Özel Hastanelerden Alınan Raporların Geçerli Sayılmasının Şartları

Özel Hastanelerden Alınan Raporların Geçerli Sayılmasının Şartları
30 Ekim 2022 16:22

Özel sağlık hizmet sunucuları yani özel hastane ve tıp merkezlerindeki hekimler ve sağlık kurulları tarafından düzenlenen raporların geçerli sayılması için taşıması gereken şartlar Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılmış olan Yönerge’de açıkça belirtilmiştir. Bunların en başında gelen şart, sağlık hizmet sunucusunun Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olması gerekmektedir.

Ayrıca özel muayenehane hekimleri tarafından düzenlenen raporlar da geçerli değildir. (Bkz. Özel Muayenehane Hekimleri İstirahat Raporu Verebilir mi ?)

Özel sağlık hizmet sunucularından alınan raporların geçerli sayılabilmesi için taşıması gereken şartlar, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’nin “Özel Sağlık Hizmet Sunucularında Sağlık Raporu Düzenlenmesi” başlıklı 35 inci maddesinde açıklanmıştır.

Yönerge’nin söz konusu maddesi uyarınca;

▪ Özel sağlık hizmet sunucuları tedavi ettiği hastaların; istirahat/iş göremezlik raporlarını, tedavilerinde kullanılan ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına yönelik sağlık raporları ile sürücü/sürücü adayı sağlık raporlarını düzenleyebilirler.

▪ Sağlık Bakanlığınca izin verilen haller hariç olmak üzere; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özel sağlık hizmet sunucuları; yukarıda belirtilenler dışında durum bildirir raporları düzenleyemezler. Durum bildirir sağlık raporu düzenleme izninin verilebilmesi için özel sağlık hizmet sunucularında İç Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Nöroloji veya Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık dallarının hastane ruhsatında kayıtlı bulunması ve bu branştaki kurul üyesi hekimin de hastanede tam gün esasına göre çalışması zorunludur.

▪ Özel sağlık hizmet sunucularında sağlık kurulu en az üç ayrı dal uzmanının (uzman hekim olması halinde mesul müdür dâhil olmak üzere) katılımı ile teşekkül ettirilir. Bu şekilde teşekkül ettirilen sağlık kurulunda verilecek sağlık kurulu raporları kurula katılan uzman hekimlerin uzmanlık dalları ile sınırlı olup, diğer branşlar için sağlık kurulu raporu verilmesi mümkün değildir.

▪ Özel sağlık hizmet sunucularında sağlık kurulunun teşekkül ettirilebilmesi için, rapora esas ilgili uzmanlık dalının hastane ruhsatında kayıtlı bulunması ve bu branştaki kurul üyesi hekimin de hastanede tam gün esasına göre çalışması zorunludur. FTR (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon), Göz, Çocuk vb. özel dal hastanelerinde sağlık kurulu ana dalda en az üç uzman hekimin iştiraki ile oluşturabilir. Sağlık kurulu üyelerinden bir veya ikisinin, kurula zorunlu sebeplerden dolayı geçici bir süre katılamaması halinde, mesul müdür, aynı daldan bir başka uzman hekimi görevlendirebilir.

▪ Sağlık kurulu başkanı hastanenin mesul müdürdür. Mesul müdür bulunmadığı hallerde başkanlığı mesul müdürün görevlendireceği bir kurul üyesi yapar. Rapor, kurula katılan tüm hekimlerce imzalanmak zorundadır. Kurul kararına katılmayan doktor/doktorlar rapora şerh ekleyerek imzalarlar.

▪ Sağlık kurulu muayeneleri, ilgili uzmanlık dallarına ait polikliniklerde yapılır. Laboratuvar tetkik sonuçları ve filmleri forma eklenir. Sağlık kurulu raporları 2 (iki) nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası raporu veren kurumda muhafaza edilir.

▪ Özel sağlık hizmet sunucuları tarafından verilecek sağlık raporlarının, Yönerge eklerinde yer alan rapor formatlarına uygun olarak düzenlenmesi gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.