İşe Giren Öğrencinin Burs veya Kredisi Kesilir mi ?

İşe Giren Öğrencinin Burs veya Kredisi Kesilir mi ?
12 Ekim 2019 17:04

Herhangi bir kurum, kuruluş, dernek veya vakıftan öğrenim bursu alan öğrencinin işe girmesi halinde bursunun kesilip kesilmeyeceği bursu veren kurum, kuruluş, dernek veya vakfın şartlarına bağlı olup, aşağıda sadece Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan kredi veya burs alan öğrencinin işe girmesi halinde almakta olduğu burs veya kredinin kesilip kesilmeyeceği konusu açıklanmıştır.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin 29 uncu maddesinde; kredi alan öğrencilerden kredi almaya başladıktan sonra burs aldıkları veya en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredilerinin kesileceği belirtildiğinden, öğrenim kredisi alıyorken sigortalı bir işe giren öğrencinin eğer aylık geliri asgari ücretten az değilse kredisi kesiliyordu. Zaten ayda 30 gün çalışan kişinin aylık ücretinin asgari ücretten az olması da kanunen mümkün değil. Ancak 1/10/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu madde yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla artık öğrenim kredisi alıyorken sigortalı işe giren bir öğrenci, aldığı aylık ücreti ne olursa olsun fark etmez, artık öğrenim kredisi kesilmiyor. Benzer düzenleme yetim aylığı alanlar için de yapılmıştı. (Bkz. Artık Çalışan Çocukların Yetim Aylığı Kesilmeyecek)

Aynı şekilde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim bursu alan öğrencinin işe girmesi halinde almakta olduğu bursun kesileceğine dair mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Nitekim Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu hangi durumlarda öğrenim kredisi veya bursunun kesileceğini internet sitesinde açıklamış olup, bunlar aynen aşağıda belirtilmiştir.

Öğrenim Kredisinin Kesilme Sebepleri

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma.

• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma.

• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme.

• Öğretim kurumunu değiştirme esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretimine bir yıl ara verme.

• Öğretim kurumunun kapatılması.

• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma.

• Kesin hükümle mahkum olma.

Öğrenim Bursunun Kesilme Sebepleri

Yukarıda belirtilen sebeplerden aynı zamanda öğrenim bursunun da kesilme sebepleridir. Ayrıca başarısız olmak da öğrenim bursunun kesilme sebebidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Büşra dedi ki:

    1996 doğumluyum babam öğretmen, üniversiteyi bitirdim.
    1.Sigortalı bir işe girmediğim sürece babamın sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebilecek miyim?
    2.Sigortalı bir işe girdiğimde mevcut sağlık sigortamdan farklı olacak bir durum olur mu?
    teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanızın sosyal güvencesi var idiyse yani onlar üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz, yaşınız kaç olursa olsun, bekar olduğunuz ve çalışmadığınız sürece babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz, öğrenci olup olmamanız da fark etmez, sigortalı işe girince de kendi sigortanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kiz-cocuklarinin-saglik-yardimlarinda-yararlanma-sartlarindaki-ozellikli-durumlar/)

    2. Beyzanur dedi ki:

      Merhaba ben burs alıyorum ancak bir işte çalışırsam bursumun kesilmeyecegini fakat krediye dönüşeceğini söylüyorlar bu konuda kesin bir bilginiz var mı

  2. Yüsra dedi ki:

    Merhaba üniversite kaydı yaptım.Ama işkurda sigortalı olarak çalışıyorum.Maaşım düşer mi?

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR’da sigortalı olarak çalışmaktan neyi kastediyorsunuz bilmiyoruz, ancak İŞKUR programı kapsamında herhangi bir işyerinde çalışıyorsanız ve o programdan yararlanabilmek için öğrenci olmama şartı varsa, işten çıkarılabilirsiniz. İŞKUR ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  3. ayşe dedi ki:

    meraba ben ortaöğretimden atadım ve şuan lisan 3.sınıf aynı zamanda kyk bursu alıyorum işe başladığım zaman kyk ya dilekçe mi göndermeliyim kesilmesi için yoksa onlar keser mi ya da almaya devam mı ederim ya da alırım geri bana borç mu çıkartırlar yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere 1/10/2017 tarihinde yapılan Yönetmelik değişikliği uyarınca işe giren öğrencinin KYK kredisi veya bursu kesilmiyor. İsterseniz iş başladıktan sora yine de KYK’yı arayıp bilgi alıp, sonucuna göre hareket edebilirsiniz.

  4. muhammed dedi ki:

    merhaba iyi günler üniversite öğrencisiyim 2. sınıf 2. dönemi dondurdum fakat sgk’na bildirmedim maaşım kesildi ve bana borç çıktı düzeltmek için de dondurduğum tarihi istiyorlar ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alabiliyorsanız e-Devlet’ten, değilse ilgili üniversiteden kaydınızı dondurduğunuz tarihi gösterir yazıyı alıp SGK’ya verebilirsiniz. Kayıt donduran öğrencilerin yetim aylığı alma durumları https://www.isvesosyalguvenlik.com/ogrencilikten-dolayi-yetim-ayligi-alma-sartlari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  5. Ali dedi ki:

    Merhabalar ben lise 1. sınıfı yeni bitirdim ve PYBS bursu alıyorum bu yaz tatilinde bir işe başlamayı düşünüyorum ve iş sahibi üstüme sigorta yapabileceğini söyledi sigorta yapılırsa bursum elimden alınırmı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aldığınız bursun dayanağı olan mevzuata bakmanız gerekir, bu SGK ile ilgili bir durum değil.

  6. Arzu dedi ki:

    Kızım lise 2 ye gidip yaz tatilinde işe girmek istiyor ve bursluluk alıyor bursluluk iptal olur mu