Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Memuriyette Dikkate Alınacağı Durumlar

Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Memuriyette Dikkate Alınacağı Durumlar
22 Şubat 2022 21:02

Memuriyet dışında sigortalı olarak geçirilmiş olan çalışma sürelerinin bir kısmı, belirli şartlarla, belirli durumlarda memuriyette de dikkate alınmakta olup, hangi hal ve durumlarda memuriyet dışındaki çalışma sürelerinin ne kadarının dikkate alınacağı aşağıda belirtilmiştir.

1- Kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınması

2- Yıllık ücretli izin uygulamasında dikkate alınması

3- Üst kademelere atanmada aranan hizmet yılının hesabında dikkate alınması

4- Emeklilikte dikkate alınması

5- Emekli ikramiyesinde dikkate alınması

1- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Kazanılmış Hak Aylık Derece ve Kademesinde Dikkate Alınacağı Durumlar

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis edilen sınıflar” başlıklı 36 ncı maddesinde, aşağıda belirtilen 12 hizmet sınıfı yer almaktadır;

I – Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

II – Teknik Hizmetler Sınıfı

III – Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı

IV – Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı

V – Avukatlık Hizmetleri Sınıfı

VI – Din Hizmetleri Sınıfı

VII – Emniyet Hizmetleri Sınıfı

VIII – Jandarma Hizmetleri Sınıfı

IX – Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı

X – Yardımcı Hizmetler Sınıfı

XI – Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı

XII – Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı

Söz konusu 36 ncı maddenin “Ortak Hükümler” başlıklı bölümünün (C) fıkrasında, memuriyet dışında serbest olarak çalışılan veya resmi ya da özel sektörde geçen sürelerin bir kısmının; sadece Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Avukatlık Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar ile Milli Eğitim Bakanlığı kadroları ve basınla ilgili kadrolarda çalışan memurlar için kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla bunun dışındaki sınıflarda çalışan memurlar için memuriyet dışında geçen süreler dikkate alınmamaktadır.

Örneğin; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile – Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gönderdiği bir yazıda; Büyükşehir Belediyesinde 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak geçmiş 25 yıl hizmeti bulunan ve daha sonra özel kalem müdürü kadrosuna atanan personelin, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki daire başkanı kadrosuna atanabilmesi için işçilik hizmetlerinin değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini sormuştur. Aile – Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 29.09.2020 tarihli cevap yazısında; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (C) fıkrasını gerekçe göstererek, resmi kurumlar da dahi olsa 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak işçilikte geçen sürelerin, Genel İdare Hizmetleri sınıfına ait daire başkanı kadrosuna atanmada değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığını belirtmiştir. (T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğünün 29.09.2020 tarihli ve E-64913683-045.02-2164666 sayılı yazısı)

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı bölümünde yer alan söz konusu (C) fıkrasına göre, memuriyet dışında geçen sürelerin hangi şartlarla ne kadarının memuriyette dikkate alınacağı aşağıda belirtilmiştir.

  • Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi ya da özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4’ü memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
  • Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi ya da özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
  • Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyete girmeden önce veya memurluktan ayrılarak avukatlıkla geçirdikleri sürelerin 3/4 ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
  • Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4’ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
  • Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin, özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3’ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
  • Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez. Ancak, T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar kanunlarına tabi görevlerde bulunmuş olanların kazanılmış hakları saklıdır.
  • Yapılacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemez.
  • 647 sayılı Kanunun 4 üncü (4/B) ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. 237 nci maddenin (e) fıkrası kapsamına 30/9/1960 tarihli ve 91 sayılı Kanunun 17 ve 19 uncu maddeleri, 12/10/1960 tarihli ve 99 sayılı Kanunun 1 inci maddesi, 933 sayılı Kanunun 4 ve 8 inci maddeleri kapsamında sözleşmeli olarak çalışanlar girmektedir.
  • 2834 ve 2836 sayılı kanunlara göre kurulmuş olan Tarım Kredi ve Tarım Satış Kooperatiflerinde çalışanlardan sonradan memuriyete girenlerin, bu kooperatiflerde geçen hizmetlerinin 12 yılı geçmemek üzere her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
  • 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin (ücretsiz izin) süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Söz konusu (B) fıkrası kapsamına; doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar verilen aylıksız izin (ücretsiz izin) süreleri girmektedir.

2- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Yıllık Ücretli İzin Uygulamasında Dikkate Alınması

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yıllık izin” başlıklı 102 nci maddesinde; Devlet memurlarının yıllık izin süresinin, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün olduğu, zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün (yol izni) eklenebileceği belirtilmiştir.

Memurun 30 gün yıllık izne hak kazanabilmesi için gerekli olan 10 yıllık hizmet süresinin hesabında, memuriyet dışında geçen hangi sürelerin dikkate alınacağı ise  Danıştay Onikinci Dairesince verilen 26.11.1998 tarihli ve Esas No:1995/11088, Karar No:1998/2881 sayılı Karar ile  Danıştay Onikinci Dairesince verilen 26.11.1998 tarihli ve Esas No:1995/11088, Karar No:1998/2881 sayılı Karar doğrultusunda hazırlanmış olan154 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklığa kavuşturulmuştur.

Söz konusu Tebliğ hükümlerine göre yıllık izin sürelerinin hesabında;

  • Hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin

dikkate alınması gerekmektedir.

Dolayısıyla devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri dışında kalan hizmet süreleri Devlet memurunun yıllık izninin hesabında dikkate alınmaz. Örneğin DANIŞTAY 12. Daire konuya ilişkin bir kararında; özel şahsa ait bir fabrikada işçi statüsünde geçen hizmet süresinin memurun yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınmayacağı yönündeki idare mahkemesi kararını yerinde bularak onaylamıştır. (DANIŞTAY 12. Daire – 1995/4297 E, 1998/2646 K, Karar Tarihi: 5.11.1998)

Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında hangi hizmet sürelerinin esas alınacağı ise 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde düzenlenmiş olup, bu konudaki ayrıntılı açıklama yukarıda yer almaktadır. (1- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Kazanılmış Hak Aylık Derece ve Kademesinde Dikkate Alınacağı Durumlar başlıklı bölüm)

3- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Üst Kademelere Atanmada Aranan Hizmet Yılının Hesabında Dikkate Alınması (İlk Dört Dereceye Yapılacak Atamalarda Dikkate Alınması)

Memurun üst kadrolara atanması için aranan hizmet yılının hesabında;

  • Kamu kurumlarında işçi olarak geçen hizmet sürelerinin tamamı,
  • Özel sektörde ise yükseköğrenim gördükten sonra geçirilen hizmet sürelerinin, altı (6) yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır. Bunun dayanağını, 657 sayılı Kanunun “Derece yükselmesinin usul ve şartları” başlıklı 68 inci maddesinin (B) fıkrası (68/B maddesi) oluşturmaktadır. Söz konusu fıkra metni aşağıda yer almaktadır.

Memurlar.Net’de konuya ilişkin olarak yayımlanmış olan bir yazıda benzer şekilde açıklamaya yer verilmiştir. (Bkz. İşçilik Süreleri, Memurlukta Nasıl Değerlendirilir ?)

657/68-B: Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek astsubaylık ve yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.

4- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Emeklilikte Dikkate Alınması

Hizmet birleştirmesi uygulaması çerçevesinde, memuriyetten dolayı emekli olacak kişinin memuriyet dışındaki sigortalı hizmetlerinin tamamı emekliliğe esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmaktadır.

Ayrıca 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı hizmetleri bulunanların emeklilik için doldurmaları gereken yaşlarının tespitinde, 23 Mayıs 2002 tarihinden önceki tüm sigortalı hizmet sürelerinin (prim günlerinin) toplamı dikkate alınarak memurun emeklilik için doldurması gereken yaş tespit edilmektedir. (Bkz. Emeklilikte Yaş ve Prim Gün Şartı Nasıl Belirlenir ?)

5- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Emekli İkramiyesinde Dikkate Alınması

Öncelikle belirtmek gerekir ki işçilikte geçen hizmet süreleri için kıdem tazminatı, memurlukta geçen hizmet süreleri içinse emekli ikramiyesi ödenmektedir. 1479 sayılı eski İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan kıdem tazminatıyla ilgili 14 üncü maddesinde, hangi hal ve durumlarda işten çıkan veya çıkarılan işçinin kıdem tazminatı alabileceği belirtilmiş olup, söz konusu madde ve Yargıtay kararlarına göre memuriyete geçmek için çalıştığı işinden ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. (Bkz. Memuriyete Geçmek İçin İşten Ayrılan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?)

Dolayısıyla memuriyet dışında işçi olarak geçirilen süreler için işçi hak etmişse sadece kıdem tazminatı alabilir, memurlukta geçen hizmet süresi nedeniyle alacağı emekli ikramiyesine memuriyet dışında işçi olarak geçen çalışma süreleri etki etmez.

Ancak Memurlar.Net; konuyla ilgili bir soruya verdiği cevapta, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda işçi olarak çalışıyorken aynı kurumda memurluğa geçen ve işçi olarak çalıştığı süreye ait kıdem tazminatı kendisine ödenmemiş olan memura, ileride emekli olacağı zaman emekli ikramiyesi ödenirken işçilikte geçen hizmet süresinin de dikkate alınması gerektiği yönünde görüş belirtmiştir. (Bkz. İşçi iken istifa edip memurluğa geçen işçilik sürelerine ikramiye alabilir mi?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Özgür dedi ki:

    2011 yılından 2016 yılına kadar Avukatlık bürsunda icra takip elemanı olarak çalıştım 2017 ocakta polis oldum derece kadememe katkısı olur mu özelde çalıştığım zamanların

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta ile memurluk sürelerinin birleştirilmesinden kastınız tarım sigortalılığında geçen sürelerin de memurlukta geçen sürelerle birlikte dikkate alınması ise hizmet birleştirmesi kapsamında emeklilikte hepsi dikkate alınır zaten.

  2. Dilek YENİGÜN dedi ki:

    Merhaba Dilek Yenigün ben .Dişhekimiyim.15sene Şanlıurfada özel muyenehanem vardı.2011de 4Bli olarak devlete geçtim.2013de 657li oldum.Hizmet birleştirme yaparsam özelde ama doğuda görev yaptığım için, çalıştığım yıllardan kesinti yapılmadan hizmet birleştirme yapabiliyor muyum? Yapıyorsam hangi kanunu ileri sürebilirim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      “çalıştığım yıllardan kesinti yapılmadan” derken neyi kastettiniz bilmiyoruz ancak emeklilik açısından daha önce farklı statülerde geçmiş olan sigortalılık sürelerinin tamamı hizmet birleştirmesinde dikkate alınır. Memuriyetle ilgili haklardan yararlanma konusunda ise memuriyet öncesi çalışmaların dikkate alınabileceği durumlar sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.

  3. Aysel dedi ki:

    Oğlum 2008 tarım siğortalı iken 2012 yılında devlet memurluğu engelli kadrosunda göreve başladı 1 Eylül 2022 itibariyle göreve devam etmekte kurumuna verdiğimiz dilekçede sigorta ile memurluk yıllarının birleştirilmesi hususunu istedik ancak red cevabı geldi bu durumda ne yapabiliriz normalde 16 yıllık hizmet ile emeklilik hakkı var lütfen yardımcı olabilir misiniz şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta ile memurluk sürelerinin birleştirilmesinden kastınız tarım sigortalılığında geçen sürelerin de memurlukta geçen sürelerle birlikte dikkate alınması ise hizmet birleştirmesi kapsamında emeklilikte hepsi dikkate alınır zaten. Eğer kastettiğiniz sigortalılıkta geçen sürenin memuriyette dikkate alınması ise memuriyet dışında geçen sürelerin memuriyette dikkate alınacağı istisnai durumlar sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.

  4. Eyüp dedi ki:

    Merhaba. 8 yıldır devlet memuruyum. Kamuda mühendisim. Özel sektörde 1 yıl mühendis olarak çalıştım ve 1 yıl da mühendislikle alakası olmayan bir işte çalıltım. Toplam prim günüm 3650. Yıllık 30 gün izin almaya hak kazanıçdım mı? Yoksa 30 günlük yıllık izin hakkını kazanmak için memuriyetr giriş gününden itibaren mi 10 yıl ileri sayacağız?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu sayfa başındaki yazının 2- Memuriyet Dışındaki Çalışma Sürelerinin Yıllık Ücretli İzin Uygulamasında Dikkate Alınması başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

      1. Halil dedi ki:

        1989 yılından beri 30 yıl şeker fabrikasında kamuda çalıştım özelleştirme yapıldı ve kamuda sözleşmeli memur oldum. 3 yıl böyle çalışıp Şimdi ise sözleşmeli memurken 657 memur olarak kadro aldım. Kademe ve derecem kamudaki 34 yılımı kapsarmı

        1. Turkay dedi ki:

          Memurluktan önceki hizmetlerin kazanılmış
          hak aylığı derece kademe degerlendirilemez. Ancak atandiginiz unvan 657 SK. 36. Maddesinin (C) bendinde belirtilen hususlar durumunda degerl ndirmeye alınır.

    2. Musa korkmaz dedi ki:

      Ne oldu 30 a çıktımı izniniz yoksa fiilen memurlukta 10 yılı tamamlamak mi gerekiyor.

  5. Nurcan kanvermez dedi ki:

    Merhaba ben 2011 de devlette öğretmenliğe başladım öncesinde 10 yıllık özel kurumlarda sigortan var. Özel kurumdaki sigortam devlette sayılır mı 45 yaşındayım devlette 9 yılfan beri çalışıyorum (üctetsiz izin kulllandım) ne zaman emekli olurum teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Memuriyet öncesi çalışmaların memuriyette dikkate alınacağı istisnai haller ve süreler sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.

  6. HÜSEYİN dedi ki:

    Ben 1996 yılında ssk lı oldum7500 gün primim var 5000 gününü asgariücretli olarak ozel sektorde 2500 gününü kamuda sozleşmeli personel olarak calışmaktayım daha yuksek emeklı aylıgı kazanmak icin sizce sozleşmeli memur olarak mı emekli olmalıyım yoksa memurıyete gecip ordan mı emekli olmalıyım. 2. sorum memurıyete gecersem emeklilik şartlarım hakkında bilgi verirmisiniz. TEŞEKKÜRLER

  7. ali kemal dedi ki:

    merhaba 01.11.2000 girişliyim
    2000-2007 yılları arası meb te ücretli öğretmen
    2007-2016 arası belediye de şirket işçisi( belediye şirketi)
    2016-dan itibaren sözleşmeli memur (fizikçi) şimdi kadroya geçeceğiz derece ve kadem ne olur izin günüm ne olur

  8. MELEK KÜÇÜK dedi ki:

    Merhaba 01.02.2005 Devlet hastanesinde Taşeron işçi olarak çalışırken 05.11.2014 yılında OGM memur olarak atandım taşeron işçiler kamu işçisi sayılarak kadroya geçti. Bu konuda çalıştığım yılları kamuda çalıştığımı belgeleyip Memurlukta kademe derece ve izin de kullanabilirmiyim. Bu konuda ne yapmam gerekir . Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Memuriyet dışında hangi kapsamda/statüde geçen çalışmaların memuriyette dikkate alınacağı istisnai durumlar sayfa başındaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır. Bu konuda çalıştığınız işyerinin insan kaynakları/personel bölümüne başvurabilirsiniz.

  9. UTAN dedi ki:

    Merhaba. Ben GİH sınıfında memurluğa başladım. daha sonra unvan değişikliği sınavı ile THS programcı kadrosuna atandım. Memurluğa başlamadan önce bir fabrikada tekniker olarak çalıştığım için oradaki günlerin 3/4 ünü hizmetten sayarak kademem ilerledi ve yıllık iznim 10 yılı geçtiği için 30 gün oldu.
    Benim merak ettiğim değerlendirilen 3/4 teki süreler programcılıkta geçen süreler olarak mı değerlendiriliyor ? Yeniden GYS sınava hazırlanıyorum ve Programcılıkta 3 yıl görev yapma şartı aranıyor. Bu süreler programcılıkta geçmiş sayılmıyorsa boşuna hazırlanmak istemiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  10. Göksel dedi ki:

    Merhaba. Ben 28/03/2001 tarihinde memuriyete başladım.Daha öncesinde 1996 -2001 yılları arası toplam 700 gün özel sektörde sigorta günün var.Şu an gündemde olan EYT’den yararlanabilirmiyim..Teşekkürler.

    1. Gdemir dedi ki:

      Özel hastanede 3 yıl tıbbı laborant olarak calıstım sigortamda tıbbı laborant teknikeri olarak yatırıldı iki yıldır ise sözleşmeli laborant olarak çalışıyordum ve kadrolu oldum özel de calıştıgım 3 yılı saydırabilir miyim derece ve kademe ilerlemesi için teşekkürler

  11. tamerdinc dedi ki:

    şuan meb de teknik Öğretmen olarak görevliyim. Öğretmenlik öncesi kamu iktisadi teşebbüsünde 8 Yıl kadar kamu işçi teknisyen idim.Derece , kademe ve hizmet puanı eklenir mi yardımcı olur musunuz?

  12. emre dedi ki:

    Merhaba 2014-2018 Yılları arasanda özel bir hastanede çalıştım 2018 yılında polisliğe geçtim özel sektördeki geçen 4 yılımı saydırma imkanım varmı teşekkürler

  13. Onur dedi ki:

    Merhaba, özel sektörde 14 yıl fizyoterapistlik yaptım. Şimdi Üniversitesi hastanesinde 2 yıl 4/b sözleşmeli personel ilken bu sene kadroya geçtim. Yıllık iznim 10 yıl üstü olarak değerlendirilir mi?

  14. İlker Y. dedi ki:

    merhaba,

    özel sektörde bilgi işlem görevlisi olarak 3 yıl (866gün) çalıştım. bunların çalışma belgelerini ve hizmet dökümlerini kaşeli ve imzalı bir şekilde aldım ve şuan 7 yıldır çalıştığım kamu kurumunda THS sınıfında çalıştığım için kadro derece ve yıllık iznime eklenmesi için özlük işlerine gönderdim. kasım ayının sonunda gönderdim ama halen gelişme olmadığı için özlük işlerini aradım, bana söyledikleri daha önceki çalıştığım yerdeki bulunan il sgk müdürlüğüne kadro ve ünvan ile ilgili görüş ve bilgi yazısı yazdık cevabını bekliyoruz diye söylendi.

    benim sorum şu ben bu yazıyı verdim kasım sonunda, kadro derecem 5/3 şuan ve 866 gün eğer kadro derecemden sayılırsa bu geçen sürenin farkını bana yansıtacaklar mı çünkü 4/1 ine düştüğümde maaşım ek göstergeye girecek ve normal bir memur gibi maaş almaya başlayabileceğim.

    daha önceki çalıştığım yerden aldığım yazıda birim ünvan vs her bilgi yer aldığı halde neden sgk ya yazı yazıldı bu kadar gecikti ve ben olumsuz cevap gelirse nasıl bir yol izlemeliyim ve hak talep etmeliyim?

    konuyla ilgili yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

    1. Murat dedi ki:

      Sgk ya sorulup teyit alınır sonra oradaki yazıya istinaden yapılır

      1. İlker Y. dedi ki:

        SGK halen daha yazı ile ilgili cevap verip vermediğini bilmiyorum, acaba en yakın SGK İl Müdürlüğüne HİTAP ve daha önceki çalıştığım yerlerden aldığım belgelerle gitsem çözebilir miyim?

  15. şevket dedi ki:

    Merhabalar.2023 yılında sözleşmeli memura kadro kapsamında devlet memuru olacağım. Daha önce 13 yıl belediyede bilgisayar teknikeri olarak çalıştım.( 3 yıl sözleşmeli-10 yıl taşeron) Ondan daha önce de 6 yıl özel sektörde bilgisayar teknikeri olarak çalıştım. 2012 yılı öncesinde sgk dökümümde meslek kodum kısmı boş. Belediyede taşeron çalışmışlıklarımın bir kısmında da ben tekniker olduğum halde meslek kodum işçi olarak işlenmiş. Bu çalışmışlıklarımın derece kıdem hesabında sayılması için hangi belgeleri almam gerekir.Ayrıca Eski çalıştığım işyerlerinden kapatanlar da var ve o firma meslek kodumu işlememiş (yasal zorunluluk 2012 de geldi).

  16. Furkan dedi ki:

    Merhaba, 2015 – 2018 yılları arasında 657 / 4-B kapsamında adliyede sözleşmeli zabıt katibi olarak görev yaptım. 2018 yılının Şubat ayında adliyeden istifa ederek Temmuz ayında polis oldum. Adliyede geçen 3 yıllık çalışmamın şu andaki memuriyetimin derece kademesine etkisi olur mu? Ayrıca orada da kamu personeli olduğum için senelik izin hakkımın 30 güne çıkarılması durumu mümkün müdür acaba ? Teşekkür ederim.

  17. Özgür süder dedi ki:

    Milli eğitim bakanlığı öğretmen evinde 10 yıllık taşeron işçi olarak çalışman oldu daha sonra 4b olarak atmam çıktı memuriyete geçiş diye işten ayrıldım fakat kıdem tazminatı alamadım

  18. ykb dedi ki:

    iyi günler 1 yıl kadar usta öğreticilikt yaptıktan sonra gih sınıfı memur olarak atandım bu usta öğreticilikte geçen süreleri kademe ve terfime ekletebilir miyim…teşekkürler

  19. Ali Rıza dedi ki:

    Doktorum devletten 4. Derece 2.kademeden israfa sonrası özelde 9 yıldır çalışıyorum, özelde çalıştığım günleri saydırarak (kademe- derece vs) yeşil pasaport alabilirmiyim? Halen özelde çalışıyorum

  20. Volkan T dedi ki:

    6 yıl özelde çalıştım. meslek kodu olmadığı için (2000-2007 arası) çalıştığım yerden ıslak imzalı Teknik Kadroda çalıştığıma dair yazı aldım. Ancak 3 yıl için herhangi bir yazı belge firma yetkilisi bulamıyorum. Bu durumda 3/4 oranında memur sayılır mı ? yoksa 1/2 si mi sayılır …teşekkürler

  21. selma dedi ki:

    2006 yılından-2013 yılına kadar özel okullarda Öğretmenlik yaptım.Eğitim fakuültesi mezunuyum.2014 Büyükşehir Belediyesine sözleşmeli EĞİTMEN KADROSU İLE ATAMA OLDU.2023 YILINDA KADROLU MEMURİYETE atandım.Hizmet yıllarımın birleştirme işlemi yaptığım zaman özel okulda geçen sürem sayılırmı?

  22. Kamuran ışık dedi ki:

    Merhaba ben 2002 2017 yılları arasında BEDAŞ ta çalıştım 2013 te özelleşti bizde devam ettik lakin 2017 de işten çıkarttılar bende mahkeme kararı ile geri döndüm şimdi maliye Bakanlığı’da çalışıyorum Sözleşmeli personel olarak ayrıca kadro geldi bizde Memur kadrosuna atandık soru şu 17 yıl çalıştığım bedaş taki hizmetim niye derece ve basamak olarak kabul edilmedi sonuçta o da kamu kurumu ayrıca Bedaş hakkında Muvazaa kararı var mı acaba Yargıtay kararı var ne yapmalıyım saygılarımla

  23. Süleyman Pınarbaşı dedi ki:

    Halen öğretmen olarak görev yapmaktayım. 1989-1992 yılları arasında sigortalı olarak çalıştım. Hizmet birleştirmesi yaptığımda sigortalilikta geçen süre emekli ikramiyesine katkısı olur mu?

  24. Osman dedi ki:

    Merhaba.2005-2015 yılları arası kamuda (kit) tekniker işçi olarak çalıştım.2015-2018 4c li,2018-2022 4b li son olarak 26.01.2023 itibarıyla 4A lı memur ünvanıyla atandık.İşçilikte geçen sürelerimizin tazminatını verdiler.Bu geçen yıllaın kazanılmış hak aylıklarında,derece kademede,emeklilik süresinde ve yıllık izin hesabında nasıl hesaplanmalı?No:4b iken dsi kurumu işçilikte geçen sürelerin tazminatını aldığımızdan dolayı bu yılları izin süresinden saymadılar.Başka kurumlar sayarken.Yapılan doğrumudur?Teşekkürler

  25. Osman dedi ki:

    Merhaba .15.07.2015 de 4c li olarak; 01.04.2018 de 4c den 4b ye geçtim.Son verilen kadroyla GİH sınıfında Memur olarak atandım.(Kimya Teknikeriyim)-2015 den bu zamana derece kademe 7/1 verildi.Benim sormak istediğim 2005-2015 arası kamuda işçi statüsünde çalıştım.Bu süreleriminde memuriyetimde derece ve kademeden sayılması gerekmezmi? Çalıştığım kurum saymadı.Bu konuyla ilgili resmi yazı yada emsal mahkeme kararları varmı?Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

    1. Muhittin dedi ki:

      Osman bey merak ettiğim bir şey var. 4c de geçen süreler için derece kademe verildi mi? Bazı kurumlar veriyor bazı kurumlar vermiyor diye söyleniyor. Ortada net bir uygulama göremedim. Lütfen bu mesajı görürseniz cevap yazın.

  26. Ferhat YILDIZ dedi ki:

    1994 yılından 2020 yılına kadar Yüksekokul mezunu olarak sigortalı olarak Teknik hizmetler sınıfında çalıştım. 2019 yılında ise Açıköğretim İşletme bölümünden mezun oldum. 2020 yılında bir devlet kuruluşunda sözleşmeli olarak GİH olarak göreve başladım ve 2023 şubatta da GİH olarak atamam yapıldı. Ancak son bitirdiğim yüksek lisans diploması ile sözleşme ve atamam yapıldığı için sigortalı olarak çalıştığım yılların intibakı yapılamayacağı belirtilmektedir. Durumumda hizmet birleştirmesinin yapılabilmesi mümkünmüdür.

  27. Metehan dedi ki:

    5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca Tam Zamanlı sözleşmeli personel olarak (Veteriner Hekim Ünvanında) 7 sene 2 ay çalıştım. Şuan üniversitede Dr. öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Hizmet birleştirme için başvurdum. Rektörlük 657′ ye tabi çalışmadığımı söyleyip derece kademe ilerlemesi yapmayacağını söyledi. Yardımcı olabilir misiniz ?

  28. ufuk dedi ki:

    1996 sgk giriş yaptım 2009 yılına kadar özel sektörde çeşitli işlerde çalıştım. 2009 Yılında kamuda ilçe belediyesinde hizmet alımı şeklinde tşeron olrak çalıştım.2018 yılında khk ile belediye şirketine geçiş yaptım.Belediye şirketinde 1 ay çalıştıktan sonra belediye de sözleşmeli teknisyen ünvanı ile sözleşmeli çalışmaya başladım. 2023 yılı itibari çıkartılan kanun ile 657 sayılı kanuna istinaden memuriyete geçiş yaptım. Memuriyet öncesi sgk çalıştığım süreler kademe ve derece ilerleme etki edermi şimdiden teşekkürler.

  29. Müjgan dedi ki:

    Merhaba 1998 4 a sigorta girişim var 2006 da memur oldum Doğum borçlanması yapicam 1 çocuk doğum borçlanması dereceme etki edermi

  30. Birkan dedi ki:

    Msb bağlısı kurumda kamu işçisi olarak çalıştım. Sonra istifa edip teknik öğretmen olarak atandım. Bu işçilik süresi öğretmenliğimde derece kademe olarak yansır mı?

  31. Hakan dedi ki:

    Eşim 1993 -2014 arası bagkurlu dis hekimi,2014-2023 arası 5510 sayılı kanuna göre devlette dis hekimi.Emekli olurken bagkurdan mi emekli sandığından mi emekli olur.Emekli olunca dis hekimi ek odemesinden yararlanır mi?Emeklilik hizmet süresi hesabina bagkur dahil olur mu?

  32. Emin akar dedi ki:

    Ben 2003 yılında bir dersanede ( eğitim alanında görünüyor) çalıştım bu çalışmam meslekteki hizmet yılına sayılır mı

  33. Berkan dedi ki:

    2016-2020 tarihleri arasında üniversite hastanesinde sağlık çalışanı olarak çalıştım ilk 2 yıl taşeron son iki yıl devlet işçi kadrosunda istifa edip kpss ile 2020 yılında 3+1 devlet memuru olarak atandım şua nda 3. Yılımı bitirdim 4A kadrolu memurum tayin istemem için son yılımı doldurmak zorunda mıyım tayin isterken geçmişteki çalışma yıllarımın tayin için gerekli hizmet puanıma ekleniyor mu ?

  34. Mehmet dedi ki:

    Merhaba. 1995 yılında SSK girişim var yaklaşık 3ay. 1998 Ekim ayında yılında memur olarak hizmete başladım. Memuriyet dahilinde 8 ay askerliğim var. 18 yıl emekli sandığına tabi kaldım. Sonra istifa ettim. Yurtdışında çalışmaktayım. Yaş 47. Emekli sandığından yada başka bir rejimden emekli olmak için ne yapmalıyım?Teşekkürler.

  35. Recep ileri dedi ki:

    Merhaba ben özel sektörde bir şirkette şömineci olarak işçilik yaptım 3400 gün sigorta sürem bulunmakta bu süre aynı tek şirkete çalıştım. E devlet ssk hizmet dökümündede görünmektedir.
    2015 te adliyeye sözleşmeli inşaat teknisyeni olarak başladım 2023 şubatta kadro verildi şu anda kadroya geçtik. özel sektörde çalıştığım bu günleri memuriyete kadro dereceme saydırabilirmiyim ne kadar günümü alırlar teşekkür ederim

  36. cemal yegül dedi ki:

    merhabalar ben cemal yegül 13 yıl kamuda işçi olarak çalıştım şimdi ise yine kamuda yardımcı hizmetler kadrosunda memur olarak çalışmaktayım işçilikte geçirdiğim süreler derece kademeye sayılmadı araştırmalarıma göre g.i.h sınıfına geçişte sayılmıyor ama yardımcı hizmetler kadrosu ile ilgili bir konu bulamadım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

  37. leyla dedi ki:

    02/03/1999 tarihinde 2 ay süreyle vekil öğretmenlik yaptım daha sonradan 2007 yılında adalet bakanlığında asil memur olarak göreve başladım. 1999 yılındaki vekil öğretmenliğim için milli eğitim müdürlüğünden gerekli tespitleri yaptırıp, evrakları sgk ya gönderdim fakat vekil öğretmenlikte geçirdiğim süreleri memuriyette baylangıca saymayacaklarını ve hizmetten sayılabilceğine dair cevap verdiler. 1999 yılındaki vekil öğretmenliğimii hizmet başlangıcı saydırmam için nasıl bir dava açmam gerekiyor.