9 Günlük Bayram Tatili İşçiler İçin de Geçerli mi – Hafta Tatili Ne Olacak ?

9 Günlük Bayram Tatili İşçiler İçin de Geçerli mi – Hafta Tatili Ne Olacak ?
23 Haziran 2023 18:48

Dini bayramlardan olan Kurban Bayramı 28 Haziran 2023 Çarşamba günü başlayacak ve dört gün sürecek. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda da; dini bayram günleri genel tatil günlerinden sayılmış, Kurban Bayramı tatilinin arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gün olduğu belirtilmiştir.

Dolayısıyla söz konusu Kanun uyarınca 2023 yılı Kurban Bayramı tatili 27 Haziran Salı günü saat 13:00’de başlayıp, 1 Temmuz 2023 Cumartesi günü sona erecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN;  26 Haziran 2023 Pazartesi günü ve 27 Haziran 2023 Salı günü öğlene kadar olan sürenin de kamu çalışanları için idari izin sayılacağını, bayram tatilinin 9 gün olacağını açıklamıştı.

Kurban Bayramı Günleri İşçiler İçin de Tatil Sayılıyor mu ?

4857 sayılı İş Kanununun;

• “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma” başlıklı 44 üncü maddesinde;

“Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.” hükümlerine,

• “Genel tatil ücreti” başlıklı 47 nci maddesinde de;

“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” hükümlerine,

yer verilmiştir.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun dini bayram günlerinin genel tatil günlerinden sayılacağına dair hükmü ile İş Kanununun yukarıda belirtilen 44 ve 47 nci maddesi hükümleri birlikte değerlendirildiğinde ortaya aşağıdaki sonuç çıkmaktadır;

1- Genel tatil kapsamına giren dört buçuk günlük Kurban Bayramı tatili günlerinde işçinin işyerinde çalışıp çalışmayacağı işçi ile işveren arasında yapılan bireysel iş sözleşmesinde veya varsa işyeri toplu iş sözleşmesinde kararlaştırılmamışsa, söz konusu günlerde çalıştırılabilmesi için işçinin onayı gerekir. (Bkz. İşverenin İşçinin Onayını – Rızasını Alması Gereken Konular)

2- İşçi söz konusu günlerde işyerinde çalışmayıp tatil yaparsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günlere ait ücretlerin tam olarak kendisine ödenmesi gerekir.

3- İşçi söz konusu günlerde tatil yapmayıp işyerinde çalışırsa, o günlere ait ücretlerin iki katı olarak ödenmesi gerekir.

İdari İzinden Sayılan Pazartesi ve Salı Günlerinin Durumu – 9 Günlük Tatil İşçiler İçin de Geçerli mi ?

26 Haziran 2023 Pazartesi günü ve 27 Haziran 2023 Salı günü öğlene kadar olan süre için sadece kamu çalışanları idari izinli sayılacak olup, söz konusu süreler resmi tatil kapsamına girmediğinden, işçiler için hafta içi diğer günlerden herhangi bir farkı olmayacaktır. Aynı şekilde Cumartesi ve Pazar günleri de işçiler için resmi tatil sayılmamaktadır. (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?) Dolayısıyla 9 günlük tatilin tamamı değil, sadece dört buçuk günlük Kurban Bayramı ile haftalık izin günleri işçiler için tatil sayılacaktır.

Hafta Tatili ile Bayram Tatilinin Aynı Güne Denk Gelmesi Halinde Ne Yapılacak ?

Bayram tatili günlerinden herhangi birinin, işçinin normal hafta tatili gününe yani haftalık iznini kullandığı güne denk gelmesi, dolayısıyla iki tatil gününün çakışması halinde nasıl bir uygulamaya gidileceği Yargıtay kararlarında belirtilmiştir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi konuyla ilgili bir kararında; hafta tatili ve genel tatil günlerinin çakıştığı günlerde hafta tatili hesabının yapılması gerektiğini belirtmiştir. (T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/15912, Karar No. 2020/5760, Tarihi: 16/06/2020)

Dolayısıyla işçinin normal hafta tatilini kullandığı günün, genel tatil günlerinden sayılan Kurban Bayramı tatili gününe denk gelmesi halinde, her zaman olduğu gibi işçi o gün veya günlerde hafta tatilini (haftalık iznini) kullanacak ve işçiye o gün veya günler için sadece hafta tatili ücreti ödenecek olup, o güne veya günlere denk gelen bayram tatili günleri için işverenin işçiye ayrıca ücret ödeme mecburiyeti bulunmamaktadır.

Örneğin; işçi işyerinde Cumartesi günü hafta tatili yapıyorsa yani haftalık iznini kullanıyorsa, Cumartesi günü aynı zamanda Kurban Bayramının dördüncü günü olduğu, dolayısıyla bayram tatiline de denk geldiği hususu dikkate alınmayacak, işçi her zaman olduğu gibi Cumartesi günü hafta tatilini kullanacak ve kendisine o gün için sadece hafta tatili ücreti ödenecektir.

Bayram Tatili Günleri İçin Sigorta Primi Ödenecek mi ?

Yukarıda belirtildiği üzere, İş Kanunu hükümlerine göre söz konusu bayram tatili günlerinde işçi işyerinde çalışmazsa o günlere ait normal günlük ücretin tam olarak, çalışırsa o günlere ait günlük ücretin iki katı üzerinden işçiye ücret ödenmesi gerektiğinden, söz konusu ücretler sigorta primine de tabi olduğundan, Kurban Bayramı günlerinde işçi işyerinde çalışmış olsun olmasın fark etmez, söz konusu günler işçi adına SGK’ya bildirilen çalışma gün sayılarına eklenecek, söz konusu günler için işçiye ödenen net ücretin brüt tutarı da yine SGK’ya bildirilen prime esas kazanca dahil edilecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.