2925 Tarım – Ek 5 Tarım ve Tarım Bağ-Kur Sigortalıları 2022’den Kalan Primleri Mutlaka Ödeyin !

2925 Tarım – Ek 5 Tarım ve Tarım Bağ-Kur Sigortalıları 2022’den Kalan Primleri Mutlaka Ödeyin !
17 Ocak 2023 23:01

SGK mevzuatına göre hangi kapsamda veya statüde sigortalı olursa olsun fark etmez, normalde her aya ait sigorta priminin takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Ödeme süresi geçtiği halde ödenmeyen primlere her ay faiz işletilmektedir.

Ek 5 Tarım ve Tarım Bağ-Kur Sigortalılarının 6 Aylık Primlerini Ocak Ayı Sonuna Kadar Ödemeleri Gerekiyor

Ancak 2021 yılında yapılan Yönetmelik değişikliği ile Ek 5 tarım sigortalıları ile Tarım Bağ-Kur sigortalılarına, primlerini 6 ayda bir ödeme imkanı getirilmiştir. (Bkz. Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur Sigortalıları Primlerini 6 Ayda Bir Ödeyebilecek) Buna göre Ocak-Haziran dönemi (Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ayı) primlerinin Temmuz ayı sonuna, Temmuz-Aralık dönemi (Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayı) primlerini ise takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar ödenmesi yani SGK’nın banka hesabına yatırılması halinde herhangi bir faiz uygulanmadığı gibi, bu kapsamdaki sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK sağlık yardımlarından da yararlanabiliyorlar. (Bkz. Primlerini 6 Ayda Bir Ödeyen Tarım Sigortalıları Sağlık Yardımı Alabilir)

Dolayısıyla 2022/Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarından tamamına veya birkaçına veya herhangi birine ait primlerini henüz ödememiş olanların 31 Ocak 2023 Salı günü sonuna kadar primlerini ödemeleri gerekiyor. Aksi halde ödenmemiş primlere faiz işletileceği gibi, borçlar ödenmediği sürece Ek 5 tarım sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK sağlık yardımlarından yararlanamayacaklar, Tarım Bağ-Kur sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise SGK sağlık yardımlarından kısmen yararlanabileceklerdir. (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?, Borçlu Bağ-Kur ve 60/g (GSS) Sigortalılarının Sağlıktan Yararlanma Süresi Uzatıldı)

2925 Tarım Sigortalıları 2022 Yılından Kalan Prim Borçlarını Şubat Ayı Sonuna Kadar Mutlaka Ödemeli

2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununun “Sigortalılığın sona ermesi ve kesintiye uğraması” başlıklı 6 ncı maddesinde; primlerini gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ait olduğu yılı takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar ödemeyenlerin o yılın 1 Ocak gününden itibaren sigortalılıklarının sona ereceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla 2925 Tarım Sigortası (Tarım SSK) kapsamında sigortalı olanların 2022 Aralık ayı ve varsa önceki aylara ait prim borçlarını 2023 Şubat ayı sonuna kadar mutlaka ödemeleri gerekiyor. Ayrıca yukarıda belirtilen primlerin 6 ayda bir ödenmesi imkanı 2925 Tarım sigortalılarını kapsamıyor. 1 Mart 2023 tarihi itibariyle 2022 yılına ait ödenmemiş prim borcu bulunan 2925 tarım sigortalılarının 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle sigorta çıkışları SGk tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Sosyal güvenlik reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle 2925 tarım sigortalılığı kaldırıldığından, primlerini ödemediği için sigorta çıkışı yapılanların artık 2925 tarım sigortalısı olmaları da mümkün değildir. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekiyor.

İsteğe Bağlı Sigortalıların Durumu

İsteğe bağlı sigortalıların da her aya ait sigorta primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri gerekmekte olup, 12 aydan daha fazla ödenmemiş primi olanların 12 aylık ödeme süresi geçen aylara ait isteğe bağlı sigortalılıkları otomatik olarak siliniyor. Daha sonra o aylara ait primleri ödeme imkanı da yok. (Bkz. Primi Düzenli Ödenmeyen İsteğe Bağlı Boşa Gider !) Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalıların da bu konuda dikkatli olmalarında fayda var. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. tayfur dedi ki:

    işkur’daki memur ”şsizlik maaşı alanlar tarım sigortası ödediğinde işsizlık maaşı kesilir” dedi bu doğrumu??