Silikozis Hastasının Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Aylık Bağlanır mı ?

Silikozis Hastasının Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Aylık Bağlanır mı ?
20 Ekim 2022 22:57

Silikozis, aşırı miktarda silika tozuna maruz kalanlarda ortaya çıkan ve tedavi edilemeyen bir akciğer hastalığı olup, sigortalı olarak çalıştığı işlerde silikozis hastalığına yakalandığı tespit edilen kişiler için bu hastalık meslek hastalığı sayılmaktadır.

Meslek hastalığı nedeniyle yüzde 10 veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı (iş göremezlik) ortaya çıkan kişiye SGK sürekli iş göremezlik geliri bağlamakta, bu kişinin ölümü halinde de hak sahiplerine ölüm geliri yani dul – yetim aylığı bağlamaktadır.

Ancak bu yazıda kastettiğimiz bunlar değil. Özellikle kot taşlama işlerinde çalıştığı için silikozis hastalığına yakalanan ve meslekte kazanma gücünü yüzde 15 veya daha fazla kaybetmiş olan, buna karşılık sigortasız çalışmaları nedeniyle herhangi bir haktan yararlanamayan kişilere, mağduriyetlerini gidermek için, 2011 yılında 6111 sayılı Torba Kanun ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a eklenen geçici 2 nci maddeyle, bir defalığına herhangi bir sigortalılık şartı aranmaksızın aylık bağlanmıştı.

Bu yazıda kastettiğimiz, 2022 sayılı Kanunun söz konusu geçici 2 nci maddesi kapsamında aylık bağlanan silikozis hastalarının vefat etmesi halinde, hak sahiplerine aylık bağlanıp bağlanmayacağı konusu olup, aynı maddeye göre aşağıdaki şartlarla bunların ölümü halinde hak sahiplerine de dul – yetim aylığı bağlanacaktır.

2022 sayılı Kanunun söz konusu geçici 2 nci maddesinde;

Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının; 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının; (a), (b) ve (e) bentleri hariç olmak üzere (çıraklık, stajyerlik, İŞKUR kursiyerliği veya işbaşı eğitim programı gibi kısmi sigortalı işler hariç), 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayan;

a) Dul eşine % 50’si, bu madde kapsamında aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine % 75’i,

b) Çocuklarından;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayan ve evli olmayan veya,

2) Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsan evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine % 25’i,

oranında aylığın tamamı dağıtılacak şekilde aylık bağlanacağı belirtilmiştir.

Ayrıca bu kapsamda aylık alanlar, gelir durumuna bakılmaksızın, gelir testine tabi tutulmaksızın 60/c (yeşil kart) kapsamında SGK sağlık giderlerinden ücretiz yararlanabileceklerdir.

Kendilerine aylık bağlandıktan sonra yukarıda belirtilen şartları kaybeden hak sahiplerinin aylıkları ise kesilecektir.

Silikozis Hastalarına Aylık Kaç Lira Ödeniyor ?

2022 sayılı Kanunun söz konusu geçici 2 nci maddesinde;

Meslekte kazanma gücünü;

a) % 15 ila % 34 arasında kaybedenlere 7000,

b) % 35 ila % 54 arasında kaybedenlere 8000,

c) % 55 ve üzerinde kaybedenlere 9000,

gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanacağı belirtilmiştir. 01.07.2022-31.12.2022 dönemi için ödenen aylık tutarları Fakir ve Muhtaç Ailelere – Kişilere Sağlanan Sosyal Yardımlar ve Şartları başlıklı yazının son kısmında belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.