Konkordato Nedir – Çalışanı Etkiler mi ?

Konkordato Nedir – Çalışanı Etkiler mi ?
15 Ekim 2018 00:01

Son zamanlarda özellikle büyük şirket ve firmaların konkordato ilan ettikleri yönündeki haberlerin medyada sıklıkla yer almaya başlamasıyla birlikte konkordato da en çok merak edilen konular arasına girdi.

İflas sık karşılaşılan ve genel olarak herkes tarafından bilinen bir durumken, konkordato pek karşılaşılan bir durum olmadığından, dolayısıyla iflasa göre daha çok dikkat çekiyor ve merak ediliyor.

İflas ve Konkordatonun Tanımı

– İflas; borcunu ödemeyen veya ödemelerini tatil eden borçlu hakkında yapılan takip sonucunda, mahkeme kararı ile tespit ve ilan edilen durum, borca batkınlık olarak,

– Konkordato ise; borçlarını vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçlunun, vade verilmek veya indirim yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için başvurduğu yol olarak,

tanımlanabilir.

Türk Dil Kurumunun sözlüğünde ise konkordato anlaşmalı iflas olarak tanımlanmıştır. Zaten konkordato sürecinin başarıyla atlatılamaması, borçların bu sürede ödenememesi halinde bir sonraki aşama kaçınılmaz olarak iflas ile sonuçlanacağı gibi, konkordato iflas sürecinde de ilan edilebilmektedir.

Konkordatonun İşleyiş Süreci

Konkordato talebinde genelde borçlu kendisi bulunmakla birlikte, iflas sürecine girmiş bir borçlu için alacaklıları da konkordato talebinde bulunabilir. İflas gibi konkordato ile ilgili düzenleme de 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda yer almaktadır.

Medyada bazı şirket veya firmalar tarafından konkordato ilan edildiği şeklinde haberler yer almasına karşılık, borçlu kendisi konkordatoya karar veremez edemez. Konkordato için ticaret mahkemesine başvurur. Borçlunun mahkemeye sunacağı ödeme planının ve teklifin alacaklıların en üçte ikisi tarafından kabul edilmesi ve mahkeme tarafından da tasdiki ile konkordato süreci başlar.

Konkordato sürecine giren borçlu için mahkeme aynı zamanda konkordato komiseri görevlendirir. Konkordato komiseri; konkordato sürecini yönetir, borçlunun faaliyetlerine nezaret eder, alacaklıları bilgilendirir, alacaklılar toplantısı yapar, sürecin işleyişi hakkında mahkemeye belirli aralıklarla rapor verir.

Mahkeme gerekli görürse, tasdik edilen konkordatonun yerine getirilmesini sağlamak için gerekli gözetim, yönetim ve tasfiye tedbirlerini almakla görevli bir kayyım da tayin edilebilir. Bu takdirde kayyım, borçlunun işletmesinin durumu ve proje uyarınca borçlarını ödeme kabiliyetini muhafaza edip etmediği konusunda iki ayda bir tasdik kararını veren mahkemeye rapor verir.

Mahkemeye konkordato talebiyle başvuran borçluya mahkeme üç aylık geçici bir süre verir, borçlu konkordato talebinde bulunduktan sonra tasdik aşamasına kadar malvarlığı korunur, hacizler durdurulur, borçlu konkordato komiserinin gözetiminde faaliyetine devam eder, komiserin başkanlığında alacaklılar toplantısı yapılır, sürecin başarıyla yürütülmesi halinde mahkeme borçluya bir yıllık kesin süre verir. Borçlunun mahkemeye sunduğu ve alacaklıların en azından yarısı tarafından kabul edilmiş ödeme planına riayet edilmesi ve borçların bu plana uygun ödenmesi halinde konkordato başarıyla sonuçlanır.

Eğer borçlu ödeme planına uymazsa, ödeme planında belirttiği şekilde borçlarını düzenli ödemez veya ödeyemezse, komiser veya kayyımın mahkemeye sunacağı rapora göre mahkeme konkordatoyu feshedebileceği gibi, borçluların talebi üzerine de konkordato feshedilebilir. Aynı şekilde borçlunun kötü niyetli olarak konkordato yoluna başvurduğu, örneğin asıl niyetinin borçlarını ödemek değil hacizleri ve takipleri durdurmak olduğu anlaşılırsa bu durumda da konkordato feshedilir.

Konkordatonun feshedilmesi halinde ise iflas süreci başlar.

İflasın Konkordatodan Farkı

Borçlunun iflasına mahkeme tarafından karar verildiği gibi, konkordato da mahkemenin onayı ile uygulamaya girer. Ancak arada bazı farklar vardır.

Konkordatoda borçlu, faaliyetine aynen devam eder, sadece konkordato komiseri veya kayyımın gözetimine tabi olur. İflasta ise yine borçlunun iflasına mahkemece karar verilir. Ancak iflasına karar verilen borçlunun bütün malvarlığı ve parası kurulacak iflas masasının kontrolüne geçer. Alacaklılar da iflas masasına başvurur, öncelik sırasına göre borçlar alacaklılara ödenir. Yani iflasına karar verilmiş borçlu bütün malvarlığı üzerindeki kontrolünü kaybeder. İflas masası borçlunun tüm borçlarını ödedikten sonra eğer malvarlığından artakalan olursa borçluya iade edilir.

İflas ve Konkordato Çalışanları Nasıl Etkiler ?

İflasına karar verilmiş veya konkordato sürecine girmiş bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler, doğal olarak bu süreçten etkilenir, özellikle iflasta işyeri kapanacağı dolayısıyla çalışanlar işsiz kalacağı gibi, konkordato sürecine girmiş işveren de faaliyetlerini azaltabilir, dolayısıyla işçi çıkarabilir. Ayrıca iflas eden işverene bağlı olarak çalışanlar ödenmemiş işçilik alacaklarını artık o işverenden alma imkanı bulamayacakları gibi, konkordato sürecine girmiş bir işveren de işçilerin alacaklarını ödemekte zorlanabilir.

Gerek iflas etmiş, gerekse konkordato sürecine girmiş bir işverene bağlı olarak çalışanların, işçilik alacaklarını nasıl alacakları, hangi hakları kullanabileceklerini, hangi yollara başvurmaları gerektiğini İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.