Kamu Kurumlarında İşçilikte Geçen Süre İçin Emekli İkramiyesi Ödenir mi ?

Kamu Kurumlarında İşçilikte Geçen Süre İçin Emekli İkramiyesi Ödenir mi ?
21 Ekim 2022 23:17

Kamu kurum veya kuruluşlarında 4/a (SSK) kapsamında işçi olarak çalışmakta iken aynı kurum veya kuruluşta daha sonra 4/c kapsamına geçirilen kişiye, emekli olacağı zaman ödenecek emekli ikramiyesinde işçilikte geçen sürenin dikkate alınmayacağı, işçilikte geçen süre için de ikramiye ödenip ödenmeyeceği tereddüt yaşanan konulardan biridir.

Bu konu, 4/c kapsamındaki sigortalıların tescil ve hizmet, emeklilik ve ödeme işlemleri ile ilgili 2022/22 sayılı SGK Genelgesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Konuyla ilgili olarak ayrıca 18.10.2022 tarihli Genel Yazı yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge ve Genel Yazı hükümlerine göre;

Emekli Sandığı Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışmakta iken, aynı kurumda çalışma statüsünde bir değişiklik olmaksızın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumunun (4/a kapsamındaki sosyal güvenlik statüsünün) kanunla, K.H.K., Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle veyahut yönetmelik yada yönetim kurulu kararları veya yapılan sınav sonucunda memuriyete geçme gibi nedenlerle 4/c olarak değiştirilmesi hallerinde, daha önce 4/a (SSK) kapsamında geçen sürelerine kıdem tazminatı ödenmemiş olması ve bahsi geçen işçilik statüsünün kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olması şartıyla, kıdem tazminatı ödenmemiş hizmet süreler emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacaktır. Aynı şekilde sözleşmeli personel olarak çalışırken 4/c kapsamına geçen kişilere iş sonu tazminatı ödenmemiş süreler emekli ikramiyesinde dikkate alınacaktır.

Daha açık bir anlatımla, statü değişikliğinin yani işçilikten memuriyete geçmek, sözleşmeli personel iken kadrolu personel olarak atanmak şeklinde ortaya çıkan hallerin;

a) Açılan sınav sonucunda memuriyete atanma dolayısıyla sözleşmenin kurumca feshi,

b) Kurum kararı (yönetim kurulu kararı, yönetmelik hükmü vb.) sonucu kadroya alınma,

c) Yasal düzenleme sonucu statünün değişmesi,

gibi işçinin sözleşmesinin kendisi tarafından feshedilmemiş olması veya yapılan araştırma sonucunda iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedildiğine yönelik olarak kesin bir olguya rastlanılmaması hallerinde, çalışanın 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı çalışma süreleri için de emekli ikramiyesi ödenecektir.

Ayrıca, yangın, sel, deprem v.b. nedenlerle sigortalılığı ne şekilde sona erdiği tespit edilemeyenlerin, sigortalılığının kıdem tazminatına müstahak şekilde sona erdiği varsayılarak söz konusu süreleri de emekli ikramiyesi ödemesine esas hizmet sürelere dahil edilecektir.

18.10.2022 tarihli Genel Yazı da da konuya ilişkin olarak;

Mülga 2829 sayılı Kanun (Hizmet Birleştirmesi Kanunu) hükümlerine göre birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli aylığı bağlananlardan, 5434 sayılı Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda isçi veya sözleşmeli personel statüsünde çalışmış olanların bu hizmet sürelerine karşılık emekli ikramiyesi ödenebilmesi için; isçi statüsünde çalışmış olanların is sözleşmelerinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde, sözleşmeli personel statüsünde çalışmış olanların idari hizmet sözleşmelerinin ise ilgili mevzuatı kapsamında is sonu
tazminatı veya aynı mahiyette başka bir ad altında yapılan tazminata hak kazanacak şekilde sona ermiş olması gerektiği,

Herhangi bir kamu kurum ve kurulusunda İş Kanununa tabi olarak bir yıldan az hizmet süresi bulunmakta iken aynı kamu kurum ve kurulusunda; kurum yönetmeliği, yönetim kurulu kararı, kurum içi sınav uygulaması veya genel müdürlük oluru yoluyla statü değiştirerek 5510 sayılı Kanunun 4/1-c bendine veya aynı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olanların, bir yılın altındaki kıdem tazminatı ödenmemiş İş Kanununa tabi hizmet sürelerinin emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacağı,

belirtilmiştir.

Sadece aynı kamu kurumunda değil başka kamu kurumlarında veya özel sektörde, memuriyet dışında geçen çalışma sürelerinin memuriyette dikkate alınacağı diğer istisnai durumlar da Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Memuriyette Dikkate Alınacağı Durumlar başlıklı yazıda açıklığa kavuşturulmuştur. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.