İsteğe Bağlı Sigorta – Şartları – Başvuru – Primlerin Miktarı ve Ödenmesi – Sağlık Yardımları ve Diğer Konular

İsteğe Bağlı Sigorta – Şartları – Başvuru – Primlerin Miktarı ve Ödenmesi – Sağlık Yardımları ve Diğer Konular
5 Nisan 2013 21:59

5510 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde isteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigorta şeklinde tanımlanmıştır.

1- İsteğe Bağlı Sigorta Şartları:

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden doğan haklar saklı kalmak kaydıyla, Türkiye’de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından;

a-18 yaşını doldurmuş olmak,

b-Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya 4/1-a (SSK) kapsamında çalışmakla birlikte, ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

c-Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

d-İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle Kuruma başvuruda bulunmak,

şartlarını taşıyanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir.

Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan ise Türkiye’de ikamet şartı aranmaz.

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olan sigortalılık hali (tüm sigorta kollarına tabi olmayıp haklarında bazı sigorta kollarının uygulanacağı kısmi sigortalar) isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmez.

2- İsteğe Bağlı Sigortalılık Başvurusu:

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin daha önce Kurumda tescilleri olmadığından, bunların sigortalılık tescilini sağlamaları için örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Tekrar isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunacak sigortalıların ise daha önce sigortalı olarak tescilleri yapılmış olduğundan, bunların isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmayıp, talep dilekçesi ile müracaatları yeterlidir.

Ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan (part-time çalışan) sigortalılardan isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ya da talep dilekçesi ekinde ay içinde zorunlu sigortaya tabi çalışılan gün sayısının beyan edilmesi, isteğe bağlı sigortaya müracaat eden yabancı ülke vatandaşlarından ise Türkiye’de kaldıkları sürenin belgelendirilmesi istenir.

Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarından isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan ilgili ülkelere Türkiye’den gittiğinin ve halen o ülkede yaşadıklarının belgelendirilmesi amacıyla pasaport suretinin ibrazı istenir. İsteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerden ise Kurumca belirlenecek sürelerde söz konusu ülkelerde bulunduklarının belgelendirilmeleri istenir.

Ay içerisinde kısmi çalışanlar hariç olmak üzere, yeniden isteğe bağlı sigortaya devam etmek isteyenler hakkında yeniden talep şartı aranır.

3- İsteğe Bağlı Sigortalılığın Başlangıcı:

İsteğe bağlı sigortalılık, isteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesinin veya talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.

İsteğe bağlı sigortalılığın başladığı tarihten itibaren, aynı zamanda 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin isteğe bağlı sigortalılıkları, 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalılıklarının sona erdiği tarihi takip eden günden başlatılır. Bunlar zorunlu sigortalılıkla çakışan sürede isteğe bağlı sigorta primi ödemişse, bu süreye ilişkin ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri talepleri halinde kendilerine iade edilir veya doğacak borçlarına mahsup edilir.

4- Ay İçinde 30 Günden Az Çalışanların İsteğe Bağlı Sigortalılığı:

5510 sayılı Kanunun 50 nci maddesi ikinci fıkrasının (a) bendi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 91 ila 96 ncı maddeleri uyarınca ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan sigortalılar da isterlerse ayrıca isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyerek aylık prim ödeme gün sayılarını 30’a tamamlayabilirler.

Ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına otuz günü geçmemek üzere eklenir ve eklenen bu süreler, 01/03/2011 öncesi için 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak, 01/03/2011 tarihi ve sonrası için yapılan prim ödemeleri ise 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.

Ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan sigortalıların aynı ay içinde isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilmeleri için ayrıca belge istenmez.

Bunlardan, prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile prime esas kazanç üst sınırı (brüt asgari ücretin altıbuçuk katı) arasında olmak şartıyla kendi belirleyecekleri günlük kazanç ve gün sayısı üzerinden malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (% 20) ile genel sağlık sigortası (% 12) primi alınır, yazılı olarak talepte bulunmayan sigortalıların primleri ise prime esas kazancın alt sınırı üzerinden alınır. Ayrıca bu sigortalılardan, istekleri halinde işsizlik sigortası primlerinin sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primi de alınır. İsteğe bağlı sigortalılardan işsizlik sigortası primini ödeyenlerin, işsizlik sigortası primini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, o aya ait işsizlik sigortası primi ödeme hakkı düşer.

5- Yurt Dışında Çalışan İşçilerin İsteğe Bağlı Sigortalılığı:

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi g bendi uyarınca; ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında işverenleri sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi öder. Ancak bu sigortalılardan uzun vadeli sigorta kollarına da tabi olmak isteyenler isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Bunlardan Türkiye’de yasal olarak ikamet etme şartı aranmaz. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz, çünkü bunların genel sağlık sigortası primi işveren tarafından ödenir. Bunlardan sadece % 20 oranında isteğe bağlı sigorta (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) primi alınırı.

6- Gelir Vergisinden Muaf Olan İsteğe Bağlı Kadın Sigortalılar:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıkları Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Kurumca belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilen kadın isteğe bağlı sigortalılar; 2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının onbeş (15) katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere (2023 yılında 30 katı olacak ve o şekilde sabitlenecektir) malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi aşağıdaki şekildedir;

Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

7- İsteğe Bağlı Sigortalılığın Sona Ermesi:

İsteğe bağlı sigortalılık;

a-İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirmek isteyenlerin buna ilişkin dilekçelerinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği aya ait prim borcu bulunmaması halinde talep tarihinden, talepte bulunulan aya ait prim borcu bulunması halinde ise talep tarihinden önceki primi ödenmiş ayın sonundan,

b-Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,

c-Sigortalının ölümü halinde prim borcu bulunmuyorsa ölüm tarihinden;

d-Sigortalının ölümü halinde prim borcu varsa, borcun hak sahiplerince 12 ay içinde ödenmesi halinde ölüm tarihinden, prim borcunun 12 ay içinde ödenmemesi veya hak sahiplerinin prim borcunu ödemeden aylık talebinde bulunması halinde en son primi ödenmiş ayın sonundan,

e-5510 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri saklı kalmak üzere 4/1-a (SSK), 4/1-b (BAĞ-KUR) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlayanlar için çalışmaya başlanılan tarihin bir gün öncesinden, 4/1-b kapsamına tabi çalışmaya başlayanlar için ise çalışmaya başladığı tarihten,

itibaren sona erer.

Ay içerisinde kısmi çalışanlar hariç olmak üzere, sigortalılıkları sona erdikten sonra yeniden isteğe bağlı sigortaya devam etmek isteyenlerin bunun için Kuruma yeniden başvurmaları gerekir.

8- İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları ve Primlerin Ödenmesi:

İsteğe bağlı sigorta primi, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında olmak kaydıyla, sigortalı tarafından belirlenen ve yazılı olarak talep edilen prime esas aylık kazancın yüzde 32’sidir. Bunun yüzde 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12’si genel sağlık sigortası primidir. Güncel prim tutarlarına Pratik Bilgiler bölümünden ulaşılabilir.

Ay içinde 30 günden az çalışanlar için prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında olmak kaydıyla belirlenen günlük kazanç ve gün sayısı üzerinden malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi olmak üzere yüzde 32 oranında prim alınır. Yazılı olarak talepte bulunmayan sigortalıların primleri prime esas kazancın alt sınırı üzerinden tahsil edilir.

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır ve bunlardan mutlaka genel sağlık sigortası primi de alınır.

İsteğe bağlı sigorta priminin, ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir. Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler, hizmet olarak değerlendirilmez. Bu 12 aylık süreden sonra ödenen primler sigortalının veya hak sahiplerinin talebi üzerine iade veya doğacak borçlarına mahsup edilebilir.

9- İsteğe Bağlı Sigortalılık Sürelerinin Değerlendirilmesi:

İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, vazife malullüğü, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve bu süreler 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Ancak, 12.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin geçici 3 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca; 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları uygulamasında 4/1-a kapsamında hizmet olarak kabul edilir. Yani 01.10.2008 tarihi öncesinde SSK’ya ödenmiş olan isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında, işçiler için ödenen primlerle aynı kapsamda değerlendirilir. Aynı şekilde, 4/a kapsamında 30 günden az çalışması bulunanlardan aylık çalışma süresini isteğe bağlı sigorta primi ödemek suretiyle 30 güne tamamlayanlar ile Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

İsteğe bağlı sigortalılıktaki prime esas kazançlar ile prim ödeme gün sayıları kısa vadeli sigorta (iş kazası ve meslek hastalığı) uygulamalarında dikkate alınmaz.

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır ve bunlardan genel sağlık sigortası primi de alınır. Dolayısıyla bunlar bakmakla yükümlü olan kişi üzerinden değil, kendi genel sağlık sigortaları üzerinden sağlık yardımı alırlar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. serhan kaya dedi ki:

    benım sgk. kaydım agustos 1986 yıl sımdıkı toplam gunum 5294 gun.prosedure gore 5300 doldurmam gerekıyor ve 49 yası beklemem gerekıyor.ama sımdı calışma bakanlıgı erken emeklılık ıle ılgılı bır çalışma yurutuyor.fakat 6 gunum eksık bunu sgk kendım odesem olurmu.saygılarımla

    1. admin dedi ki:

      Eğer hep 4/a (ssk) kapsamında bildirildinizse, 49 yaşı doldurdunuzsa prim ödeme gün sayınızı da 5330 güne tamamladınız mı emekli olabilirsiniz. Bunun için bir yerde çalışmanız şart değil. İsteğe bağlı sigortalı olarak veya askerlik borçlanması yaparak eksik günü tamamlayabilirsiniz. Ancak 49 yaşı doldurmadınızsa, şu anki duruma göre yaşı beklemeniz gerekir.

      1. Eray dedi ki:

        2008 öncesi en düşük primden 6,5 sene isteğe bağlı Bağ-Kur yatırdım 19 yıldırda işçi olarak SSK lıyım emekliliğime az kaldı hizmet birleştirme yaptığımda isteğe bağlı bağ kur emekliliğime olumlu katkı yaparmı acaba?

  2. elif dedi ki:

    İŞSİZLİK MAAŞI ALINAN DÖNEM İÇİNDE İSTEĞE BAĞLI ÖDEYEBİLİR MİYİM? (S.S.K.)

    1. admin dedi ki:

      İşsizlik ödeneği (maaşı) alan kişinin gelir getirici bir işte çalışması halinde işsizlik ödeneği kesilir. İsteğe bağlı sigortalı olmak gelir getirici bir iş olmadığından işsizlik ödeneğini etkilemez.

  3. elif dedi ki:

    burdan anladığım ödeyebileceğim yönünde . peki işkur ile sgk bu konuda bir itilafa düşer ise benim izleyeceğim yol ne olmalı. teşekkür ederim.

    1. admin dedi ki:

      Bunun SGK’yı ilgilendiren yönü yok. Belki İŞKUR sistem üzerinden sizi sigortalı olarak görüp ödeneğinizi kesebilir. Bu durumda İŞKUR’a başvurarak isteğe bağlı sigortalı olduğunuzu bildirirsiniz.

  4. mustafa emre dedi ki:

    1999 ssk girişliyim 1800 gün ödenmiş primim var. şu an çalışmıyorum. kendim çalışmadan sışarıdan isteye prim yatırarak emekli olabilirmiyim.

    1. Sule dedi ki:

      Merhaba annem 63 yaşında 01.07.1997 ise giris tarihli 973
      odenmis prim gün sayısı var bu şartlarda annemi emekli yapabilmek için ne yapabiliriz isteğe bağlı ne kadar süre odenmeli iki hizmet birlestiriliyormu bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Anneniz en düşük prim günüyle SSK şartlarında 3600 günle emekli olabilir, isteğe bağlı sigortaya prim öderse Bağ-Kur şartlarında 5400 günle emekli olabilir.

      2. Serap dedi ki:

        Merhaba,20.12.1979 doğumluyum.01.08.1998 ssk başlangıç,835 gün primim var.1 çocuğum var.Doğum borçlanmasıyla 1555 günüm oluyor.Kalan primlerimi isteğe bağlı ödeyip 3600 günle ssk’ dan emekli olabilir miyim?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyeceğiniz gün sayısı 1260 günü (üç buçuk yılı) geçeceği için Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. 3600 günle emeklilik ise SSK emeklilik şartlarına tabi olanlar için geçerli.

          1. Fatma Melda Salman dedi ki:

            3475 gün odenmis sigortam var işten cikicam istege bagli sigortaya gecebilirmiyim prim ne kadar oderim

        2. Burak dedi ki:

          Merhaba, yabancı bandıralı gemilerde çalışmaktayım. Yani herhangi bir sosyal güvencem işveren tarafından karşılanmamakta. Bu nedenle, gss borcu devamlı olarak çıkmaktadır. Bu gss borcunun oluşmaması için, türkiye de ikamet etmekte olan eşime veya kendime 4a isteğe bağlı sigorta yapmak çözüm olurmu? Böyle bir hak devlet tarafından sunuluyor mu? Önerileriniz nedir?

  5. mustafa emre dedi ki:

    1999 ssk girişliyim 1800 gün ödenmiş primim var.şu an çalışmıyorum. kendim çalışmadan dışarıdan isteye baplı prim yatırarak emekli olabilirmiyim. cevap yazarsanız sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      Emekli olabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı sigorta 4/b (bağ-kur)kapsamında değerlendirildiğinden, bağ-kur şartlarında emekli olabilirsiniz.

      1. Pınar dedi ki:

        Merhaba, 02.09.1982 doğumluyum.2000 yılında SSK girişliyim. 2004 ve 2008 arası çalışmam mevcut. 1516 gün SSK günüm var ve 2 yıl 3 ay isteğe bağlı ödedim. Daha sonra 3 tane çocuğum oldu ve işe geri dönmedim. 6 yıl doğum borçlanması yaparsam, yaşımı bekleyerek emekli olabilir miyim? Teşekkür ederim.

  6. nazife dedi ki:

    bir işyerinde Ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan (part-time çalışan) bir çalışan işitme engelli bayanım,hastahaneye gittiğimde bana bakılmadı şimdi benim sağlık sigortasından yararlanmam için ne yapmam gerekiyor? her ay 5-10 gün ancak gösteriliyorum kalan prim günleri için benden genel sağlık prim borcu çıkarılacak mı? lütfen bana bir açıklama yaparmısınız? e-posta adresime bilgi gönderirseniz ayrıca sevinirim .
    iyi çalışmalar.

    1. admin dedi ki:

      Ayda 30 günden az gösterilen sigortalılardan aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni “06-Kısmi İstihdam” veya “17- Ev hizmetinde çalışan” olarak seçilenlerin GSS primlerinin 30 güne tamamlamaları gerekir. Bunun dışında kalanlar ayda 30 günden az sigortalı gösterilse de gss primlerini 30 güne tamamlamaları zorunlu değil. Eğer sizin durumunuz “06-Kısmi İstihdam” olarak gösteriliyorsa, gss primlerini 30 güne tamamlamanız gerekir. Bu durumda, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı adresinize göre bağlı olduğunuz kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurmanız gerekir. Gelir testi sonucuna göre aylık geliriniz asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa kalan eksik günlerin primini devlet öder. Üçte birinden fazla çıkarsa, gelir durumunuza göre https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-tutarlari/#.UZ-x4WxrOFk linkte belirtilen tutarda prim ödemeniz gerekir. Yalnız burada yer alan prim tutarları 30 gün için geçerli prim tutarları olup, eksik gün sayınıza göre siz ödemeniz gereken primi hesaplayabilirsiniz.

    2. Soner dedi ki:

      Eşimin 1998 sigorta girişi ve 3237 günü var. 2 çocuğu 1440 gün borclanip geriye kalan 163 günü isteğe bağlı 4b li ödesem 5000 güne tamamlanıyor. İsteğe bağlı 163 gün ödemem emeklilik şartlarını değiştirir mi 4a li mi 4 bli mi emekli oluruz

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Eşiniz 3237 gününün tamam SSK kapsamındaysa, isteğe bağlı sigortaya prim ödenen gün sayısı 1260’ın altında kaldığı sürece eşiniz Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelmez. Ancak eşinizin doğum borçlanmasını en son sigortalılığı SSK kapsamındayken yapın, eğer eşiniz isteğe bağlı sigorta kapsamındayken doğum borçlanması yaparsanız, borçlanılan süre Bağ-Kur kapsamında sigortalılık süresi olarak sayılır, bu durumda da sorun çıkabilir.

  7. zekiye firdevs fide dedi ki:

    sayın yetkili,
    1993 yılından beri sigortalıyım.5030 gün SSK(4-A) ve 451 gün isteğe bağlı(4-B) ödemem var.Şu an çalışmıyorum.49 yaşında (2018 yılında)emekli olucam. isteğe bağlıya geçersem SSK dan emekli olabilir miyim?Bağ-kur emeklisi olmak istemiyorum.Öte yandan GSS den 1330 TL borç çıkarmışlar.İsteğe bağlı sigortamı açtırırsam artık GSS primi ödemem gerekecek mi?Yoksa muaf mı olucam?

    1. admin dedi ki:

      SSK çıkış tarihi ve isteğe bağlı başlangıç tarihinizi bildirirseniz yardımcı oluruz.

  8. zekiye firdevs fide dedi ki:

    Sayın Yetkili,
    İsteğe bağlı ödeme tarihlerim=12.11.2008 ve 28.12.2009 (toplam=451 gün) (10.2009 da 2 aylık ödedim)Bu tarih aralığında çalışmadığımdan isteğe bağlı prim ödemiştim fakat işe girince kapattırdım.
    En son sigorta çıkış tarihim=30.05.2012 (Bu tarihten itibaren hiç ödeme yapmadım ve çalışmıyorum)
    Doğum tarihim=21.06.1969
    1330 TL ÇIKARILAN GSS BORCU İÇİN BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
    iLGİNİZE TEŞEKKÜRLERİMİ BİR BORÇ BİLİRİM.
    SAYGILARIMLA

    1. admin dedi ki:

      Emeklilik başvurusu yapacağınız zaman, prim ödemesi yapılmış son yedi yıl içerisinde isteğe bağlı sigortaya ödediğiniz prim SSK’ya ödediğiniz primi bir gün dahi geçtiğinde, hatta ikisi eşit sayıda olsa bile en son isteğe bağlı sigortaya prim ödemişseniz, bu durumda 4/b yani bağkur’a tabi hale gelirsiniz ve ancak bağkur şartlarında emekli olabilirsiniz. Bu nedenle, eğer şu anki prim ödeme gün sayınız SSK şartlarında emeklilik için yeterliyse, sadece yaşı bekleyecekseniz, isteğe bağlı sigortaya prim ödemeniz şart değil. Sağlıktan yararlanmak için gelir testine başvurup sonucuna göre sadece GSS’ye prim ödeyebilirsiniz. GSS prim borcuna gelince, https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/#.UaDeAmxrOFk linkinde yer alan yazıyı ve yorumlar bölümünde sorulara verilen cevapları okumanızı öneririz. Sorunuzun cevabını bulamazsanız tekrar yardımcı oluruz.

  9. zekiye firdevs fide dedi ki:

    Çok çok teşekkür ederim ilginize…Eksik olmayın,sağolun.

  10. zekiye firdevs fide dedi ki:

    Önerdiğiniz linki okudum.Uzun yıllardır annem SSK babam ise Bağ-kur emeklisi.Ben üniversite mezunuyum ve 16 yıl önce boşandım.Acaba bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde miyim?Devletten sağlık konusunda bu güne kadar hiç faydalanmadım ve bu borcu ödemek istemiyorum.Pazartesi FATİH SİGORTA MD..lüğüne gidicem nasıl bir prosedür uygulayabilirim?
    Tekrar çok teşekkür ederim.
    SAYGILARIMLA

    1. admin dedi ki:

      Anne veya babanız üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun için müdürlükteki kısa vadeli sigorta kolları servisine (yani gss işlemlerine bakan servise) başvuruda bulunun. Bu şekilde bakmakla yükümlü olunan kişi konumunda gss kapsamına alındığınızda artık SGK sizi gss’li olarak tescil etmez, prim borcu çıkmaz. Hatta gss prim borcu çıkarılan aylarda anne-babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız varsa, bu durumda çıkarılmış olan gss prim borcu da silinir.

  11. yeliz dedi ki:

    Kasim 1971 dogumluyum 1989 yilinda ise girisim ve 11 ay memuriyetim var daha sonra evlendim ve isi biraktim , 1993 yilinda ve 2006 yillarinda iki dpgum yaptim ve 2000 li yillarda 460 gun istege bagli prim odedim.sormak istedigim sorum su su an isyege bagli prim odemeye baslayip son dort sene kalinca ssk ya gecsem ve emeklilik yasima vie kac ay kala 2 adet dogum borclanmalarimi yapmam mumkunmu, istege baglida odemem gereken prim ne kadar olur hangi yil sskya becmem gerekir ve hangi tarihte emekli olurum kac gun prim esasina gore birde istege bagli sigortaliyken esimden faydalanmakta oldugum saglik giderinden faydanlanmamda bir sorun veya sekte olurmu . Simdiden cok tesekkurler.

  12. Adnan dedi ki:

    isteğe bağlı sigorta primini yatırdıkdan hemen sonra hizmet alabiliyormuyuz

    1. admin dedi ki:

      30 günlük prim ödedikten sonra sağlık yardımı almaya hak kazanırsınız.

  13. nurettin karakurt dedi ki:

    eşim 1961 doğumlu olup bugün isteğe bağlı sigorta için başvursa aylık ne kadar ödeme yapacağız ve ne zaman emekli olabilir ve aylık maaşı ne kadar olabilir.saygılar

    1. admin dedi ki:

      Ödeyeceğiniz aylık prim tutarlarını https://www.isvesosyalguvenlik.com/2013-istege-bagli-sigorta-prim-tutari/#.UaT0aWxrOFk linkinden öğrenebilirsiniz. Öte yandan 1 Ekim 2008 tarihinden beri isteğe bağlı sigortalılar 4/b (Bağkur) kapsamında değerlendirildiğinde, eğer eşiniz ilk defa sigortalı olacaksa, şu anki şartlara göre 58 yaş, 9000 günle emekli olabilir.

  14. Nurmine Sanlı dedi ki:

    Eşim bir kaç aydır Haiti’de bir Fransız firmasında çalışıyor. Ben ise bir firmada Türkiyede çalışıyorum. Bu ay içinde istifa edip ben de eşimin yanına gideceğim. İkimizin de isteğe bağlı sigortaya geçmemiz mümkün mü? Ve isteğe bağlı sigortalı olarak sağlık hizmetlerinden normal sigortalı gibi istifade edebilir miyiz? Bir de o Haitide olduğu için onun isteğe bağlı sigortaya geçiş işlemlerini ben burdan yapabilir miyim???? En kısa zamanda cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

  15. cıhan kayabası dedi ki:

    13/05/2013 te ilk defa istege bagli ssk ya basvuruda bulundum. bana istege bali ssk olma kalkti .tarim bagkur ssk var dediller ve bana ek 5 adinda bir dilekce verdiler .dilekceyi gerekli yerlere onaylattiktan sonra sssk mudurlugune teslim ettim.bana en kisa zamanda adresinize tebliğ gonderılır dedıler fakat gelmedı .gecende ssk ya gıttım bana olumsuz cevap verdıler.ne yapmalıyım.

    1. admin dedi ki:

      Size yanlış bilgi verilmiş. isteğe bağlı sigorta kalkmadı, aksine isteğe bağlı sigortalı olmak daha kolay hale geldi. Alo 170’i arayıp durumunuzu iletirseniz, size yardımcı olurlar.

  16. gülizar kaya dedi ki:

    10.06.1998 işe giriş 11.19.1999 işten çıkış toplam 518 gün çalıştım 13 yıldır hiç çalışmadım ben dışardan sigorta yatırmak istiyorum bu mümkünmü ve bu 13 yıl için borçlanma yapabilirmiyim yani 13 yıllık toplam sigorta yatırabilirmiyim yatırırsam da bu mevla ne kadardır acaba

    1. admin dedi ki:

      1-Eğer herhangi bir yerde çalışmıyor, herhangi bir işle (ticaret, tarım v.s.) iştigal etmiyorsanız sadece isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.
      2-Şu anki düzenlemeler çerçevesinde geriye dönük 13 yılı borçlanma imkanınız bulunmamaktadır. Eğer SSK’lı olarak işe girdikten sonra doğum yaptıysanız, ikişer yıl olmak üzere (toplam dört yıl) iki doğum borçlanması yapabilirsiniz.
      3-Hangi durumlar için hizmet borçlanması yapılabileceği ve borçlanma şartları https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmasi-borclanma-yapilabilecek-hal-ve-durumlar/#.UabqOL5rN2E linkte yer almaktadır.

  17. ali osman yıldız dedi ki:

    eşim 09.04.1974 doğumlu işe başlangıç tarihi 01.06.1990 şu an çalışmıyor toplam 2970 gün primi var 2 çocuk var ne zaman emekli olabilir. çocuk parasını ne zaman ödeyeyim emeklliğe yakın zamanda ödesem olur mu kolay gelsin

    1. admin dedi ki:

      SSK şartlarında eşiniz 20 yıl sigortalılık süresini, 47 yaşı ve 5.450 prim ödeme gününü tamamladığında emekli olabilir. 20 yıl 01.06.2010 tarihinde dolmuş. Öte yandan, eşiniz 01.06.1990 tarihinden önce yaptığı doğumları borçlanamaz.
      47

  18. yeliz dedi ki:

    27 mayis 2013 saat 14.03 te yeliz adiyla gonderdigim mesaja sorularima yanit vermediniz isterseniz sadelestirip tekrar sorayim
    1. Ise baslangic 1989 yilinda toplan 11 ay vakiflar bankasinda memur olarak calistim
    2. Daha sonra 2000 yilinda istege bagli sigortali olup 469 gun prim odedim
    Sigortalilik giris ve surelerim bunlar
    3.1993 ve 2006 yillarinda iki dogum yaptim
    Bir yerde sigortali olarak 1 haziran 2013 ise basliyorum , dogum borclanmalarimi 2 adet emekliligime yakin
    Yapabilirmiyim cunku su an pesin odeme gucum yok, ve hangi sartlarla kac yasinda kac gun prim odeyerek emekli olabilirim
    Dogum yilim 26.11.1971
    Ise ilk giris 26.04.1989

    1. admin dedi ki:

      1-SSK kapsamında ilk sigorta giriş tarihinden önce yaptığınız doğumlar için doğum borçlanması yapamazsınız, çünkü SSK (4/a) kapsamında doğum borçlanması yapabilmeniz için doğumdan öncesi için en az bir gün de olsa SSK sigortalılığınızın olması gerekir. SSK giriş tarihinden sonraki en fazla iki doğum için ve ikişer yıl olmak üzere en fazla dört yıl borçlanabilirsiniz. Eğer SSK giriş tarihinden önceki doğumunuz memuriyet dönemine denk geldiyse, bu dönem için ücretsiz izinli olduğunuz günleri borçlanabilirsiniz.
      2-Belirttiğiniz ilk işe giriş tarihine göre, SSK (4/a) şartlarında 46 yaş, 5.375 prim ödeme gün sayısıyla emekli olabilirsiniz.

  19. Birsen Cevher dedi ki:

    Ben 01.09.1964 dogumluyum.15.06.1982 tarihinde SSK,li oldum.Toplam 300 gun prim odenmeis gunum var.1987 ve 1999 dogumlu 2 cocugum var.1440 gun dogum borclanmasi yapsam kac gun ve ne zaman istege bagli emekli olabilirim.Dogum borclanmasini basvurudan hemen sonrami yapmam gerekiyor yoksa sonradan yapsam olurmu.Cok tesekkurler.

    1. admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, sorularınız için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

  20. Birsen Cevher dedi ki:

    Ben 01.09.1964 dogumluyum.15.06.1982 tarihinde SSK,li oldum.Toplam 300 gun prim odenmis gunum var.1987 ve 1999 dogumlu 2 cocugum var.1440 gun dogum borclanmasi yapsam kac gun ve ne zaman istege bagli emekli olabilirim.Dogum borclanmasini basvurudan hemen sonrami yapmam gerekiyor yoksa sonradan yapsam olurmu.Cok tesekkurler.

    1. admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, 31/5/2013 tarihinde Forumumuz hizmete girdiğinden, artık Yorum bölümünden soru cevaplanmamaktadır. Sorularınız için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

  21. nazmi özlü dedi ki:

    01.01.1946 doğumluyum.01.01.1972 ssk girişim var.ssk devam ediyor.2100 gün primim ve 24 ay askerlik hizmetim var.isteğe baglı sigorta yaptırarak emekli olablir miyim? yoksa 3600 gün bitim 2016 tarihini beklemek zorundamıyım.Yaşım itibariyle çalışma koşulları ağır gelmekte.Cevap yazarsanız sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, 31/5/2013 tarihinde Forumumuz hizmete girdiğinden, artık Yorum bölümünden soru cevaplanmamaktadır. Sorularınız için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

  22. mustafa demirci dedi ki:

    01.08.1968 doğum luyum 13 .04 1987 sigorta girişim var 4000 yakın pirimim var ne zaman emekli olabilirim ve askerden önce sigotalı oldum için askerlik borçlanmamı devlet karşiliyormu.cevap verirseniz sevinirim teşeküüüürler

    1. admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, 31/5/2013 tarihinde Forumumuz hizmete girdiğinden, artık Yorum bölümünden soru cevaplanmamaktadır. Sorularınız için lütfen Forum bölümünü kullanınız.

  23. nermin dedi ki:

    1961 dogumluyum 1980 ssk girisli 450 gun ve 2005 girisli 1300 gun bagkur toplam 1750 gun hizmetim var 1983 ve 1985 tarihlerinde iki dogum yaptim dogum borclanmasi yapip istege bagli sigortali olarak ne kadar surede emekli olurum. Saygilarimla

  24. Seref dedi ki:

    İsteğe bağlı bağkurdan sigortam var.şu an türkiyede değilim sigortamı dondurmak istiyorum.yurt dışından dondurabilirmiyim.yani yakınlarım yardımıyla bunu yapabilirmiyim..

    1. admin dedi ki:

      Yakınlarınızdan biri yurtdışında olduğunuzu gösterir bir evrakla SGK müdürlüğüne başvuruda bulunsun, eğer kabul etmezlerse ilgili müdürlüğe posta yoluyla bir dilekçe gönderirsiniz.

  25. neslihan dedi ki:

    Merhabalar, annem eskiden tarım sigortalıydıı. 10 yıldan uzun süredir çalışmıyor ve isteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyoruz. Yine tarım sigorta olmak zorunda mı yoksa çalışmadan isteğe bağlı sigorta yaptırabilir miyiz? Gelir beyan etmemiz gerekir mi isteğe bağlı sigorta için?

    1. admin dedi ki:

      Tarım sigortası SSK’mı yoksa Bağ-Kur’mu belirtmemişsiniz. Ancak eğer isteğe bağlı sigortalı olursa emeklilik yönünden BAĞ-KUR şartlarına tabii hale gelir ve daha geç emekli olur. Eğer Ek-5 tarım sigortalısı (Tarım SSK) kapsamında sigortalı olursa daha erken emekli olur. Bunun için gelir beyanı gerekmez. Bu konudaki bilgiyi aşağıda linki yer alan yazının “III- 24/2/2011 Tarihinden Sonraki Dönemde Tarımda Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanların Sosyal Güvenliği” başlıklı kısmında bulabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/tarim-iscilerinin-sosyal-guvenligi/

  26. Yasemin Günel dedi ki:

    Merhaba lar benim sorum dul ve yetimim babamın maaşını alıyorum ama isteğe bağlı sgk yaptırmayı düşünüyorum babamın maaşı kesilmeden isteğe bağlı sgk yapabilirmiyim benimde kendimin ssk baslangicim 1998 prim düşük özel sektör çalıştığım yerlerde hep girdi çıktı yapmışlar 10 yildan fazla çalışan biriyim şimdide kendim isteğe bağlı yaptırıp emekli oluyum derdindeyim bu konu hakkında bilgilendirirseniz ama rahmetli babamın maaşını alıyorum o maaş kesilmeden nasıl uygulama olabilir bilgilendirirseniz sevinirim tşkler saygılar hayırlı cumalar

    1. admin dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortalı olmanız halinde almakta olduğunuz yetim (ölüm) aylığı kesilmez. Yine de isteğe bağlı sigortalı olmak için başvurduğunuz müdürlükte bunu sorabilirsiniz.

  27. ABDIN NAZARLI dedi ki:

    merhaba ben 05.10.2016 da isteğe bağlı bagkur sigortaya (4b) kayıt yaptırdım. Sağlıktan ne zaman yararlana bilirim?

    1. admin dedi ki:

      30 gün prim ödeme gün sayınız olunca sağlıktan yararlanma hakkı elde edebilirsiniz. Ancak bu hakkınızın devam edebilmesi için primlerinizi düzenli ödemeniz, tecil ve taksitlendirilmiş olanlar hariç 60 günden fazla borcunuzun olmaması gerekir.

  28. yasar dedi ki:

    iyi gunler. ben rusyada yasiyorum. istege bagli sigorta yaptirmak istiyorum. turkiyede saglik hizmetinden faydalanmadigim icin odeyecegim prim miktari daha az olmasi gerekmezmi? yoksa yine brut maasin %32’simi?
    tesekkur ederim

    1. admin dedi ki:

      (yasar) Bu söylediğiniz uygulama sadece Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalı
      olmaları halinde geçeli olup, bunlarda ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmadığından bunların prim oranı yüzde 20’dir. Bunun dışında sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış olan bazı ülkelerde yaşayanlar hariç, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etme şartı getirilmiştir. Dolayısıyla siz Rusya’da yaşıyorken isteğe bağlı sigortalı olabilmeniz için Türkiye’de ikamet ediyormuş gibi bir adres göstermeniz gerekecek. Bu durumda da otomatik olarak sizden GSS primi de kesilecektir. Aksi halde yurtdışında yaşadığınızı belirtip Türkiye’de ikamet adresi göstermezseniz başvurunuz kabul edilmeyebilir.

  29. Ayse dedi ki:

    DOGUMUMA iki ay var sık suan istege bagli sgk yaptirsam ogum için hastane haklarından diğer sgk gibi yararlanabilir miyim.dogum izni icin demiyorum.dogum yapıp çıkmak sadece özel hastaneden amacim.

    1. admin dedi ki:

      (Ayse) GSS kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık hizmetlerinden yararlanmak için, kişinin sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması yeterlidir. İsteğe bağlı sigorta GSS’yi de kapsamaktadır. İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar. Dolayısıyla yârin yani 1 Aralık itibariyle isteğe bağlı sigortaya başvurup 2 Aralık itibariyle isteğe bağlı sigortanızı hemen başlatabilirseniz, 2 Ocak 2017’de 30 günlük Aralık ayı priminizi ödemeniz halinde 30 prim gününüz olur ve sağlık yardımlarına hak kazanırsınız.

  30. Rifat dedi ki:

    İyi günler ben Almanya da yaşıyorum benim hanım Türkiyeden 3600 iş gununden emekli oldu
    Almanyada çalışmıyor sosyal yardım almıyor hiç bir geliri yok Emekli maaş kesilmemesi için
    Hanımın %60 iş kaybı var 61 doğumlu
    Biz Alman Rente kasaya baş vurduk hanım için şu garantiyi verdi
    01.01.2016 dan itibaren calişma yapmadan isteye bağlı prim ayda 84,22 euro
    72 ay boyunca ödersiniz 2022 yılında Emekli olur dedi
    Eğer ödemesseniz 2027 yılında Emekli olur dedi
    Eğer isteye bağlı primi Alman Rente kasaya ödersek Türkiye Emekli maaşı kesilirmi
    Saygılar

    1. admin dedi ki:

      (Rifat) Aylık bağlandıktan sonra yurtdışında yabancı bir ülke mevzuatına tabi çalışılması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alınması halinde bağlanmış olan aylık kesilir. İsteğe bağlı prim ödemesi bu kapsamda olmadığından ödenen aylık kesilmez.

  31. Beyhan dedi ki:

    Merhaba annem 68 yasinda ve ev hanimi sigorta girisi yok istege bagli sigortali olma sansi var mi eger varsa parayi toplu yatirsak emeklilige hak kazanir mi tsk ederim simdiden

    1. admin dedi ki:

      (Beyhan) Hiç sigorta girişi ve sigortası olmadığına göre bu yaştan sonra çok zor. Çünkü doğum borçlanması yapamaz, geriye dönük toplu ödeme yapamaz, bu hak sadece bazen Tarım BAĞ-KUR kapsamında eski tarihli ziraat odası veya tarım müdürlüğü kaydı olanlara tanınıyor. İsteğe bağlı sigortalı olsa, BAĞ-KUR kapsamında sayıldığından, en az 5400 gün yani 15 yıl prim ödemesi gerekir ki emekli olabilsin.

  32. Hicran dedi ki:

    Annem 1963 doğumlu 1985 yılından 1990 yılına kadar ara sıra giriş çıkışlarla 720 gün çalışmışlığı var. 1995 ve 1997 doğumlu iki çocuğu var. Kaç gün, ne kadar öder?

    1. admin dedi ki:

      (Hicran) Anneniz toplam 4 yıllık doğum borçlanması yapıp, kalan prim gün sayısını da SSK şartlarında tamamlarsa 58 yaşında 3600 günle emekli olabilir.

  33. Hicran dedi ki:

    SGK’da annem 4a li olarak SSK’li görünüyor. Eksik primlerini tamamlayabilmesi için isteğe bağlı sigortada SGK tarafından bağkura geçmesi gerektiği söylendi. Bağkura geçtiğinde emekli olduğunda alacağı aylıkta değişiklik olacak mı? Toplu ödeme yaptıktan sonra 58 yaşına kadar beklemesi gerekiyor. Bu bekleme süresinde yine aydan aya ücret ödeyecek mi?

    1. admin dedi ki:

      (Hicran) Genel olarak SSK kapsamında emekli olanlar BAĞ-KUR kapsamında emekli olanlardan daha yüksek maaş alıyor. İstisnai de bazı durumlarda ise tam tersi oluyor. Bu durum kişinin sigortalılık süresince hangi dönem hangi tutar üzerinden prim ödendiğine bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle Bağ-Kur’dan emekli olursa aylığı düşer mi düşmez mi kesin bir şey söylemek zor. Anneniz sigortalı bir işte çalışamayacaksa bu durumda eksik günlerini tamamlaması için geriye tek seçenek doğal olarak isteğe bağlı sigorta kalıyor. İsteğe bağlı sigorta da 1 Ekim 2008 tarihinden beri BAĞ-KUR kapsamında sayılıyor. Annenizin şartları tutuyorsa Ek-5 Tarım SSK kapsamında da prim ödeyip eksik günlerini tamamlayabilir ve SSK’dan emekli olabilir. Bekleme süresinde aylık prim ödemesi zorunlu değil, prim günün tamamladıktan sonra isteğe bağlı sigortayı durdurabilir.

  34. ozan dedi ki:

    maddi durumu çok iyi olan genç biri..hiçbir yerde çalışmadan sigorta yaptırabilir mi ? emekli olabilir mi ? sağlıktan yararlanabilir mi hocam ?

    1. admin dedi ki:

      (ozan) Tabii ki mümkün. İsteğe bağlı sigortalı olabilir ve sağlıktan da yararlanır. Ancak isteğe bağlı sigorta 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sayıldığından biraz geç emekli olur.
      Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları

  35. ozan dedi ki:

    hocam tekrar ben kusura bakma…biraz geç emekli olur dediniz..yani ne zaman olur tahminen ?
    mesela 29 yaşında olan biri bu şekilde bir uygulama yapsa isteğe bağlı sigorta ..ne zaman emekli olur ?

    1. admin dedi ki:

      (ozan) İsteğe bağlı sigorta BAĞ-KUR (4/1-b) kapsamında olup, 9000 prim gününü ve 60 yaşı (erkekler için) veya 5400 prim gününü ve 63 yaşı doldurduğunda emekli olabilir. SSK (4/1-a) kapsamında ise 7200 prim gününü ve 60 yaşı doldurduğunda emekli olabilir.

  36. Rifat dedi ki:

    Merhaba
    ben 25.07.1959 doğumluyum
    SSK li girişim 01.09.1975(18 yaş altı)
    18 yaş itibariyle 1978
    Askerlik 03.1979 -12.1980
    Tekrar SSK li çalışmaya devam
    Türkiye’de 1383 gunun var
    Almanya da 09.1984 çalışmaya başladım halen çalışıyorum
    Şimdi ben 08.09.1976 (dahil) öncesi (1975)olarak 3600 iş gununden kademeye takılmadan 55 yaşında mi Emekli oluyorum
    Yoksa
    3600 iş gününden
    08.09.1976 sonras(1978)olarakı kademe ye takılarak 15 yıl 3600 iş gunu 55 yaş 2014 de dolduğuna göre 60 yaş da mı Emekli oluyorum
    SAYGILAR

    1. admin dedi ki:

      (Rifat) Türkiye’deki prim gün sayınız henüz 3600 gün olmadığı için, 3600 günle 60 yaşında emekli olabilirsiniz. 1979 sigorta girişinize göreyse normal emekliliğiniz için 44 yaş ve 5.000 prim gününü tamamlamanız gerekir. Eğer imkanınız varda 3600 günü beklemeden askerlik ve yurtdışı borçlanması yaparak 5000 günle daha erken emekli olabilirsiniz.

  37. Rifat dedi ki:

    Merhaba Hocsm
    Hocam benim bilmek istediyim
    Ben 25.07.1959 doğumluyum
    SSK li girişim 01.09.1975
    Askerlik 03.1979 – 12.1980
    Ve çalışmaya devam
    Türkiye’de 1383 iş gunum var
    3600 iş gununden geri kaldı 2217 iş gunu
    Ben 1984 den beri Almanyada kesintisiz calisiyorum
    Ve geri kalan 2217 iş gununu borçlandım ve yatırdım
    Maaş talebinde bulunmadim cunku ben halen Almanya’da calişıyorum
    Ben şunu bilmek istiyorum
    Ben 1959 doğumlu olarak SSK li girişim 18 yaş altı 1975
    Ben acaba 08.09.1976 oncesine mi tabiyim
    Yani ben 1993 tarihine kadar 3600 is gunu tamamladım 23.05 2002 den sonrasina takılmadan 55 yaşında emekli olabiyormuyum
    Yoksa
    18 yaş altı SSK li girişim geçerli değilde 1978 tarih olarak 08.09.1876 sonrasına tabi olarak 55 yaşını 2014 de doldurduğum için
    60 yaşında mı Emekli oluyorum bunu bilmek istiyorum
    01.04.1981 tarih oncesi 18 yaş öncesi iş başlangıcı sayılıyor diye bir kanun varmış
    Bilgilendirirseniz çok sevinirim
    SAYGILAR

    1. admin dedi ki:

      (Rifat) 3600 günü daha önce tamamlamış olabilirsiniz, ancak 55 yaşını 24.5.2014 tarihinden sonra tamamladığınız için 3600 günle 60 yaşında emekli olabilirsiniz. SSK girişiniz 1/4/1981 tarihinden önce olduğu için 18 yaşından önceki sigorta başlangıç tarihiniz aynen dikkate alınır.
      15 Yıl 3600 Günle Emeklilikte Yaş Şartı 58 – 60 Oldu
      18 Yaşından Önceki Sigortalılık Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?

  38. yusuf dedi ki:

    hocam 1989 doğumluyum..ilk sgk girişim 1.12.2006 .. daha önce ki yıllar fazla çalışmışlığım yok son 1.5 yıldır çalışıyorum…kaç yaşında emekli olurum ? 3600 den emekli olursam ne kadar maaş alırım 5 bin yada 7 bin günü doldurursam ne kadar maaş alırım ?

    1. admin dedi ki:

      (yusuf) Maalesef 3600 günle emekli olamazsınız, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için bu mümkün. Bu tarihten sonra sigorta başlangıcı olanlar için 3600 gün yerine 25 yıl – 4500 gün – 58 / 60 yaş şartı geçerli. Siz 1.12.2006 sigorta başlangıcına göre de 7000 prim günü ve 60 yaşını doldurduğunuzda normal emekli olabilirsiniz.

  39. Rifat dedi ki:

    Hocam
    Verdiğiniz cok değerli bilgiler için Teşekkür ederim
    Bir sorum daha var
    01.04.1981 Tarihinden önce sigorta başlangıcında 18 yas oncesi prim günleri sayılıyor ama
    Emeklilik hesap edilirken 18 yaş dan itibaren değerlendiriliyor ben bunu anladim
    Ssk Sigorta girisim 01.09.1975
    Su anda SGK kurumunda benim bilgilerime girdiğimde
    Ay dönem 01.1978 yaziyor
    Esas Doğum Tarihim 25.07.1961
    Askere erken gitmek için 2 sene yaş buyutmek için 24.11.1978 de
    Mahkeme kararıyla buyutdum doğum Tarihim 25.07.1959 oldu
    Emeklilik 3600 iş gununden
    3600 iş gunum tamam
    15 yıl Sigortalılık surec tamam
    3 cu Şarta geldiğimizde yaş 55 doldurma tarihi 2014 yada 2016 60 yaşında Emekli oluyorum
    Esas doğum tarihi 1961 olarak 2021 de mı Emekli oluyorum (yaş 62)
    Yoksa
    Buyutme doğum tarihi 1959 olarak 2019 da mi Emekli oluyorum (yaş 60)
    Bilgilendirirseniz çok sevinirim
    YENİ YILINIZI KUTLUYORUM
    SAYGILAR

    1. admin dedi ki:

      (Rifat) Açıklamalarımızı yanlış anlamışsınız. Sigorta başlangıcınız 01/04/1981 veya sonraki bir tarih olsaydı, 18 yaşından önceki çalışmalarınızın sadece prim günü esas alınırdı. Ancak sigorta başlangıcınız 01/04/1981 öncesi olduğu için 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih değil, 01.09.1975 sigorta başlangıcı olarak emeklilikte dikkate alınır. Yaş değişikliğine gelince. İlk defa sigortalı çalışmaya başladığınız tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihiniz yani yaşınız emeklilikte dikkate alınır, sonradan mahkeme kararıyla belirlenen yaş değil.
      18 Yaşından Önceki Sigortalılık Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?

  40. makbule ibrahimoglu dedi ki:

    mrb.4135 günlük Bağkur ödemem var.dükkanımı kapattım daha calismiyorum.isteğe bağlı Sigorta’dan mi devam etsem yoksa ek-5 olan tarım sigortasından mi?ne kadar sure daha prim odemem gerekiyor?hangisi daha avantajlı bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum.tsk ederim

    1. admin dedi ki:

      (makbule ibrahimoglu) Eğer şartlarınız tutuyorsa tabi ki Ek-5 tarım sigortasına devam etmenizi öneririz. 1260 gün prim ödeyince SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. Ne kadar süre prim ödemeniz gerektiği konusuna gelince, en azından sigorta başlangıç tarihini bilmemiz gerekir ki sorunuzu cevaplayabilelim.

  41. muazzam uzunburun dedi ki:

    esim 1969 dogumlu 1989 sigorta girişli cok boşlukları var ve şu anda calışmıyor ev hanımı
    toplamda 900 iş günü ödenmiş primi var iki çocugumuz var isteğe bağlı sigortadan faydalanırsak yani primlerini isteğe bağlı sigortadan ödersek ne zaman emekli olabilir borçlanma yapabilirmiyiz
    yaparsak ne zaman emekli olur…isteğe bağlı sigortalı olmk için illede bağkura gecmek gerekiyormu

    1. admin dedi ki:

      (muazzam uzunburun) Eşiniz 1989 tarihinden sonra yaptığı doğumlar için ikişer yıllık borçlanma yapabilir. İsteğe bağlı sigortadan prim öderseniz BAĞ-KUR şartlarına tabi olur, BAĞ-KUR şartlarında da 20 tam yılla yani 7200 günle emekli olabilir veya daha ileriki yaşlarda 15 tam yıl yani 5400 günle kısmi emekli olabilir.

  42. bahar atılgan dedi ki:

    01.05.1977 doğumluyum. 14.06.1994 SSK girişliyim. 2004 yılına kadar 2748 gün SSK primim var. 2004 Temmuz ile 2009 Ocak arası İsteğe Bağlı 1620 gün ödedim. Sonra 2010 ve 2011 yılları arasında tekrar 495 gün SSK günüm var. Şu an çalışmıyorum. 2014 yılında bir çocuğum oldu. Hangi şartlarda emekli olabilirim. Teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      (bahar atılgan) Verdiğiniz bilgilere göre emeklilik yönünden SSK şartlarına tabisiniz gibi görünüyor. SSK şartlarında da 51 yaş – 5.750 günle veya 58 yaş – 3600 günle emekli olabilirsiniz.

  43. Şöhret dedi ki:

    İyi akşamlar ben 29 temmuz1976 dogumluyum sıgorta gırısım 1994 ocak ayında işe baslama tarıhımdır .prım gunum 1243 bu esnada iki cocugum oldu ne zaman emeklı olurum. Ayrıca bu yenı cıkan yasaya gore borclanıp emeklı olabılırmıyım . Cocukları borclanıp 3600gune tamamlasam ne zaman emeklı olurum.

    1. admin dedi ki:

      (Şöhret) Verdiğiniz bilgilere göre 50 yaş – 5.675 günle veya 58 yaş 3600 günle emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız doğumlar için (en fazla 3 çocuk ve her çocuk için ikişer yıl) borçlanma yapabilirsiniz.

  44. Murat dedi ki:

    Merhaba sayın adamin ben 01/01/1972 doğumluyum sigorta girişim 15/06/1988 toplam 5302 çalışır sskam bulunmakta.ama yaklaşık 4 yıldır çalışmıyorum.bildiğim kadarıyla 5450 iş gününe ihtiyacım var yani SSK şu 148 iş günü yatırmak gerek bana ne önerebilirsiniz saygılar.

    1. admin dedi ki:

      (Murat) Verdiğiniz işe giriş tarihine göre 51 yaşında 5.450 günle veya 60 yaşında 3600 günle emekli olabilirsiniz. Kalan 148 gününüzü çalışmasanız bile isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlayabilirsiniz.

  45. Mehmet dedi ki:

    Selamun aleykum ben yaklasık 2 senedir calışmıyorum 2007 ile 2014 arası ssk lıydım şimdi gss ile gidiyorum istege baglı sigortaya gecmeyi duşünüyorum aylık acaba kac lira odemem gerek

    1. admin dedi ki:

      (Mehmet) Aleykum selam. İsteğe bağlı sigorta primi yüzde 20 uzun vadeli sigorta kolları (malullük-yaşlılık-ölüm sigortası), yüzde 12 genel sağlık sigortası (GSS) olmak üzere yüzde 32 üzerinden ödenir. En düşük (asgari ücret üzerinden) aylık isteğe bağlı sigorta primi 568 liradır.

  46. ali dedi ki:

    selam ben 11 09 1968 doğumluyum 1982 de üniveriste de işe giriş yaptım 1982 den 1994 yılına kadar 1560 gün sigorta pirimim var ve 1994 yılında aynı üniveriste de memur oldum ayrıyeten 18 ay askerlik borçlamamı da yaptım halen memur olarak çalışıyorum ne zaman emekli olabilirim lutfen bilen varsa cevap verebilirlermi ne zaman emekli olurum

    1. admin dedi ki:

      (ali) 1994 yılında memur olarak çalışmaya başladığınız tarihten önceki toplam sigorta prim gün sayınızı esas alarak 1994 başlangıç tarihinizi geri götürün, örneğin sigortalılığınız toplam 5 yıl memuriyet başlangıcınızı 1989 tarihine götürün, askerliğinizi de memuriyet başlangıcından önce yaptınızsa bunu da 1994 öncesi geri götüreceğiniz gün sayısına ekleyin, aşağıda linki verilen sayfadaki ERKEK MEMURLAR İÇİN EMEKLİLİK KADEMELİ GEÇİŞ ŞARTLARI tablosunda başlangıç tarihi hangi aralığa denk geliyorsa 25 tam yılı ve karşısındaki yaşı doldurunca emekli olabilirsiniz.
      Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri

  47. Özlem hal dedi ki:

    2001 yılından 2002 yılına kadar çeşitli okullarda vekil öğretmenliği yaptım. 2006 yılında ssk lı oldum. Emekli sandığına tabii günlerimi nasıl birleştirebilirim. 2006 dan sonrası görünüyor gün dökümümde ve emekli yaşım daha geç oluyor.ne yapmam gerekir

    1. admin dedi ki:

      (Özlem hal) Şu an SGK yazılım çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar tamamlandığında, hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan kişilerin farklı sigortalara tabi olarak geçen hizmetleri birleştirilecek veya emeklilik başvurusu yapıldığında sistemden tüm sigortalı hizmetleri görünecek. Yine de isterseniz bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğü tahsis servisine başvurabilirsiniz.

  48. Hicran dedi ki:

    1963 doğumlu, işe giriş tarihi 11.11.1985 çalıştığı gün sayısı 720 olan SGK’lı. aradaki boşlukları için 20.12.2016 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya geçti bunu yatırdığı numara ile SGK numarası farklı, ödeme devam ediyor. fakat prim günü doğum borçlanmaları da hesaplanıp 3600 günü tamamlamak için bir yıl SSK’lı olarak çalışması gerektiği ve 58 yaşı beklemesi gerektiği soylendi. isteğe bağlı ödemeler dolduğu (bağ kur üzerinden 1260 prim gününü ödeyip bırakması söylendi ) zaman yaş 58 olmak üzere. o zaman SSK’dan 1 yıl çalışması söylenen gün şart oluyor mu Veya ikisi( hem isteğe bağlı ödense hem de aynı anda SGK lı olarak çalışmis olsa olur mu?)

  49. uğur dedi ki:

    selam ben ssklı olarak çalışmıyorum ama kendi işimizi yapıyoruz eşimle beraber 2 ay sonra evlilik vizesine başvurucam ama gelir göstermem ve ona baktığımı kanıtlamam lazım isteğe bağlı prim ödesem çalışıyor gibi görüne bilir miyim ssk ile isteğe bağlı ödeme arasında bir sorun olur mu ?

    1. Admin dedi ki:

      AS. SSK’lı olan kişinin adına ödenecek sigorta priminin tespiti için o kişi adına her ay SGK’ya belirli bir kazanç bildirildiğinden, bu kazanç o kişinin aylık geliri olarak esas alınır. Ancak isteğe bağlı sigortada durum farklı, isteğe bağlı sigortada en düşüğü asgari ücret üzerinden olmak üzere ödeyeceği primi kişi kendi belirler, isteğe bağlı sigortalılıktan o kişinin aylık kazancının ne kadar olduğunu tespit etmek zordur, bu nedenle vize başvurunuzda isteğe bağlı sigorta dikkate alınır mı bilmiyorum. Gerçi hizmet dökümü alındığında o kişi aylık primi hangi tutar üzerinden ödüyorsa o tutar dökümde görünür ama işe yarar mı bilemeyiz.

  50. Murat Akalan dedi ki:

    Selamlar ben haziran ayından beri otelde çalışıyorum kasım ayında kapanacak otel ve sigortam kesilecek kasımda yeni işe girmem 10 gün kadar sürebilir bu nedenden dolayı sigortam kesilmiş görüneceğinden kredi çıkmazmış bankalardan o 10 günlük sigortayı ben kendim yatırabiliyor muyum? Cevap eğer evet ise bu durum kredi çekmemi olumsuz etkiliyor mu? Şimdiden teşekkürler..

    1. Admin dedi ki:

      Selamlar. O 10 günlük sigortayı isteğe bağlı sigorta kapsamında tabii ki yatırabilirsiniz, ancak isteğe bağlı sigorta 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında değerlendirildiğinden, bu işe yarar mı bilemeyiz. Bunun yerine işten çıkarılmadan kredi başvurunuzu yapın, daha mantıklı.

  51. Melike dedi ki:

    Malullük maaşı alıyorum bes yaptırsam emekliliğim i etkiler mi?

    1. Admin dedi ki:

      BES malullük maaşı almaya engel teşkil etmez, BES yaptırmanız halinde malullük aylığınız kesilmez, sigortalı bir işte çalışmanız halinde malullük aylığınız kesilir.

  52. ferhat dedi ki:

    İyi günler,

    1991 sigorta girişliyim. 2670 (4a) primim var. şu an çalışmıyorum. isteğe bağlı sigorta yaptırsam uygunmudur.emeklilik şartlarım ne olur.

    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İyi günler, sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 olduğu için, SSK şartlarında en kolay 3600 günle emekli olabilirsiniz ancak 60 yaşını da doldurmanız şartıyla. 3600 günden kalan eksiği isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz, ancak dikkat edin isteğe bağlı prim gününüz 1260 gün olmadan isteğe bağlıyı durdurun. Aksi halde BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz ve bu durumda da en erken 5400 günle emekli olabilirsiniz.

  53. Suray Şentürk dedi ki:

    Serbest Danışman olarak firmalara gelişim projeleri üretmeye başladım. 1977 doğumluyum ve 1993’ten itibaren sigortalıyım. Son 10-15 yıldır En üst düzeyden bugüne kadar işveren tarafından sigortam yatırıldı. Aynı şekilde en üst seviyeden çalışan konumunu koruyacak şekilde kendim isteğe bağlı sigortalı olarak sgk prş-imimi yatırabilir miyim. Ne kadar yatırmam gerekir. İŞ geçişlerimde de çalışmadığım ve işsizlik ödeneğinden yararlandığım günlerim var (8-10 ay). Sigorta prim gün sayısını tamamlamak için bunları geriye dönük ödeme imkanımız olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Şu anki mevzuata göre, belirttiğiniz geriye dönük boşluklarınızı doldurmazsınız. (Bkz. Geriye Dönük Sigorta Boşlukları Nasıl Doldurulur ?) İsteğe bağlı priminizi yüksekten yatırma konusuna gelince. Buna engel bir durum yok, aylık brüt asgari ücretin yedibuçuk katını aşmamak üzere istediğiniz prime esas kazanç üzerinden priminizi ödeyebilirsiniz. Bu arada seçeceğiniz kazanç tutarının yüzde 32’si tutarında prim ödemeniz gerekir. (2.029,50 x 7,5 = 15.221,25 – yüzde 32’si 4.870,80 TL aylık prim.)

  54. mustafa dedi ki:

    71 doğumluyum 1989 ssk 4970 günüm var kalan günleri isteğe bağlı ödesem bağkurlu olarakmı emekli oluyorum son ayı ssk ödesem ne değişir 570 gün daha prim ödemem gerekli askerliği borçlanablirmiyim askerden önce sigortalıydım

    1. Admin dedi ki:

      İsteğe bağlı ödemek yerine askerliği borçlanabilirsiniz, sonuçta ikisi için ödeyeceğiniz aylık tutar da brüt asgari ücretin yüzde 32’si (eğer daha yüksek prime esas kazanç üzerinden ödemek istemezseniz), hem askerlik borçlanması için ödeyeceğiniz prim de SSK kapsamında değerlendirilir ve BAĞ-KUR kapsamına girme riskiniz olmaz. Öte yandan son 7 yıllık prim gününüz hep 4/1-a (SSK) kapsamında ise isteğe bağlı sigorta prim gününüz 1260 gün olana kadar BAĞ-KUR kapsamına girmezsiniz yani BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelmezsiniz. (Bkz. Emeklilikte Son Yedi veya Üçbuçuk Yılın Hesabı Nasıl Yapılır ?)

  55. mevlüt arslan dedi ki:

    ssk girişim 01.07.1986 gün sayım 1940. doğum tarihim 10.05.1965 benım nasıl bir yol izlemem gerekır emekli olabilmek için ne kadar süre ödemem gerekir isteğe bağlı. teşekkürler şimdiden cevap verir seniz sevinirim

  56. ayhan dedi ki:

    Hocam ben 10 günlük rapor aldım.çalışmıyorum.sigortam rapor aldığım için yatırılmıyor.sigortamı raporlu olduğum günlerimi yatırabilirmiyim.

  57. A.K dedi ki:

    hocam kızım 18 yaşını doldurdu sizce isteğe bağlı sigortayı hemen yaptırmalı mıyım yoksa biraz daha bekleyip prim günü tamamlanmasına yakın bir zamanda mı yaptırsam daha uygun olur

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzu tam anlayamadık, prim gününü tam doldurmasından kastınız nedir ? Öte yandan isteğe bağlı sigortasınız ne zaman başlatırsanız başlatın fark etmez, 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigortası yoksa emeklilik şartları değişmeyecektir. Sadece şimdiden sigortasını başlatmanız halinde ileride emeklilik için doldurması gereken prim günün daha çabuk tamamlar.

  58. Pelin dedi ki:

    Öncelikle kolaylıklar dilerim, sigorta başlangıcım 2000, 2002 nin 9. ayından beri belediyede kadrolu işçi statüsüyle görev yapıyorum, istifa etmeyi düşünüyorum net bilmiyorum ama hizmet yılımda 25 seneye tabiyim, eğer istifa edersem 25 yılımı doldurmama kalan 6 yılımı isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyebilir miyim? Ödeyebilirsem aylık ödenecek miktarı nasıl öğrenebilirim?
    Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Teşekkürler. Eğer 4500 günle emekli olacaksanız 25 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaş aranır, 7000 günle emekli olacaksanız sadece 58 yaş aranır, 25 yıl şartı aranmaz. Kalan 6 yılınızı tabii ki isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayabilirsiniz, en düşük primi aylık asgari ücretin yüzde 32’si yani şu an aylık isteğe bağlı sigorta primi 649,44 TL’dir.
      Ancak önemli bir hususu hatırlatalım, isteğe bağlı sigorta 4/1-b yani Bağkur kapsamında değerlendirilir, isteğe bağlı sigortaya üç buçuk yıl prim ödediğinizde Bağkur emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz.

  59. Ertugrul dedi ki:

    Merhaba, Milli Eğitm Bakanlığı eş durumu özür grubu tayinlerinde sigortalılık süresi hesabında şöyle bir cümle var. “360 günlük sigortalılık süresinin hesabında 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesi kapsamında geçen hizmet sürelerinin tamamı esas alınır”. Bu metinde yer alan tanımda geçen 4’üncü maddeye isteğe bağlı bağkurlu olmak girmekte midir?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; 4 üncü madde kapsamına 4/a (SSK), 4/b (BAĞ-KUR, şirket ortaklığı, vergi mükellefiyeti, tarımsal faaliyetler kapsamında) ve 4/c (memur – Emekli Sandığı), yani çalışanlar girmektedir. İsteğe bağlı sigorta yani isteğe bağlı BAĞ-KUR ise Kanunun 50 nci maddesinde düzenlenmiş olup, 4 üncü madde kapsamına girmemektedir.

  60. Cengiz Güngör dedi ki:

    Almanyada sigortalıyım. Türkiyede isteğe bağlı Part-time sigortalı olabilir miyim? Kaç para öderim?

    1. Admin dedi ki:

      Almanya’da sigortalı olmasaydınız ve başvuru tarihinde Türkiye’de bir ikamet adresiniz olsaydı o zaman isteğe bağlı sigortalı olabilirdiniz. Ayrıca isteğe bağlı sigortaya aylık 30 gün üzerinden prim ödenmesi zorunludur, part-time isteğe bağlı sigorta olmaz.

  61. Fahriye Hande Bineklioglu dedi ki:

    Aşağıdaki açıklamalarıma göre emeklilik için yönlendirmenizi rica ederim.
    1) ilk işe giriş 20.06.2002 41 gün
    2) .2005. 354 gün
    3) .2006. 360 gün
    4). .2007. 321 gün
    5). .2008. 332 gün
    6). .2009. 370 gün
    7). . 2010. 163 gün
    8). .2011. 294 gün olmak üzere toplam 2135gün SGK (4a) prim ödeme günüm var. Nisa’n 2012 yılında eşimin işi dolayısı ile yurtdışına taşındık. Bu tarihten itibaren pirim ödemesi Yapmadım. Yurt dışında ikametimiz devam ediyor.

    1. Admin dedi ki:

      SSK şartlarında 58 yaşında 7000 gün ile veya sigorta girişinden itibaren 25 yıl – 4500 gün doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz. Türkiye de isteğe bağlı sigorta başlatıp, yurtdışındayken de ödemeye devam edip prim gününüzü tamamlayabilirsiniz, ancak isteğe bağlı BAĞ-KUR şartlarında değerlendirildiğinden bu defa da SSK şartlarında emekli olamazsınız. En doğrusu ilerde yurtdışında geçen süreleriniz için yurtdışı borçlanması yapmanız.

  62. Sezgin dedi ki:

    Merhaba,
    4a/4b/4c kapsamında olmayıp isteğe bağlı sigortalı olarak aylık 30 gün prim ödenebilir mi ?
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Zaten 4a/4b/4c kapsamında sigortalı olmayan, hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar isteğe bağlı sigortalı olabiliyor (tek istisna 4/1-a kapsamında ayda 30 günden az çalışanlar), ayrıca isteğe bağlı sigortaya standart 30 gün üzerinden prim ödenmesi gerekiyor.

  63. Asimecan dedi ki:

    Merhaba! 1972 doğumluyum. İlk sigorta tarihim Ağustos 1993 (bir aylık staj), esas işe başlama Nisan 1996. 2002 yılından beri yurtdışında yaşıyorum. 2007 yılında isteğe bağlı sigorta yaptırıp bir sene sonra durdurmuştum. Tekrar isteğe bağlı sigorta işlemlerini nerede yaptırabilirim acaba? E-Devlet aracılığıyla online işlem mümkün müdür? Hızlı ve detaylı cevaplarınız için teşekkürler!

  64. NURAY dedi ki:

    Merhaba.
    sigorta girişim 2001
    toplam prim gün sayısı:4000
    1974 doğumluyum
    isteğe bağlı emekli olabilirmiyim?Ne zaman?
    çalışmaya devam edersem normal olarak ne zaman ve kaç prim gün sayısını tamamlamalıyım?
    Bilgi verirseniz çok sevinirim.Tşk ederim

  65. Selim dedi ki:

    30.04.2008 sigorta başlangıcım prim günüm 3774 doğum tarihim 30.06.1981 şu anda çalıştığım işyerinden çıkmak istiyorum çalışma şartlarım çok ağır isteğe bağlı sigorta yatırsam dahamı iyi olur iki çocuğum var devlet hastanelerinde muayene isteğe bağlı sigorta nasıl oluyor Kaç gün prim öderim Emeklilik zamanında eski sigorta günlerimde toplanır mı saygılar…

  66. Nagihan dedi ki:

    Merhabalar,

    Annem 1973 doğumlu ve bu zamana kadar hiç sigorta girişi olmamış. Şimdi annem isteğe bağlı sigorta yaptırsa 1-2 ay ödeyip dondursa daha sonra örneğin 5 yıl sonra tekrar başvursa kaldığı yerden mi başlar sigortalılık durumu? Yoksa önce ki ödediği primler boşa mı gider?
    Birde tekrar başvurduğu zaman emekli yaşı geldiğinde geriye dönük prim ödemesini yaparak emekli olabilir mi?

  67. Vedat dedi ki:

    Merhabalar ben 2004 girişliyim toplam 2968 günüm var. Vergi indirimli emekli olmam için kaç günüm olması gerekir. Şeker hastalığım ve hiv + hastasıyım, psikolojik rahatsızlıpım var. Acaba isteğe bağlı sigortalı olarak göründüğümde vergi indirimli emekli için başvurabilirmiyim ve bunun için başvuru yapabilirmiyim. Bildiğim kadarıyla biryerde çalışıyor olmak gerekiyomuş vergi indirimli emekliliğe başvurmak için.

  68. kair dedi ki:

    1980 dogumluyum 01/07/1997 ssk başlangıcı toplam 4519 günüm olmuş 2018 temmuz 31 den beri ssk primim yatmadı çalışmıyorum istege baglı ödesem kendim emekliliği ne zaman hak ederim

    1. Admin dedi ki:

      SSK şartlarında 25 yıl sigortalılık süresi – 57 yaş – 5.900 günle emekli olabilirsiniz. Eğer kalan 1381 günü isteğe bağlı sigorta ile tamamlayacak olursanız, isteğe bağlı sigorta 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında değerlendirildiğinden, isteğe bağlı sigortaya ödediğiniz prim gün sayısı 1260 olduğunda BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?) Bunun yerine bir süre daha 4/a (SSK) kapsamında çalışıp, eksik gün sayınız 1260 günün altına düştüğünde kalan günleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlamanız daha uygun olur. Tabii bu hesaplamayı 4519 günün tamamının SSK kapsamında olduğunu düşünerek yaptık.
      İkinci seçeneğiniz ise prim ödemeyip, 60 yaşında 3600 günle emekli olmaktır.

  69. Bayram dedi ki:

    1980 sigorta girisliyim 4a kapsamında çalışıyorum işten çıkmayı düşünüyorum 9 ay eksiğim var isteğe bağlı sigorta odesem olurmu.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer şimdiye kadar hep SSK kapsamında sigortalı oldunuzsa, 9 ay isteğe bağlı sigortaya prim ödemeniz sorun oluşturmaz, yine SSK şartlarında emekli olursunuz. İsteğe bağlı sigorta prim gün sayınız üçbuçuk yıl yani 1260 gün veya daha fazla olursa BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz.

  70. Bayram dedi ki:

    Sadece bir yil on ay bagkurum var 2008 yılı itibari ile askerligimide yatirdim 2011. 2012 yıllarında işyerinden. emin değilim onun için şu anda sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum normalde 5000 günü doldurdum.tesekkurler.

    1. Admin dedi ki:

      Bir yil on ay bagkur son yedi yıllık prim günü içinde yer almıyorsa problem yok, eğer son yedi yıl prim günü içinde yer alıyorsa bu durumda ödeyeceğiniz isteğe bağlı prim günü ile birlikte toplamının üç buçuk yılın altında kalması gerekir. Üç buçuk yıl veya daha fazla olursa bağkur şartlarına tabi olurusunuz.

  71. Bayram dedi ki:

    özür diliyerek ekleme yapmak istiyorum şu anda prim gününde sıkıntı çıkmasın diye çalışmaya devam ediyorum isten çıkıp isteğe bağlı sigorta basvurusu yapıp ve işsizlik ödeneği alabilirmiyim ikisi birlikte olurmu

  72. İsimsiz dedi ki:

    Merhabalar benim sorum biraz komik gelebilir, ben yurt dışına çıkmak iştiyorum ve vize için çalışan ssklı olmam gerekiyor ama çalışmıyorum kendi kendime ssk ödeyip bu şekilde yararlanabilir miyim beni aydınlatılırsanız çöm sevinirim…

    1. Admin dedi ki:

      Eğer şartlarınız tutuyorsa Ek-5 Tarım SSK sigortasına kaydolabilirsiniz, tarım işlerinde çalışmıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Ancak bu yeterli olur mu bilmiyoruz. Eğer normal 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olma şartı aranıyorsa bu durumda tek seçenek hizmet akdine istinaden herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmak.

  73. Bayram dedi ki:

    Üst bolumdeki soruma cevap verebilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 52/b maddesinde İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilenlerin işsizlik maaşının kesileceği belirtilmiştir. Ancak isteğe bağlı sigortalı olmak gelir getirici bir işte çalışmak olarak değerlendirilemez, zaten isteğe bağlı sigorta çalışmayanlar için getirilmiş bir haktır. Dolayısıyla işsizlik maaşının kesilmememsi gerkir. İş-Kur’un bu konuda farklı bir uygulaması var mı bilemiyoruz. İsterseniz ALO 170’den bilgi alabilirsiniz.

  74. Bayram dedi ki:

    Teşekkürler sağolun.

  75. Tahir dedi ki:

    Merhabalar,
    Esim 1966 dogumlu. ilk 4A sigorta girisi 01.06.2000 ve isten cikis tarihi 21.08.2015. 2747 prim gunu var toplamda.
    – Disardan istege bagli olarak odeme yaparsak emekli olabiliyor mu?
    -Ve ne kadar prim gunu odeme yapmamiz lazim?
    -Oncesinde hic istege bagli odeme yapmadik. Basvuru nasil oluyor?
    – Istege bagli odeme 4A kapsaminda mi yoksa 4B kapsaminda mi oluyor?
    -Emekli olursa SGK den mi yoksa Bagkurdan mi emekli oluyor bu durumda?
    Yardimlariniz icin tekessurler.

    1. Admin dedi ki:

      Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları başlıklı yazının B- 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Tarihleri Arası Sigorta Başlangıcı Olanlar İçin Emeklilik Şartları: başlıklı bölümünden eşinizin SSK’dan hangi şartlarla, Bağ-Kur’dan hangi şartlarla emekli olabileceğini görebilirsiniz. Öte yandan İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır başlıklı yazıda belirtilen 3 istisna hariç isteğe bağlı sigorta BAĞ-KUR kapsamında sayılır ve eşinizin eksin günlerini tamamlamak için isteğe bağlı sigortaya prim ödediği gün sayısı 1260 gün olduğunda eşiniz BAĞ-KUR şartlarına tabi hale gelir.

  76. Cemil dedi ki:

    Merhaba, Eşim 11.09.1991 sigorta girişli bayan. doğum 04.01.1973
    3682 gün ssk + 5 ay Bağkur primi yatmış. 1 adet çocuk borçlanması yapabiliyoruz. kalan prim gününü tamamlamak için isteğe bağlı sigorta yaptırsak, SSK dan emekli olabilir mi .(yada Bağkurdan mı olur.) Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      11.09.1991 sigorta girişine göre eşiniz 5.525 günle emekli olabilir. 3600 günle de emekli olabilir ancak 58 yaşında. Normalde 720 gün doğum borçlanması da yapmanız halinde 973 gün eksik kalıyor. Eksik günü isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlamanız halinde isteğe bağlı prim gün sayısı 1260 günün altında kalacağı için eşiniz SSK şartlarında emekli olabilir, BAĞ-KUR şartlarına tabi hale gelmez. Ancak 5 aylık BAĞ-KUR sigortalılığı son 7 yıllık prim gün sayısı içerisinde kalırsa ve/veya yapacağınız doğum borçlanması da Bağ-Kur kapsamında değerlendirilirse bu durumda eşinin BAĞ-KUR şartlarına tabi hale gelir ve SSK’dan emekli olamaz. (Bkz. Hizmet Borçlanması Yapılan Süreler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılır ?)

  77. ibrahim dedi ki:

    2008.12.31 – 2011-12-31 tarihlerinde yurt dışında çalıştım
    5-g isteğe bağlı sigorta primlerimi kendim yatırdım 2012 de TÜRKİYE de çalışmaya devam ettim normal sigortam yatıyor ama hala 5 g kapsamında beni borçlandırıyor +faiziyle bunu nasıl düzeltebilirim. teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmadığınız için borç işlemeye devam ediyordur, SGK müdürlüğüne uğrayıp görüşün. Bu arada 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışıyorsanız isteğe bağlı sigorta normalde işlemez, bir yanlışlık var verdiğiniz bilgilerde.

  78. Aylin dedi ki:

    Merhaba. 20.06.1997 SSK girişim var. 5975 gün 54 yaş üzerinden emekli olabiliyorum. 4470 gün ödemem var. Şu an çalışmıyorum. 1 çocuğuma doğum borçlanması yapabiliyorum. 720 gün oradan kazanıyorum. Geriye kalan 1505 günü isteğe bağlı ödersem yüne de SSK dan emekli olabiliyor muyum? Son 3 yıl hangi kurumdan öderseniz ondan emekli olursunuz şartı bende geçerli oluyor mu? Çalışırken hep yüksek primden ödeme yapıldı. Bu şekilde emekli aylığım çok düşer mi? Öneriniz nedir?

    1. Admin dedi ki:

      Evet bu şart sizin için de geçerli ve isteğe bağlı sigortaya ödeyeceğiniz prim gün sayısı 1259 günü geçmemelidir, 1260 gün olduğunda BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz. Kalan 1505 günün en azından 250 gününü SSK kapsamında tamamlayabilirseniz (4/a’lı çalışarak veya şartlarınız tutuyorsa Ek-5 SSK Tarım Sigortalısı olarak) geriye kalan günleri isteğe bağlı kapsamında tamamlamanız sorun olmaz. Bu arada doğum borçlanmasını da son sigortalılığınız SSK kapsamındayken yapmanız gerekir. (Bkz. Hizmet Borçlanması Yapılan Süreler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılır ?)

  79. Doğan dedi ki:

    Merhabalar,
    02.02.1979 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 20.10.1997 dir. Toplam primgünüm 6450 dir. Öğremek istediğim;
    1- Eylül 1999 öncesi askerlik borçlanması yaparak emeklilik maaşını arttırmak istiyorum. Çünkü eylül 1999 öncesi toplam prim günüm 66 dır. bir ay tavandan borçlanarak aylık yükseltme yapılabilirmi?
    2- Askerlik borçlanmasını birden fazla kere yani bu sene 1 ay gelecek sene 1 ay başvurarak yapılabilirmi?
    3- Şuan SSK lı 4a kapsamında 30 tam gün üzerinden çalışırken ayrıca isteğe bağlı veya vebzeri bir şekilde ek prim ödemesi yapılabilirmi?
    Bilgi lütfen.Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      1- Aylık bağlama oranının en yüksek olarak uygulandığı dönem için borçlanma yapacağınızdan borçlanma bağlanacak emekli aylığı miktarının yüksek olmasını sağlar, ancak herhangi bir rakam veremeyiz. (Bkz. Askerlik Borçlanması Emekli Maaşını Artırır mı ?)
      2- Borçlanmayı birden fazla kere yapabilirsiniz.
      3- Ek prim ödeme sadece Aynı Anda Birden Fazla Kapsamda Sigortalılık Mümkün mü ? başlıklı yazıda belirtilen istisnai durumlar için mümkündür.

  80. Doğan dedi ki:

    Merhabalar,
    2000 yılı öncesi toplam prim günüm 66 dır. Sigorta başlangıcım 20.10.1997 dir. Askerliğimi sigorta başlangıcımdan sonra yaptığımdan sadece 30 gün tavandan borçlanma yapmak öncesinde bulunan 66 gün ile beraber emekli maaşını arttırmak için etkili olurmu? Bunun gün marjında bir sınırı veya kıstası varmıdır? Teşekkürler.

  81. Doğan dedi ki:

    Merhabalar,
    -Askerlik borçlanmasında en düşük ka gün borlanma talebinmde bulunulabilir?
    Saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda bir sınırlama yok, isterseniz sadece 1 günlük askerlik borçlanması bile yapabilirsiniz.

  82. Meryem dedi ki:

    Merhaba 1 Kasım 1999 sigorta girişim var 2 sene sigortalı olarak çalıştım. 1982 doğumluyum. 18 senedir çalışmadım. isteğe bağlı ödeme yapsam ne zaman emekli olabilirim?

  83. taşkın dedi ki:

    kolay gelsin ben istanbulda yaşıyorum ikametgahım giresunda isteğe bağlı sigortayı istanbulda başvurabilirmiyim yoksa sadece ikametgahımın olduğu yerde mi başvurmmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir şart yok, İstanbul’dan da başvurabilirsiniz.

      1. taşkın dedi ki:

        peki istanbulda nerelere başvurabilirim herhangi bir issk merkezine olabiilirmi

        1. Admin dedi ki:

          Size an yakın Sosyal Güvenlik Merkezine başvurabilirsiniz, bu işlem için belirlenmiş herhangi bir müdürlük yok.

  84. Yildiz akkan dedi ki:

    Ben 1995 yılında ilk defa stajerlikte aldığım sgk nosu ile hic uzun vadeli sigortam ödenmeden yani hic birgün bile primim olmadan isteğe bağlı sigorta ödedim. Daha sonra 2003 de ise girdim ve işverenin sgk mi ödedi.Sunu sormak istiyorum.Benim isteğe bağlı olarak ödediğim primlerim gün olarak geçerli mi?Bilgilendirirseniz sevinirim.Tesekkurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hem prim günü olarak geçerli sayılır, hem de isteğe bağlı sigortanızın başladığı tarih sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınır.

      1. Yildiz akkan dedi ki:

        Bu durumda ilk defa 1995 de istege bagli oldum ve sgk başlangıcın olmus oluyor.Tesekkurler.

  85. Ayberk dedi ki:

    Benim sigorta baslangıcım 1992,4a dan 1500 gun çalıştıgım fırmalar yatırdı.560 gün istege baglı kendım yatırdım 4b de gözukuyor.şimdi yurtdışındayım 5g kendım yatırıyorum 715 tl 1000 günde buradan yatırdım devam ediyorum yatırmaya.Bu durumda ne zaman emekli olurum ,hangi statüden olurum.yada hangi statüye geçiş yapmalıyım.yani istege baglı kısmınamı geceyım kafam almadı yardımcı olursanız sevınırım.Tesekkurler.

  86. Şengül dedi ki:

    Şu konuyla ilgili beni bilgilendirirseniz sevinirim benim bi mesleğim var yıllardır tekstilde cslisiyorum isim çok yorucu bi meslek olduğu için çalışmak istemiyorum bunu Ken dimi calismadan nasil öderim nekar bütçeyle ödenir bu şekilde olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirsiniz. Ödemeyeceğiniz güncel prim tutarına https://www.isvesosyalguvenlik.com/istege-bagli-sigorta-prim-tutarlari/ sayfasından ulaşabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı sigorta 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık sayılmaktadır, isteğe bağlı sigorta prim günü 1260 gün olduğunda Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz, bunu bilmenizde fayda var.

  87. Hülya Ayyildiz dedi ki:

    Merhabalar,türkiyeye mayis ayinda kesin dönuş yaptim(1966 dogumluyum)
    (21 sene almanya da yasadim)bugüne kadar türkiyede hicbir sigorta kaydim yok ,saglik sigortasi icin ne yapmam gerekiyor yardimci olursaniz sevinirim saygilar

  88. İsmet AYDIN dedi ki:

    03.03.1979 doğumluyum askerliğimi 18 ay yaptım
    06.03.2003 ssk girisliyim
    2016 haziran ayından 2020 9 aya kadar isteye bağlı yani ek 5 yatırdım
    toplam günüm 5760 günüm var
    şu an çalışmıyorum serbest iş yapıyorum
    ek 5 yatırmaya devam mı etmeliyim
    yoksa ssk mi ne yapmaliyim

  89. Kemal DELLE dedi ki:

    öncelikle selamlar kolay gelsin,01,03,1962 doğumluyum ilk sigorta 01,07,2004 tarım bağ kurudur sonra 07,02,2012 tarihinde 4,A girişim vardır ,31,03,2017 itibarıyla tarım bağkurumu sonlandırdım.bu süreler arasında 4A .ve 4B olmak üzere karışık hizmetim vardır sonuç olarak şubat 2022 itibarıyla 3329 gün 4,B ve 1824 gün 4,A olmak üzere toplam 5153 gün hizmet sürem vardır.son 7 yıl sürecinde 09,2013 yılı ile 02 ,2022 tarihleri arasında 1258 gün 4,A ve 592 gün 4,B olmak üzere toplam 1850 gün hizmetim vardır son 7 yıl kuralına göre geriye kalan 680 günü diyelim isteğe bağlı bağkur olarak ödesem 62 yaş 5400 günle bağ kurdan emekli olabilirmiyim. ayrıca askerliğimi 1982 de 20 ay olarak yaptım ödemem gereken 680 günün 320 gününü ödedikten sonra 1 yıl askerlik borçlanmasıyla emeklilik yaşımı 61,e çekebilirmiyim alakanız ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim….

    1. şeref akkuş dedi ki:

      2022 de emekli oldum şu anda çalıştığım işyerinde 2019da sigortasiz çalıştırdıklaı için 201″2 2019 yılları için mahkemem devam ediyor kazandığım takdirde sigorta pirimlerim maaşıma artırırmı 4a emeklısiyim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Emekli maşınızın yeniden hesaplanır, tespit edilecek prime esas kazanç tutarına bağlı olarak maaşınız bir artabilir.

  90. ahmet dedi ki:

    Merhaba, annem ev hanımı ve 930 gün işçi olarak, 364 gün işveren olarak geçmişte sigortası var. 58 yaşında. Nasıl emekli olabilir? Eksik primleri tek seferde ödeyip emekli olma gibi bir şey var mıdır? Teşekkürler.

  91. Tamer dedi ki:

    01/04/1993 ssk girisim var 790 gun pirimim var 2003 de yurt disina geldim istege bagli ssk borclanmasi yapabilirmiyim turkiyeden emekli nasil olabilirim
    10/06/1976 dogumluyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyorken isteğe bağlı sigortaya başvurup sigortalılığınızı başlattıktan sonra, yurt dışına çıksanız da isteğe bağlı sigortalılığınız devam eder. İsteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabidir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/istege-bagli-sigortali-olma-sartlari-kimler-istege-bagli-sigortali-olabilir/)

  92. Bekir doğan dedi ki:

    Meraba benim askerlik borçlanmamı yatırdığım taktirde 82 gün eksik çıkıyor ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz, eğer prim günlerinizin tamamı SSK kapsamında ise sorun olmaz.

  93. Aynur tosun dedi ki:

    57 yaşındayım hiç bir yerde çalışmadım
    İsteğe bağlı sigortaya bağkur için prim yatırabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yatırabilirsiniz ancak emekli olabilmeniz için en az 15 yıl (5400) gün prim ödemeniz gerekir.

  94. Kadir dedi ki:

    1986SSK girisliyim ve 915 günüm var. Uzma Erbaş iken de Emekli Sandığından da 3188 günüm var. 18 ay askerlik borçlanması yapmadim. 1970 doğumluyum. Ne kar eksiğim var, ne kadar yaptırmam gerekir yada bu eyt ile şartlar nasıl olacak, ne yapmalıyım.

  95. Cesim.yakut dedi ki:

    İstek.üzeri.ssek.yapak.istyorim

  96. Ebru Barışkaner Şahin dedi ki:

    11 yıl 4 A çalışma geçmişim var. Şşmdi çalışmıyorum. İsteğe bağlı sigorta primi ödemek istiyorum. Ana e devlet hiçbir yerde çalışmadığım için kabul etmiyor. Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim

  97. Haci dedi ki:

    Yurtdışı ek 5g geriye dönük borçlanılırmı

  98. AHMET dedi ki:

    İyi günler eşim kadın 44 yaşında doğum borçlanması vs.yok.
    ocak 1997 uzun dönem ssk girişli 2100 Günü var. simdi ise yaklaşık 3 yıldır
    isteğe bağlı sigorta bağ kur kapsamında ödeme yapıyoruz. Onunla birlikte toplam 3000 kusur gün oldu.

    Eyt kapsamından nasıl yararlanıp en erken emekli olabiliriz ricam etsem bilgi verebilir misiniz.

  99. Sümeyye dedi ki:

    Ben eşimin kendi iş yerinde çalışıyorum şuan gebeyim eşim benim sigortamı yapıyor 32 haftalıkken doğum iznine ayrılcam acaba doğum parası alabilir miyim eşimin muhasebecisi çok büyük cezası olduğunu söylemiş alamayacagımı söylemiş acaba doğrumu şimdiden teşekkürler

  100. Frtydr dedi ki:

    Eşime isteğe bağlı sigorta yaptırdığımda eşim çalışıyor mu gözüküyor. Ben eş yardımı alıyorum eş yardımım kesilir mi.

  101. Eda dedi ki:

    Merhaba. Ben 06.1998 SGK girişliyim. 5.801 gün SGK’lı görünüyorum ve an itibariyle EYT’den yararlanabilmek için 174 günüm eksik görünüyor; . Son 15 yılımda SGK’m hep tavandan yatırıldı. 
    İsteğe bağlı ödenirse bu 6 ayı tabandan veya tavandan ödememin ortalama maaşımda ne kadarlık bir etkisi olur? Tesekkurler

  102. ali dedi ki:

    ben14.12.1998 tarihinden ilk olarak isdeğe bağlı sigorta yatırdım primlerim hep isdeğe bağlı 2021 yılından sonra 88 gün 4a lı sigortalı olarak çalıştım toplamda 7095 gün prim ödemem var şu anda çalışmıyorum.25 yıllık sigorta hizmet süremi doldurmama 8 ay var askerlik borçlanmasıyla emekli ola bilirmiyim.Bana sen 9000 gün prim doldurman gerek diyorlar selamlarAncak, 12.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin geçici 3 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca; 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları uygulamasında 4/1-a kapsamında hizmet olarak kabul edilir. Yani 01.10.2008 tarihi öncesinde SSK’ya ödenmiş olan isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında, işçiler için ödenen primlerle aynı kapsamda değerlendirilir.Bu yasaya göre ben 4a dan faydalanmam gerekmiyormu selamlar

  103. Tülay dedi ki:

    Merhaba 1994 ssk hizmete başladım, 3042 primi var. 2670 günde isteğe bağlı sigortam var. Son yatan primim isteğe bağlı hangi şartlarda emekli olurum. Saygılarımla

  104. Cengiz aksoy dedi ki:

    Gemi adamıyım,2012 yılında türk bayraklı gemide çalışdım,ancak şirket ssk mı ödememiş,şirketde batmış,ssk mı kendim ödeye bilirmiyim?

  105. Ramazan Çetin dedi ki:

    Doğum tarihim 15.01.1971
    SSK girişim 05.01.1989
    Pirim gün 3800
    5450 pirim den sonra emekli oluyorum
    Yurtdışı nda çalışıyorum isteye bağlı 5.g yararlanmak istiyorum muracatim sonunda
    Yani istey bağlı borçlanma talbimi yaptıktan sonra kurum bağkur statüsüne geçirmiş ve 1600 güne ihtiyacım varken şimdi 4500 gün daha pirim ödememi istiyor kurum nasıl çıkacağım bu işin içinden lütfen yardımcı olun teşekkür ederim

  106. tuncay mercan dedi ki:

    1993 girişliyim 2310 günüm var4a 1993 ten şimdiye kadar 2023 çeşitli işlerde çalıştım fakat geriye dönük çalışmadığım yıl veya ayları istege bağlı 1260 gün mesela yatıra bilirmiyim şu anda sgk lı çalışıyorum ilginiz için teşekkür eder,m