Fakir ve Muhtaç Ailelere – Kişilere Sağlanan Sosyal Yardımlar ve Şartları

Fakir ve Muhtaç Ailelere – Kişilere Sağlanan Sosyal Yardımlar ve Şartları
16 Eylül 2022 23:55

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümleri çerçevesinde fakir ve muhtaç kişilere ve ailelere yapılan birçok sosyal yardım, destek ve ödeme bulunmaktadır.

Bu konudaki çalışmalar ve yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kontrol ve denetiminde, illerde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ile il ve ilçelerde Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülmektedir.

Ayrıca sosyal yardımlarla ilgili başvuru, sorgulama gibi birçok işlem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının e-Devlet sayfasından yapılabilmektedir. (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığ-turkiye.gov.tr)

Aşağıda fakir ve muhtaç ailelere, kişilere verilen/sağlanan tüm sosyal yardım ve desteklere ait bilgiler yer almaktadır.

Aşağıda belirtilen parasal yardımların miktarı zaman zaman artırıldığından, güncel yardım tutarlarına Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü | Sosyal Yardım Programları (aile.gov.tr) sayfasından ulaşabilirsiniz.

Başvurular Nereye Yapılır ?

Aşağıda fakir ve muhtaç ailelere, kişilere verilen/sağlanan tüm sosyal yardım ve desteklere ait başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının e-Devlet sayfasından yapılabileceği gibi Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da yapılabilir. Bazı destek ve yardımlara ait başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması zorunludur. (Bkz. E-Devlet Üzerinden Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır ?)

Sosyal Yardım ve Destekler Haczedilebilir mi ?

3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun Ek 2 nci maddesinde; “Bu Kanun gereğince yapılan yardımlar ve proje destekleri ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince verilen yaşlılık ve engelli aylıkları, kişinin rızası olsa bile haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez.” Hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla 2022 sayılı Kanun kapsamında ödenen yaşlı (65 yaş aylığı), engelli ve engelli yakını aylığı da dahil olmak üzere sosyal yardım ve ödemeler hiçbir şekilde haczedilemez.

Hane (Aile) İçinde Kişi Başına Düşen Aylık Net Asgari Ücretin 1/3’ü (Üçte Biri) Ne Kadar ?

Bazı sosyal yardım ve desteklerden yararlanabilmek için, aile içerisinde kişi başına düşen gelirin aylık net asgari ücretin üçte birinden az olması şartı aranmakta olup, 2022 yılı sonuna kadar bu miktar 1.833,50 liradır (bin 833 lira 50 kuruş). Asgari ücret arttıkça bu tutar da değişmektedir. (Bkz. Aylık Net Asgari Ücretin Hesabı)

Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi Nedir ?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilen, vatandaşların sosyal yardım için başvurularından hak sahipliğinin belirlenmesi ve ilgili yardım ya da desteğin teslimine kadar bütün süreçlerini içeren, karar destek sistemi niteliğinde çevrimiçi olarak (internet üzerinden) çalışan e-devlet uygulaması olan sistemdir. Sosyal yardım başvurusu yapan kişilerin ihtiyaç sahibi, muhtaç olup olmadıklarının tespitinde bu sistemden yararlanılır.

FAKİR VE MUHTAÇ AİLELERE – KİŞİLERE YAPILAN SOSYAL YARDIM – DESTEK VE ÖDEMELER

EĞİTİM YARDIMLARI

Çocuğu Okuyan Fakir ve Muhtaç Ailelere Yapılan Eğitim Yardımları Çocuğu Okuyan Fakir ve Muhtaç Ailelere Yapılan Eğitim ve Kırtasiye Yardımları başlıklı yazıda belirtilmiştir.

AİLE YARDIMLARI

Aile Destek Programı

Bu konudaki ayrıntılı bilgi Yeni Aile Destek Programından Yararlanma Şartları ve Destek Tutarları başlıklı yazıda yer almaktadır.

Doğum Yardımı

15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine (Türk vatandaşlığından çıkmadan izin alarak aynı anda başka ülkenin de vatandaşı olan kişilere) doğum yardımı yapılmaktadır.

Başvuru önceliği annenindir. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı ya da sağ olmaması halinde, başvuru aynı şartları taşıyan baba tarafından yapılır.

Birinci çocuk için 300 TL, İkinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL ödenir. Ödeme yapılacak çocuk sayısının tespitinde 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar da dikkate alınır. Ödem bir defada yapılır.

Bu konuda ayrıntılı bilgi Aile – Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Parası Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

Çoklu Doğum Yardımı

Bu yardım, çoklu doğum ile dünyaya gelen (ikiz, üçüz gibi) 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu ihtiyaç sahibi hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesine yöneliktir.

Bu yardımla ilgili başvuru anne veya anne adına baba ya da kanuni temsilci tarafından yapılabilir. Bu yardımdan, hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan haneler faydalanabilir.

Aylık 400 TL ödenir, ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır, yani iki ayda bir 800 lira ödenir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

Bu yardım, hanede sosyal güvencesi olan birey bulunmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ve son resmi nikahlı eşini kaybetmiş kadınlara yöneliktir.

Bu yardım kapsamında aylık 1000 TL ödenir, ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır.

Bu konudaki ayrıntılı bilgi Eşi Vefat Eden Kadınların Dul Maaşı Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öksüz ve Yetim Yardımı

3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş çocuklar için yapılan nakdi yardımdır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu anne vefat etmiş ise baba, baba vefat etmiş ise anne, her ikisi de vefat etmiş ise çocuğa bakan kişi yapabilir.

Bu yardım kapsamında aylık 600 TL ödenir. Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır.

Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

Bu yardım, vatani görevini yerine getirmekte olan askerlerin, sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelerinin askerlik görevi süresince desteklenmesi amacıyla yapılmaktadır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu, askerlik görevini kişi evli ise eşi, bekar ise anne veya babası yapabilir.

Bu yardım kapsamında aylık 800 TL ödenir. Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır.

Asker Çocuğu Yardımı

Bu yardım, sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup babası askerde olan çocuklar için yapılan nakdi bir yardımdır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu, asker ailelerine yönelik düzenli nakdi yardım programından asker eşi olarak faydalanan kişi yapabilir.

Bu yardım kapsamında aylık 350 TL ödenir. Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır.

Terör Zararı Yardımları

Terör olaylarından etkilenen kişilerin acil durum kapsamında gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarına yönelik olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından yapılan bir yardımdır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir. Bu yardımdan, ikamet ettiği yerde terör olaylarından etkilenen vatandaşlar ile terör olaylarından dolayı göç etmek zorunda kalan vatandaşlar yararlanabilir.

Bu yardım kapsamında hane başı aylık azami (en fazla) 1.200 TL ödenir. Ödeme dönemi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince belirlenir.

Afet – Acil Durum Yardımları

Afet ve acil durum hallerinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından vatandaşların gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılan yardımdır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir. Bu yardımdan, afet ve/veya acil durum halinden etkilenen vatandaşlar yararlanabilir. Olayın (afet veya acil durumun) meydana geldiği tarihten itibaren ilk bir ay içerisinde başvuranların bu yardımdan yararlanabilmesi için muhtaçlık koşulu aranmaz.

Yardımın miktarı, acil ve temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince ihtiyaca göre belirlenir. Aynı şekilde yardımın zamanı ve ödeme dönemi, durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

İşe Yönlendirme Yardımı

3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen sosyal yardım yararlanıcıları (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından sosyal yardım alanlar) bu yardımdan yararlanabilir.

Bu yardımdan yararlanacak kişi İŞKUR iş görüşmesine yönlendirilir yani İŞKUR tarafından iş bulup işe girmesine yardım edilir.

Ayrıca İŞKUR aracılığı ile işe yönlendirildiği bilgisi Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine bildirilen sosyal yardım yararlanıcıları, 1 yıl içinde azami 3 defa olmak üzere bildirim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde aylık net asgari ücretin en fazla %10’una kadar işe yönlendirme yardımı adı altında nakdi yardım alabilir. Yardımın miktarı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince belirlenir.

İşe Başlama Yardımı

3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen, İŞKUR tarafından iş görüşmesine yönlendirilen ve sosyal güvenceli bir işe başlayan, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinde yapılan incelemede, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işe başlama bilgisi görülen sosyal yardım yararlanıcıları 60 gün içerisinde bu yardımdan yararlanabilir.

Bu yardım kapsamında aylık brüt asgari ücretin üçte biri tutarında ödeme yapılır. Bu yardımdan aynı yıl içerisinde bir defa yararlanılabilir. (Bkz. Aylık – Günlük Brüt Asgari Ücret Tutarları)

Şehit Yakınları ve Gazilere Yönelik Yardımlar

Bu yardım kapsamında, şehit yakınları ve gazilere sosyal güvenlik ve muhtaçlık durumlarına bakılmaksızın temel ihtiyaçları doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından süreklilik arz etmeyen (barınma yardımları hariç) yardımlar yapılır. (Barınma yardımı başvuruları, barınma yardımlarına ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilir.)

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü şehit yakını ya da gazi yapabilir.

Yardımın miktarı ve ödeme zamanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaca göre belirlenir.

Vefat Yardımı

3294 sayılı Kanun kapsamında bulunan, 15 Nisan 2022 tarihi ve sonrasında yakını/yakınları vefat eden Türk vatandaşlarına yönelik bir yardım programıdır.

Bu yardım kapsamında, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminde kayıtlı ve 3294 sayılı Kanun kapsamında olan haneler tespit edilerek vefat eden kişinin hanesindeki bir yakınına Vefat Yardımı yapılmaktadır. Bununla birlikte, vefat eden kişinin bir yakını tarafından da “Ölüm Belgesi” sunulmak şartıyla yardım başvuru süreci başlatılabilmektedir.

Bu yardımla ilgili başvuruyu yakınları vefat eden 3294 sayılı Kanun kapsamındaki Türk vatandaşları yapabilir, başvuru sırasında başvuran kişinin yakınına ait ölüm belgesi istenebilir.

Yardımın miktarı 1.062,68 TL (bin 62 lira 68 kuruş) olup, memur maaş katsayısı arttığında yani memur maaşlarına zam geldiğinde bu yardımın miktarı da aynı oranda artar. Ödemeler tek seferliktir.

BARINMA – GIDA YARDIMLARI

Gıda Yardımları

3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi ailelerin gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde olmak üzere ve yıl boyunca ihtiyaç olması halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından gıda yardımı yapılmaktadır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir.

Bu yardımdan, 3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan haneler bu yardımdan yararlanabilir.

Yardımın miktarı ihtiyaca göre belirlenir. Bu yardım kapsamında, ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde ve ihtiyaç olması halinde yıl boyunca yardım yapılabilmektedir.

Aşevlerinden Sıcak Yemek Yardımı

İşsizliğin ve yoksulluğun belirgin olarak yaşandığı yerlerde 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti kararıyla tespit edilen yaşlı, engelli, hasta olan ve evinde yemek yapabilecek durumda olmadığı (gerekli yemek yapma araçlarına sahip olmayanlar, evsizler vb.) belirlenen kişilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından aşevi hizmeti verilmektedir.

Bu yardımdan yararlanmak için, aşevi hizmetinin bulunduğu il/ilçelerde yaşayan 18 yaş üstü aile bireyleri başvurabilir.

Aşevi yardımı günlük olarak sıcak yemek şeklinde verilmektedir.

Barınma Yardımları

Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir. Bu yardımdan, hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan ve aynı zamanda yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birine haiz olan, onarımı yapılacak evin ya da ev yapımlarında arsanın tam hisseli tapusu da kendisine ait olanlar yararlanabilir.

Bu yardım kapsamında ihtiyaca göre ve yardım için belirlenmiş kriterlere haiz olmak kaydıyla ev onarımlarında 75.000 TL’ye (75 bin lira), prefabrik ev yapımlarında 150.000 TL’ye (150 bin lira), betonarme ev yapımlarında 200.000 TL’ye (200 bin lira) kadar destek verilir. Verilecek yardımın miktarı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince belirlenir.

Yakacak (Kömür) Yardımları

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünden bedelsiz olarak temin edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yapılan bir yardımdır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir. Bu yardımdan, 3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan haneler yararlanabilir.

Hanelere dağıtılacak kömür miktarı bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir. Kış ayları öncesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sevkiyat programına göre teslimatlar gerçekleştirilir.

Doğal Gaz Tüketim Desteği

3294 sayılı Kanun kapsamında olan veya dönemsel ihtiyaç sahibi olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarınca belirlenen hanelere yapılan bir yardımdır.

Bu konudaki ayrıntılı bilgi Doğal Gaz Desteği İçin Nasıl Başvuru Yapılır – Şartları Nelerdir ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Elektrik Tüketim Desteği

3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi haneler; yani 65 yaş aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı alanlar ile diğer sosyal yardımlardan yararlananlar elektrik tüketin desteğinden yararlanabilir.

Bu yardımdan yararlanabilmek için, herhangi bir kuruma veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapılmasına gerek olmayıp, hak sahiplerinin Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmeleri yeterlidir.

Bu yardım kapsamında, 01.01.2022 tarihinden itibaren 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh, 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı tutarınca nakdi destek sağlanmaktadır. Ödemeler aylık yapılmaktadır.

ENGELLİ – YAŞLI YARDIMLARI

Aşağıda belirtilen sosyal yardımlarla ilgili olarak 65 Yaş – Engelli – Bakım Aylığı Alma Şartları, 2022 Engelli Aylığı İle SGK Yetim Aylığı Birlikte Alınabilir mi ? başlıklı yazılara da bakılabilir.

Yaşlı Aylığı (65 Yaş Aylığı)

Sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan 65 yaş üstü vatandaşlara yapılan bir yardımdır.

Bu yardımdan yararlanmak için 65 yaş üstü kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekili başvurabilir. 65 yaş aylığı ödenecek kişinin engelli olması şartı aranmaz.

Bu yardım kapsamında, 01.07.2022-31.12.2022 dönemi için aylık 1.536,70 TL (bin 536 lira 70 kuruş) ödeme yapılmaktadır. Memur maaşlarına gelen zamlar oranında 65 yaş aylığı da artmaktadır.

Engelli Aylığı

Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan, % 40 ve üstü engelli raporu (Sağlık Kurulu Raporu) bulunan vatandaşlara yapılan yardımdır.

Bu yardım kapsamında, 01.07.2022-31.12.2022 dönemi için; % 40 – % 69 arası engelli olanlara aylık 1.226,69 TL (bin 226 lira 69 kuruş), % 70 ve üzeri engelli olanlara aylık 1.840,04 TL (bin 840 lira 4 kuruş) ödeme yapılmaktadır. Bütçe kanunlarında belirtilen katsayılar ve memur maaşlarına gelen zamlar oranında engelli aylıkları da artmaktadır.

Engelli Yakını Aylığı

Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlara yapılan yardımdır.

18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya % 40 ve üzeri oranda engelli olan yakını bulunan kişiler bu yardımdan yararlanabilir.

01.07.2022-31.12.2022 dönemi için aylık 1.226,69 TL (bin 226 lira 69 kuruş) ödeme yapılmaktadır. Bütçe kanunlarında belirtilen katsayılar ve memur maaşlarına gelen zamlar oranında engelli aylıkları da artmaktadır.

Engelli İhtiyaç Yardımları

İhtiyaç sahibi engelli vatandaşların topluma uyumunu kolaylaştıracak her türlü araç gereç ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir yardımdır. Bu yardımdan ailesinde engelli kişi bulunanlar yararlanabilir.

Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir. Başvuruda engelli kişiye ait Sağlık Kurulu Raporu istenir.

Yardımın miktarı ve zamanı ihtiyaca göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

SAĞLIK YARDIMLARI

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Ödemeleri

Bu yardımdan, 2022 sayılı Kanun kapsamında 65 yaş aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı alanlar ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan yani sağlık güvencesinden yoksun olan ve gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşlar yararlanabilirler.

Bu yardım kapsamındakiler halk arasında yeşil kart olarak bilinen uygulama çerçevesinde ücretsiz sağlık yardımı alabilirler (Bkz. Ücretsiz Sağlık Yardımlarından Yararlanma (Yeşil Kart) Şartları), bunların genel sağlık sigortası primleri her ay devlet tarafından SGK’ya ödenir.

Şartlı Sağlık Yardımları (Sağlık ve Gebelik)

Sosyal güvencesi olmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda bulunan ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla yapılan yardımlardır.

Bu yardımdan 0-6 yaş arası çocuklar ile hamileler yararlanabilir. Bu yardımla ilgili başvuruyu 18 yaş üstü aile bireyi yapabilir.

Bu yardım kapsamında, gebelik (hamilelik) döneminde aylık 200 TL, çocuk için aylık 100 TL, doğumun hastanede yapılması halinde bir seferlik 500 TL, şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 300 TL ödeme yapılır. Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılır.

Ödenen İlaç – Muayene Katılım Payını Geri Alma

Bu yardım, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, 60/c-1 ve 60/c-3 (yeşil kart) kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastane, ilaç, reçete, optik katılım payı kapsamında ödemiş oldukları tutarın, katılım payı ödemesi yapan kişiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından iadesi şeklinde yapılmaktadır. (Bkz. Ödemiş Olduğu İlaç ve Muayene Farkını Kimler Geri Alabilir ?)

Engelli Evde Bakım Yardımı (Bakım Parası)

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi uyarınca; engelli yakınına (akrabasına) bakanlara bakım parası yani evde bakım parası ödenmektedir.

Başvurunun ikamet edilen yerdeki ilde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçede Sosyal Hizmet Merkezlerine yoksa sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekir.

Bakım parası alabilmek için şu dört şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir;

– Bakımı yapılan kişinin en az yüzde 50 engelli olması.

– Sağlık kurulu raporunda ağır engelli kısmının işaretlenmiş olması.

– Yapılan sosyal incelemede engelli kişinin bakıma muhtaç olduğunun tespit edilmiş olması.

– Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının aylık net asgarî ücretin 2/3’ünden yani üçte ikisinden daha az olması. Ailede bu sınırı aşacak gelir değişikliği olması halinde bakım parası değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren durdurulur. Emekli – dul – yetimlere Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen bayram ikramiyeleri hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasına dâhil edilmez.

Bu yardım kapsamında aylık 3.336,03 TL ( 3 bin 336 lira 3 kuruş) ödeme yapılmaktadır. Bu tutar memur maaşlarına gelen zamlar oranında artmaktadır.

Kronik Hastalık Yardımı

Tüberküloz (verem) ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar için geliştirilmiş düzenli nakdi yardım programıdır.

Bu yardımdan yararlanmak için, Tüberküloz veya SSPE hastası olan kişi veya hastaya bakmakla yükümlü kişi başvuruda bulunabilir. Bu yardımdan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından onaylanan, Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişiler yararlanabilir.

Bu yardım kapsamında aylık 3.336,03 TL ( 3 bin 336 lira 3 kuruş) ödeme yapılmaktadır. Bu tutar memur maaşlarına gelen zamlar oranında artmaktadır.

Kronik Hastalara Elektrik Tüketim Desteği

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından 2828 sayılı Kanun kapsamında Evde Bakım Yardımı almayan, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan 3294 sayılı Kanun kapsamındaki hastaların yaşadığı hanelere Elektrik Tüketim Desteği, Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği verilmesi şeklinde yardımlar yapılmaktadır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu hastanın kendisi, hastanın sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda olması halinde hastanın vekili, vasisi veya velisi yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde (evinde) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli tarafından da başvuru alınabilir.

Bu yardımdan Evde Bakım Yardımı almayan, 3294 sayılı Kanun kapsamındaki kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olarak hayatını sürdürmek durumunda kalan kişiler yararlanabilir.

Elektrik Tüketim Desteği kapsamında cihazın tüketim düzeyine göre aylık 216,82 TL’ye kadar (150 kWh karşılığı) destek verilmektedir. Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği için üst sınır belirlenmemiş olup, Vakıf mali imkanları doğrultusunda yardım yapılabilmektedir.

Elektrik Tüketim Desteği ödemeleri aylık, Birikmiş Elektrik Borcu Desteği ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği tek seferlik yapılmaktadır.

Kronik Hastalara Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği

Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Tüketim Desteğinden faydalanan hanelere Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği verilmesi şeklinde yardımlar yapılmaktadır.

Bu yardımla ilgili başvuruyu hastanın kendisi, hastanın sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda olması halinde hastanın vekili, vasisi veya velisi yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde (evinde) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli tarafından da başvuru alınabilir.

Bu yardımdan, Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Tüketim Desteğinden faydalanan haneler yararlanabilir. Bu yardım kapsamında Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Vakıf mali imkanları doğrultusunda yapılabilmektedir.

Birikmiş Elektrik Borcu Desteği ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği tek seferlik yapılmaktadır.

YABANCILARA YÖNELİK SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal Uyum Yardımı (SUY)

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türkiye Kızılay Derneği ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında oluşturulan ortaklıkla uygulanan bir yardım programıdır.

Bu yardım, Geçici Barınma Merkezleri dışında ikamet eden; muhtaçlık ve demografik kriterlerden en az birine uyma şartlarını sağlayan, 99 ile başlayan kimlik numarasına sahip Geçici Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma başvuru sahipleri ve İnsani İkamet İzni bulunan yabancıları kapsamaktadır.

Bu yardım kapsamında, Kimlik Kartı numarası 99 ile başlayan kişilere aylık 230 TL ödenmektedir.

Şartlı Eğitim Yardımı (YŞEY)

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye Kızılay Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında oluşturulan ortaklıkla uygulanan bir yardım programıdır.

Bu yardım, geçici barınma merkezleri dışında ikamet eden, ihtiyaç sahibi, okulun açık olduğu dönemlerde 1 ayda 4 günden fazla (% 80) devamsızlık yapmayan, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve geçici eğitim merkezlerinde okuyan, Kimlik Kartı numarası 99 ile başlayan Suriyeliler ve diğer tüm yabancı çocukları kapsamaktadır.

Bu yardım kapsamında, ana sınıfı ile 8. sınıflar arası öğrenciler için; kız öğrencilere aylık 100 TL, erkek öğrencilere aylık 90 TL, 9. ile 12. sınıflar arası öğrenciler için; kız öğrencilere aylık 150 TL, erkek öğrencilere aylık 130 TL ödeme yapılmaktadır. Ödemeler aylık tutarlar üzerinden hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.

ŞU AN YENİ BAŞVURU ALINMAYAN SOSYAL YARDIMLAR

Silikozis Hastalarına Yapılan Ödemeler

Özellikle kot taşlama işlerinde sigortasız olarak çalışmış ve silikozis dene hastalığa yakalanmış kişilere yapılan ödemelerdir. 25.02.2011-25.05.2011 tarih aralığında başvurular alınmıştır. Yeni başvuru alınmamaktadır.

Silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 15 oranında kaybedenlerden, 01.07.2022-31.12.2022 dönemi için;

Hafif Silikozis aylığı (%15-%34) 2.650,59-TL,

Orta Silikozis aylığı (%35-%54) 3.029,25-TL,

Ağır Silikozis aylığı (%55 ve üzeri) 3.375,44-TL

olarak ödenmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.