Asgari Ücretle Çalışan Emekli İşçinin Net Ücreti Nasıl Hesaplanır ?

Asgari Ücretle Çalışan Emekli İşçinin Net Ücreti Nasıl Hesaplanır ?
4 Temmuz 2022 23:44

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücretten gelir ve damga vergisi kesintisinin kaldırılmasıyla birlikte, geriye kesinti olarak sadece yüzde 15 oranındaki sigorta primi işçi hissesi kaldığından, bu nedenle tüm sigorta kollarına tabi sigortalı olarak çalışan asgari ücretlilerin aylık ne ücretinin hesaplanmasında aylık brüt asgari ücretten yüzde 15 kesinti yapılmakta, böylece net asgari ücrete ulaşılmaktadır.

Ancak emekli olduktan sonra, aylığını kestirmeden sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sigortalı olarak asgari ücretle çalışanlar için durum farklıdır. Çünkü sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışanlardan sadece yüzde 7,5 (yedibuçuk) sigorta primi işçi hissesi kesintisi yapılmaktadır. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları) Öte yandan çalışanlara getirilen söz konusu vergi muafiyetinden emekli çalışanlar da aynen yararlanmaktadır, çünkü bunlar vergi muafiyetinden istisna tutulmamışlardır. Bu durumda asgari ücretle çalışan emekli işçinin aylık net asgari ücreti, brüt asgari ücretten sadece yüzde 7,5 (yedibuçuk) oranındaki sigorta primi işçi hissesi kesilerek mi bulunacaktır yoksa farklı bir hesaplama mı yapılacaktır ? (Bkz. Tebliğe Göre Çalışanlara Uygulanacak Vergi Muafiyetinin Ayrıntıları)

Bilindiği üzere asgari ücretten vergi kesintisini tamamen kaldıran, asgari ücretten yüksek ücretle çalışanlara da asgari ücretlilere uygulanan tutarda vergi muafiyeti (istisnası) getiren yasal düzenleme, 7349 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen 18 numaralı bent ile yapılmış olup, söz konusu bent aynen;

“18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.)”,

şeklindedir.

Konuya ilişkin uygulamanın ayrıntısı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 319 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılmış olup, söz konusu Tebliğde de emekli ücretlinin net ücretinin hesaplanmasıyla ilgili olarak; “193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yapılan düzenleme ile getirilen istisna, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri ile sınırlı olup, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi sigortalı olarak sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle yeniden çalışmaya başlayan hizmet erbabının ödeyeceği sosyal güvenlik destek primi işçi payının % 7,5 olması istisna tutarını değiştirmeyecektir.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Dolayısıyla sosyal güvenlik destek primine tabi işçiden, yüzde 15 değil de yüzde 7,5 oranında sigorta primi işçi hissesi kesintisi yapılıyor olsa bile, bu işçi de yine en fazla aylık brüt asgari ücretten yüzde 15 kesinti yapıldıktan sonra kalan tutar kadar vergi muafiyetinden yararlanabilecektir. Bu durumda da; aylık brüt asgari ücretten kesilecek sigorta primi işçi hissesi ile vergi muafiyet tutarı (aylık asgari ücretin neti) düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yüzde 15 gelir vergisi kesintisi hesaplanıp, hesaplanan gelir vergisi tutarı ve sigorta primi işçi hissesi aylık brüt asgari ücretten düşülerek asgari ücretli emekli işçinin net ücretine ulaşılabilecektir. (Bkz. Aylık Net Asgari Ücretin Hesabı) 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli aylık brüt asgari ücret üzerinden ayrıntılı hesaplama aşağıda yapılmıştır.

1- Aylık brüt asgari ücretten kesilmesi gereken yüzde 7,5 oranındaki sigorta primi işçi hissesi hesaplanmalıdır.

6.471,00 x %7,5 = 485,33 TL (sigorta primi işçi hissesi tutarı)

2- Hesaplanan sigorta primi işçi hissesi aylık brüt asgari ücretten düşülerek gelir vergisi kesintisine esas vergi matrahı bulunmalıdır.

6.471,00 – 485,33 TL = 5.985,67 TL (vergi matrahı)

3- Bulunan vergi matrahından vergi muafiyeti getirilen (vergi dışı bırakılan tutar) yani aylık net asgari ücret (aylık brüt asgari ücretten yüzde 15 sigorta primi işçi hissesi kesildikten sonra kalan tutar) düşülmelidir.

6.471,00 x %15 = 970,65 TL

6.471,00 – 970,65 = 5.500,35 TL (vergi dışı bırakılan tutar – aylık net asgari ücret)

5.985,67 – 5.500,35 = 485,33 TL (gelir vergisi kesintisine tabi tutulacak tutar)

4- Vergi kesintisine tabi tutulacak tutar üzerinden kesilecek gelir vergisi hesaplanmalıdır.

485,33 X %15 = 72,80 TL (kesilecek gelir vergisi tutarı)

5- Hesaplanan sigorta primi işçi hissesi kesintisi ile gelir vergisi kesintisi aylık brüt asgari ücretten düşülerek asgari ücretli emekli işçinin aylık net ücreti bulunmalıdır.

485,33 + 72,80 = 558,13 TL (kesinti tutarı)

6.471,00 – 558,13 = 5.912,87 TL (aylık net asgari ücret)

6- Aylık brüt asgari ücretin tamamı damga vergisi kesintisi dışında bırakıldığından, asgari ücretle çalışan emekli işçinin maaşından da damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

Asgari Ücretten Yüksek Ücretle Çalışan Emekli İşçiye Uygulanacak Vergi Muafiyeti

Asgari ücretten yüksek ücretle çalışan emekli işçinin durumu da diğer işçilerle aynı olup, aylık brüt ücretinin aylık brüt asgari ücrete kadar kısmından damga vergisi kesintisi, gelir vergisi kesintisine tabi aylık brüt ücretinin aylık net asgari ücrete kadar olan kısmından da gelir vergisi kesintisi yapılmaması gerekmektedir. (Bkz. Tebliğe Göre Çalışanlara Uygulanacak Vergi Muafiyetinin Ayrıntıları) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hayricorum02@gmail.com dedi ki:

    Çok.çok teşekür ediyorum güzel bir açıklama yapmışsınız

  2. Yeter Aytüre dedi ki:

    50 saat üzerinden emekli asgarî ücretli çalışanim aylık ne kadar alirim

  3. Timur dedi ki:

    Merhaba. Emekliyim. 02.07.2022 tarihinde Ozej guvelik gorevlisi olarak asgari ucretli çalışmaktayım. 14 saat calisip 24 saat. istraat yapmaktayim. Temuz ayinda kurban bayrami tatilleri ve 15 temmuz resmi tatildede calistim. Maas olarak 5507 tl yatirilmis bunda bir yanlislik yok mu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/9-gunluk-tatil-isciler-icin-de-gecerli-mi-hafta-tatili-ne-olacak/ başlıklı yazıda açıklanmıştır, yazıda belirtilen hususlar sizin için de geçerlidir.

  4. Mahmut çiçek dedi ki:

    Merhaba 6630 TL maaş alıyorum.emekli ve sgpd li olarak çalışmaktayım. 5500 TL maaş alan sgpdl li maaşı 5900 TL ye yükseliyor. Ben bu maaş artışından faydalanabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGDP’linin maaşının normal asgari ücretliden yüksek olmasının sebebi, normal asgari ücretlinin maaşından yüzde 15 sigorta primi kesilirken, SGDP’liden yüzde 7,5 sigorta primi kesilmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu nedenle meydana gelen maaş fazlalığından siz yararlanamazsınız, çünkü kanunlardan kaynaklanan bir durum.

      1. Mahmut çiçek dedi ki:

        Ben de sgpd li çalışmaktayım .Aynı işi yapan normal çalışan ile aynı maaşı mı alacağım. Herkesin maaşı 6630 TL

  5. Mustafa kundak dedi ki:

    Merhaba ben emekli calisan birisiyim işveren bana 5500tl ödeme yapıyor ben buna itiraz ettiğimde bana işverene maliyetinin diğer çalışanlara göre fazla olduğunu söylediler dolayısıyla bana 5912 lira ödemesi gereken tutarı odemiyorlar bu konuda ne yapabilirim saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz, içinin işverene maliyeti ne olursa olsun fark etmez, işveren işçiye hiçbir şekilde asgari ücretten daha düşük ücret ödeyemez. Dolayısıyla sebep ne olursa olsun işveren şu an geçerli asgari ücrete göre size aylık 5.912,87 TL’den daha düşük bir ücret ödeyemez. ALO 170’e şikayet edebilirsiniz.

  6. ZELİHA ŞİMŞEK dedi ki:

    02/09/2022 tarihinde emeklilik hak kazanıyorum. Asgari ücret. Ne kadar emekli maaşı alırım.

  7. ÖZLEM KINIK dedi ki:

    MERHABA yeni erken emeklilikte EMEKLİ OLUNCA maaşım ne olur brüt tutar olarak maaşım 5,712,46 olarak yatmakta. emekli maaşımın normal maaşım üzerinden yatması durumunda yüksek maaş alırmıyım. 6,650 maaş alıyorum fakat asgari olarak yatıyor.

  8. adem dedi ki:

    Alt limit 4a işçi emeklisi olarak 3500 emekli maaşı alan biri asgari ücret ile bir işe başlarsa alacağı emekli maaşı ve çalıştığı iş yerinde asgari maaşı net ne olmalı çözemedim. Kimi emekli maaşın düşer kimi çalışırken asgari maaşın artar diyor ama net bilgi bulamadım. bunun gerekçeleri ile yazma imkanınız varmı? Teşekkirler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabilirsiniz, emekli maaşınız değişmez/azalmaz, aynen devam eder, asgari ücretle çalışmanız halinde de aylık net 5.912,87 TL maaş alırsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/asgari-ucretle-calisan-emekli-iscinin-net-ucreti-nasil-hesaplanir/)

  9. HALİL dedi ki:

    MERHABA ,

    5600 TL MAAŞI OLAN BİR EMEKLİ ÇALIŞANA NE KADAR ÜCRET ÖDENMELİ yine 5.912,87 mi yoksa maaşı 5500,35 den yüksek olduğu için 5600 tl mi?

    1. Fatih dedi ki:

      Admin çok önemli bi soru buna cevap verirseniz sevinirim.İşveren asgari ücretten 50 TL maaş verse sgdp farkından 2023 için 644 tl kurtulmuş oluyor.Bu suistimali açık oluyor o zaman.

  10. NURETTİN DEMİR dedi ki:

    Slm iyi günler benim sürekli 12 saat çalışdı ğım için benim maaşım asgari ücretin üzerinde yattı ama hesaplama robotu 5400 görünüyor siz mi doğru robotmu

  11. Fatih çekiç dedi ki:

    Emekli çalışanım.Asgari ücretli çalışirsam 9144 tl maaş alacağım.Fakat işveren maaşımı asgari ücret değilde 8600 gösterirse sgdp li çalışan olarak alacağım 644 tl farkı alabilecek miyim.isveren 9244 tl mi ödeyecek.

  12. Ender Bölük dedi ki:

    1988 sigorta girisli 8765 gun prim le 23 ocak 2023 de dilekçe verdim ,5500 tl maas baglanmıs 5000 gunle emekli olanda malulen emekl olanda aynı maaşı alıyor 33 yıl sonra emekli oldum.5451 gün prim yetiyordu peki bu fazla primler için herhangi bir hak talebimiz varmı,tesekkur ederm