SGK 6331 Para Cezalarına İtiraz Yeri Değişmedi

SGK 6331 Para Cezalarına İtiraz Yeri Değişmedi
11 Kasım 2019 21:00

Normalde 6331 sayılı Kanunla ilgili idari para cezaları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri (İŞKUR) tarafından uygulanmakta, bu para cezalarına karşı da kararın tebliği tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilmektedir.

Yani 6331 sayılı Kanuna istinaden uygulanan idari para cezalarına itiraz etmek isteyenlerin, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 27 nci maddesi uyarınca kararın tebliği tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulması gerekmekte, bu süre içinde itiraz başvurunun yapılmamış olması halinde idari cezası kesinleşmektedir. (Bkz. 4857 ve 6331 Sayılı Kanun Para Cezalarına İtiraz Süreci)

Ancak 6645 sayılı Kanunla yapılan değişiklik uyarınca, iş kazası veya meslek hastalığının süresinde SGK’ya bildirilmemiş olması nedeniyle uygulanacak idari para cezaları İŞKUR tarafından değil, SGK tarafından uygulanmaktadır. (Bkz. İş Kazasını Süresinde Bildirmeme Cezasını Artık SGK Uyguluyor)

Öte yandan 6331 sayılı Kanunun idari para cezalarıyla ilgili 26 ncı maddesinde, iş kazası veya meslek hastalığı bildiriminin süresinde yapılmamış olması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarının tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine göreyse SGK tarafından uygulanan idari para cezalarına karşı sulh ceza mahkemesine değil, idare mahkemesine itirazda bulunulması gerekmektedir.

Uyuşmazlık Mahkemesi İtiraz Yerini Değiştirmedi

Bu hükme istinaden iş kazası veya meslek hastalığının süresinde bildirilmemiş olması nedeniyle 6331 sayılı Kanuna istinaden SGK tarafından uygulanan idari para cezalarına karşı idare mahkemesinde dava açılıyordu. Nitekim işveren tarafından 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen sürede iş kazasını bildirmediği için aynı Kanununun 26/1-e maddesine istinaden SGK tarafından uygulanan idari para cezasına karşı işveren idare mahkemesinde dava açmıştır. İdare mahkemesi ise 6331 sayılı Kanunda idari para cezalarının kanun yoluna ilişkin bir hüküm bulunmadığı, Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarının tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağının belirtildiği, açıkça kanun yoluna ilişkin bir atıfta bulunulmadığı, dolayısıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3 ve 27 nci maddeleri uyarınca davanın çözümünün adli yargı yerine ait olduğu gerekesiyle davanın görev yönünden reddine karar vermiştir.

Bunun üzerine işveren SGK’nın uyguladığı idari para cezasına karşı sulh ceza mahkemesinde dava açmıştır. Bu mahkeme de 6331 sayılı Kanunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen para cezalarına karşı açılan davalarda 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine atıf yapıldığı ve 5510 sayılı Kanun uyarınca yapılan başvuru konusunda karar verme görevinin idari yargı yerine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı ve görevli mahkemenin belirlenmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir.

Uyuşmazlık Mahkemesi ise 21/10/2019 tarihinde oybirliği ile kesin olarak verdiği kararında davanın çözümünde idari yargının görevli olduğuna karar vermiştir. Mahkemenin kararı 9 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Dolayısıyla 6331 sayılı Kanuna istinaden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından uygulanan idari para cezalarına karşı yapılacak itirazlarda sulh ceza mahkemelerine başvurulması gerekirken, iş kazası ve meslek hastalığının süresinde bildirilmemesi nedeniyle 6331 sayılı Kanuna istinaden SGK Müdürlükleri tarafından uygulanacak idari para cezalarına karşı yapılacak itirazlarda ise diğer SGK idari para cezalarında olduğu gibi yine idare mahkemelerine başvurulması gerekiyor. Yani Uyuşmazlık Mahkemesi uygulamayı değiştirmedi. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.