Yapılandırma Kanunu Çıktı – GSS Borçları Ne Olacak – Silinecek mi ?

Yapılandırma Kanunu Çıktı – GSS Borçları Ne Olacak – Silinecek mi ?
18 Kasım 2020 01:11

17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Torba Kanunla genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu olanlara aşağıda belirtilen hak ve imkanlar tanındı.

Söz konusu Kanuna göre bazı GSS borçları silinecek, bazılarının ise sadece faizleri silinecek.

GSS Borcu Silinecek Olanlar

Bu imkan sadece daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanlara tanındı. Buna göre GSS prim borcu bulunan, ancak daha önce gelir testine hiç başvurmamış olup 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerden, gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkanların GSS borcu silinecek, ayrıca bunlar 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı elde edecekler, bunlar adına yeni GSS borcu da çıkmayacak.

GSS Borcunun Sadece Faizi Silinecek Olanlar

Genel sağlık sigortası prim borcu olup 17 Kasım 2020 tarihinden önce gelir testi yaptırmış olan veya daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olsa bile yaptıracağı gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte biri veya daha fazla çıkan, dolayısıyla yukarıda belirtildiği şekilde GSS borcunu sildirme imkanından yararlanamayan kişilerden ise 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ait GSS prim borçlarını 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödeyenlerden sadece prim borcunun anaparası alınacak, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek yani faizler silinecek.

Borcu Olanlara 30 Nisan 2021 Tarihine Kadar Sağlıktan Yararlanma İmkanı

Hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortalısı olanlar, 17 Kasım 2020 öncesine ait prim borcu bulunsa bile 30 Nisan 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlananabilecek.

Borcunu Yapılandıranlar Sağlıktan Yararlanma Hakkı Elde Edecek

Normalde primlerini kendileri ödeyen sigortalıların genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımı alabilmeleri için istisnalar hariç borçlarının olmaması şartı aranmaktadır. (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?) Ancak borcu olduğu için sağlık yardımı alamayan 4/b (Bağ-Kur) ile Ek 5 ve Ek 6 sigortalılarından borçlarını yapılandıranlar, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu yeni Kanun Kapsamında yapılandırılan borçlarının ilk taksitini de ödemeleri şartıyla genel sağlık sigortasından yararlanma hakları başlayacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nazim dedi ki:

    GSS yapılandırma nasıl yapılacak halen net bir açıklama yok.

  2. Admin dedi ki:

    Yapılandırmanın nasıl yapılacağı yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  3. Sibel dedi ki:

    Merhabalar benim GSS prim borcum var ve provizyon verilmemiş durumda, prim borcumu odeyebilmek için işe girmem gerek. İşe girişte alınacak sağlık raporunda bir sorun çıkarır mı acaba bu? İşe girişte istenen sağlık raporunu, provizyon verilmemiş diye veremeyiz demezler değil mi? Bir sorum da şu olacak, GSS prim borcu olanlar ve provizyon verilmeyenler Corona aşısı olabilecekler mi acaba?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- GSS prim borcunuzun olması işe giriş sağlık raporu almanıza engel teşkil etmez, en fazla provizyon alınamadığı için sizden muayene parası alırlar o kadar.
      2- Eğer Corona aşısınız ücretsiz olmasına karar verilirse, o zaman GSS borcu olanlar da ücretsiz aşı olabilir.

      1. Osman dedi ki:

        Selamlar ben sigortalı iste calisiyorum gss prim borcum nerden neden cikmis olabilir. Birde sunu soyleyeyim yanı 2013 yılında kısa sureli sigortam eksik yatmış ondan sonra surekli olarak düzenli sigortali iste calisiyorum bu nasıl oluyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          1 Ocak 2012 tarihinden itibaren GSS herkes için (çok az istisna hariç) zorunlu hale gelmiş olup, bu tarihten sonra boşta geçen (sigortasız günler) olduysa o sürelere ait GSS borcu çıkmış olabilir, sigortalı çalıştığınız sürelerle ilgili olarak SGK’ya 30 günden az gösterildiğiniz aylarla ilgili olabilir. Borcun sebebini / sebeplerini ancak SGK’dan öğrenebilirsiniz.

  4. Ozan tepe dedi ki:

    Gss prim borcum e devlette 207 tl görünüyor su ana kadar sgk güvence yok yas 28 ise baslayacagim sağlık raporu almam lazim aile çekiminden alabilirmiyim,borcu odememmi lazım aile hekiminden ise başvuru raporu almam için borç son odeme tarihi 30/04/2021 bu tarihe kadar aile hekiminden rapor alabilir miyim ise başlama raporu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yıl sonuna kadar borcu olan 60/g kapsamındaki GSS sigortalılarına Devlete ait sağlık hizmet sunucularından (aile hekimliği de buna dahil) yararlanma hakkı tanındığı için raporunuzu Aile Hekimliğinden ücret ödemeden alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/borcu-olanlar-yil-sonuna-kadar-sagliktan-yararlanabilecek/)

  5. Betül dedi ki:

    bir şey sormak istiyorum yardımcı olursaniz çok sevinirim 22 yaşındayim okumuyorum çalışmıyorum3 kişi yaşıyoruz babam emekli sadece emekli maasiyla geçiniyoruz başka bir gelirimiz yok oturduğumuz ev kendimizin başka bir evimiz daha var oradan kira geliri vs almiyoruz abim oturuyor bana 2 bin TL GSS borcu çıkmış bugün GSS borcumun silinmesi için gelir testi yaptırdım yetkili sorular sordu cevapladım daha sonra bana ayın 30 unda SGK ya gidip gelir testi yaptırdigini ve sigortani açtırmak istediğini söyle dedi sizce borcum silinmiş mıdır? ve babamın sigortasından yararlanmaya devam edebilir miyim ? teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın emekli maaşı ve adına kayıtlı iki ev sistemde kayıtlıdır, diğer evden kira geliri almıyor olmanız fark etmez, dolayısıyla babanızın emekli maaşı ve iki evin rayiç bedeli aylık gelir olarak değerlendirilir, sizin hiçbir geliriniz olmasa bile babanızla aynı evde ikamet ettiğiniz için, bu gelirden sizin payınıza düşen tutar hesaplanır, dolayısıyla aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliriniz asgari ücretin üçte birinden fazla çıkabilir. Bu durumda da GSS prim borcunuz silinmez.

      1. Betül dedi ki:

        babamın emekli maaşı 2100 TL sadece başka bir şey daha soracağım internette 1 Ekim 2008 den önce doğan kiz çocukları evlenmedigi takdir de ölene dek babalarının sigortasından yararlanabilir 1 Ekim 2008 sonrası sadece 20 yaşına kadar yararlanabilir yaziyor ben 99 doğumluyum bana bu borcu nasıl çıkardilar bunu anlayamıyorum

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sağlık yardımlarından yararlanma konusunda sosyal güvenlik reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kısa çocuklarıyla erkek çocukları aynı şartlara tabi hale geldi, ancak bu tarihten önce anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olan kız çocukları kazanılmış hak nedeniyle eski sisteme tabiler, yani yaşları ne olursa olsun fark etmez evli olmadıkları sürece anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakları var, dolayısıyla eski kız çocuğu – yeni kız çocuğu şeklinde bir ayrım çıktı. Siz çıkan GSS prim borcuyla ilgili olarak SGK’ya başvurabilirsiniz, eğer siz de eski kız çocuğu kapsamına giriyorsanız GSS prim borçlarınız silinir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kiz-cocuklarinin-saglik-yardimlarinda-yararlanma-sartlarindaki-ozellikli-durumlar/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/)

  6. Ahmet dedi ki:

    Selamlar, 26 yaşında üniversite öğrencisiyim. Gelir tesri yaptırdım ve 60/1(c-1) sonucu cıktı ancak 1200tl lik borç hala duruyor. Silinmesi gerekmiyor muydu? Neyapmam gerek? Teşekkür ederim, site çok yararlı, başarılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer daha önce hiç gelir testine başvurmadınızsa, bu yaptırdığınız ilk gelir testi ise sayfa başındaki yazıda da belirtildiği üzere, 7256 sayılı Kanunun 2/16. maddesi uyarınca tüm GSS prim borcunuzun silinmesi gerekir. Bu ilk gelir testi değilse o zaman https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/ başlıklı yazının “2- Gelir Testi Yaptırmak” başlıklı bölümünde belirtilen şartlarla prim borçları silinir.

      1. Ahmet dedi ki:

        8 sene önce gelir testi yaptırmışım evet. Ancak gss borcu çıkan dönemde öğrenci olduğumu kanıtlayan öğrenci belgesi ile itiraz etmem durumunda silinmesi gerekir değil mi? Cevap için teşekkür ederim, aynı durumda olan öğrenci arkadaşlara da faydalı olur umarım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          O zaman belirtiğimiz gibi yukarıda linkini verdiğimiz yazının “2- Gelir Testi Yaptırmak” başlıklı bölümünde belirtilen şartlarla gelir testi sonucuna bağlı olarak GSS prim borçları kısmen veya tamamen silinir.

  7. İbrahim dedi ki:

    8 agostos 2010 yılından beri Kıbrıs’ta yaşıyorum.borcumu nasıl sildirebilirim

    1. xxxxzzz dedi ki:

      Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde; “ikametgahı Türkiye’de olan kişilerden, 60 ıncı maddenin diğer bentleri dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşların, genel sağlık sigortalısı sayılacağı” hüküm altına alınmıştır. Bununla birlikte, 18/04/2014 Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstahaktık İşlemleri Yönetmeliği; 27/04/2016 tarihli 2464809 sayılı Yurtdışına Taşınanların Genel Sağlık Sigortalılığı konulu Genel Yazı ve 2019/17 sayılı Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim İşlemleri konulu Genelge çerçevesinde:
      Genel sağlık sigortası kapsam dışı işlemlerinizin yapılabilmesi için Merkezi Nüfus İdare Sistemi yerleşim yeri adresinizi, taşınma tarihi belirterek, yurt dışına taşımanız ya da ikâmet adresinizin Türkiye olduğu dönemler için zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alındığınız dönemleri kapsayacak şekilde düzenlenmiş, bulunduğunuz ülke sigorta mevzuatına tabi olarak sigortalı olduğunuzu ve sağlık sigortasından yararlanma hakkınızın olduğunu belirtir, yeminli tercüme bürolarınca tercümesi yapılmış sigorta belgenizi Kurumumuza ibraz etmeniz gerekmektedir.

  8. Emrah dedi ki:

    Gss hakkinda yeni bilgiler yayınlandığında mail olarak bildirim alip takip etmek istiyorum bunun yolu varımdır

    1. xxxxzzz dedi ki:

      Maalesef mail veya telefon yolu ile bildirim alamazsın. Konu ile ilgili bilgileri https://www.sgk.gov.tr/ hesabından yada sgknın sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz

  9. Gülbahar dedi ki:

    Ben gulbahar ben 25 yasjndayim evliyim ama babam benim vasimdir ağır ilaç kullanıyorum ve eşimden boşanma var benim 900tl prim borcum çıktı odedjm simdi bende borç gozukmuyor eşimde gozukuyor ama ayrıyız eşimle ve ben agir reçete kullaniuorum onları eczaneden 1300tl ye aldım ben napmam lazjm bana yardımcı olun lutven raporunda var çalışmıyorumda napmam lqzim ilaci almasam krize girerim neolur bana yardımcı olun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizden ayrı olsanız bile, resmen boşanmadınızsa ve eşinizin sosyal güvencesi varsa onun üzerinden yine sağlık yardımı alabilirsiniz, ayrı yaşıyor olmanız buna engel teşkil etmez, resmi olarak evli göründüğünüz sürece babanız üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Eğer eşinizden resmi olarak boşandınızsa, 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz yaşınız kaç olursa olsun fark etmez, yine anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bu konuda siz veya babanız SGK’ya başvurabilir.