İşveren Çalışma Şartlarını Uygulamazsa İşçinin Fesih Hakkı Doğar

İşveren Çalışma Şartlarını Uygulamazsa İşçinin Fesih Hakkı Doğar
22 Aralık 2020 23:52

4857 sayılı İş Kanununda işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı veren durumlar 24 üncü maddede, işverene fesih hakkı veren durumlar ise 25 inci maddede belirtilmiştir.

Söz konusu 24 üncü maddede işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı veren durumlar genel olarak tek tek sayılmış olmakla birlikte, II/f bendinde çalışma şartlarının uygulanmaması da işçi açısından haklı fesih nedeni olarak sayılmıştır. Dolayısıyla işveren işyerinde çalışma şartlarını uygulamazsa bu durumda işçi için haklı fesih sebebi doğar.

Maddede sayılan diğer fesih sebeplerinden farklı olarak bu fesih sebebi çok geniş ve kapsamlı bir fesih sebebidir. Çünkü çalışma şartları kapsamına birçok konu girmektedir.

Peki işverenin uygulamaması halinde işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı veren çalışma şartları nelerdir ?

İş Kanununa göre aynı şekilde işverenin işçinin onayını almadan çalışma şartlarında yaptığı değişiklikler de işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı verdiğinden, Çalışma Şartlarındaki Hangi Değişiklikler İşçiye Fesih Hakkı Verir ? başlıklı yazıda belirtilen hususlar aynen bu konuda da geçerlidir, yani linki verilen yazıda mevzuat ve Yargıtay kararlarına göre çalışma şartlarının neler olduğu ayrıntılı olarak açıklanmış olup, işverenin yazıda belirtilen çalışma şartlarından her hangi birine veya birkaçına uymaması halinde işçi ihbar süresine uymadan, iş akdini feshedebilir ve en az bir yıldır işyerinde çalışıyorsa işverenden kıdem tazminatı isteyebilir, ihbar tazminatı ise isteyemez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Esra dedi ki:

    Merhaba 11.06.2020 tarihinde işe girdiğim yerde 20 şubat 2021 de doğum iznine ayrıldım.Raporum 22 mayısta bitti ve 23ünde işten çıkışım verildi istifa etti diye gösterilip.Daha sonra düzeltme talep ettim düzelmedi ihtar çektim. İhtardan sonra sigorta çıkışımı iptal edip rapordan sonra işe gitmediğimi beyan edip patronda bana ihtar çekti. Nasıl bir yol izlemeliyim haklarım neler?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor süreniz 22 mayısta sona erdiyse, hemen 23’ünde sigorta çıkışınız verilemez, devamsızlık yapmış sayılabilmeniz için rapor süresinin sona erdiği tarihten sonraki günden itibaren işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işinize devam etmemiş olmanız gerekir. İş güvencesi kapsamına giriyorsanız ve size çekilen ihtarın tebliğinden itibaren bir ay süre geçmediyse geçerli sebep ve haklı bir neden olmaksızın işten çıkarıldığınız gerekçesiyle işe iade başvurusunda bulunabilirsiniz, bu süre geçtiyse haklı bir neden olmaksızın işten çıkarıldığınız gerekçesiyle ihbar tazminatı talep edebilirsiniz, iş güvencesi kapsamına girmiyorsanız işverenden ayrıca kötüniyet tazminatı talep edebilirsiniz. Bu talepleriniz için önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir.