Koronavirüs Sürecinde Çalışanların Eğitimi ve Periyodik Muayeneleri

Koronavirüs Sürecinde Çalışanların Eğitimi ve Periyodik Muayeneleri
14 Aralık 2020 23:49

Mart ayında Ülkemizde de ortaya çıkan koronavirüs (COVİD-19) salgını halen devam etmekle birlikte, 6331 sayılı Kanun uyarınca çalışanlarla ilgili olarak yerine getirilmesi gereken yükümlülükler de aynı şekilde devam etmektedir.

Çalışanlara işe girişte ve işe devam ettiği süre içerisinde verilmesi gereken eğitimler, aldırılması gereken sağlık raporları ve yapılması gereken periyodik muayeneler devam eden bu yükümlüklerdendir. Diğer yükümlülükler Koronavirüs Salgını Sürecinde İşçi ve İşverenin Yükümlülükleri başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Öte yandan çalışanlara özellikle toplu eğitim verilmesi, sağlık kuruluşuna çalışanın rapor almak veya periyodik muayene için gitmesi pandemi nedeniyle şu aşamada risk oluşturacağından, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bu süreçte işverenlerin söz konusu yükümlülüklerini nasıl yerine getirecekleri konusuna açıklık getirmiş ve yapılması gerekenleri belirtmiştir.

Pandemi Sürecinde Çalışanların Eğitimi

6331 sayılı Kanun ve Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında çalışanlara verilmesi gereken eğitimler (işe giriş sırasında verilecek eğitim, temel eğitim), COVID-19 hastalığı nedeniyle uzaktan eğitim şeklinde verilebilecektir, hatta Aile – Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yayımladığı “İşyerlerinde Koronavirüsten (COVID-19) Korunma Tedbirleri” başlıklı duyurusunda da çalışanlara verilecek eğitimlerin uzaktan eğitim şeklinde verilmesini önermiş, salgın durumu sona erdiğinde ise temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin Yönetmelik hükümleri uyarınca verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Uzaktan eğitim için gerekli altyapının bulunmaması durumunda yani eğitimlerin uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle verilmesinin mümkün olmadığı durumlarda, eğitimlerin sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak en az kişi ile icra edilmesi gerektiği, ayrıca toplu olarak yapılması gereken acil durum tatbikatı, eğitim vb. durumların yıllık çalışma planı güncellenerek daha ileri bir tarihte yerine getirilebileceği belirtilmiştir.

Yönetmelik gereği çalışanlara verilmesi gereken eğitimler dışında ayrıca; işyerlerinde görevli sağlık personeli tarafından çalışanlara uygulamalı etkin el yıkama eğitimleri verilmesi ve hijyen konusunda farkındalıklarının arttırılması; aynı şekilde işyerlerinde görevli iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri (işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı) tarafından çalışanlara uygulamalı etkin maske kullanımı ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atık yönetimi eğitimleri verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Pandemi Sürecinde Çalışanların Sağlık Muayeneleri

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca işverenin; çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamakla yükümlü olduğu, bu yükümlülük yerine getirilirken COVID-19 hastalığının yeni bir risk faktörü olarak değerlendirilmesi ve işyeri hekimince gerekli önlemler alınarak periyodik muayenelerin yapılması gerektiği, şüphe duyulması halinde Sağlık Bakanlığının 184 numaralı danışma hattı aranarak, yapılacak yönlendirmelerin takip edilmesi ve/veya Sağlık Bakanlığı’nın ilgili sağlık kuruluşu ile iletişime geçilerek çalışanın sevkinin ve muayenesinin / sağlık kontrolünün sağlanması gerektiği belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Orhan dedi ki:

    Merhaba benim geçmişte 5 sene kadar tarım sigortası var. Tabi önceden bildiğiniz gibi tarım sigortası 15 gün üzerinden yatiriyorduk.peki ben bu ayları 30 güne tamamlayabilir miyim kolay gelsin