İşsizseniz Öğrenim Kredisi Borcunuzu Erteletin – Haciz Gelmesin

İşsizseniz Öğrenim Kredisi Borcunuzu Erteletin – Haciz Gelmesin
14 Kasım 2019 21:07

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim kredisi alanların, kullandığı krediye ait borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal eğitim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde dört yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde yani taksitle geri ödemek zorundadır. İsteyen bir defada borcun tamamını da ödeyebilir.

Öğrenim kredisi borçları kamu (Devlet) alacağı niteliğinde olduğundan, borcun tahsil süreci 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına girmekte olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir seneliği, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır. Yani taksitle ödeme imkanı ortadan kalkar, artık borcun tamamının bir defada ödenmesi gerekir. Borç yine ödenmezse borçlu hakkında icra ve haciz işlemleri uygulanabilir. Diğer birçok kamu alacağı gibi öğrenim kredisi borçlarının geri ödenmesi yani tahsili Vergi Daireleri tarafından yapılmaktadır.

Öte yandan son günlerde medyada, çok sayıda kişiye öğrenim kredisi borcunu ödemediği için haciz uygulandığı yönünde haberler çıkmaya başladı.

Artık üniversiteyi bitirince eskisi gibi kolay iş bulma imkanı olmadığından, işsizlik oranı üniversite mezunları arasında daha yüksek olduğundan (bu konuyu Erkenden Meslek Sahibi Olmak mı Üniversiteyi Bitirmek mi ? başlıklı yazımızda ele almıştık), üniversiteyi bitirenler aldıkları öğrenim kredilerini zamanında geri ödeyemiyorlar, bu durumda faiz ekleniyor ve borç daha da artıyor. Bunun sonucunda da haberlerde yer aldığı gibi çok sayıda kişi icra ve hacizle karşılaşıyor.

Öğrenim Kredisi Borcunu Erteletme İmkanı Var

Okulu bitirdiği, öğrenim kredisini geri ödeme zamanı yaklaştığı halde ödeme imkanı olmayanlar için kredi borçlarını erteletme imkanı var. Aynı durum öğrenim sırasında alınmış olan katkı kredileri için de geçerli.

Ancak erteletmeye borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olanlar ile borç taksitlerini aksatmadan ödeyenler başvurabiliyor. Çünkü borç başlangıç tarihinden bir ay önce erteletme başvurusunun yapılması gerekiyor. Dolayısıyla geri ödeme süresi geçmiş olan taksitler için borç erteletmesi istenemiyor.

Öğrenim kredisi borcunu erteletmek isteyenler başvurularını e-Devlet üzerinden yapabiliyor. Başvurunun Kredi ve Yurtlar Kurumu Geri Ödeme Erteleme Başvurusu (https://www.turkiye.gov.tr/kyk-geri-odeme-erteleme-basvuru) sayfasından yapılması gerekiyor.

Kredi borcunu erteletme başvurusu yapmış olanların, ; Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisi yoksa, borcun ödenmesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks (Yİ-ÜFE / yurtiçi üretici fiyat endeki yani enflasyon oranı) uygulanmak sureti ile birer yıllık sürelerle uzatılıyor. Yani erteletme başvurusu yapan kişinin Devlet Memuru olmaması, 4/a (SSK) kapsamında veya Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmaması, banka – ticaret ve sanayi odası gibi kuruluşlarda çalışmıyor olması gerekiyor.

Aynı şekilde, ödeme dönemleri askerlik yükümlülüğüne rastlayan borçlular da askerlik şubelerinden alacakları belge ile Kredi ve Yurtlar Kurumuna yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, borçları askerlik dönemi sonuna kadar ertelenebiliyor ve bu şekilde ertelenen borçlara Yİ-ÜFE uygulanmıyor, yani borca enflasyon farkı eklenmiyor.

Yukarıda belirtildiği şekilde borcunu erteletenler için herhangi bir icra takibi veya haciz uygulamasına maruz kalma riski de ortadan kalkıyor. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hande Sıvacı dedi ki:

    Merhabalar, benim bu konuyla ilgili birkaç sorum olacak. Cevap verebilirseniz çok mutlu olurum..
    Benim bu temmuz geri ödemelerim başlayacak. Üniversite sonrası ikinci üniversiteye başladığım için çalışma hayatına geçemedim. Bu yüzden işsizlikten erteletecegim. Benim sorum, ben ilk üniversitede okurken üniversitenin kütüphanesinde çalışmıştım. Ordan SGK girişim gözüküyor lakin 2016 yılından. 5 senedir hiçbir güncelleme yok çalışmadığım için. SGK girişinin olmasi ertelemeyi engeller mi? Bir de benim diğer sorum, ben önümüzdeki senelerde ödemeyi yapamadım ve borcum vergi dairesine düştü diyelim, sonrasında e-haciz uygulandı. Benim üzerime hiçbir malım yok, bankada hesabım yok. Bu beni nasıl etkiler? Bana uygulanan e-haciz anne babamın emekli maaşlarına, bankadaki paralarına etki eder mi?
    Şimdiden teşekkürler..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Daha önceki sigortalı çalıştığınız süreler bir sorun olmaz, erteleme başvurusu yaptığınız sırada 4/a, 4/b veya 4/c kapsamında sigortalı olmamanız yeterlidir. Öte yandan sizin öğrenim kredisi borcunuzdan dolayı anne – babana haciz uygulanmaz bildiğimiz kadarıyla.

  2. Hulya dedi ki:

    Mrb ben univ on yil once mezun oldum isim olmadigindan odeme yapamadim simdi asgari ucretle isci pozisyonunda calisiyorum maasima haciz geldi ve buyuk oranda kesinti oluyor fazla yaptigim mesai ucreti de kesiliyor bunun icin yapilacak birsey var mi yoksa isten ayrilmak zorunda kalacagim