İşyerinin Devri veya Nakli Halinde Hangi SGK İşlemleri Yapılır ?

İşyerinin Devri veya Nakli Halinde Hangi SGK İşlemleri Yapılır ?
2 Şubat 2023 23:33

SGK mevzuatına göre, sigortalı işçi çalıştırılan bir işin veya işyerinin başka bir işverene devredilmesi işyeri devri, işyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir adrese nakledilmesi işyeri nakli, işverenin ölümü nedeniyle işyerinin mirasçılarına geçmesi ise işyerinin intikali sayılmaktadır.

İşyerinin devri, nakli veya intikali halinde yapılması gereken bazı SGK işlemleri aşağıda açıklanmıştır. Bu konularda ayrıntılı bilgi için Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile 2013/11 – Sigortalılık İşlemleri ve 2020/20 – İşveren İşlemleri Genelgelerine bakılabilir, sitemizde yayımlanmış olan diğer yazılara Arama kısmından ulaşılabilir. Söz konusu SGK Genelgelerine SGK Mevzuat sayfasından ulaşılabilir.

İşyerinin Devri Halinde Yapılacak İşlemler

İşyerini devralan yeni işverenin işi veya işyerini devraldığı tarihi takip eden on gün içinde SGK’ya işyeri bildirgesi vermesi gerekir. İşyeri bildirgesi verilmesi gerekse de yeni işyeri dosyası açılmaz, işlemler eski işyeri dosyası üzerinden devam eder. Buna bağlı olarak devredilen işte/işyerinde çalışan sigortalıların sigorta hak ve yükümlülükleri aynen devam eder. İşyerini devralan işveren, eski işverene ait borçlardan eski işverenle birlikte sorumlu olur. (Bkz. İşyeri Devrinde Borçlardan Eski İşveren mi Yeni İşveren mi Sorumludur ?)

İşyeri devrinde, çalışan sigortalılarla ilgili olarak devreden işverenin sigortalı işten ayrılış bildirgesi vermesi gerekmez. Aynı şekilde devralan işverenin de çalışan sigortalılarla ilgili sigortalı işe giriş bildirgesi vermesi gerekmez. İşyerini devralan işverenin, devirden sonra kendi işe aldığı sigortalılar için sigortalı işe giriş bildirgesi vermesi gerekir. İşyeri bildirgesi verildikten sonra yeni işveren için yeni e-sigorta (e-bildirge) kullanıcı kodu ve şifresi verilir.

İşyeriyle ilgili devir tarihinden önceki sürelere ilişkin sigortalı işe giriş/işten ayrılış bildirimi/aylık prim ve hizmet belgesi, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin eski e-sigorta (e-bildirge) kullanıcı kodu ve şifresi ile, devir tarihinden sonraki sürelere ilişkin işe giriş/işten ayrılış bildirimi/aylık prim ve hizmet belgesi, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin ise yeni e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresi ile SGK’ya verilmesi gerekir.

Sorumluluklardan kurtulmak, yapılan işlemi devir işlemi değilmiş gibi göstermek için, bir başka ifadeyle eski işveren işyerini kapatmış, yeni işveren işyerini yeni açmış gibi göstermek için; işyerini devreden işverenin çalıştırdığı tüm işçilerin sigorta çıkışını vermesi, işyerini devralan işverenin ise yeni bir işyeri dosyası açtırarak işçilerin sigorta girişini bu dosyadan yapması durumu değiştirmez, SGK’nın yaptığı inceleme sonucunda işçilerin aynen çalışmaya devam ettiğini tespit etmesi halinde yapılan işlem yine işyeri devri sayılır, yeni işverenin açtırdığı yeni işyeri dosyası iptal edilir, işlemler eski dosya üzerinden devam ettirilir.

İşyerinin İntikali – Mirasçılara Geçmesi Halinde Yapılacak İşlemler

İşverenin ölümü nedeniyle işyerinin mirasçılarına intikal etmesi hâlinde, mirasçıları tarafından işverenin ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde SGK’ya işyeri bildirgesi verilmesi gerekir. İşverenin ölüm tarihinde işyerinde çalışan sigortalılarla ilgili herhangi bir işten çıkış, işe giriş işlemi yapılması gerekmez.

Ölen işverenin vergi ve prim borçlarından mirasçılarının sorumluluğu konusundaki açıklamalar Mirasçı Ölenin Vergi ve Prim Borcundan Sorumlu mudur ?, Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazılarda yer almaktadır.

İşyerinin Nakli Halinde Yapılması Gereken İşlemler

İşyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir ildeki adrese nakledilmesi yani taşınması halinde, nakil tarihini takip eden on gün içerisinde SGK’ya işyeri bildirgesi verilmesi gerekir. Nakledilen işyerinde çalışmakta olan sigortalıların sigorta hak ve yükümlülükleri aynen devam eder.

İşyeri bildirgesi dışında, çalışan sigortalılarla ilgili olarak nakil edilen işyerlerinden sigortalı işten ayrılış bildirgesi, yeni adresteki işyerinden ise sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekir. Ancak işyerinin nakli halinde verilecek işten ayrılış ve işe giriş bildirgeleri için Kanunda süre belirtilmediğinden, bu bildirgeler için yasal süresi dışında Kuruma verilmesinden dolayı idari para cezası uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir.

İşyerinin aynı il içerisinde başka bir ünitenin görev bölgesine nakledilmesi hâlinde ise işyeri bildirgesi verilmez. Ancak, nakil tarihini takip eden 10 gün içinde durum, işverence eski ve yeni üniteye bir yazı ile bildirilir. Yeni ünite, nakil bilgilerine dayanarak işverene yeni işyeri sicil numarasını bildirir. Eski ünitede bulunan işyeri dosyasındaki tescile esas bilgi ve belgelerin birer örneği yeni ünitedeki dosyasına konulur. Aynı il içerisinde faaliyette bulunduğu adresten bir başka adrese taşınan işyerinin bağlı olduğu ünite değişmemiş olsa bile bu durumda da yine adres güncellemesi için SGK’ya yeni adresin bildirilmesi gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.