Süresinde Ödenmeyen Kamu Alacaklarına Uygulanacak Faiz Artırıldı

Süresinde Ödenmeyen Kamu Alacaklarına Uygulanacak Faiz Artırıldı
22 Temmuz 2022 19:50

Kamu alacaklarının takip ve tahsili 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda düzenlenmiş olup, Kanunun 48 inci maddesinde belirli şartlarla kamu alacağının 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil edilebileceği yani ertelenip, taksitlendirilebileceği belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 51 inci maddesinde de kamu alacağının ödeme süresi içinde ödenmeyen kısmına, vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı gecikme zammı uygulanacağı, ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesap edileceği belirtilmiştir.

Gerek 48 inci maddede belirtilen tecil faizi, gerekse 51 inci maddede belirtilen gecikme zammı sabit olmayıp, zaman zaman düşürülmekte veya yükseltilmektedir.

Nitekim son olarak 30 Aralık 2019 tarihinde, ertelenen ve taksitlendirilen kamu alacakları için uygulanacak yıllık tecil faizi yüzde 15’e, süresinde ödenmeyen kamu alacağına uygulanacak aylık gecikme zammı ise yüzde 1,6’ya düşürülmüştü. (Bkz. 6183 Gecikme Zammı ve Tecil Faizi Tekrar Düşürüldü)

Gecikme Zammı ve Tecil Faizi Artırıldı

Bu defa 21 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan;

▪ 5801 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 51 inci maddeye göre uygulanacak aylık gecikme zammı yüzde 2,5’a,

▪ Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No: 6) ile de 48 inci maddeye göre uygulanacak yıllık tecil faizi yüzde 24’e,

yükseltildi.

SGK Alacakları İçin Gecikme Zammı Ayrı Belirleniyor

Öte yandan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Primlerin ödenmesi” başlıklı 88 inci maddesinde, “Kurumun süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır.” hükmü yer aldığından; yukarıda belirtilen gecikme zammı SGK’nın prim ve idari para cezası gibi kendi alacakları için geçerli olmayıp, bu konuda için 5510 sayılı Kanunun “Prim borçlarına halef olma, gecikme cezası ve gecikme zammı ile iadesi gereken primler” başlıklı 89 uncu maddesine istinaden belirlenen gecikme zammı uygulanmaktadır. SGK alacaklarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesinde ise yukarıda belirtilen tecil ve taksitlendirme faizi esas alınmaktadır. (Bkz. 6183/48. Madde Kapsamında SGK Alacaklarının Tecil ve Taksitlendirilmesi)

Söz konusu gecikme zammı ve tecil faizi artışına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği ve SGK tarafından yayılanmış olan Genel Yazı aynen aşağıda yer almaktadır.

Cumhurbaşkanı Kararı

Karar Sayısı: 5801

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranının, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 olarak belirlenmesine, 6183 sayılı Kanunun mezkûr maddesi gereğince karar verilmiştir.

……….

Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ

(SERİ: C SIRA NO: 6)

Tecil faizi

MADDE 1- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesi ile Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden, halen yıllık %15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %24 olarak belirlenmiştir.

Bundan böyle, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık %24 oranında tecil faizi uygulanacaktır.

Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacakları ile bu Tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarına tecil şartlarına uygun olarak ödendikleri sürece müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranının (%15) uygulanması gerekmektedir.

Aynı şekilde, bu Tebliğin yayımı tarihinden önce tecil talebinde bulunulmuş ve talep kabul edilerek tecil edilmiş amme alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ancak, yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması (tecilin geçerli sayılması) halinde, bu Tebliğin yayımlandığı tarihe kadar eski tecil faizi oranı (%15), bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise %24 tecil faizi oranı uygulanacaktır.

Diğer taraftan, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre belirlenen tecil faizinin belirli yüzdesi esas alınarak anılan Kanunun 48/A maddesine göre tecil edilen alacaklar için hesaplanan tecil faizi oranı da bu Tebliğle belirlenen oran ve uygulama esasları dikkate alınarak tespit edilecektir.

Tecil faizi, Seri: A Sıra No: 1 Tahsilat Genel Tebliğinde yer alan esaslar doğrultusunda hesaplanacaktır.

Yürürlük

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

……….

Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün Genel Yazısı

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü

Sayı : E-75598814-206.16.01-49049810 – 21.07.2022

Konu : Tecil Faizi ve Gecikme Zammı Oranı

GENEL YAZI

Sosyal Güvenlik Kurumunca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna Göre Kullanılacak Yetkilerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, Kurumumuzca yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği tecil faizi oranının, beşinci fıkrasında ise tecil faizi oranında değişiklik yapılması halinde bu değişikliğin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten önce tecil edilen alacaklara değişikliğin yapıldığı tarihe kadar eski oranlar, değişiklik tarihinden itibaren ise belirlenen yeni oran üzerinden, tecil faizi oranının yükselmesi hâlinde değişikliğin yayımı tarihinden önce yapılan veya henüz sonuçlandırılmamış taleplere istinaden yapılacak tecillerde ise eski oranlar üzerinden tecil faizi uygulanacağı öngörülmüştür.

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi uyarınca yapılan tecil ve taksitlendirme işlemlerinde 30.12.2019 tarihli ve 30994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Seri: C Sıra No: 5 Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %15 olarak belirlenmiş idi.

Bu defa, 21.07.2022 tarihli ve 31899 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Seri: C Sıra No: 6 Tahsilat Genel Tebliği ile 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında halen yıllık %15 olarak uygulanmakta olan tecil faiz oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %24 olarak yeniden belirlenmiştir.

Buna göre, söz konusu Tebliğin yayım tarihi olan 21.07.2022 tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 48 ve 48/A maddesi uyarınca yapılacak tecil ve taksitlendirme işlemleri ile satışı yapılan malı almaktan vazgeçen alıcının 6183 sayılı Kanunun 86, 97 nci maddelerine göre sorumlu olduğu tutarı belirlemekte kullanılacak tecil faizi oranı yıllık %24 olarak uygulanacaktır.

Öte yandan 21.07.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2,5 olarak belirlenmiştir.

Bu nedenle damga vergisi, eğitime katkı payı ve özel işlem vergisi alacakları ile ilgili gecikme zammı oranının 21.07.2022 tarihi ve sonrası için aylık % 2,5 olarak uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.