İstirahat Raporu Devam Eden Çalışan, Raporu Bitmeden Hakem Hastaneye Gönderilebilir mi ?

İstirahat Raporu Devam Eden Çalışan, Raporu Bitmeden Hakem Hastaneye Gönderilebilir mi ?
23 Ekim 2022 21:03

Doktorlar ve sağlık kurulları tarafından usulüne uygun olarak verilmiş sağlık raporları ve istirahat raporları, tüm kurum ve kuruluşlar, kişiler, dolayısıyla işverenler ve işyerleri için de bağlayıcıdır, dolayısıyla istirahat raporu devam ederken çalışan işyerine çağrılamaz, çalıştırılamaz.

Gerçek durum böyle olmakla birlikte maalesef uygulamada, gerçeğe (fenne) aykırı olarak yani herhangi bir sağlık problemi veya hastalığı olmadığı halde istirahat raporu alan çalışanlara da rastlanmaktadır. Bu durum karşısında işverenlere/işyerlerine çalışanın almış olduğu istirahat raporuna itiraz etme, çalışanı bir başka hakem hastaneye gönderme hakkı/imkanı tanınmıştır. Bu durum özel sektör veya kamu sektörü fark etmez, işçi – memur tüm çalışanlar için geçerlidir. Bu konuda ayrıntılı açıklama Rahatsızlığı Olmadığı Halde Gerçeğe Aykırı Rapor Alan Çalışanlarla İlgili Ne Yapılabilir ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan, istirahat raporunun süresi bitmediği halde işyeri/işvereni tarafından hakem hastaneye yönlendirilen, aldığı istirahat raporunun gerçeği yansıtıp yansıtmadığının tespiti için hakem hastaneye kontrole gönderilen çalışanlardan sitemize işverenin/işyerinin böyle bir yetkisi/hakkı olup olmadığı, rapor süresi bitmeden kendisinin kontrole gönderilip gönderilemeyeceği yönünde sorular gelmektedir.

Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin “İstirahat raporlarına itiraz işlemleri” başlıklı 37 inci maddesinde aynen;

“(1) (20/10/2020/4959 Yürürlük: 20/10/2020) İstirahat raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, kişi hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte, bağlı bulunduğu kurumca doğrudan Bakanlıkça belirlenen Yönerge eki Ek-12 Hakem Hastane Listesinde yer alan sağlık hizmet sunucularından kişinin bulunduğu yere en yakın aynı veya üst roldeki bir hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır.

(2) İtiraza konu istirahat raporunu ilk düzenleyen hastane aynı zamanda Yönerge eki Ek-12 Hakem Hastane Listesinde yer alıyor ise kişi listede yer alan aynı veya üst roldeki diğer en yakın hastaneye sevk edilir.

(3) İstirahat raporlarına yönelik yapılan itirazlar sevkin yapıldığı hakem hastanenin sağlık kurulunca değerlendirilir.

(4) Hakem hastanenin sağlık kurul kararı kesindir. Bu karara itiraz edilemez.

(5) Hakem hastaneye sevk edilen kişi sevk yazısı ile birlikte ilgili hastaneye doğrudan müracaat eder.

(6) Devlet memuru statüsü bulunanların raporları dışında sağlık raporlarına itiraz halinde ortaya çıkacak giderler itirazda bulanan kişi veya kurumca karşılanır.”

hükümlerine yer verilmiştir.

Dolayısıyla söz konusu Yönerge uyarınca, aldığı istirahat raporunun gerçeği yansıtmadığı yani fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt/şüphe oluşan çalışan, raporunun süresi bitmeden hakem hastaneye gönderilebilir. Ancak bu hastanenin, Yönerge eki listede yer alan hastanelerden ve çalışanın bulunduğu yere en yakın hastane olması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. reşat dedi ki:

    Covid 19 testi pozitif cikan ve karantina da olduğu sürede hakem hastaneye sevk edilebilir mi. ?
    Hakem hastaneye sevk edilen kisi sevk yazisi ile birlikte dogrudan ilgili hastaneye müracaat eder maddesine istinaden Hakem hastanesine ve il sağlik müdürlüğüne hastanin sevk edilecegine dair yazı yazilmadan direk personel hastaneye yollanabilir mi.?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu sürecin işleyiş şekli ve izlenecek yol, yazıda linki yer alan Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’de ayrıntılı belirtilmiştir. Öte yandan, istirahat raporu Covid 19 teşhisine dayanıyorsa burada kişinin Covid 19 testinin yapılıp yapılmadığına ve test sonucun pozitif çıkıp çıkmadığına bakılması gerekir, dolayısıyla hakem hastaneye gönderilmesi gereken bir konu kapsamına girer mi bilmiyoryuz.

  2. Pelin özekşi dedi ki:

    Ayağımdaki 3 tendonun kopması nedeniyle 45 gün heyet raporu verildi. Ek ödemelerimde kesinti olmaması için kanunda hakem hastane onaylı heyet raporu olması gerektiği yazıyor. Kurumuma hakem hastaneye gönderilmem için dilekçe verdim ama olumlu cevap alamadım. Rapor süremin bitmesine 1 hafta kaldı. Hakem hastaneye gönderilmek için ne yapabilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.

  3. Pelin dedi ki:

    45 günlük heyet raporu sürem bittikten sonra amirim hakem hastaneye gönderebilir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor alan çalışan; aldığı istirahat raporunun gerçeğe (fenne) uygun olup olmadığı yönünde tereddüt olması halinde hakem hastaneye gönderilir. heyet raporunun süresi bittiyse tekrar rapor alabilirsiniz, tabi verirlerse.