamasından veya işi bırakmasından başlayarak otuz gün içinde, dava veya takip yoluyla bu hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde, işverenin tazminat isteme hakkı düşer. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.