Prim Borcu Olanlar EYT’den Nasıl Emekli Olacak – Yapılandırmadan Yararlanabilirler mi ?

Prim Borcu Olanlar EYT’den Nasıl Emekli Olacak – Yapılandırmadan Yararlanabilirler mi ?
28 Mart 2023 22:18

Primlerini kendileri ödemekle yükümlü olan sigortalılar, emekliliğe hak kazansalar dahi, emeklilik başvurusu yaptıkları tarihte kendi sigortalılıkları nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

Bu kapsama aşağıda belirtilen statüdeki sigortalılar girmektedir;

– Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalıları.

– 2925 SSK Tarım ve Ek 5 Tarım sigortalıları.

– Ek 6 sigortalıları

– İsteğe bağlı sigortalılar.

SGK’ya Prim Borcu Olanlar Nasıl Emekli Olacak ?

Yukarıda belirtilen sigortalılık statülerinden bir veya birkaçına tabi prim borcu olanların, önce borçlarını tamamen ödeyip yani SGK’nın banka hesabına yatırıp, ardından emeklilik başvurusu yapmaları gerekir.

Mart Ayı Priminin de Ödenmesi Gerekir mi ?

Mart ayı içerisinde emeklilik başvurusu yapan kişinin önceki aylara ait prim borcu yanında, başvuru tarihine kadar işlemiş olan Mart ayına ait prim borcunun da ödenmesi gerekir.

GSS Prim Borcu da Ödenmeli mi ?

Her ne kadar GSS prim borcu emeklilikte dikkate alınmasa da SGK emeklilik başvurusunda, kişinin kendi sigortalılığından dolayı GSS prim borcu da dahil prim ve prime ilişkin her türlü borcun ödenmesi şartını aradığından, emeklilik başvurusundan önce GSS prim borcu da ödenmelidir. GSS prim borcu olanlar bu konuda 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunuyla GSS Prim Borçlularına Tanınan Haklar başlıklı yazıda belirtilen imkanlardan yararlanabilirler.

Borçlarını Yapılandıranlar Emeklilik Başvurusu Yapabilir mi ?

12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile SGK’ya olan tüm borçlar için yapılandırma/taksitlendirme imkanı getirilmiş olmakla beraber, borçları taksitlendirerek emeklilik başvurusu yapma imkanı bulunmamaktadır. Kendi sigortalılığından dolayı SGK’ya prim borcu olanlar, yapılandırma Kanunu kapsamında sadece borçlarının faizini sildirip anapara üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim (enflasyon) oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı anaparayla birlikte ödeyerek emeklilik başvurusu yapabilirler. Böylece ödemeleri gereken borç tutarı bir miktar azalmış olur.

Ayrıca daha önceki yapılandırma kanunlarından farklı olarak bu yapılandırma Kanununda Bağ-Kur prim borçlarının silinmesine yönelik bir düzenlemeye de yer verilmemiştir. (Bkz. Yapılandırma Kanununda Bağ-Kur Prim Silme veya İhya Yok) Daha önceki kanunlarla silinmiş Bağ-Kur prim borlarını ise ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda olanlar isterlerse silinen primleri ödeyip o sürelere ait Bağ-Kur hizmetlerini ihya edebilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Tekin acar dedi ki:

    Ben bu yapılandırmaları sordum sadece şirketlere dendi benim 550 gün askerlik 517 gün bağkur borcum var ben sigortalayın nasıl bu yapılandırmalardan faydalanan bilgi verirseniz sevinirim

  2. Mustafa.yıgit dedi ki:

    Ssk.yaplandrmaistyoruz

  3. Fazli acar dedi ki:

    Ben şehir içi toplu taşımada sofor olarak 15yil çalıştım
    Çalıştığıma dair trafik cezalarım kaza raporlarım elimde fakat sigorta başlangıcı yapmadı iş verenim bildiride yapmadı şimdi ise 15 yılı yatırmak istiyor şaitler ve ceza makbuzlarim kaza raporlarım elimde mevcut sgkya gittiğimde bu konuda bana yardımcı olucak bilgisi olan memur bulamıyorum iş verenim bu geçmişteki 15 yılımı yatırmak istiyor fakat nereye nasil yapicagimizi sgk çalışanları dahi bulamıyor bununla ilgili bilgisi olan ve bize yol göstericek bir kişi varmi rica etsem

    1. Gül dedi ki:

      Bu gibi konularda Avukat a başvurmanız daha uygun olur.Ayrıca hiç başlangıcınız yok ise geriye dönük prim ödeme hakkınız şu anda yok maalesef.Ancak bir günlük işe başlama tespit davası belki açabilirsiniz.Yani sadece işe başlama tarihiniz 2007 ye çekilebilir.Daha bilinçli hareket edebilmek adına konuyu Bu işin uzmanı Avukat a danışmak önemli.